• Лейкоцити



    Лейкоцити


    автор: Джек Норріс

    Останнє оновлення: Травень 2013


    Короткий огляд


    Залежно від лабораторії, нормальний рівень лейкоцитів у крові становить від 3,5 до 12,5 млрд одиниць на літр. Одне перехресне дослідження показало, що вегани мають нижчий рівень лейкоцитів, ніж всеїдні, але в межах норми – 5,8 [2]. Однак найімовірніше, багато веганів мають знижений рівень лейкоцитів. Ми не знаємо, з чим це пов'язано, але це поширене явище, хоча воно і не свідчить про велику проблему.

     

    Якщо ваш рівень лейкоцитів нижче норми, вам слід обговорити це з лікарем.

     

    Рівень лейкоцитів у веганів


    Лейкоцити необхідні для боротьби з чужорідними частинками: бактеріями, вірусами і раковими клітинами. За наявності інфекції кількість лейкоцитів, як правило, збільшується. Описи різних типів лейкоцитів з деякими цікавими зображеннями ви можете знайти у Вікіпедії.

     

    Один тип лейкоцитів, еозинофіли, можуть збільшуватися під час алергічної реакції, хоча інформації, яку я знайшов, недостатньо, щоб зробити висновок про їхній вплив на загальну кількість лейкоцитів у крові.

     

    Зі мною зв'язалася веганка середніх років, здорова і активна на вигляд, і повідомила, що в неї низький рівень лейкоцитів – 2,8 млрд. на літр. Нормальний рівень становить приблизно від 3,5 до 10,5 [1], хоча ця цифра може варіюватися в залежності від лабораторії.

     

    Знаючи, що в мене також зазвичай низький рівень лейкоцитів у крові (що не сильно турбує моїх лікарів), я запросив мої старі результати (нормальний діапазон вказаний в дужках):

     

    • 1999 – 6,3 (4,0-10,5)

    • 2001 – 2,9 (3,5-12,5)

    • 2002 – 3,2 (3,5-12,5)

    • 2005 – 5,0 (3,5-12,5)

    • 2007 – 3,3 (3,5-12,5)

    • 2008 – 3,3 (4,0-10,5)

    • 2013 – 3,6 (4,3-11,0)

     

    Я став веганом в 1988 році, але рівень лейкоцитів в 1999 році був вищим не тому, що я нещодавно їв продукти тваринного походження.

     

    Один читач, який написав мені, додав до листа статтю Вільяма Харріса, опубліковану в березні 2006 року Вегетаріанським суспільством Гаваїв в щоквартальному бюлетені, "Низький рівень лейкоцитів у веганів" (PDF). У статті доктор Харріс пояснює, що його власний рівень лейкоцитів у крові становив близько 3,0. Він повідомляє, що за інформацією від Агати Траш (доктор медичних наук) і Майкла Клапера (доктор медичних наук), є багато веганів з низьким рівнем лейкоцитів. Якщо ви пошукаєте в Інтернеті, то знайдете багато прикладів про веганів з низьким рівнем лейкоцитів.

     

    Д-р Харріс також говорить про те, що не було проведено достатньо досліджень з цієї теми, і я боюся, що їх досі не стало більше.

     

    Основна стаття, на яку ми можемо спиратися, – Хаддеда та ін. за 1999 рік [2]. Він визначив, що у веганів середній рівень лейкоцитів – 5,0 в порівнянні з 5,8 у вегетаріанців (різниця була статистично значущою). Як ви можете бачити, середня кількість лейкоцитів у крові веганів нижча, але в нормальному діапазоні. Після вивчення інших імунних маркерів автори дійшли такого висновку: "За даними дослідження неможливо зробити висновок про наявність будь-якої загрози для імунної системи веганів у порівнянні з іншими групами".

     

    Д-р Харріс згадує про те, що в попередньому дослідженні Мальтер М. та ін. [3] дійшли висновку: "Цитотоксична активність... була значно вищою у вегетаріанців, ніж у всеїдних, з коефіцієнтом 2. Підвищена цитотоксичність природно може бути одним з факторів, що сприяють більш низькій ймовірності раку у вегетаріанців". Це гарна новина, але вона не зовсім стосується веганів з низьким рівнем лейкоцитів, тому що рівень лейкоцитів диференціювався між вегетаріанцями і невегетаріанцями.

     

    У 2007 році в статті з Польщі йшлося про те, що дослідники виявили низький рівень лейкоцитів у групі вегетаріанців [4]; а також стаття "Медичні гіпотези" Марка Ф. Маккарті 2002 року [5] вказує на ряд звітів, які повідомляють, що веганська дієта істотно скорочує кількість лейкоцитів. Він цитує Хаддада та ін. [2], а також кілька інших документів, але я зміг з них отримати тільки копію одного клінічного дослідження з використанням вегетаріанської дієти в оздоровчому спа в Норвегії для лікування ревматоїдного артриту [6]:

     

    На початку норвезького дослідження у вегетаріанської групи вже був нижчий рівень лейкоцитів, ніж у контрольній групі (7,0 проти 7,5). Учасники постились на овочевих соках протягом тижня, а потім дотримувалися безглютенової веганської дієти протягом 3,5 місяців. У веганську дієту поступово додавалося все більше білка (насіння і сочевиці) з додаванням нового продукту кожні пару днів. Потім вони за бажання переходили на вегетаріанську дієту з включенням молочних продуктів і глютену. По завершенні місяця рівень лейкоцитів знизився до 5,5, після чого поступово повернувся до 6 і на цьому рівні залишався до кінця року. У зазначеному випадку, при відносно низькому споживанні білка, веганська дієта не викликає зниження лейкоцитів нижче нормального рівня.

     

    Інші дослідження, наведені Маккарті, перераховані в примітці [7].

     

    У 2010 році Університетом Мемфіса було проведено клінічне дослідження за участю в основному здорових людей (деякі з них були вегетаріанцями). Учасники постились відповідно до "посту Даніїла" протягом 21 дня, не вживаючи в їжу оброблених чи упакованих продуктів харчування, харчуючись тільки рослинною їжею, і їхній рівень лейкоцитів знизився в середньому з 5,7 до 5,0 [9].

     

    Так чому у веганів нижчий рівень лейкоцитів у крові, ніж у невегетаріанців?

     

    Одна з гіпотез говорить про те, що вегани отримують менше бактерій, вірусів та іншого токсичного навантаження, адже не вживають продуктів тваринного походження, а отже мають нижчий рівень лейкоцитів (який зазвичай збільшується під час інфекцій). Це видається можливим поясненням.

     

    Автори дослідження щодо "посту Даниїла" повідомили: "Імовірно, вживання їжі з великою кількістю харчових добавок і консервантів може збільшувати кількість лейкоцитів, викликаючи імунну відповідь на вторгнення патогенних мікроорганізмів з продуктів харчування. Однак ми не можемо привести наукових досліджень, що підтверджують таку гіпотезу". Але, як правило, вегани їдять менше їжі з харчовими добавками, це і може пояснити низький рівень лейкоцитів.

     

    Інша теорія, висунута Маккарті, свідчить про те, що ІФР-1 (інсуліноподібний фактор росту-1) відіграє важливу роль у виробництві лейкоцитів. Вегани мають нижчі рівні ІФР-1, тож це призводить до нижчого рівня лейкоцитів [5].

     

    Наступна теорія полягає в тому, що низький рівень вітаміну А може бути причиною низького рівня лейкоцитів у веганів. В Інституті Лінуса Полінга стверджують: "Вітамін А і ретиноєва кислота (RA) відіграють центральну роль в розвитку і диференціації лейкоцитів і лімфоцитів, що мають важливе значення в імунній відповіді [8]". На відміну від всеїдних, вегани не мають прямого харчового джерела вітаміну А, а отримують його побічно через споживання каротиноїдів (переважно бета-каротину). Бета-каротин – також жиророзчинна речовина. Виходить, що низьке споживання каротиноїдів або жиру може сприяти зниженню рівня вітаміну А і лейкоцитів. Це суто гіпотетичне припущення; мої знання про вітамін А говорять про те, що серед веганів не було помічено проблем з дефіцитом вітаміну А. (Цікаво, що я їв багато бета-каротину і жиру при останньому вимірюванні мого рівня лейкоцитів).

     

    Є дві гіпотетичні проблеми, які викликають занепокоєння через рівень лейкоцитів нижче норми у веганів. Перша – це інфекції. Якщо ви веган зі зниженим рівнем лейкоцитів, ймовірно, що ви можете легко заразитися інфекціями. Цікаво, що в мене була тільки одна застуда протягом останніх 2,5 років, і та м'яка. Я можу це пояснити повсякденним вживанням добавки цинку, але навіть раніше, коли я ще не доповнював дієту цинком, хворів на застуду не частіше разу на рік.

     

    Друга проблема у веганів зі зниженим рівнем лейкоцитів – це можливість впливу на ймовірність виникнення раку. Але якщо наші лейкоцити знижені через низьку ІФР-1, то ймовірність раку, можливо, також повинна бути нижче через ІФР-1 (хоча дослідження взаємозв'язку ІФР-1 і ймовірності раку непереконливі, я перевірив останні з них). Також є факт, що згідно з єдиним дослідженням щодо ймовірності виникнення раку у веганів (проведеним для практичних цілей), був зроблений висновок, що вегани мають нижчу таку ймовірність. (див. блог Джека Норріса)

     

    Ми справді не знаємо, із чим пов'язаний знижений рівень лейкоцитів у веганів, але це, як видно, доволі поширене явище, яке, втім, не свідчить про масштабну проблему. Якщо ваш рівень лейкоцитів нижче норми, слід обговорити це з лікарем.

     

    Використана література

    ---

    White Blood Cells


    [source]


    by Jack Norris, RD

    Last updated: May 2013


    Summary


    Depending on the laboratory, a normal range for white blood cell count (WBC) is about 3.5 to 12.5 billion per liter. One cross-sectional study showed vegans have a lower WBC than omnivores, though in the normal range at 5.8 [2]. It appears that many vegans, however, have a lower than normal WBC. We don't really know why this is, but it appears to be rather common and not indicative of any obvious problem.


    If you have a WBC below normal, you should talk to your doctor about whether to be concerned.


    White Blood Cells in Vegans


    White blood cells are needed to fight foreign invaders, including bacteria, viruses, and cancerous cells. During infections, they typically increase in number. A concise explanation of the various white blood cells, along with some interesting pictures, can be found on Wikipedia (link).


    One type of white blood cells, eosinophils, can increase during allergic reactions (link), though from what I could find, not enough to significantly effect the total white blood cell count.


    An apparently healthy, active, vegan, middle-aged woman contacted me saying that she has a low WBC of 2.8 billion per liter. Normal is about 3.5 to 10.5 [1], although this can vary depending on the laboratory.


    Knowing that I also usually have a low white blood cell count (that my doctors have never been very worried about), I got out my old lab reports and here is the history (reference range in parentheses):


    • 1999 – 6.3 (4.0-10.5)

    • 2001 – 2.9 (3.5-12.5)

    • 2002 – 3.2 (3.5-12.5)

    • 2005 – 5.0 (3.5-12.5)

    • 2007 – 3.3 (3.5-12.5)

    • 2008 – 3.3 (4.0-10.5)

    • 2013 – 3.6 (4.3-11.0)


    I went vegan in 1988, so the initial, higher number in 1999 was not because I had recently been eating animal products.


    The reader who wrote me included a March 2006 article from the Vegetarian Society of Hawaii's Quarterly Newsletter by William Harris, MD, “Low” WBC counts in vegans (PDF). In the article, Dr. Harris explains that his white blood cell count has been as low as 3.0. He says that Agatha Thrash, MD and Michael Klaper, MD told him that they see many vegans with low white blood cell counts. And if you poke around online, you will find that many vegans have low white blood cells.


    Dr. Harris also points out a small amount of research on the topic and I'm afraid there hasn't been much since then.


    The main paper we have to go on is Hadded et al., 1999 [2] who found vegans to have an average of 5.0 compared to omnivores who had a count of 5.8 (the difference was statistically significant). As you can see, the vegans' average white blood cell count of 5.0 falls into the normal range. After considering other immune-related parameters, the authors concluded, "It is not possible to determine from these findings whether the immune status of vegans is compromised or enhanced compared with other groups."


    Dr. Harris goes on to say that "A previous study, Malter M, et al. [3] concluded that 'Cytotoxic activity...was significantly higher in vegetarians than in their omnivorous controls by a factor of 2. The enhanced natural cytotoxicity may be one of the factors contributing to the lower cancer risk shown by vegetarians.'" That's good news, but it may not be relevant to those of us with low white blood cells because the abstract points out that in that study, the white blood cells didn't differ between the vegetarians and non-vegetarians.


    A 2007 abstract of an article in Polish found low white blood cells in a group of vegetarians [4], and a 2002 paper in Medical Hypotheses by Mark F. McCarty [5] says there are several reports that link vegan diets to substantial reductions in white blood cells. He cites Haddad et al. [2] and also a number of other papers, but the only one I could get a copy of was of a clinical trial using a vegetarian diet at a health spa in Norway to treat rheumatoid arthritis [6]:


    At the beginning of the Norway study, the vegetarian group already had a lower white blood cell count than the control group (about 7.0 vs. 7.5). They fasted on vegetable juice for a week and then ate a gluten-free, vegan diet for 3.5 months after the fast. During the vegan diet, foods higher in protein (seeds and lentils) were added at a rate of one new item every couple days. They then ate a vegetarian diet and were allowed to include dairy products and gluten if they chose. After one month, their white blood cells went down to about 5.5 after which they gradually went back up to 6, where they stayed for the remainder of the year. In this case, a relatively low-protein, vegan diet did not cause white blood cells to drop below the normal range.


    The other trials cited by McCarty are listed in footnote [7].


    There is a 2010 clinical trial from the University of Memphis where mostly healthy and some vegetarian subjects went on a "Daniel Fast" for 21 days, eating no processed or packaged food and only plants, and their WBC went from an average of 5.7 to 5.0 [9].


    So why do vegans have lower white blood cell counts than omnivores?


    One hypothesis is that we have less of a bacteria, viral, or other toxin load from not eating animal products and, therefore, show lower white blood cells (which typically increase during infections). That seems possible.


    The authors of the Daniel Fast study say, "It has been suggested that ingestion of food additives and preservatives can increase white blood cell count by triggering an immune response due to a sensing of invading pathogens from the food stuff; however, we are unaware of any scientific reports that confirm this hypothesis." But perhaps vegans generally eat less food additives and preservatives and this could be contributing to low WBC.


    Another theory is one put forth by MaCarty who says that IGF-1 plays an important role in the production of white blood cells and that since vegans have lower levels of IGF-1, we have lower levels of white blood cells [5].


    A third possibility is that low levels of vitamin A could be contributing to low WBC count in vegans. The Linus Pauling Institute says, "Vitamin A and retinoic acid (RA) play a central role in the development and differentiation of white blood cells, such as lymphocytes, which play critical roles in the immune response [8]." Unlike omnivores, vegans do not have a direct, dietary source of vitamin A, but rather get it indirectly via carotenoids (mainly beta-carotene). Beta-carotene is also fat-soluble. It seems theoretically, possible then, that a low intake of carotenoids or fat could contribute to lower vitamin A status and WBC. This is purely hypothetical; to my knowledge vitamin A levels have not been measured in vegans and other signs of low vitamin A status have not been a noted problem. (Anecdotally, I had been eating plenty of beta-carotene and fat at the last measurement of my WBC.)


    There are two things to be concerned about with low white blood cells. The first is infections. If you are a vegan with a low WBC, you know whether you are getting infections easily. Anecdotally, I've only had one cold in going on 2.5 years, and it was mild. I attribute this to my daily zinc supplementation, but even before I supplemented with zinc, I only got about one cold per year.


    The second concern for those of us with white blood cells lower than normal is the possibility of getting cancer. If our white blood cells are low due to lower IGF-1, then our risk of cancer is also possibly lower due to IGF-1 (although the research between IGF-1 and cancer is inconclusive the last I checked). It may be of some solace to know that the only study reporting cancer rates of vegans (for practical purposes), found vegans to have a lower risk (see Take Three: Direct Evidence that Vegans have Lower Cancer Rates).


    In summary, we don't really know why some vegans have lower-than-normal white blood cells, though it does appear to be rather common and not indicative of any obvious problem. If you have a white blood cell count below normal, you should talk to your doctor about whether to be concerned.


    References

    ---


    ***

    1. Complete blood count (CBC). Mayo Clinic. Accessed 5/8/2013. | link

     

    2. Haddad EH, Berk LS, Kettering JD, Hubbard RW, Peters WR. Dietary intake and biochemical, hematologic, and immune status of vegans compared with nonvegetarians. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):586S-593S. | link

     

    3. Malter M, Schriever G, Eilber U. Natural killer cells, vitamins, and other blood components of vegetarian and omnivorous men. Nutr Cancer. 1989;12(3):271-8. | link

     

    4. Nazarewicz R. [The effect of vegetarian diet on selected biochemical and blood morphology parameters]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1):23-7. Polish. | link

     

    5. McCarty MF. Favorable impact of a vegan diet with exercise on hemorheology: implications for control of diabetic neuropathy. Med Hypotheses. 2002 Jun;58(6):476-86. | link

     

    6. Kjeldsen-Kragh J. Rheumatoid arthritis treated with vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):594S-600S. | link

     

    7. Additional clinical trials from McCarty:

     

    Lindahl O, Lindwall L, Spångberg A, Stenram A, Ockerman PA. Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma. J Asthma. 1985;22(1):45-55. | link | Not available online. Vegan diet for one year. Abstract doesn't mention white blood cells.

     

    Lithell H, Bruce A, Gustafsson IB, Höglund NJ, Karlström B, Ljunghall K, Sjölin K, Venge P, Werner I, Vessby B. A fasting and vegetarian diet treatment trial on chronic inflammatory disorders. Acta Derm Venereol. 1983;63(5):397-403. | link | Not available online. Vegan diet for 3 weeks. Abstract does not indicate whether white blood cells decreased.

     

    Schmidt T, Wijga A, Von Zur Mühlen A, Brabant G, Wagner TO. Changes in cardiovascular risk factors and hormones during a comprehensive residential three month kriya yoga training and vegetarian nutrition. Acta Physiol Scand Suppl. 1997;640:158-62. | link | Could not find online.

     

    McCarty also listed the study below (which is the same trial described in Kjeldsen-Kragh et al.'s 1999 paper) saying "see comments", but I looked up the comments and found nothing about white blood cells.

     

    Kjeldsen-Kragh J, Haugen M, Borchgrevink CF, Laerum E, Eek M, Mowinkel P, Hovi K, Førre O. Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis. Lancet. 1991 Oct 12;338(8772):899-902. | link

     

    8. Linus Pauling Institute. Micronutrient Information Center. Vitamin A. Accessed 5/20/13 | link

     

    9. Bloomer RJ, Kabir MM, Canale RE, Trepanowski JF, Marshall KE, Farney TM, Hammond KG. Effect of a 21 day Daniel Fast on metabolic and cardiovascular disease risk factors in men and women. Lipids Health Dis. 2010 Sep 3;9:94. | link




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар