• Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Приклади страв для дітей-веганів 7-9 місяців





    Приклади страв для веганів 7-9 місяців


    Приклади страв у цьому розділі ознайомлять вас із типами продуктів і розмірами порцій, які задовольняють харчові потреби дітей-веганів віком 7-9 місяців.


    Усі рецепти цього розділу підходять вегетаріанцям і тим, хто дотримується дієти без молока і/або без яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.


    Веганські сніданки для дітей віком 7-9 місяців


    • Яблучна каша із соєвим молоком. Пальчикова їжа: банан

    • Дитячий рис, приготований на соєвому молоці, з бананом. Пальчикова їжа: ківі

    • Десерт compôte із варених груш і чорносливу із соєвим йогуртом. Пальчикова їжа: консервовані шматочки персика

    • Сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками. Пальчикова їжа: поширована груша


    Веганські основні страви для дітей 7-9 місяців


    • Африканське разу із солодкої картоплі. Пальчикова їжа: нарізане авокадо

    • Авокадо і горошок з картопляним пюре. Пальчикова їжа: відварена бебі-морква

    • Даал з нуту і шпинату з пюре з батату. Пальчикова їжа: відварений червоний перець

    • Рагу з нуту, зеленої цибулі й моркви. Пальчикова їжа: відварені суцвіття броколі

    • Рагу з квасолі, яблук і коренеплодів. Пальчикова їжа: відварені макарони

    • Рожеве різотто. Пальчикова їжа: смажені кубики тофу

    • Пюре з картоплі, м’яти і соєвого йогурту з мускатним гарбузом. Пальчикова їжа: цукрова кукурудза

    • Пюре з рису, червоної сочевиці й цвітної капусти. Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля


    Веганські десерти для дітей 7-9 місяців


    • Фул із манго

    • Десерт compôte з нектаринів і яблук із соєвими вершками

      • Рисовий пудинг, приготований на соєвому молоці, із пюре з кураги

      • Манна каша на соєвому молоці із фініковим пюре



    Яблучна каша із соєвим молоком


    Рецепт на 4 порції по 120 грамів


    Інгредієнти


    • 40 г вівсяних пластівців

    • 400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 120 г тертого яблука (½ великого очищеного яблука)

    • ½ чайної ложки кориці


    Приготування


    1. Помістіть усі інгредієнти в антипригарну каструлю й варіть 10 хвилин, постійно перемішуючи, до готовності;

    2. Остудіть перед подачею.


    Пальчикова їжа: банан


    Наріжте банан брусочками, щоб дитині було легше його тримати.



    Дитячий рис, приготований на соєвому молоці, з бананом


    Рецепт на 4 порції по 110 грамів


    Інгредієнти


    • 350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 40 г дитячої рисової каші

    • один маленький банан


    Приготування


    1. За бажання підігрійте молоко. Змішайте молоко з рисом і добре перемішайте;

    2. Очистіть і розімніть банан;

    3. Якщо ви використовуєте тепле молоко, перевірте його температуру. Додайте десертну ложку банану в кожну миску перед подачею на стіл.


    Пальчикова їжа: ківі


    Очистіть ківі й наріжте його на брусочки.



    Десерт compôte з груші й чорносливу із соєвим йогуртом


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • одна стигла або бланшована до м’якості груша

    • 60 г консервованого в соку чорносливу (треба злити рідину)

    • 200 г несолодкого йогурту із соєвого молока


    Приготування


    1. Очистіть і дрібно наріжте грушу, заздалегідь видаливши серцевину, якщо вона стигла і м’яка. Якщо тверда, бланшуйте в невеликій кількості води до м’якості і потім дрібно наріжте;

    2. Дрібно наріжте розм’якшений чорнослив;

    3. Змішайте нарізані фрукти й викладіть їх на йогурт.


    Пальчикова їжа: шматочки консервованого персика


    Використовуйте консервовані в соку шматочки персика, попередньо зливши рідину.



    Сухий сніданок із пшеничних пластівців із соєвим молоком і родзинками


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів


    Інгредієнти


    • 4 подушечки пшеничних пластівців

    • 350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 60 г родзинок


    Приготування


    1. Розкришіть пшеничні пластівці й додайте соєве молоко;

    2. Наріжте родзинки і вмішайте його в суміш.


    Пальчикова їжа: поширована груша


    Подавайте пошировану грушу нарізану брусочками, які легко тримати в руці.



    Африканське рагу з батату


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ столової ложки рослинної олії

    • одна нарізана кубиками невелика цибулина

    • один очищений і нарізаний батат середнього розміру

    • 50 г замороженої стручкової квасолі, нарізаної дрібними шматочками

    • одна столова ложка томатного пюре

    • 150 мл води

    • одна столова ложка однорідної арахісової пасти

    • одна маленька (210 г) банка консервованої у воді квасолі (вага без рідини – 130 г)


    Приготування


    1. Нагрійте олію в каструлі на середньому вогні;

    2. Додайте цибулю і готуйте на маленькому вогні протягом 5 хвилин до м’якості;

    3. Додайте батат, стручкову квасолю, томатне пюре і воду. Варіть 20 хвилин (або до готовності батату);

    4. Додайте арахісову пасту і квасолю. Розімніть до однорідного стану, залишаючи маленькі грудки;

    5. Остудіть перед подачею.


    Пальчикова їжа: нарізане авокадо



    Авокадо і горошок з картопляним пюре


    Рецепт на 4 порції по 95 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • одна нарізана кубиками велика картоплина

    • 1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 90 г замороженого горошку

    • одне велике стигле авокадо, очищене від кісточки й шкірки

    • ¼ столової ложки м’яти, дрібно нарізаної (за бажання)


    Приготування


    1. Відваріть картоплю до готовності, злийте воду. Розімніть готову картоплю із соєвим молоком;

    2. Відваріть горошок у воді до готовності, потім злийте воду й остудіть;

    3. Розітріть горох з авокадо і м’ятою.


    Пальчикова їжа: відварена бебі-морква



    Даал із нуту і шпинату з пюре із батату


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • одна чайна ложка рослинної олії

    • одна нарізана кубиками маленька цибулина

    • одна чайна ложка пюре з часнику

    • ½ чайної ложки порошка куркуми

    • одна маленька (210 г) банка нуту, консервованого у воді (вага без рідини – 130 г)

    • 150 г свіжого чи замороженого шпинату

    • один крупний батат, очищений і нарізаний кубиками


    Приготування


    1. На пательні розігрійте олію й смажте цибулю до м’якості. Додайте часник і куркуму та готуйте ще 2-3 хвилини

    2. Додайте нут (без рідини) і шпинат. Готуйте, поки шпинат не зав’яне. Якщо ви використовуєте заморожений, готуйте, поки він повністю не прогріється

    3. Розімніть суміш виделкою, щоб отримати однорідну суміш із м’якими грудками

    4. Відваріть батат до готовності і потім розімніть

    5. Подавайте охолоджений даал із нуту з пюре із батату


    Пальчикова їжа: відварений червоний перець



    Рагу з нуту, зеленої цибулі й моркви


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ столової ложки рослинної олії

    • одна дрібно порізана маленька зелена цибулина

    • одна невелика морква, очищена й нарізана кубиками

    • 150 мл води

    • одна невелика банка (210 г) нуту, консервованого у воді (вага без рідини – 130 г)

    • дві столові ложки томатного пюре


    Приготування


    1. Розігрійте олію в каструлі. Додайте цибулю й готуйте до м’якості

    2. Додайте моркву і воду;

    3. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте 30 хвилин, поки овочі не стануть м’якими;

    4. Додайте нут і томатне пюре до овочів і розімніть до отримання однорідної маси з м’якими грудками;

    5. Остудіть перед подачею.


    Пальчикова їжа: відварені суцвіття броколі



    Рагу з квасолі, яблук і коренеплодів


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ великого пастернака, очищеного і нарізаного кубиками

    • ⅛ очищеної й нарізаної кубиками брукви

    • 200 мл води

    • ½ нарізаного кубиками очищеного яблука

    • одна невелика (210 г) банка квасолі у воді (вага без рідини – 130 г)


    Приготування


    1. Помістіть пастернак і брукву в каструлю з водою і доведіть до кипіння;

    2. Збавте вогонь і варіть 10 хвилин;

    3. Додайте яблуко і квасолю та варіть ще 10 хвилин, поки овочі не будуть повністю приготовані;

    4. Розімніть разом із рідиною, отриманою при приготуванні, до отримання однорідної маси з м’якими грудками.


    Пальчикова їжа: відварені короткі макарони різної форми



    Рожеве ризотто


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ столової ложки рослинної олії

    • ½ дрібно порізаної невеликої цибулини

    • 50 г рису басматі

    • 100 мл окропу

    • 150 г – 2-3 варених буряки (у вакуумній упаковці, не в уксусі), дрібно порізаних кубиками

    • ½ невеликої банки (220 г) нарізаних помідорів


    Приготування


    1. Розігрійте олію в каструлі й обсмажте цибулю до м’якості;

    2. Додайте рис і перемішуйте, поки він повністю не покриється олією;

    3. Залийте рис окропом, накрийте кришкою і варіть 8 хвилин;

    4. Додайте нарізаний кубиками буряк, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть близько 12 хвилин або поки вода повністю не вбереться;

    5. Додайте нарізані помідори й розімніть до однорідної маси з м’якими грудками. Остудіть перед подачею.


    Пальчикова їжа: смажені кубики тофу


    Дитині може бути складно тримати тофу. Щоб зробити кубики більш щільними, видаліть залишки рідини, помістивши брусок тофу під важку тарілку, й почекайте 5-10 хвилин. Наріжте тофу на кубики й акуратно обсмажте на рослинній олії з усіх боків до золотистої кірочки. Остудіть перед подачею.



    Пюре з картоплі, м’яти і соєвого йогурту із мускатним гарбузом


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • одна очищена й нарізана кубиками велика картоплина

    • 50 г несолодкого соєвого йогурту

    • ½ столової ложки рубленої м’яти

    • один очищений і нарізаний кубиками великий мускатний гарбуз


    Приготування


    1. Відваріть картоплю у воді до готовності;

    2. Злийте воду, а потім розімніть картоплю з йогуртом і м’ятою;

    3. Відваріть мускатний гарбуз до м’якості і потім розімніть його. Остудіть, а потім подавайте із сумішшю з картоплі та йогурту.


    Пальчикова їжа: Цукрова кукурудза


    Використовуйте солодку кукурудзу, консервовану у воді, без рідини.



    Пюре з рису, червоної сочевиці і цвітної капусти


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ великої моркви, очищеної й нарізаної кубиками

    • ½ очищеного і нарізаного кубиками середнього батату

    • ¼ очищеного й нарізаного яблука

    • 40 г червоної сочевиці

    • 200 мл води

    • 6 суцвіть цвітної капусти

    • 60 г білого рису


    Приготування


    1. Помістіть моркву, батат і яблуко в каструлю з сочевицею і водою та доведіть до кипіння;

    2. Збавте вогонь, накрийте кришкою й тушкуйте 15 хвилин;

    3. Додайте цвітну капусту й варіть ще 10 хвилин;

    4. Розімніть до отримання однорідної маси з м’якими грудками. Остудіть перед подачею;

    5. Подавайте з приготованим білим рисом.


    Пальчикова їжа: відварена стручкова квасоля



    Мус із манго


    Рецепт на 4 порції по 75 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • ½ очищеного й нарізаного кубиками великого манго

    • 200 г несолодкого соєвого йогурту


    Приготування


    1. Розімніть мангло;

    2. Змішайте його з йогуртом.



    Десерт compôte з нектаринів і яблук із соєвими вершками


    Рецепт на 4 порції по 60 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • один очищений і нарізаний кубиками великий нектарин

    • одне очищене маленьке яблуко

    • 2 столові ложки води

    • 4 десертні ложки несолодких соєвих вершків


    Приготування


    1. Помістіть нектарин і яблуко в каструлю, додайте воду й доведіть до кипіння;

    2. Збавте вогонь, накрийте каструлю кришкою й варіть, поки яблуко не стане м’яким;

    3. Розімніть фрукти;

    4. Дайте вистигнути перед подачею на стіл. Додайте десертну ложку соєвих вершків у кожну порцію.



    Рисовий пудинг, приготований на основі соєвого молока, із пюре з кураги


    Рецепт на 4 порції по 60 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • 250 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 40 г рису для пудингу

    • 10-15 штук дрібно нарізаної м’якої кураги


    Приготування


    1. Залийте рис молоком, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні, періодично помішуючи, поки молоко не вбереться і рис не стане м’яким. Це займає близько 15 хвилин;

    2. Замочіть нарізану курагу в киплячій воді на 10 хвилин, а потім протріть через сито, щоб приготувати пюре;

    3. Подавайте рисовий пудинг з ложкою пюре з кураги зверху. Остудіть перед подачею.



    Манна каша з додаванням соєвого молока і з фініковим пюре


    Рецепт на 4 порції по 50 грамів


    Інгредієнти


    • 20 г манної крупи

    • 300 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 10 сушених фініків або інжиру, дрібно порізаних


    Приготування


    1. Помістіть манку і молоко в каструлю й доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні, регулярно помішуючи;

    2. Замочіть подрібнені сухофрукти в киплячій воді до м’якості. Злийте воду й перетріть фрукти через сито, щоб приготувати пюре;

    3. Змішайте манку й пюре із сухофруктів.


    Остудіть перед подачею.



    ---

    Example meals for vegan 7-9 month olds

    This section contains some example meals that give an idea of the types of foods and amounts of foods that can help meet the nutritional needs of vegan 7-9 month olds.

    All of the recipes included in this section are also suitable for vegetarians and for those on dairy-free and/ or egg-free diets. We have also indicated which recipes are gluten-free.

    Vegan breakfasts for 7-9 month olds

    • Apple porridge made with soya milk alternative. Finger food: Banana
    • Baby rice made with soya milk alternative, with banana. Finger food: Kiwi
    • Pear and prune compôte made with soya yoghurt. Finger food: Canned peach slices
    • Weet bisk with soya milk alternative and sultanas. Finger food: Poached pear


    Vegan savoury meals for 7-9 month olds

    • African sweet potato stew. Finger food: Sliced avocado
    • Avocado and peas with mashed potato. Finger food: Cooked baby carrots
    • Chick pea and spinach dahl with mashed sweet potato. Finger food: Cooked red pepper
    • Chick pea, leek and carrot stew. Finger food: Cooked broccoli florets
    • Kidney bean, apple and root vegetable stew. Finger food: Cooked macaroni or pasta shapes
    • Pink risotto. Finger food: Fried tofu cubes
    • Potato, mint and soya yoghurt mash with butternut squash (sweet potato*). Finger food: Sweetcorn
    • Rice, red lentil and cauliflower purée. Finger food: Cooked green beans

    Vegan desserts for 7-9 month olds

    • Mango fool
    • Nectarine and apple compôte with soya cream
      • Rice pudding made with soya milk alternative, with dried apricot purée 
      • Semolina made with soya milk alternative, with date purée

     

    Apple porridge made with soya milk alternative

    This recipe makes 4 portions of about 120g.

    Ingredients

    • 40g porridge oats
    • 400ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    • 120g grated apple (1/2 large apple, cored and peeled)
    • 1/2 teaspoon cinnamon powder

    Method

    1. Place all the ingredients in a non-stick saucepan and simmer for 10 minutes, stirring all the time, until the porridge is cooked.
    2. Allow to cool before serving.

    Finger food: Banana.

    Serve the banana in fingers, to make it easier for the baby to hold.


    Baby rice made with soya milk alternative, with banana

    This recipe makes 4 portions of about 110g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative, warm or cold
    • 40g baby rice
    • 1 small banana

    Method

    1. If using warm milk, heat the milk. Mix the milk with the rice and stir well.
    2. Peel and mash the banana.
    3. If using warm milk, check the temperature before serving. Add a dessertspoon of banana to each bowl before serving.

    Finger food: Kiwi.

    Peel and slice the kiwi fruit and cut it into fingers.


    Pear and prune compôte made with soya yoghurt

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1 ripe or soft-poached pear
    • 60g prunes canned in juice, drained
    • 200g unsweetened soya milk yoghurt

    Method

    1. Peel, core and finely chop the pear if ripe and soft. If firm, poach it in a little water until soft and then chop finely.
    2. Finely chop the canned prunes.
    3. Combine the chopped fruit and spoon it over the yoghurt.

    Finger food: Canned peach slices.

    Use peach slices canned in juice, drained.


    Weet bisk with soya milk alternative and sultanas

    This recipe makes 4 portions of about 100g.

    Ingredients

    • 4 weet bisks
    • 350ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    • 60g sultanas

    Method

    1. Crumble the weet bisks and add the soya milk alternative.
    2. Chop the sultanas and mix them into the cereal mixture.

    Finger food: Poached pear.

    Serve soft fingers of poached pear that are easy to hold.


    African sweet potato stew

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 tablespoon vegetable oil
    • 1 small onion, peeled and diced
    • 1 medium sweet potato, peeled and cut into chunks
    • 50g frozen green beans, chopped into small pieces
    • 1 tablespoon tomato purée
    • 150ml water
    • 1 tablespoon smooth peanut butter
    • 1 small (210g) can kidney beans canned in water, drained (drained weight 130g)

    Method

    1. Heat the oil in a pan, over a medium heat.
    2. Add the onion and cook gently for 5 minutes or until tender.
    3. Add the sweet potato, green beans, tomato purée and water and simmer for 20 minutes or until the sweet potatoes are cooked through.
    4. Stir in the peanut butter and kidney beans. Mash until smooth, with soft lumps.
    5. Allow to cool before serving.

    Finger food: Sliced avocado


    Avocado and peas with mashed potato

    This recipe makes 4 portions of about 95g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1 large potato, peeled and diced
    • 1 tablespoon unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    •  90g frozen peas
    •  1 large ripe avocado, stoned and peeled
    •  1/4 tablespoon mint, finely chopped (optional)

    Method

    1. Boil the potato until tender, and then drain and mash it with the soya milk alternative.
    2. Boil the peas in water until tender, and then drain and allow to cool.
    3. Mash the peas with the avocado and mint.

    Finger food: Cooked baby carrots


    Chick pea and spinach dahl with mashed sweet potato

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1 teaspoon vegetable oil
    • 1 small onion, peeled and diced
    • 1 teaspoon garlic purée
    • 1/2 teaspoon turmeric powder
    • 1 small (210g) can chick peas canned in water, drained (drained weight 130g)
    • 150g fresh or frozen spinach
    • 1 large sweet potato, peeled and diced

    Method

    1. In a frying pan, heat the oil and cook the onion until soft. Add the garlic and turmeric, and cook for 2 to 3 minutes.
    2. Add the drained chick peas and spinach, and cook until the spinach has wilted. Or, if using frozen spinach, cook until it is defrosted and cooked through.
    3. Mash the mixture with a fork to make a smooth mixture, with soft lumps.
    4. Boil the sweet potato until tender and then mash it.
    5. Serve the cooled chick pea dahl with the mashed sweet potato.

    Finger food: Cooked red pepper


    Chick pea, leek and carrot stew

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 tablespoon vegetable oil
    • 1 small leek, trimmed, washed and finely chopped
    • 1 small carrot, peeled and diced
    • 150ml water
    • 1 small can (210g) chick peas canned in water, drained (drained weight 130g)
    • 2 tablespoons tomato purée

    Method

    1. Heat the oil in a saucepan. Add the leek and cook until soft.
    2. Add the carrots and water.
    3. Bring to the boil, reduce the heat, cover and simmer for 30 minutes until the vegetables are soft.
    4. Add the chick peas and tomato purée to the vegetables and their juices and mash until smooth, with soft lumps.
    5. Allow to cool before serving.

    Finger food: Cooked broccoli florets


    Kidney bean, apple and root vegetable stew

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 large parsnip, peeled and diced
    • 1/8 swede, peeled and diced
    • 200 ml water
    • 1/2 apple, peeled, cored and diced
    • 1 small (210g) can kidney beans in water, (drained weight 130g)

    Method

    1. Put the parsnip and swede in a saucepan with the water and bring to the boil.
    2. Turn down the heat and simmer for 10 minutes.
    3. Add the apple and kidney beans and simmer for a further 10 minutes until the vegetables are thoroughly cooked.
    4. Mash with the cooking liquid until mostly smooth, with some soft lumps.

    Finger food: Cooked macaroni or pasta shapes


    Pink risotto

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 tablespoon vegetable oil
    • 1/2 small onion, peeled and finely chopped
    • 50g basmati rice
    • 100ml boiling water
    • 150g (2 or 3) cooked beetroot (vacuum-packed, not in vinegar), finely diced
    • 1/2 small (220g) can chopped tomatoes

    Method

    1. Heat the oil in a saucepan and sauté the onion until soft.
    2. Add the rice and stir until well coated.
    3. Pour the boiling water over the rice, cover and cook for 8 minutes.
    4. Stir in the diced beetroot, reduce the heat, cover and cook for about 12 minutes or until the water has been absorbed.
    5. Add the chopped tomatoes and mash until smooth, with soft lumps. Allow to cool before serving. 

    Finger food: Fried tofu cubes.

    Tofu can be hard for a baby to hold. To make firmer cubes, remove excess liquid by placing the tofu block under a plate and waiting for 5 to 10 minutes. Cut the tofu into cubes and gently fry in vegetable oil on all sides until lightly browned. Allow to cool before serving.


    Potato, mint and soya yoghurt mash with butternut squash (sweet potato*)

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1 large potato, peeled and diced
    • 50g unsweetened soya yoghurt
    • 1/2 tablespoon chopped mint
    • 1 large butternut squash, peeled and diced

    Method

    1. Boil the potato in water until tender.
    2. Drain the potato and then mash it with the yoghurt and mint.
    3. Boil the sweet potato until soft and then mash it. Allow to cool, and then serve with the potato and yoghurt mixture.

    Finger food: Sweetcorn.

    Use sweetcorn canned in water, drained.


    Rice, red lentil and cauliflower purée

    This recipe makes 4 portions of about 100g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 large carrot, peeled and diced
    • 1/2 medium sweet potato, peeled and diced
    • 1/4 cooking apple, cored, peeled and diced
    • 40g red lentils
    • 200ml water
    • 6 cauliflower florets
    • 60g white rice, cooked in boiling water until tender

    Method

    1. Place the carrot, sweet potato and apple in a saucepan with the lentils and water and bring to the boil.
    2. Turn down the heat, cover and simmer for 15 minutes.
    3. Add the cauliflower and cook for a further 10 minutes.
    4. Mash until smooth, with soft lumps, and allow to cool before serving.
    5. Serve with the cooked white rice.

    Finger food: Cooked green beans


    Mango fool

    This recipe makes 4 portions of about 75g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1/2 large mango, peeled, stoned and diced
    • 200g unsweetened soya yoghurt

    Method

    1. Roughly mash the mango.
    2. Mix the mango with the yoghurt.

     

    Nectarine and apple compôte with soya cream

    This recipe makes 4 portions of about 60g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 1 large nectarine, peeled, stoned and diced
    • 1 small apple, peeled, cored and diced
    • 2 tablespoons water
    • 4 dessertspoons unsweetened soya cream

    Method

    1. Place the nectarine, apple and water in a saucepan and bring to the boil.
    2. Turn the heat down, put a lid on the saucepan, and simmer until the apple is soft.
    3. Mash the fruit.
    4. Allow to cool before serving. Add a dessertspoon of cream to each portion.


    Rice pudding made with soya milk alternative, with dried apricot purée

    This recipe makes 4 portions of about 60g. Gluten-free.

    Ingredients

    • 250ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    • 40g pudding rice
    • 10-15 soft dried apricots, finely chopped

    Method

    1. Place the milk and rice in a pan, bring to the boil and then simmer gently, stirring occasionally, until the milk has been absorbed and the rice is soft. This may take about 15 minutes.
    2. Soak the chopped dried apricots in boiling water for 10 minutes and then push through a sieve to make a purée.
    3. Serve the rice pudding with a spoonful of purée on the top. Allow to cool before serving.


    Semolina made with soya milk alternative, with date purée

    This recipe makes 4 portions of about 50g.

    Ingredients

    • 20g semolina
    • 300ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    • 10 dried dates or figs, finely chopped

    Method

    1. Place the semolina and milk in a pan and bring to the boil. Reduce the heat and simmer until soft, stirring regularly.
    2. Soak the chopped dried fruit in boiling water until soft. Drain the fruit and push it through a sieve to make a purée.
    3. Mix the semolina and dried fruit purée together.

    Allow to cool before serving.
    ---





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар