• Справжні діти-вегани



    Справжні діти-вегани


    Деякі жінки перестають бути веганами, коли дізнаються про свою вагітність, оскільки вони самі та лікарі вважають, що вегани не можуть мати здорової вагітності. Напроти, до тих пір, коли вагітні жінки, немовлята та діти отримують надійне джерело вітаміну В12, вони процвітають на веганському раціоні.


    Матері дітей зі списку нижче були веганами під час вагітності, та їх малюки з самого народження також розділяють повністю рослинний раціон. 


    Щоб отримати додаткову інформацію про здорове харчування під час вагітності, дивіться статтю “Вагітність, немовлята та діти”.


    Зміст




    Джей та Зобіана - Остін (Техас)


    • Джей в 16 місяців

    • Джей у 2,5 років 

    • Джей у 5 років

    • Джей в 16 місяців


    • Зобіана у 2 місяці

    • Зобіана в 1 рік


    Оновлено 14 лютого 2014 року:


    У свої п’ять з половиною років Джей продовжує гарно “рок-н-ролить” на веганському раціоні. Його улюблена їжа — сейтан, зелена квасоля, тофу, оливки, каптопляні чіпси, картопля фрі, салат з тосканської капусти (капусти кейл. або “капутса кале”), закуски з водоростей та що завгодно з шоколаду! Від дуже пишався своєю ідеєю влаштувати розпродаж печива — сусіди були приємно здивовані та просили рецепт!


    Зобіані 14 місяців і вона веган із зачаття. Хворіла лише декілька разів і це — найщасливіша дитина, яку я коли-небудь зустрічала. Вона із задоволенням вітається з кожним зустрічним, а зараз освоює більш формальне вітання. Зобіана знаходиться в 90-му перцентилі по зросту та вазі. Хоча вона трохи перебірлива в їжі та скоріше обере кормління груддю, її улюблені страви — тости, банани, абрикоси, чорна квасоля, листова капуста та морква. Дівчинка дуже прив’язана до тварин та виражає свою любов з великим ентузіазмом нашим двом собакам.


    Як і більшість батьків, ми заохочуємо правильне сприйняття тварин та повагу через дитячі книжки. Розглядання фотографій різних тварин робить Зобіану щасливою — вона дуже любить слонів! Ми будемо продовжувати підтримувати цю дивовижну вроджену любов до усіх тварин, яку вона має, протягом усього її дитинства, і малеча не її почуття не мають входити в протиріччя з тим, чим ми її годуємо.


    Вересень, 2011:


    Джею вже три роки і він чудово почувається на веганському раціоні. Він хворів лише двічі (при цьому часто грався з хворими дітьми!). Він також стає на захист тварин — у віці двух років вже протестував проти цирка з тваринами в Остіні (штат Техас). Коли йому було 2 чи більше рочків, він завжди в гостях чи на днях народження питав, чи містять десерти та інше коров’яче молоко, і коли я казала йому “так”, він відвертав носа і відмовлявся. Після того, як ми пояснили йому (коли це було доречно, з нашої точки зору, і коли він, на нашу думку, зміг вже розуміти), він зовсім розгубився, навіщо люди взагалі хочуть споживати біологічну рідину корови. 


    Хлопчик розуміє, що, для того, щоб отримати молоко, потрібно забрати теля від матері, і дуже пишається тим, що полюбляє усі види молока, які доступні у більшості продуктових магазинів сьогодні: соєве, рисове та інші горіхові. Ми стараємося і завжди приносимо веганські ласощі на різні заходи, тому Джей не відчуває себе обділеним, а більшість людей дивуються тому, наскільки веганська їжа смачна. Часи змінюються і мені подобається думати, що цей малюк-веган є прикладом для свого покоління.


    Перший пост. Березень, 2010 рік


    Джей народився 16 місяців назад удома з вагою 3,4 кг та довжиною 40 см. Він веган із зачаття. Я думаю, що мої швидкі та відносно легкі пологи (5 годин при першій вагітності та при перших пологах!) є частково результатом мого здорового веганського харчування під час вагітності. Джей ще не хворів (навіть на шмигав носом!), та здається, що це рідкість, згідно з інформаціі, яку я вивчаю. Його улюблена їжа:капуста на пару з кунжутом, соєве молоко, тости з цільного зерна з маслом Earth Balance, мигдальним та арахісовим маслом, банани, кукурузний хліб, авокадо, а також він в захваті від кокосового молока! 


    Розвиток малюка відповідає нормам (без відхилень), і педіатр не має жодних побоювань щодо його вегетаріанського раціону (і лікаря збило з пантелику те, що хлопчик ще не хворів). Джей вже проявив себе у якості любителя тварин та швидко подружився з двома нашими собаками; ті ж відносяться до нього як до власних дітей. Я впевнена, що таке харчування є не тільки більш здоровою альтернативою (особливо у відношенні до епідемій, які спостерігаються у дітей доволі часто) — я помітила більш глибокий зв’язок. Те, як Джей взаємодіє з іншими, гадаю, частково пов’язано з тим, що він споживає… І що ні.


    Еллен - Тусон (Аризона)


    • Еллен у 5 місяців                      

    • Еллен в 10 років та Санні, приблизно 2 роки

    • Еллен у 7 років

    • Еллен у 14 років (4-та зліва)


    Еллен у 17 років


    Зараз Еллен завершує свій перший курс в коледжі Помона, який спеціалізується в області молекулярної біології з акцентом на державну політику в цій області. Вона отримала національну стипендію за успіхи; також за середній бал атестата 4.0 вона була удостоєна звання студента коледжу Помона. Також дівчині вручили лист-подяку за кросс-кантрі, і зараз вона займається бігом. Рівень IQ Еллен — вище 140 (більше, ніж у батьків). 


    Відвідуючи класи поглибленого вивчення та отримуючи відзнаки, вона закінчила вищу школу Таксона на “відмінно” та здобула перемогу державного рівня на науковій олімпіаді в 2011 році.Її загальний результат з екзамену SAT склав 2320 балів (1515 за шкалою 1600 балів).


    У старшій школі Еллен була капітаном команди з крос-кантрі, третьої по успішності у країні; вона здобула вісім спортивних нагород та брала участь в державних чемпіонатах 4х800, 3200, а також у перегонах. Зі статті, написаної другом сім’ї Френком Френчем у 2001 році для місцевої газети:


    Елен — здорова, яскрава семирічна дівчинка, яка має червоний пояс з тхеквондо. З її слів, вона — “щаслива, весела, кумедна, любить тварин”.


    Проте Еллен ніколи не куштувала Біг Мак, шоколадний молочний коктейль, Dairy Queen, сніданок з бекону та яєць, обід з впійманого в озері Мічиган окуня, батончик Мілкі Вей та навіть мисочку желе. Тому що від самого народження, разом зі своїми батьками — Меттом Боллом та Анною Грін, вона веган.


    Я запитав у Еллен про те, чому вона не їсть ту їжу, що подобається її друзям. Мама Еллен спочатку не хотіла, проте пізніше запитала доньку, чи є у неї питання з приводу цих продуктів.


    Еллен: Ні.


    Енн: Тобі хочеться спробувати щось із цього?


    Еллен: Нізащо!


    Енн: Чому?


    Еллен: Тому що страждають тварини.


    Енн: Але що як ти не знаєш, що то за тварини?


    Еллен: Немає значення.


    Читайте ще розмірковування семирічної Еллен про те, що таке бути дитиною-веганом, тут.


    Квітень 2013


    Саша - Ферфакс-Стейшен (Вірджинія)


    16 років - Саша (в центрі), як со-президент екологічної ініціативи в середній школі


    24 роки


    Визнаю, що це непросто — з народження виховуватись як веган. Хоча мені нічого жалітись з приводу їжі, тому що мама була (і залишається) чудовим поваром, у певний момент я зрозуміла, що відрізняюсь від інших дітей. Кожного разу, коли у мого однокласника був день народження, мама підсовувала вчителю пакетик з солодощами для мене, щоб я могла насолодитись корисним льодяником або домашніми веганськими кексами в той час, як інші смакували капкейки з шоколадними крихтами, з яких стікало гідрогенізоване масло. “Піцца буде нарізана трикутниками чи квадратами?” — питала моя мама та потім нарізала піццу для мене тими ж шматочками. 


    Постійно були одні й ті ж питання: “Чому ти не їси м’ясо?” “Ні молока, ні яєць? ЩО Ж ТИ ЇСИ???” Підрісши, я зрозуміла, що більше не можу відповідати так, як вчила мене мама у дитячому садку: “Тварини мою друзі, а я не їм своїх друзів”. Це дуже мила відповідь для того, щоб втерти носа п’ятиліткам, але вона не дуже підходить для шостого класу!


    А тепер мені 17 і я з ентузіазмом приймаю те, що я не схожа на інших і люблю веганський спосіб життя. Так дивовижно бачити прогрес у просуванні вегетаріанства та веганства останнім часом, і я хочу бути частиною цього! В 9 та 10 класі я організувала The Great American Meatout, щоб інші учні могли дізнатися про культуру вегетаріанців та веганів. Я пишаюся тим, що можу сказати, що ніколи не куштувала м’ясо, птицю, рибу, яйця, молочні продукти або мед, взагалі не відчуваючи себе обділеною! 


    В 24 роки Саша написала, що в коледжі вона деякий час вживала молочні продукти. На запитання, чи викликано це станом здоров’я, вона відповіла: “Правда полягає в тому, що на здоров’я це ніяк не вплинуло! Підтримуючи веганський спосіб життя, я була дуже здровою. 


    Проте, поступивши до коледжу, виявилося, що тут не було великого вибору веганського харчування, тому я переконала себе, що немає значення, що я з’їм шматочок сирної піцци. Це тривало приблизно місяць, а потім я захворіла. Нічого серйозного, просто сильна простуда. Тим не менш, мені було достатньо. Я почувала себе кволою та втомленою, коли вживала молочну продукцію, оскільки моє тіло не звикло для цього виду їжі. Тому я перестала. 


    Мені здається, що реальною проблемою веганства, як би по-дурному це не звучало, є лінь. Були часи, коли я знала, що в тій чи іншій страві є молоко, наприклад, в круасанах, тому що вважала, що не має великого значення. Я просто хочу, щоб мої читачі знали: все добре! Ніхто не ідеальний. Веганські боги не направлять на вас блискавки через те, що ви вживаєте в їжу яйця або молочні продукти. Усвідомленість — ось що має значення. Поки ми можемо бути розвиненими та знати, що кладемо собі до рота, тільки від нас залежить вибір”.


    Грудень 2013


    Джиа - Сакраменто (Каліфорнія) 

    • Джиа у 2 місяці  

    • Джиа у 3,5 місяців

    • Джиа у 7 місяців 

    • Джиа у 1 рік


    Джиа у 3 роки


    Травень 2014: 


    Трирічна Джиа дебютувала у роздачі листівок Adopt a College на фестивалі Whole Earth у Девісі!


    Серпень 2011:


    Джиа — дуже щаслива, здорова дівчинка, як ви можете бачити на фото. Вона чудово розвивається на грудному молоці мами-вегана. Ми з її татом вегетаріанці вже більше 20-ти років та підтримуємо веганський раціон останні 10 років. Я їм та їла під час вагітності різноманітні органічні овочі та фрукти, боби, рис, тофу, горіхи та насіння у дуже смачних стравах — як от, наприклад, стір фрай кешью з теріякі, барбекю-соус з тофу та картоплею, гарбанзо по-мисливськи, лазанья зі шпинатом та багато іншого. 


    А ще Clif Builder Bars, рисові коктейлі з протеїном стали корисним додатковим джерелом білка. Хоч під час пологів мені зробили кесарів розтин внаслідок сідничного передлежання плоду, але мені не довелося приймати знеболююче після, я виходила на невеликі прогулянки вже через кілька годин після операції, а медсестри та лікарі були вражені тим, як швидко я відновлювалась — чудовий результат для сорока років! Я пов’язую таке швидке відновлення зі здоровим раціоном та способом життя. Що стосується Джиа — вона розвивається згідно свого віку і вже стала маленьким захисником тварин; ми часто вдягаємо на неї футболку з надписом “я не їм м’яса!”


    Іден - Фаєтвіль (Арканзас)



    • Іден

    • Іден 12 місяців


    Іден народилася у п’ятницю, 20 червня, о 19:03. Голівка, вкрита темним волоссям, маленький гарний ельф із солодким голосом, 4 кг, з великою грудною клітиною (як у татка).


    У 12 місяців Іден мала вагу 9,9 кг та була дуже активним, допитливим малям. Вона любить тварин, як і кожна дитина, і ми чудово себе відчуваємо, знаючи, що заохочуємо цю любов, годуючи її молоком мами-вегана, а коли дівчинка подорослішає, то дізнається про здорову веганську їжу.


    Кожного разу на прогулянці ми отримуємо схвальні коментарі про те, що Іден виглядає дуже щасливою та вона така вся собі гарненька та пухка. Нам подобається розповідати людям, що донечка веган, поширюючи тим самим обізнаність інших про те, що добре спланована веганська дієта є найбільш здоровим вибором для кожного, а особливо для самих маленьких!


    Я використовую безліч рецептів від Vegan Lunchbox вже більше шести місяців. Ненавиджу визнавати це, проте я була досить дурною, вперше отримавши цю книгу, оскільки подумала: “О, чудово, можна використовувати її, коли Іден піде до школи!” Тому — з любов’ю поставила її на полицю до інших кулінарних книжок, щоб дістати у потрібний час. *FACEPALM* Але згодом син друга пішов у дитячий садок і я зрозуміла, що ці рецепти призначені для будь-кого та будь-коли. Це чудова книга! І, звісно, вона подобається Іден. Сьогодні ми перекусили “сирним” фондю з хрусткими паличками.


    Іден виповнюється три роки у червні (2011), проте вона розмовляє, наче їй чотири, вона здорова та сяє (маленька хворіла три або чотири рази за усе своє життя та кожного разу швидко одужувала; окрім того, інших проблем зі здоров’ям немає). Вона любить читання та бібліотеку; наліпки; грати у квачика біля дома з мамою та татком; носитися з кішкою по дому; дитячі площадки; літаки, що прибувають та відлітають з місцевого аеропорту; знаходити хробаків, коли прибираємося у саду (ми продаємо їх до місцевого магазину здорової їжі та екологічного господарства, а також відкрили громадський сад на дворі перед домом, просуваючи його як повністю веганський — тут не використовуються звичайні “органічні” компоненти добрива, як-от мука з пір’я або костів, тощо). 


    І вона — ризикуючий їдок, що шукає пригод! Ця дитина відома тим, що намагалась їсти сире листя капусти кале, зриваючи їх прямо з грядки на задньому дворі, і в цей час доноситься її голосне “мммммМММММммммм!!!”


    Квітень 2011


    Тайлер, Уілл та Майя - Лютервілл (Меріленд)


    • Уіллу 9, Тайлеру 10, Майї — 4 роки

    • Уіллу 5 років, Майї — 15 місяців,Тайлеру 7 років

    • Майя — 2 роки, Тайлер — 8, Уілл — 7


    • Майя - 6 років, Тайлер - 12, Уілл — 11 

    • Майя — 6 років


    Зі слів матері:


    З тих пір, як діти пішли у школу, вчителі, учні та батьки значно більше знають про веганство. На шкільних перекусах, вечірках з нагоди дня народження, під час дитячих ігор, ланча та спілкуючись з нашею сім’єю, діти демонструють, що значить постійно бути веганом. Мені трохи вдалося побути активістом всередині освітнього процесу в навчальних закладах та показати фільм “Мирне королівство” (“Peaceable Kingdom”) для пари вчителів, які з того моменту стали веганами!


    Хоч я знаю, що діти хотіли б, щоб у їхній школі була й інша малеча, яка б підтримувала веганський спосіб життя, вони зовсім не думають про тваринну їжу. Як бачите, вони щасливі, здорові та ростуть, турбуючись про тварин, здоров’я та планету.


    Липень 2014


    Кйонаас - Остін, Техас

    • Кйонаасу 17 місяців 

    • Кйонаасу 19 місяців


    Кйонаас — один щасливий та здоровий хлопчик-веган! Його батьки вже близько десяти років вегани. Коли мама Кйонааса, Сара, дізналась про вагітність, першим запитанням від оточуючих було: “Чи ти збираєшся залишатись на веганській дієті?” Що за дурне питання — звісно, відповідь так! 


    Вагітність пройшла без ускладнень і Кйонаас народився 14 червня 2008 року — з вагою 3,77 кг та довжиною 44 см! Він почав ходити приблизно в 10 місяців, а говорити — в 12. Найулюбленішими справами хлопчика є перегляд “У пошуках Немо” та “Павутиння Шарлоти”, гра на гітарі та купання. Кйонаасу дуже подобається їсти — він полюбляє усі види їжі, а особливо веганське печиво, корндоги та домашній “сирний” суп із броколі.


    Кйонаас був названий в честь політичного в’язня Кевіна Кйонааса, учасника руху SHAC7, якого дуже поважають батьки хлопчика. Коли хтось питає про його ім’я, батькі щось розповыдають про захист тварин.


    Січень 2010


    Сьєра — Індіана


    • Сьєра в 1 рік разом з Грейсі

    • Сьєра у 2 роки


    Сьєра — щаслива, активна та запальна рудоволоса дівчинка, котра ДУЖЕ ЛЮБИТЬ тварин. На фото вона з сестричкою Грейсі, яку маля постійно переслідує як докучлива молодша сестра… Але Грейсі все одно. Усі “чотирилапі” брати та сестри постійно викликають посмішку на її обличчі.  Улюблена їжа Сьєри — домашні веганські супи, різноманітні пюре з фруктів та піджарка з квасолі. Вона продовжує рости та розвиватись на веганському раціоні і прийде день, коли вона зможе поширювати ідею співчуття іншим!


    Щойно я дізналася про свою вагітність, то подумала, що той факт, що я веган, викличе багато шуму серед родичів та лікарів. Також я думала, що доведеться приділяти особливу увагу кожній скуштованій дрібниці. Та цього не трапилося. Дехто задавав питання і, відповідаючи на них, я знаходила власні відповіді щодо веганського харчування. Мій лікар абсолютно нормально прийняв моє рішення, а кожен візит показував, що малюк росте та кріпне без жодних ускладнень. Усі тести показували нормальні результати. Я вживала безліч вітамінізованої їжі, яку дуже просто знайти, от-як крупи, соки, соєве молоко та інше. Також до мого раціону входили веганські вітаміни для вагітних. Окрім вітамінізованої їжі, я споживала багато цільних зерен, фруктів, овочів, соєвий білок, боби та сочевицю. Також слідкувала за тим, щоб отримувати в достатній кількості омега-3 — через прийом льону або вітамінізованих страв. Мені відомо, що існує безліч проблем, пов’язаних із вагітністю, проте моя пройшла доволі гладко. Сьєра важила 2,8 кг та була 49 см у  довжину.


    Січень, 2010


    Іона — Бангор, штат Мен

       


    Йоні тільки 8 місяців і він веган від самого зачаття. Його вага при народженні 3,45 кг і зріст — приблизно 40 см. Мама і татко — вегетаріанці понад 15 років та останні 6 років — вегани. Вагітність протікала чудово, маму не нудило, а ще вона набрала лише 11 кілограмів, яких згодом дуже швидко позбавилася. Мати Іони ніколи не обговорювала свій веганський спосіб життя з лікарем, він дізнався про це із запису в графіку медсестри. Одразу ж після кесаревого розтину, після того, як мамі Іони зробили шви та інше, доктор голосно коментував, перед іншими фахівцями лікарні те, як фантастично виглядала її внутрішня область черевної порожнини — без ознак будь-якого жиру. Він стверджував, що в 43 роки вона у такому ж стані, як дівчата в 20. Потім він заявив, що це в значній мірі має бути пов’язано зі здоровою веганською дієтою. Це дуже консервативний лікар, з поглядами на харчування, як то кажуть, “м’ясо та картопля”, і він мав багато досвіду, допоміг народитися незліченній кількості малят. 


    Під час нашого 2-тижневого обстеження лікар ще раз зауважив, що стан мами для її віку чудовий, що дитина виглядає надзвичайно та що достатньо багато білка надходило до плаценти та взагалі. Також він сказав, що обговорював її випадок з багатьма людьми (скоріш за все, з іншими місцевими лікарями) і що, хоча притримується традиційного способу харчування, це змушує його задуматися. Чути це було неймовірно.


    Мама Йони під час вагітності насолоджувалася доволі різноманітним раціоном, куди входило багато корисних речей: харчові дріжджі, ллянє масло, патока, йодована морська сіль, мигдаль, кеш’ю, макадамський та бразильський горіхи, мигдальне та масло з горіхів кеш’ю, мигдальне, рисове, конопляне та соєве молоко (зокрема, соєве молоко “Silk Plus Omega3 DHA”, збагачене ДГК), квасолю — чорну, пінто, білу, луновидну, нут, хуммус, авокадо, тофу, темпе, сейтан, текстурований рослинний білок, зелений горошок, броколі, кіноа, рис, цільнозернову пасту та хлібці, родзинки, чорнослив, манго, інжир, банани та інші фрукти і соки, капусту кале, інші види капусти, китайську капусту, шпинат та іншу зелень, а також безліч інших овочів, по можливості органічні, і щоденні веганські пренатальні вітаміни.


    Йона зараз важить 12 кг і майже 60 см в довжину, він дуже сильний та із задоволенням куштує соєву суміш “Baby’s Only” разом з іншою органічною їжею для малят. Особливо хлопчик полюбляє банани, солодку картоплю і пюре зі сливи, банану та коричневого рису. 


    Січень 2009


    Дагні - Сент-Луіс 


    Дагні Нозікаа народилась з вагою 3,8 кг та зростом 52 см, з голівкою, повністю покритою темним волоссям, а у 11 тижнів її вага складала майже 7,5 кг а зріст — 66 см. Вона любить “порозмовляти” та вже із задоволенням пестує наших двух собачок, коли вони сидять поруч із нею. 


    Крім жахливої нудоти в самому початку, вагітність пройшла чудово. Я займалася пренатальною йогою та легким кардіо аж до останнього тижня вагітності. Безліч людей коментували, що я не набираю достатньо ваги і що веганський раціон не підходить для вагітності, проте мій акушер-гінеколог повністю підтримував мої погляди, і педіатр доньки також веган. Дагні народилася здоровою і жоден із скептиків вже не міг сказати нічого поганого про моє харчування. 


    Січень, 2009


    Йона — Сан-Франциско


    • Йона у 17 місяців 

    • Йона у 19 місяців                       

                                    

    Пише мама Йони:


    Йона — яскравий, щасливий, здоровий маленький базіка. Зараз йому 19 місяців і він дуже багато розмовляє. Прекрасно зростає з самого першого дня та успішно проходить усі етапи розвитку. Мені подобається, коли він гарно вимовляє слово “вертоліт”. Почав споживати тверду їжу з шести місяців і полюбляє їсти. Його улюблені страви — бублики з хумусом та авокадо, органічні лляні вафлі, полуниця, бутерброди з мигдальним маслом та бананами, фруктові смузі, соєві йогурти та паста з фрікадельками без м’яса.


    Йона отримує безліч кальцію з соєвих йогуртів, конопляного та соєвого молока. Залізо також важливе для підростаючого малюка, і його хлопчик отримує з насиченої залізом вівсянки, шпинату, квасолі — чорної та червоної, сочевиці. Також йому подобаються харчові дріжджі разом із вівсяною кашею. Йона любить тварин і я дуже щаслива, що можу вчити його тому, що ми не ображаємо і не робимо боляче його улюбленцям. Я бачу в ньому основні інстинкти, які мають діти — любити всіх живих істот і особливо тварин. Мені дуже радісно від того, що не доведеться пояснювати йому, чому ми їмо тих, про кого розмовляємо, співаємо та про кого читаємо увесь час! Йона більший ніж усі його друзі та почуває себе чудово! Ми дуже ним пишаємося!


    Січень, 2009


    Амелі - Сакраменто (Каліфорнія) 


    • Амелі у 8 місяців

    • Амелі у 2 роки


    Амелі — здоровий, щасливий малюк-веган. Її батьки — вегетаріанці понад 10 років, з них 7 років являються веганами. Вагітність Хезер на веганстві пройшла чудово і Амелі народилася повноцінною і здоровою; вага дитини при народженні складала 3,1 кг. Органічний веганський раціон Амелі складається з грудного молока, яблук, абрикосів, солодкого гороху, моркви та коричневого рису. Морква та сухі сніданки “Joe’s O” — справжній хіт! Амелі живе зі своїми “пухнастими родичами” — 2 собаками та 2 котами.


    Березень, 2008


    Вільям - Лос Анджелес (Каліфорнія)


                           


    Вільяму 9 років і він веган із зачаття. Вільям живе зі своєю матір’ю, Сюзаною Вайнгартнер, яка також є веганом вже понад 17 років. Вагітність проходила дуже добре і Вільям народився в природному середовищі, у воді. Він хворів лише декілька разів.


    Сюзан брала активну участь в рухах за навколишнє середовище, здоров’я та права тварин, очолюючи EarthSave у Лос Анжелесі двічі (створивши групу підтримки сімей-веганів в рамках даної організації), є учасником відбіркового комітету в Genesis Awards та співпрацює з багатьма організаціями, присвячених збереженню Землі та тварин.


    Вільям завжди був дуже чутливим до почуттів усіх створінь; у два роки він бурчав на свою маму за те, що та була не ввічливою з блохами, яких знімала з котів… Нещодавно Вільям запропонував пожертвувати половину своїх щомісячних коштів на те, щоб піклуватись про індичку на ім’я Ніббл у притулку Animal Acres Sanctuary за межами Лос Анджелесу. 


    У вересні минулого року він отримав спеціальну нагороду на Animal Acres Sanctuary за те, що він —чудовий приклад співчутливого малюка. Вільям полюбляє грати у відео-ігри, любить писати рецензії на фільми, збирає карти з покемонами, спілкується з безліччю друзів, які дійсно поважають його веганство, а зараз зацікавлений у грі на електрогітарі. Він любить трьох своїх котів — Крішну, Валленду та ДжоДжо (на світлині). Його улюблена їжа — паста, хот-дог з тофу, морозиво на соєвому молоці та будь-які види фруктів.


    Липень 2007


    Рубі - Портланд (Орегон)


    Рубі в 5 років


    Рубі народилася у січні 2005 року. Її татко та я вегани 7 та 5 років, і відповідно, ми навіть не замислювалися над тим, щоб не виховувати доньку не веганом. Моя вагітність була фантастичною — я прагла таких дивних речей, як броколі з арахісовим соусом та тости з авокадо і томатами. 


    Хоча у Рубі були складнощі з відлученням від грудного молока (це досить поширене явище, тож не здавайтесь!), у два роки вона все ж відмовилась від нього. Зараз вона полюбляє авокадо, тости і майже все, що знаходиться між ними, та насолоджується різноманітним раціоном, сприймає ці зміни як цікавощі. Рубі простудилася лише одного разу, а в цілому зростає пропорційно і здоровою. Ми думаємо, що наш педіатр, також веган, полюбляє наші візити так само, як і ми.


    Улюблені заняття Рубі — слідкувати за садком, бути надворі, гратися з велосипедами, прогулюватися та використовувати нашого коричневого лабрадора у якості подушки. Вона щаслива, любляча, зацікавлена у книгах, людях та приготуванні їжі на кухні. Їй подобається допомагати нам, і неважливо, що саме ми робимо. 


    Червень, 2007


    Еліза - Ферфілд (Пенсильванія)


                           

    Еліза у 10 років 


    Еліза народилася у 1995 році, вона веган усе своє життя і дуже щаслива! Керолін та Бретт, її батьки, стали вегетаріанцями десь у середині 80-х і майже весь час вегани. У Елізи було виключно здорове дитинство, окрім декількох застуд — більшість візитів лікарів були звичайними обстеженнями. Дівчинка полюбляє броколі, тофу, майже усі фрукти (і особливо манго), а також вона — жахлива ласунка! Морозиво на соєвому молоці, веганський шоколад, домашні кекси —ось її улюблені слабкості. Зростання на фермі стало чудовим досвідом для Елізи, її друзями стали такі тварини, як курчата, качки, кози, свиня та поні (більшість з них — прийняті або врятовані).


    На даний момент Еліза навчається вдома та дуже цікавиться мистецтвом, комп’ютерними іграми та графікою, читанням та активністю за права тварин. Цієї осені вона брала участь у акції під час Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин у Вашингтоні. “Мені дійсно це подобається!” — каже Еліза. “Бути непорушною майже півгодини було трохи нудно, зате була смачна веганська їжа. Звісно, воно того варте, якщо це допомогло тваринам. Що дійсно погано — у мене не виходило добре роздавати листівки.”


    Грудень, 2006


    Соломон - Гаваї


    • Соломону 5 днів

    • Соломон у 10 місяців 


    Соломон народився у своїх батьків-веганів, Лори та Гленн, на тиждень раніше, ніж планувалося. Його вага складала 4,1 кг, а довжина — 53 см. Його мама Лора вегетаріанка з 1993 року і веганка з 1997. Тато Гленн веган з 1997. Гленн та Лора активні учасники неприбуткових організацій, що виступають за захист тварин та навколишнього середовища. Наприклад, вони заснували EarthSave Austin, поки жили у Техасі.


    Ми вирішили, що вагітність проведемо на веганському раціоні, щоб не піддавати дитину шкідливому впливу антибіотиків, гормонів росту та токсинів, що можуть бути у продуктах тваринництва. Важливим для нас також є те, щоб виростити сина з найвищим співчуттям до всіх живих істот та з любов’ю до матінки Землі. Лора має добре збалансований веганський раціон: цільнозернові продукти, тофу, квасолю (чорну, червону, нут, пінто, сою), горох, сочевицю, картоплю, коричневий рис, таро, горіхи, безліч свіжих сирих овочів та фруктів, замінники м’яса (сейтан, пшеничний білок, делікатесні соєві скибочки), батончики Luna, соєве молоко, а також кекси та смузі з порошковим рисовим протеїном. Їй також подобалась капуста калі та водорості в японських ресторанах тут, на Гаваї. Періодично, протягом усієї вагітності, Лора приймала веганські пренатальні та залізовмісні добавки, а також добавки з В12 та фолієвою кислотою на початку вагітності.


    Лора так добре почувала себе на веганській дієті під час вагітності, що підтримувала активність до останнього дев’ятого місяця. Вона насолоджувалася прогулянками з чоловіком та собакою, плаванням, а також займалася улюбленою справою — підводним плаванням з морськими черепахами. Лора навіть спускалася до океану, коли почались пологи. 


    Зараз Соломон дуже гарно почувається на грудному молоці своєї мами-вегана, доповненому соєвою формулою, адже ми чекали, коли молоко у Лори піде в повну силу. У нашого сина дуже здоровий апетит! Ми цілком впевнені у здоров’ї сина, будемо ростити усіх наших дітей веганами, а також будемо більш впевненими у собі при наступній вагітності Лори. Порада Лори кожному, хто хоче зберігати вегетаріанський або веганський раціон під час вагітності — дослухайтеся до власної інтуїції, оточуйте себе людьми, що підтримують вашу позицію, та не обговорюйте свій раціон з людьми, які не підтримують вас. 


    Соломон живе з п’ятьма врятованими котами — Енджел, Нікітою, Резнором, Мобі та Шіло; двома врятованими черепахами, Арвеном та Арагорном; і з однією собакою з притулку, Калі.


    Вересень, 2007


    Сейдж - Бірмінгем (Алабама)


    • Сейдж 2 дні

    • Сейдж у 10 місяців


    Батьки Сейдж — вегетаріанці 10 років та вегани 7 років, тому Сейдж веган з самого зачаття! Мені здавалося, що вагітність буде важкою на веганському раціоні, тому що доведеться споживати ще більше білку та додаткової їжі, щоб відповідати потребам у калоріях. Тим не менш, я дослуховувалась до свого тіла, зрозуміла, що мені не треба їсти дуже багато, щоб втамувати голод, і зосередилась на вживанні бобових, гороху, сочевиці, горіхів, тофу, темпе та сейтану у якості джерела білків. Я набрала адекватну вагу та не мала жодних проблем з такими поширеними зараз у вагітних проблемами як підвищений тиск або гестаційний діабет. 


    Сейдж народилася з вагою 4,3 кг, попала за трохи підвищеною вагою (95й перцентиль) та була такою до 10го місяцю. Вона малюк-веган, поки що я годую її груддю, проте вона вже показує щиру любов до їжі! Ми тримаємо дівчинку подалі від рафінованого цукру, борошна, солі та олії, але вона отримує безліч фруктів, овочів, горіхів, насіння, злаків та бобові, а останнє - найулюбленіша їжа! Щоб бути впевненою у тому, що донька отримує достатньо омега-3 та вітаміну B12 разом із грудним молоком, я приймаю мультивітамінний комплекс та масло мікроводоростей кожного дня (та під час вагітності). Сейдж однозначно готується стати дитиною з постеру про здоров’я веганів — завдяки її здоровому маленькому тільцю та усміхненому обличчю! 


    Вінсент - Такома-Парк (Меріленд)


    • Вінсенту 8 місяців

    • Вінсенту 21 місяць


    Вінсент завжди був десь між 50-95 перцентилем згідно зі зростом та вагою, він міцний і активний малюк. У чотири місяці ми дізналися, що у нього є схильність до харчової алергії, включаючи таку їжу як пшениця, кукурудза та горіхи. Не зважаючи на це, у нього збалансований веганський раціон, що включає у себе бобові, овочі, фрукти, насіння, темпе та тофу. Одним з його перших слів було “чі, чі, чі” — так хлопчик просив харчові дріжджі, яких йому завжди, здається, мало. Зараз його улюблена їжа - це соєвий йогурт з чорницею, рисова паста, чорна квасоля, авокадо, масло з насіння соняшника та смузі із манго.


    Моя вагітність протікала дуже легко, я зберігала веганську дієту увесь термін та завжди відчувала, що це надає мені сил аж до народження Вінсента. Під час вагітності у мене не було анемії, рівень заліза був завжди вище норми. Я знайшла безліч веганських вітамінів для вагітних у магазинах здорового харчування та онлайн, а також статей з рекомендаціями щодо харчування під час вагітності. До народження малюка мої батьки скептично відносилися до того, щоб ростити його веганом. Зараз усі заперечення вичерпано і вони завжди під великим враженням від того, скільки різноманітної їжі споживає Вінсент.


    Я веганка вже 6 років і вегетаріанка 10 років, а мій чоловік веган 5 років і вегетаріанець — 6. Ми живемо у дуже “чоловічій” атмосфері з нашими шістьома котами(самцями). 


    Вересень, 2006


    Райан - Роквіль (Меріленд)


    • Райан у 6 місяців

    • Райану 14 місяців


    Ми вегани вже 5 років і наш синочок розвивається дуже добре. Він народився на два тижня раніше з вагою 3,5 кг. З народження він був у 50-90 перцентилі для ваги та у 70 перцентилі для росту. Він їсть безліч овочів, фруктів, пасту, хумус та різні види бобових кожного дня. Я додаю збагачені харчові дріжджі до двох його страв кожного дня для поповнення вітаміну B12, а ще — вітамінні комплекси. Райан дуже розумний для свого віку, каже багато слів: “банан”, “закінчив”, “печиво” та “хліб”. Він навіть каже “алло”, коли чує дзвін телефону, і знає декілька кольорів. Буде їсти все, що дають, але його улюблена їжа це соєвий йогурт, соєве м’ясо та сейтан. Він дуже активний, вже щось робить у спортзалі, плаває у басейні і полюбляє гратися у дідусевій робочій машині, вдаючи із себе водія. Моя родина та друзі дуже хвилювалися щодо нашого веганського раціону, проте зараз, спостерігаючи за успішним розвитком Райана, вони щось трохи замовкли.


    Вересень, 2006


    Макс, Міранда та Каллум - Фріленд (Вашингтон)


                       

    • Макс, Міранда та Каллум

    • Макс у 7 років


    • Міранда у 6 років

    • Каллум у 3 роки


    Максу майже 8 років, він веган усе своє життя і навіть до народження (коли я була вагітна)! Мені та моїм дітям ніколи не було важко підтримувати веганський спосіб життя — тут так багато варіантів та альтернатив, які не хочеться пропустити. Коли наступає Хеловін або дні народження, діти інколи можуть отримати невеганські ласощі. Дізнавшись про це, діти щось відмовляються від них. Маючи в наявності купу етичного одягу та взуття, малюки мають безліч варіантів вибирати те, що підходить їх стилю. Моєю ціллю було виховати дітей, зосередженних на тому, що краще для тварин, планети та них самих. Я стараюсь не допускати почуття того, що чогось не вистачає. Веганський стиль життя моїх дітей однозначно позитивно впливає також і на їх друзів. Один з найкращих друзів Макса, чиї батьки відкрили у місті нову кав’ярню та пекарню, наполіг, щоб до меню були додані веганські варіанти тістечок для Макса та інших дітей, які не споживають тваринних продуктів.


    Макс капітан команди зі стрибків по канатах, завзятий футболіст та учасник клубу Чорних Поясів і команди “Шторм” у нашій місцевій програмі бойових мистецтв. Він завжди ніжна та співчутлива дитина, яка постійно допомагає в класі, друзям та вдома. Він неймовірний.


    Міранді 6 з половиною, вона плаває, наче риба, також вивчає бойові мистецтва та відноситься до життя з думкою, що кожен день — це подарунок. Вона неймовірно спостережлива і має глибоку любов до всіх тварин, від павуків і мурашок до орлів і ведмедів. 


    Каллуму 3 з половиною і він постійно питає, чи є той чи інший продукт веганським. Він трошки шепелявить, тому вимовляє “феган”, що є дуже милим. Це жвавий маленький хлопець, який падає та задирається, інколи він може бути трохи грубим, проте першим обійме тебе, якщо ти сумний або тобі боляче. Також він думає, що їсти тварин це гидко і не асоціює молоко, йогурти або сир із коров’ячою молочкою — все їсть соєве.


    Всі наші діти мають відмінний раціон, вони не відчувають себе позбавленими чогось — насправді, вони не дуже багато часу замислюються про власну їжу. Вони просто їдять та зосереджені на житті. Мені завжди здавалося, що так і має бути. Їжа це топливо, що допомагає твоєму тілу робити те, що ти хочеш робити. Якщо до цього ж вона гарно смакує — що ж, це чудовий бонус. Мої діти отримують холодний сорбет, морозиво, тістечка, печиво і усі можливі “не дуже корисні” ласощі — але в такий спосіб, що це не наносять шкоди тваринам та довкіллю, щоб їх отримати. І це робить ласощі навіть ще смачнішими.


    Серпень, 2006


    Емілі - Кенсінгтон (Меріленд)


               

    • Емілі 8 місяців

    • Емііл 2 роки


    Емілі  — здорове, енергійне та дуже щасливе маля. Вона веганка усе своє життя і почуває себе відмінно. Ії мама — веганка 8 років (та вегетаріанка 17 років) та підтримувала свій раціон під час вагітності. Вона не зіткнулася з будь-якою протидією її дієті від медичних працівників. Педіатр Емілі не має жодних зауважень щодо її харчування та вважає, що у неї ідеальне здоров’я.


    Дуже легко переконатися у тому, що Емілі харчується правильно. Вона полюбляє їсти свіжі фрукти та овочі, горіхові масла та насіння, різні продукти з цільного зерна, бобів, соєве молоко і у якості додатка — харчові дріжджі. Щоб бути ще впевненішими у тому, що дівчинка отримує достатньо вітамінів та мінералів, ми даємо їй жувальні вітаміни кожного дня.

    Серпень, 2006


    Джорні - Бірмінгем (Алабама)


       

    • Джорні 1 рік

    • Стелла та Джорні у 5 років

    • Хабі та Джорні у 3 роки

    • Джорні у 5 років

    Кіт, мама Джорні, каже:


    Коли я була вагітною, то зустрілась з нерозумінням з боку докторів та деяких членів родини. Вони вважали, що бути веганом — це божевілля. Усі перестали чіплятися до слова “веган” та придивилися до продуктів, що я споживаю, вже тоді, коли я потрапила до акушерок. Вони зовсім не критикували мій спосіб життя. Всі пацієнти вели щоденник харчування, щоб зрозуміти, що ми їмо, та акушерки були вражені мною. Я була здивована тим, що хтось визнав, що веганський раціон, якщо йому приділяти трохи уваги, чудово підходить вагітним жінкам. Коли ви вагітні, кожен намагається дати поради, навіть якщо ви про це не просили. Так багато людей “переживають за тебе та маля”, коли ви — вагітна веганка, що власна впевненість може похитнутися. Я вважаю, що інформація про веганське харчування на сайті Vegan Outreach є безцінною та може дійсно допомогти багатьом людям, не тільки батькам-веганам, а також тим, хто задає їм питання!


    Джорні — веган усе своє життя. Всі, хто знає її, включно з педіатром, вражені її відмінним здоров’ям та самопочуттям. Вона зростала на грудному молоці. Зараз Джорні 5 років і вона має раціон, багатий свіжими фруктами та овочами. Її улюблена їжа — сочевиця, манго, едамаме та шоколадний кекс!


    Мама Джорні, веган 7 років, мала дуже здорову вагітність. В той час, коли для веганів було не так багато можливостей та ресурсів онлайн. Тож Кіт прочитала про підвищені потреби у харчуванні під час вагітності та знайшла ті веганські продукти, які могли б їх задовольнити. Їй довелося докласти трошки зусиль, щоб залишатися здоровою та сильною під час вагітності. Її порада іншим батькам-веганам — не втрачати хоробрості від знеохочувань та відмов лікарів або друзів. Читайте більше про веганське харчування, обирайте здорові продукти та вірте у себе. Здорова дитина-веган може вплинути на думку найбільших скептиків веганської дієти!


    Серпень 2006


    Зандер Ерл - округ Оріндж (Каліфорнія)


    • Зендеру 9 місяців

    • Зендеру 18 місяців

    • Зендеру 2 роки

    • Зендеру 3 роки


                             

    Зендеру 4 роки


    Мама Зендера:


    Коли я дізналася про те, що вагітна, в мене не було жодних сумнівів про те, чи продовжувати веганський стиль життя. Якщо відсторонитись від етичних причин, я відчувала, що веганський раціон - це найздоровіший подарунок, який можу запропонувати моєму підростаючому малюку. Мені не хотілося жодних продуктів тваринництва і я насолоджувалась здоровою вагітністю без ускладнень. Мені ніколи не спадало на думку запропонувати Зендеру щось інше, крім грудного молока, коли він народився, або годувати його іншими продуктами тваринництва, коли підросте. 


    В результаті Зендер чудово зростає з самого народження і зараз дуже енергійний, сильний, яскравий, допитливий та співчутливий 4-річний хлопчик. Ми з чоловіком стали веганами у 2003 році і Зендер — веган із зачаття. Його вага при народженні складала трохи більше 4 кг. Зараз він важить більше 18-ти кг.


    З того часу, як Зендер підріс настільки, що вже міг розмовляти, у мене не було потреби пильно стежити за тим, що він їсть. Приймаючи їжу, він завжди ввічливо говорить про те, що він веган і чи немає у страві продуктів тваринного походження. Якщо він не впевнений, то завжди приходить до мене та запитує. На останній Хеллоуін хлопчик отримав цілий пакунок цукерок та віддав їх своєму дідусю — він щиро не цікавився ними. Веганізм Зендера почався з мого рішення, проте зараз це цілком і повністю його вибір.


    Ми плекаємо рішення Зендера бути веганом, обираючи книжки на ніч з темою співчуття — такі, як пише Ruby Roth. Ми відвідуємо притулки для фермерських тварин, для шимпанзе та центри порятунку морських ссавців замість зоопарків, акваріумів, та завжди розмовляємо про те, чому робимо такий вибір. Ми проводимо на відкритому повітрі стільки вільного часу, скільки це можливо. Також ми забезпечуємо Зендеру безпечне та сприятливе довкілля для того, щоб виростити з нього активіста, долучаючи його до прибирання пляжу, захисту тварин, протестів проти цирку, а також навчаємо використовувати співчутливу мову без осудження, розмовляючи з іншими. Але, перш за все, ми відкрито розмовляємо із Зендером та відповідаємо на всі його запитання без прикрас або пробуючи надмірно захистити його від надто жорстокої реальності. І здається, хлопчик дійсно цінує таке шанобливе та чесне спілкування.

     

    Щодо їжі, раціон Зендера складається переважно з органічних цільних продуктів. Я завжди готова зробити веганський, солодкий та не дуже корисний пиріг для вечірки з нагоди дня народження друзів, щоб він не почував себе обділеним у колі друзів, що споживають звичайний торт. І також тримаю при собі декілька більш натуральних льодяників, щоб при нагоді замінити ними ті, що мають в складі солодкі хімічні барвники. Але в цілому, їжа Зендера проходить мінімальну обробку, дуже поживна і складається з різноманітних цільних інгредієнтів. 


    Коли Зендер був малюком, я робила органічну дитячу їжу самостійно з нуля, займаючись при цьому надзвичайно вимогливою роботою по збереженню глобальної морської дикої природи. На диво, це виявилося доволі легкою справою, та мені було приємно знати, що дитина отримує якісну їжу з першого дня. 


    Ми часто разом готуємо на кухні. Спочатку він висів у мене на спині та з цікавістю споглядав за тим, що я роблю. Зараз він стоїть поруч зі мною на Learning Tower (підставка) та кидає фрукти і овочі до соковижималки, вимірює точну кількість інгредієнтів та робить власні батончики із граноли та кекси з цукіні, а також базікає зі мною у той час, як я роблю свіже домашнє мигдальне молоко.


    Деякі зі звичайних щоденних страв/закусок Зендера:


    • Необроблений овес з насінням конопель, лляною мукою, кленовим сиропом, волоськими горіхами та сушені або свіжі фрукти;

    • Зелені смузі зі свіжою органічною зеленню, замороженими фруктами, кокосовою або/та лляною олією, мигдальним молоком, насінням чіа та/або конопляним, та ін.;

    • Саморобний хумус з нарізаним огірком, селерою та морквяними паличками (його улюблені — хумус з нуту та кабачка);

    • Домашні тушковані сочевиця та нут з різноманітними овочами — морквою, картоплею, томатами, кабачками, шпинатом та ін.);

    • Салати з кіноа (його фаворити — середземноморський та з брускетами);

    • Спагетті з часниковим соусом маринара, свіжим базиліком та харчовими дріжджами);

    • Тайський жовтий каррі з тофу (найулюбленіша страва);

    • Веган-суші (ще один фаворит);

    • Броколі на пару, политі лляною олією та Braggs amino acids (неферментований соєвий соус);

    • Бутерброди з цільного зерна та з мигдальним або кеш’ю маслом;

    • Домашні горіхово-фруктові суміші (пророщені зерна та горіхи з журавлиною, родзинками, сушеною вишнею та чорницею);

    • І завжди різнобарв’я свіжих, стиглих, соковитих фруктів.


    Як мама дитини-вегана, я вірю, що треба підтримувати один одного та наших дітей так сильно, як можемо, щоб дати їм усі можливі переваги у житті та створити сильне почуття спільності. Буду дуже рада обмінятися порадами, рекомендаціями та ідеями з іншими батьками. Я ділюся нашими улюбленими рецептами онлайн. Я не дієтолог, проте можу поділитись власним досвідом вагітності на веганстві та всім, що стосується веганського дитинства. 


    Липень 2014

    ---

    Real Vegan Children


    [source]


    Some women stop being vegan when they become pregnant, because either they or their doctors think a vegan cannot have a healthy pregnancy. On the contrary, as long as pregnant women, infants, and children are getting a reliable source of vitamin B12, they typically thrive on a vegan diet.


    Mothers of the children below were vegan during pregnancy, and the kids have been vegan since birth.


    For more information on healthy eating during pregnancy, see Pregnancy, Infants, & Children.


    Contents



    Jay and Zobiana - Austin, TX


    • Jay at 16 months

    • Jay at 2.5 years

    • Jay at 5 years

    • Jay at 16 months


    • Zobiana at 2 months

    • Zobiana at 1 year


    Updated February 2014:

    At five and a half Jay is still rockin’ and rollin’ on the vegan diet. His favorite foods are seitan, green beans, tofu, olives, potato chips, sweet potato fries, dinosaur kale salad, seaweed snacks and anything chocolate! He was very proud of his idea to have his first cookie sale and the neighbors were impressed and requested the recipe!

    Zobiana is 14 months and has been vegan since conception. She has been ill only a few times and is the happiest baby I’ve ever met. She enjoys saying “hi” to everyone she passes and is currently mastering the formal “hello.” Zobiana is in the 90th percentile for height and weight. Although she’s a little picky in the food department thus far and would prefer to nurse most of the day, her favorite foods seem to be toast, bananas, apricots, black beans, collard greens and carrots. She has a natural affection towards animals and expresses that affection with great enthusiasm towards our two dogs.

    Like most parents we’re encouraging animal appreciation and respect by reading children’s storybooks. Looking at pictures of all the different animals makes her very happy – she loves elephants! We will continue to support that awesome innate love she has for all animals throughout her childhood and won’t betray it by what we provide for her in sustenance.

    Updated September 2011:

    Jay is now three and still thriving on the vegan diet. He’s been ill only twice (and he’s frequently exposed to sick kids!). He’s also becoming quite the voice for animals, he protested the animal circus in Austin, Tx when he was two and when out and about at birthday parties or events asks if desserts, treats, etc. have, cows milk in them and then turns up his nose when I say yes. After we explained to him (when it became appropriate and as early as we thought he could comprehend), he is utterly confused as to why people would ever want to ingest the bodily fluids of cows.

    He understands that taking the baby away from his/her mother, shortly after birth is how milk is obtained and he’s all too proud of himself for loving all the other milks he gets to choose from: soy, rice, and all the different nut milks available in most grocery stores today. We try and always bring vegan treats to non-vegan events so Jay doesn’t feel left out and most people are amazed at how delicious vegan food is. The times are a changin’ and I like to think this young vegan is helping to lead the way by example for his generation

    Original Post March 2010:

    Jay was born 16 months ago at home and weighed in at 7 lbs 8 oz and was 20" long. He’s been vegan since conception. I attribute my speedy, relatively easy labor (5 hours; first pregnancy, first birth!) in part to my healthy vegan diet during pregnancy. Jay hasn’t been sick yet (not even the sniffles!) and that seems to be quite rare, I’m learning. His favorite foods are: steamed kale with sesame seeds, soymilk, whole grain toast with earth balance butter/almond or peanut butter, bananas, cornbread, avocados, and he goes crazy over coconut milk!

    He has been on track in his growth and development (normal) and his pediatrician has no concerns regarding his vegan diet (and is actually quite stumped that he hasn’t been ill yet). Jay has already proven to be quite the animal lover and made fast friends with our two dogs who treat him like he’s their baby ;) I am confident that this diet is not only the healthier alternative (especially in regards to the epidemics we’ve been seeing in kids for quite some time) but I witness a deeper connection; an “in-tune-ness” in Jay and when he interacts with others that I think in part has to do with what he’s consuming.…And what he’s not.


    Ellen - Tucson, AZ

    • Ellen at 5 months

    • Ellen at 10 years and Sunny at about 2 years

    • Ellen at 7 years

    • Ellen at 14 years (4th from left)


    Ellen at 17 years


    Ellen is currently finishing up her first year at Pomona College, majoring in molecular biology with an emphasis on public policy. She received one of Pomona’s handful of National Merit Scholarships; after her first term, she was named a Pomona College Scholar for her 4.0 GPA. She also earned her varsity letter in cross country, and is currently running track. Ellen’s IQ is over 140 (higher than either parent). 


    Taking honors and AP classes, she earned straight-As at Tucson’s top high school, winning a state championship at the 2011 Science Olympiad. Her combined SAT score was 2320 (15150 on the 1600 scale), and she scored perfect 5s on all her AP exams. 


    Senior year, she was captain of the state’s third-place cross-country team; she earned eight varsity letters in high school, and competed in state championship 4x800, 3200, and cross country races. From an article written by family friend Frank French in 2001 for his local paper:


    Ellen is a healthy, very bright 7-year-old, who holds a Red belt in Tae Kwan Do, and describes herself as “happy, cheerful, funny, and I love animals.”


    But Ellen has never had a Big Mac, a chocolate milk shake, a Dairy Queen, a breakfast of bacon and eggs, a dinner of Lake Michigan perch, a Milky Way bar, or even a bowl of Jell-O. Because since her birth, along with her parents Matt Ball and Anne Green, she has lived as a vegan. 


    I asked if Ellen questions them about why she doesn’t eat the kinds of food her friends eat. [Ellen’s mom] Anne said no, but later asked Ellen if she did have any questions about those foods: 


    Ellen: No. 


    Anne: Do you want to eat those things? 


    Ellen: NO WAY! 


    Anne: Why? 


    Ellen: Because animals have to suffer. 


    Anne: What if you don’t know those animals? 


    Ellen: Doesn’t matter.


    Read Ellen’s seventh-grade thoughts on being a vegan kid here.



    Updated April 2013



    Sasha - Fairfax Station, VA


    Age 16 (Co-president of SoCo-Eco at South County Secondary School)


    Sasha at 24 years


    Having been raised vegan since birth, I admit, was not easy. Although I couldn’t complain about the food, because mom was (and still is) a fabulous cook, it was clear to me that I was different from the other kids. Whenever a kid in my class had a birthday, my mom would provide the teacher with a goodie bag just for me so I could enjoy a healthy lollipop or a homemade vegan brownie while the other students noshed on their chocolate chip cupcakes that were dripping with hydrogenated oil. School pizza parties were another hassle, but mom would patiently call the teacher and ask, “Will the pizza be cut into squares or triangles?” and she would cut mine the same way.


    There were always the same old questions: “Why can’t you eat meat?” “No dairy or eggs, either? WHAT DO YOU EAT?!” As I was growing up, I found that I could no longer answer with the kindergarten response mom taught me as a little girl: “Animals are my friends and I don’t want to eat my friends.” That’s all very cutesy and good enough to shut up other 5-year-olds, but it doesn’t cut it when you’re in sixth grade!


    At 17, I now embraced being different and loved the vegan lifestyle. It is so amazing to see the progress that vegetarianism and veganism has made throughout the years, and I want to be a part of it. When I was in 9th and 10th grades, I organized The Great American Meatout, so that other students could learn about the vegetarian and vegan cultures. I’m proud to be able to say that I’ve never eaten meat, poultry, fish, eggs, dairy, or honey in my life, and I don’t feel deprived at all!


    At 24, Sasha wrote that she had gone through a brief period of eating dairy while in college. Asked if it was due to health reasons, she replied: “The truth is, health issues did not come into the picture at all! I was very healthy while maintaining a vegan lifestyle. 


    However, when I got to college, there were not a lot of vegan options at my school, so I convinced myself that it wasn’t a big deal if I had a slice of cheese pizza every now and then. This lasted for a little over a month or so, but then I got sick. It wasn’t anything too dramatic, just really bad colds. However, that was enough for me. Eating dairy made me so congested and sluggish because my body was not used to ingesting those types of products. So, I stopped. 


    I feel that the real challenge of being vegan, as silly as it sounds, is not being lazy. There have been times when I’ve known that a particular food has dairy in it, such as a croissant, and I’ve eaten it anyway because I didn’t think it was a big deal. I just want to let readers know: it’s okay! No one is perfect. The Vegan Gods will not strike you down with lightening if you intentionally eat something that contains eggs or dairy. What counts is awareness. As long as we can be educated and aware of what we’re putting in our mouths, then it’s up to us to make a choice.”


    Updated December 2013



    Gia - Sacramento, CA

    • Gia at 2 months

    • Gia at 3.5 months

    • Gia at 7 months

    • Gia at 1 year


    Gia at 3 years


    Updated May 2014:


    Three-year-old Gia made her Adopt a College leafleting debut at the Whole Earth Festival in Davis!


    Updated August 2011:


    Gia is a very happy, healthy baby girl as you can see from her picture. She is thriving on breast milk made from her vegan momma! Her father and I have been vegetarian for over 20 years and vegan for the last 10 of those years. I eat, and ate during pregnancy, all kinds of organic veggies and fruits, beans, rice, tofu, nuts and seeds in very yummy dishes like teriyaki cashew stir fry, BBQ sauce tofu and potatoes, garbanzo cacciatore, spinach lasagna, and many more. 


    I found Clif Builder Bars and rice protein powder shakes helpful at times for a little extra protein. Though I had to have a c-section because of a breech position, I did not have to take pain meds after, was up walking just hours after surgery and the nurses and doctors were all amazed at how fast I recovered – not too shabby for a forty-year-old. I attribute this fast recovery to my healthy diet and lifestyle. As for Gia, she is right on track in her development and is already a little animal rights advocate who often wears her Not a Meat Eater shirt!


    Eden - Fayetteville, AR



    • Eden

    • Eden at 12 months


    Eden was born on Friday, June 20th, at 7:03 a.m. Full head of dark brown hair, beautiful little elfling, very sweet voice, 8 lb, 14 oz and the chest of a 10-pounder (like her Papa).


    At 12 months, Eden was 22 pounds and a very active, inquisitive baby. She loves animals, like any baby does, and we feel good when we reflect that we have always honored that love by feeding her a vegan diet of vegan-mama breast milk and, as she has gotten older, healthy vegan foods for her to explore.


    Every time we go out, we get approving comments about Eden’s very happy disposition and her cute, chunky baby body. We love telling people that she’s vegan and spreading awareness that a well-planned vegan diet is the healthiest choice for everyone, especially the youngest among us!


    I’ve been using Vegan Lunchbox recipes a LOT in the last six months or so. I hate to admit it, but I was silly enough, when I first got it, to think, oh, awesome, I can use this when Eden starts school. So I lovingly placed it up on this shelf of cookbooks for when the time would come. (Head meets desk.) Well, I flipped through it for a friend whose son was headed for kindergarten and realized that these recipes are for anybody, anytime. It’s such a great book! And Eden loves it, too, of course. Today we snacked on the “cheesey” fondue + dippables.


    Eden will be three in June (2011), but she’s talking like a four-year old, is healthy and glowing (she’s been sick three or four times in her life, and has breezed through each bout; other than that, she has zero health issues). She loves reading and the library; stickers; chasing, and being chased by Mom and Dad around the house; picking up our cat and carrying her around the house!; playgrounds; airplanes arriving at and taking off from the local airport; and finding worms while helping me in the garden (we sell to a local health food store and have started a community garden in the front yard, promoting both as fully vegan – we use none of the usual “organic” fertilizer components like feathermeal, bonemeal, etc.). 


    And she is an adventuresome eater! This kid has been known to eat raw kale leaves right off the plants in the back garden and say, “MmmmmMMMMMmmmmm!!!”


    Updated April 2011


    Tyler, Will, and Maya - Lutherville, MD


    • Will at 9, Tyler at 10, and Maya at 4

    • Will at 5, Maya at 15 months, and Tyler at 7

    • Maya at 2, Tyler at 8, and Will at 7


    • Maya at 6, Tyler at 12, and Will at 11

    • Maya at 6


    According to their mother:


    Since the kids have entered the school system, the teachers, students, and parents there are that much more aware of veganism. Through school snacks, birthday parties, play dates, lunch, and talking with our family, the kids demonstrate what it means to be vegan every day. I’ve been sneaking a bit of humane education into the classrooms when I can and have shown Tribe of Heart’s Peaceable Kingdom to a couple of teachers who have gone vegan since viewing it!


    Although I know the kids would like it if there were other children who lived a vegan lifestyle at their school, the thought of eating animals is the last thing they want to do. As you can see, they are happy, healthy, and growing up caring about animals, their health, and the planet!


    Updated July 2014


    Kjonaas - Austin, TX

    • Kjonaas at 17 months

    • Kjonaas at 19 months


    Kjonaas is one happy, healthy vegan boy! His parents have both been vegan for nearly a decade. When Kjonaas’ mom, Sarah, found out she was pregnant, the first thing that nearly everyone asked her was “are you going to stay vegan?” What a silly question – of course the answer was yes! 


    Sarah had a complication-free pregnancy, and Kjonaas was born on June 14, 2008 at 8 lbs. 5 oz. and 22" long! He began walking at around 10-months old and speaking at 12 months. His favorite things in the world are watching Finding Nemo and Charlotte’s Web, playing guitar, and bath time. Kjonaas is a big eater and enjoys all sorts of food, especially vegan cookies, corn dogs, and homemade broccoli “cheese” soup.


    Kjonaas is named after political prisoner Kevin Kjonaas of the SHAC 7, someone his parents greatly admire. Every time someone asks about his name, his parents have an opportunity to talk about animals.


    Updated January 2010


    Ciera - Indiana


    • Ciera at one year with Gracie

    • Ciera at 2 years


    Ciera is a happy, active and spunky little red-head who LOVES animals. She is pictured with her sister Gracie who she follows around constantly like the pesky little sister that she is...but Gracie doesn’t mind. All of her four-legged brothers and sisters can always bring a smile to her face. Ciera’s favorite foods include homemade vegan soups, various pureed fruits and refried beans. She continues to grow and thrive on her vegan diet and can’t wait to start spreading her message of compassion to others!


    When I first found out I was pregnant I thought I would get a lot of flack from family and my doctor for being vegan. I also thought that I would have to pay extra close attention to every little thing I ate. This really didn’t happen. Some people asked questions, and when I answered them, I found myself answering my own questions about vegan nutrition as well. My doctor was absolutely fine with my decision, and every visit showed the baby growing bigger and stronger with no complications. All my tests came back normal. I found myself eating lots of fortified foods, which are very easy to find these days, such as cereals and fortified juices and soy milks, etc. I also took my daily vegan prenatal vitamin. Besides the fortified foods, I ate a lot of whole grains, fruits, veggies, soy protein, beans, and lentils. I also made sure to get my omega-3’s through either flaxseed or fortified foods. I know there are many problems related to pregnancy in general but mine went pretty smoothly. Ciera weighed 6 lbs 10oz and was 19 1/2 inches long.


    Updated January 2010


    Jonah - Bangor, Maine



    Jonah is just over 8 months old and has been vegan since conception. He was born weighing 7lbs 10oz, and measured around 20 inches long. His mom and dad have been vegetarian for 15 years and vegan for the past 6 of those. The pregnancy was excellent, with his mom having no sickness and gaining only 25 lbs, which she easily shed soon afterward. Jonah’s mom and her doctor never discussed her vegan lifestyle, the only way he knew was by his nurse noting it on her chart. Immediately after the c-section, while stitching Jonah’s mom back up, the doctor loudly commented in front of all the hospital staff about how fantastic her inner abdominal area looked, with no signs of any fat build up. He claimed that, at 43 years old, her condition was on par with that of women in their 20’s. He then stated that it must be due in large part to her healthy vegan diet. This was coming from a very traditional meat and potatoes doctor, who had delivered countless babies.


    Upon our 2-week checkup, he once again mentioned how great her condition was for her age, how wonderful the baby looked and that there was obviously plenty of protein getting to the placenta and such. He said that he had been talking about her to a number of people (we’re assuming he meant other local doctors), and that though he’s still a meat eater, it is definitely causing him to think about it. Hearing this was just incredible.

    Jonah’s mom enjoyed a nicely varied diet during her pregnancy, including plenty of the following foods: nutritional yeast, flax oil, blackstrap molasses, iodized sea salt, almonds, cashews, macadamias, brazil nuts, almond butter, cashew butter, almond, rice, hemp and soy milks (particularly the “Silk Plus Omega3 DHA” variety soymilk), black, pinto, white, lima, and garbanzo beans, hummus, avocado dips, tofu, tempeh, seitan, tvp, green peas, broccoli, quinoa, rices, whole grain pastas and breads, raisins, prunes, mango, figs, bananas and other fruits and juices, kale, collards, bok choy, spinach and other greens, a wide variety of other vegetables, everything organic as much as possible, as well as a vegan prenatal vitamin daily.

    Jonah is now 24 lbs and almost 30 inches long, is very strong and enjoys his “Baby’s Only” organic soy formula very much, along with a nice variety of organic jar baby foods. He especially loves the bananas, sweet potatoes, and plum-banana-brown rice flavors.


    Updated January 2009

    Dagny - St. Louis


    Dagny Nausicaa was born 8 pounds 4 ounces and 21 inches long with a full head of dark hair and at eleven weeks weighs almost 15 pounds and is 26 inches long. She is a big “talker” and already loves petting our two smaller dogs when they sit next to her.


    Other than terrible morning sickness in the beginning, my pregnancy was incredible. I performed prenatal yoga and light cardio right up until the last week of pregnancy. Many people commented that I wasn’t gaining enough weight and that a vegan diet was not adequate for pregnancy but my OBGYN was completely supportive of my vegan pregnancy and her pediatrician is a vegan. After Dagny was born healthy, none of the naysayers could find anything negative to say about my diet.


    Updated January 2009

    Jonah - San Francisco


    • Jonah at 17 months

    • Jonah at 19 months


    Jonah’s mother writes:

    Jonah is a vibrant, happy, healthy little chatterbox. He’s 19 months now and talking up a storm. He’s been growing beautifully since day one and meeting or exceeding all of his milestones. My favorite word that he says is “helicopter.” He started on solid foods at 6 months and loves to eat. His favorite foods currently are bagels with hummus and avocado, organic flaxseed vegan waffles, strawberries, almond butter and banana sandwiches, fruit smoothies, soy yogurt and pasta with meatless meatballs.

    He gets plenty of calcium from soy yogurt, hemp milk and soymilk. Iron is also very important to a growing toddler and he gets tons of it from iron fortified oatmeal, spinach, kidney and black beans, and lentils. He also loves brewer’s yeast that I mix in his oatmeal. Jonah loves animals and it makes me so happy to be able to teach him that we don’t hurt those animals that he loves. I see in him the most basic instincts that children have, to love all beings, especially animals. I’m so glad I never have to explain to him why we eat the animals we talk and sing and read about all the time! He is bigger than most of his friends and doing great! We couldn’t be more proud of him!

    Updated January 2009

    Amélie - Sacramento, CA


    • Amélie at 8 months

    • Amélie at 2 yrs


    Amélie is a healthy, happy, vegan baby. Her parents have been vegetarian for over 10 years and vegan for 7 of those 10 years. Heather’s vegan pregnancy was a breeze, and Amélie was born a full-term; healthy; 6 lb., 8.4 oz. baby. Amélie’s organic, vegan diet includes breast milk, apples, apricots, sweet peas, carrots, and brown rice. Carrots and Joe’s O’s are a big hit! Amélie lives with her “fuzzy siblings” – 2 dogs and 2 cats.


    Updated March 2008

    William - Los Angeles, CA



    William is 9 years old and has been vegan since conception. William lives with his mother, Susan Weingartner, who has been a vegan for approximately 17 years. The pregnancy went very well, and William was born in an all natural water birth. He has only been sick a few times.

    Susan has been active in the Environmental, Health, and Animal Rights movements, heading EarthSave Los Angeles twice (starting a vegan family support group within the organization), is on the screening committee of The Genesis Awards, and has worked with many other animal and earth friendly organizations.

    William has always been very sensitive to the feelings of all creatures; at two years old, he scolded his mother for not being nicer to the fleas she was removing from the family cats… William recently offered to donate half of his monthly allowance to adopt a turkey named Nibble at Animal Acres Sanctuary outside Los Angeles.

    He was given a special award at the Animal Acres gala last September for being such a great example of a compassionate kid. William likes to play video games, loves reviewing movies, collects Pokemon cards, hangs out with his many friends from school who really respect his veganism, and is currently interested in playing the electric guitar. William loves his three cats, Krishna, Wallenda and JoJo (pictured). His favorite foods are pasta, tofu dogs, soy ice cream, and just about any kind of fruit.


    Updated June 2007

    Ruby - Portland, OR


    Ruby at 2 years


    Ruby was born in January, 2005. Her dad and I have been vegan for 7 and 5 years, respectively, and we didn’t ever consider not raising Ruby vegan. I had a fantastic pregnancy – craving things like broccoli with peanut sauce and toast with avocado and tomatoes.

    Though Ruby had a difficult time breast feeding at first, (which is quite common, don’t give up trying!) she is now over 2 years old and is finally weaning. Now she loves avocado, toast, and pretty much everything in between, and enjoys a varied diet that is adventurous in it’s own toddler way. Ruby has had only an occasional cold, and is growing healthfully and proportionately. We think her pediatrician, also vegan, loves our visits as much as we do.

    Ruby’s favorite activities are gardening, being outside, playing with bikes, going on walks, and using our chocolate lab as a body pillow. She is happy, loving, interested in books, people, and cooking in the kitchen. She loves to help, whatever we’re doing.


    Updated June 2007

    Eliza - Fairfield, PA


    Eliza at 10 years


    Eliza, born in 1995, has been vegan her whole life and is very happy about it! Caroline and Brett, her parents, have been vegetarian since sometime in the mid-80’s and vegan for almost that long. Eliza has had an exceptionally healthy childhood, occasionally catching a cold here and there but almost all doctor visits have been for check-ups only. She loves broccoli, tofu, almost all fruits (but especially mangos) and has a terrific sweet tooth! Soy ice cream, vegan chocolate and homemade cake are some of her favorite indulgences. Growing up on a farm has been a great experience for Eliza and her animal friends include chickens, ducks, goats, a pig and a pony. (Most of these are adoptions or rescues.)

    Currently Eliza is homeschooled and is very interested in art, computer games and graphics, reading and animal rights activism. This fall she participated in the World Farm Animals Day “Die-in” in Washington, DC. Eliza said, “I really enjoyed it. Being still on the ground for at least half an hour was kind of dull after awhile but they had delicious vegan food. Of course, it was worth it if it helps the animals. The only really bad bit was that my attempts at leafleting didn’t go too well.”

    Updated December 2006

    Solomon - Big Island, HI


    • Solomon at 5 days

    • Solomon at 10 months


    Solomon was born one week early to vegan parents, Laura and Glenn. He was 8 pounds, 9 1/2 ounces, and 21 inches at birth. His mother Laura has been vegetarian since 1993 and vegan since 1997. His father Glenn has been vegan since 1997. Glenn and Laura have both been active in animal protection and environmentalism non profit groups, and for example, founded EarthSave Austin while living in Texas.

    We decided to have a vegan pregnancy as not to expose our child to harmful levels of antibiotics, growth hormones and toxins found in animal products. It was also important for us to raise our son with the highest awareness of compassion for all living beings and love for mother earth. Laura ate a well-balanced vegan diet, which included whole grains, tofu, beans (black, kidney, garbanzo, pinto, and soy), peas, lentils, potatoes, brown rice, taro root, nuts, lots of fresh raw vegetables and fruit, fake-meat products such as seitan / wheat gluten / soy deli slices, Luna bars, soy milk, and pancakes and smoothies with rice protein powder. She also enjoyed kale and seaweed from the Japanese restaurants here in Hawaii. Laura sporadically took vegan prenatal and iron supplements throughout her pregnancy, as well as B12 and folic acid supplements early in her pregnancy.

    Laura felt so great in her vegan pregnancy that she continued to stay active, even into her 9th month. Laura enjoyed walking and hiking with her dog and husband, swimming, and her favorite activity, snorkeling with the sea turtles. Laura was even out walking down by the ocean the day she went into labor.

    Solomon now thrives on his vegan mother’s breast milk, supplemented with soy formula as we wait for Laura’s milk to fully come in. Our son has a very healthy appetite! We are very confident in our son’s health and we will raise all of our kids vegan and be much more confident in Laura’s next pregnancy. Laura’s advice to anyone wanting to have a vegetarian or vegan pregnancy is to follow your intuition and keep lots of supportive people around you, and don’t discuss your diet with people who are not supportive.

    Solomon lives with five rescued cats, Angel, Nikita, Reznor, Moby, and Shiloh; two rescued turtles, Arwen and Aragorn; and one adopted shelter dog, Kali.


    Updated September 2007

    Saige - Birmingham, AL


    • Saige at 2 days

    • Saige at 10 months


    Saige’s parents have been vegetarian for 10 years and vegan for 7, so Saige has been veggie since conception! I thought that pregnancy would be difficult on a vegan diet since I would have to consume so much protein and extra food to meet my calorie needs. However, I listened to my body and found that I didn’t have to eat that much to satisfy my hunger and concentrated on consuming lots of beans, peas, lentils, nuts, tofu, tempeh and seitan to meet my protein needs. I gained an adequate amount of weight and did not have issues with high blood pressure or gestational diabetes that has become so common.

    Saige was born a healthy 9 lbs 5 oz, the 95th percentile and has remained at the 95th and up percentile all of her 10 months. She is a veggie baby who is breastfed but she has a shown us she has a real love for eating! We keep her away from processed sugar, flours, salt, and oil but she gets lots of fruits, vegetables, nuts, seeds, grains, and her favorite, beans! To make sure that Saige receives an adequate supply of omega-3s and vitamin B12 in my breastmilk, I take a multivitamin and a microalgae oil every day (and did throughout pregnancy too). Saige is definitely on her way to becoming the poster child for vegan health with her healthy little body and smiling face!

    Vincent - Takoma Park, MD


    • Vincent at 8 months

    • Vincent at 21 months


    Vincent has always been between the 50–95 percentiles for his height and weight and is a robust and active toddler. When he was four months old, we figured out that he had food allergies and sensitivities to many foods including wheat, corn and nuts. Despite that, he is able to eat a wide range of foods and eats a balanced vegan diet including beans, vegetables, fruits, seeds, tempeh and tofu. One of his first words was “chi, chi, chi” for nutrional yeast which he can’t get enough of. His favorite foods right now are blueberry soy yogurt, rice pasta, black beans, avocado, sunflower seed butter and mango smoothies.

    I had a pretty easy pregnancy, was vegan throughout and I always felt like being vegan really helped me feel good right until the day Vincent was born. During my pregnancy, I was never anemic; my iron levels were always way above normal. I found a wide variety of vegan prenatal vitamins at natural food stores and online, as well as articles written on vegan nutritional requirements during pregnancy. His grandparents were skeptical of raising a child vegan before he was born. They haven’t mentioned since then, though, and are always impressed with the wide variety of foods Vincent eats.

    I’ve been vegan for 6 years and vegetarian for 10 and my husband has been vegan for 5 years and vegetarian for 6. We live in a very male dominated household with our 6 boy cats.


    Updated September 2006

    Rayyan - Rockville, MD


    • Rayyan at 6 months

    • Rayyan at 14 months


    We have been vegans for 5 years and our son is thriving. He was born 2 weeks early at 7 lbs 5 oz. Since birth, he has been in the 50–90th percentile for weight and 70th percentile for height. He eats lots of veggies, fruits, pasta, hummus, and different types of beans every day. I add nutritional yeast to 2 of his meals every day for the B12 vitamin and he also takes a vitamin supplement. He is very smart for his age, says lots of words like banana, finished, cookie, and bread. He even says “hello” when he hears the phone ringing, and knows a few colors. He will eat anything that comes his way, but his favorites are soy yogurt and soy and gluten meats. He is very active and is enroled in gym and swim lessons and loves to play in his grandad’s work van and pretend that he is driving. My family and friends were worried about my being vegan and having a vegan baby but now they are spechless about his development.


    Updated September 2006

    Max, Miranda, and Callum - Freeland, WA


    • Max, Miranda, and Callum

    • Max at 7 years


    • Miranda at 6 years

    • Callum at 3 years


    Max is almost 8 years old and has been vegan his whole life, even during my pregnancy! It has never been difficult for me or my kids to live a vegan lifestyle; with so many options and alternatives out there, they simply don’t miss out. When Halloween or birthdays come around that offer non-vegan treats, there has been an occasional non-vegan candy or cookie offered them. They turn them down when they discover the treats aren’t vegan. With tons of clothing and shoe options available that don’t use leather or other animal products, the kids can still have plenty of choices that fit their “style.” My goal has always been to raise children who are focused on what’s best for the animals, the planet and themselves; I strive to prevent any focus on “missing out” or feeling deprived. My children’s vegan lifestyle has definitely made a positive impact on their friends. One of Max’s best friends, whose family recently opened a new coffee house/bakery, insisted to his parents that there be vegan options for Max and other children who don’t eat animal products.

    Max is captain on his jumprope team, an avid soccer player, and a member of both the Black Belt Club and STORM team in our local martial arts program. He has always been a gentle and compassionate child who consistently helps out in the classroom, with his friends and at home. He’s awesome.

    Miranda is 6 1/2, swims like a fish, also attends martial arts classes, and generally approaches life like every day is a gift. She is incredibly observant and has a deep love for all animals, from spiders and ants to eagles and bears.

    Callum is 3 1/2 and also asks if this or that food is vegan. Except he calls it “thegan” because he still has his lovely wee lisp. He’s a lively little guy, who loves to rough and tumble, and can be a bit rough, but he’s the first to hug you if you’re sad or hurt and thinks eating animals is “icky” and doesn’t associate milk, yogurt or cheese with dairy at all – it’s all soy here.

    All of our children have excellent diets, don’t think they’re deprived of anything at all – in fact, don’t really spend that much time thinking about their food. They just eat it and get on with living. I’ve always thought that’s what food should be. It’s fuel. It makes your body do what you want it to do. If it tastes good on top of it all – well, that’s a great bonus. My kids get popsicles, ice cream treats, cakes, cookies and all manner of decadent goodies – they just don’t hurt animals or the environment to get them. And that makes those goodies much more enjoyable to them, and to me.


    Updated August 2006


    Emily - Kensington, MD


    • Emily at 8 months

    • Emily at 2 years


    Emily is a healthy, energetic, intelligent and very happy toddler. She has been vegan her whole life and is thriving on it. Her mother has been vegan for 8 years (vegetarian for 17 years) and continued to eat a vegan diet throughout her pregnancy. She did not encounter any resistance over her diet from her prenatal healthcare providers. Emily’s pediatrician has no concerns with her diet and considers her to be in perfect health.

    Making sure Emily eats right is easy. She loves eating fresh fruit and vegetables, as well as nut butters and seeds, a variety of whole grain foods, beans, soy milk and, for extra nutrition, flax and nutritional yeast. To be doubly sure she is getting enough vitamins and minerals, she takes a chewable vitamin each day.


    Updated August 2006

    Journey - Birmingham, AL



    • Journey at 1 year

    • Stella and Journey at 5 years

    • Hubie and Journey at 3 years

    • Journey at 5 years


    Kit, Journey’s mother, says:

    I had some trouble with doctors and some family while I was pregnant. They literally thought I was crazy for being vegan. It wasn’t until I went to a midwife that anyone stopped to actually look at the foods I was eating instead of just getting hung up on the word “vegan.” The midwives were not critical at all. They had all of their patients write up a weekly diet diary so they could get an idea of how we all ate and they were very impressed with mine. It was great to have someone admit that the vegan diet, when practiced with some extra attention, was perfectly acceptable for pregnancy. Everyone gives you advice when you are pregnant, most of it is unsolicited. So many people “fear for you and the baby” when you are a pregnant vegan and it can really eat away at your confidence. I think the nutritional information available on the VO website is invaluable and will really help a lot of people, not only vegan parents, but also those who question them!

    Journey has been vegan her whole life. Everyone who knows her, including her doctor, is impressed by her vibrant health and well being. As a baby and toddler she thrived on breast milk. Now 5 years old, Journey eats a diet rich in fresh fruit and vegetables. Her favorite foods are lentils, mangos, edamame and chocolate cake!

    Journey’s mom, who has been vegan for 7 years, had a very healthy vegan pregnancy. At the time, there weren’t too many resources for pregnant vegans. So, Kit read up on the increased nutritional demands of pregnancy and found vegan foods that could help her meet these requirements. With a little extra effort, she was able to stay healthy and strong throughout her whole pregnancy. Her advice to other vegan parents is to not be discouraged by naysaying doctors and friends. Read up on vegan nutrition, choose healthy foods, and have faith in yourself. Having a healthy vegan kid can sway even the most skeptical critic of the vegan diet!


    Updated August 2006


    Zander Earl - Orange County, CA


    • Zander at 9 months

    • Zander at 18 months

    • Zander at 2 years

    • Zander at 3 years


    Zander at 4 years


    When I learned that I was pregnant, there was never any question about whether I would continue to live a vegan lifestyle. Aside from ethical reasons, I knew that a vegan diet was the healthiest gift that I could possibly give to my growing baby. I did not experience any cravings for animal products and enjoyed a healthy pregnancy without any complications. It never crossed my mind to give Zander anything other than my own breast milk when he was born, or to feed him any other animal products as he grew.

    As a result, Zander has thrived since birth and is now an extremely energetic, strong, bright, inquisitive, interactive, and compassionate 4-year-old boy. My husband and I became vegan in 2003, and Zander has been vegan since conception. Zander weighed just over 9 pounds at birth. He now weighs more than 40 pounds.

    From the time Zander was old enough to speak, I have not needed to “police” what he eats. When offered a food, Zander always politely states that he is vegan and asks if there are any animal products in the food before accepting it. If he is not sure, he comes and asks me. Last Halloween, he willingly gave his entire hard-earned stash of candy to his grandpa – he genuinely didn’t want it. Zander’s veganism started out as my choice for him, but now it is his own choice.

    We nurture Zander’s decision to be vegan by including books with compassionate themes – such as those by Ruby Roth – in our bedtime reading. We visit farm sanctuaries, chimpanzee sanctuaries, and marine mammal rescue centers instead of petting zoos, aquariums, or zoos – and we always talk about why we make these choices. We spend as much time as possible outside. We provide Zander with a safe and supportive environment in which to grow as an activist by including him in beach cleanups, animal rescues/releases, circus protests, etc. and teaching him to use compassionate, nonjudgmental language when talking with others. But most of all, we talk openly with Zander; we answer his questions without sugarcoating or trying to overly protect him from an often harsh reality. He seems to really appreciate this level of respectful, honest communication.

    In terms of food, Zander’s diet consists of predominantly organic whole foods. I will absolutely make delicious, full-sugar, zero-nutritional-value vegan cupcakes for him to take to friends’ birthday parties so that he doesn’t feel left out when others are eating non-vegan birthday cake. I also keep a stash of organic, natural lollipops in my purse to substitute as needed for those that are made with disgusting fake food coloring and chemicals. But in general, Zander eats a diet rich in foods that are minimally processed, nutrient-dense, and made from scratch whenever possible.

    When Zander was a baby, I made all of his organic “baby foods” from scratch, while working an extremely demanding full-time job in global marine wildlife conservation. It was actually surprisingly easy to do this, and I loved knowing exactly what I was putting into his mouth from day one.

    For as long as Zander can remember, he and I have cooked together in the kitchen. In the beginning, I wore him wrapped on my back and he peered curiously over my shoulders while I cooked. Now, he stands beside me on his “Learning Tower” and feeds fruits and vegetables into the juicer, measures and stirs ingredients to make his own granola bars and zucchini spelt muffins, and chatters away while I make fresh homemade almond milk.

    Some of Zander’s typical daily meals/snacks include:

    • steel-cut oats with hemp seeds, flax meal, walnuts, maple syrup, and fresh or dried fruits;

    • green smoothies packed with fresh organic greens, frozen fruits, coconut and/or flax oil, almond milk, chia and/or hemp seeds, etc.;

    • homemade hummus with sliced cucumbers, celery, and carrot sticks (his two favorites are zucchini hummus and chickpea hummus);

    • homemade chickpea or lentil stews with a variety of chopped veggies, such as carrots, potatoes, tomatoes, zucchini, spinach, etc.;

    • quinoa salads (his favorites are Mediterranean and bruschetta quinoa);

    • spaghetti squash “pasta” with garlicky marinara sauce, fresh basil, and nutritional yeast;

    • Thai yellow curry with tofu (this is an all-time favorite);

    • vegan sushi rolls (another all-time favorite);

    • steamed broccoli drizzled with flax oil and a spritz of Braggs amino acids;

    • raw almond or cashew butter sandwiches on whole grain bread;

    • homemade trail mix, including a variety of sprouted nuts and seeds with cranberries, raisins, and/or dried cherries and blueberries;

    • and always a rainbow of fresh, ripe, juicy fruits.


    As the mother of a vegan child, I believe it is so important that we support each other and our children in any way we can, in order to give them every possible advantage in life and to create a strong sense of community. I would be absolutely thrilled to exchange tips, suggestions, and ideas with other parents. I share many of Zander’s and my favorite recipes (for food and other things) online. I am not a nutritionist, but I would welcome the chance to help mentor anyone who may have questions about how to ensure that everyone thrives during a vegan pregnancy and/or childhood.


    July 2014

    ---


    ***




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар