- UA
- EN
Статистика щодо маркерів захворювань у вегетаріанців та веганів
Холестерин та ліпідний профіль
Артеріальний тиск
Вага
Останнє оновлення: грудень, 2013
Зміст
Було проведено багато досліджень за участю веганів з вимірюванням показників холестерину, артеріального тиску, маси тіла та інших маркерів різних захворювань. Більшість цих досліджень також вивчали оволактовегетаріанців, пескетаріанців і невегетаріанців. Ця стаття включає дослідження, починаючи з 1980 року, бо до цього часу було проведено мало досліджень за участю веганів.
Ліпідний профіль
Ліпіди – це жиророзчинні речовини, зокрема холестерин та жирні кислоти. Вимірювання ліпідного профілю в крові в основному включає загальний холестерин, холестерин-ЛПНЩ (холестерин ліпопротеїнів низької щільності), холестерин-ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності) і тригліцериди.
Загальний холестерин є показником для всіх видів холестерину в крові. Холестерин ділиться на види залежно від ліпопротеїнів, які несуть його в крові. Холестерин, що переноситься ліпопротеїнами низької щільності (ЛПНЩ), вважається "поганим", тому що, як правило, осідає на стінках артерій, викликаючи хвороби серця.
Холестерин, що переноситься ліпопротеїнами високої щільності (ЛПВЩ), вважається "хорошим", тому що переноситься з тканин на переробку в печінку, де потім руйнується або виводиться через шлунково-кишковий тракт у вигляді жовчі. Клітковина (в основному розчинна) може зв'язуватися з холестерином і виводити його через кал.
Існують інші ліпопротеїни, наприклад дуже низької щільності (ЛПДНЩ). Вони не розглядатимуться тут, адже не були достатньо вивчені в контексті веганства.
Холестерин в дослідженні EPIC-Оксфорд (2013)
Останнє дослідження EPIC-Оксфорд щодо холестерину порівнює вегетаріанців і невегетаріанців, які дотримуються здорового способу життя (41). Результати, представлені в Таблиці 1, показують, що вегани мали показники на 34 мг/дл (чоловіки) і на 23 мг/дл (жінки) нижче, ніж вегетаріанці. Найбільші відмінності були в рівні не-ЛПВЩ холестерину. Коригування результатів за індексом маси тіла скоротило різницю до 13% для чоловіків і 17% для жінок.
Вегани також мали значно нижчий рівень аполіпопротеїну. Він, як вважають, викликає накопичення жирових відкладень в артеріях.
Автори дослідження припускають, що рівень холестерину у веганів був нижчим у зв'язку з нижчим індексом маси тіла, вищим споживанням поліненасичених жирів замість насичених і вищим споживанням клітковини.
Холестерин у веганів із західних країн (1980 – 2002)
Із 1980 по 2002 рр. було проведено 17 досліджень рівня холестерину у веганів із західних країн. Середній рівень холестерину був 160 мг/дл в порівнянні з 202 мг/дл у вегетаріанців. У таблиці 2 вказані результати дослідження.
Холестерин у веганів зі США
Із 17 досліджень, відображених в таблиці 2, п’ять проводились за участю веганів зі США. Із цих досліджень найнижчий середній показник холестерину був 135 мг/дл. Дані зазначених 5 досліджень уточнені в таблиці 3. Середній рівень загального холестерину в 135 веганів склав 146 мг/дл.
Тригліцериди
Підвищений рівень тригліцеридів, як правило, збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Та досі це спірне твердження: помірно високий рівень тригліцеридів, який не є причиною серцево-судинних захворювань сам по собі, може бути пов'язаний з іншими причинами. Нормальний рівень тригліцеридів становить для чоловіків 40-160 мг/дл і для жінок – 35-135 мг/дл [20]. Рівень тригліцеридів вище 250 мг/дл повинен викликати занепокоєння [20].
Деякі люди припускають, що, хоч вегетаріанська дієта і знижує рівень холестерину в крові, при ній може збільшитися рівень тригліцеридів. Але, як видно в таблиці 4, в 11 дослідженнях, що вимірюють рівень тригліцеридів у веганів, були отримані дані про те, що вегани мають нижчий рівень тригліцеридів, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці.
Підсумки
Загальний холестерин у веганів із західних країн в середньому становить 160 мг/дл. Це на 40 пунктів нижче, ніж у вегетаріанців, які брали участь в дослідженнях, і значно нижче рекомендованого Національним інститутом серця, легенів і крові (США) рівня 200 мг/дл.
Звичайно, можна дотримуватись веганської дієти із вживанням великої кількості жиру, гідрогенізованих масел і малої кількості клітковини. В такому разі перераховані вище переваги веганського харчування не будуть справедливі. Крім цього, у деяких людей спостерігається генетична схильність до високого рівня холестерину. Колегія американських патологів рекомендує дорослим старше 20 років перевіряти свій рівень холестерину кожні 5 років [18].
Артеріальний тиск
У 2009 році повідомлялося про попередню дату крос-секційного дослідження адвентистського дослідження здоров'я-2 (ASH). Відносні показники наявності високого кров'яного тиску показані в таблиці 4а. Вегани мали значно нижчу норму високого кров'яного тиску. Результати були скориговані для курців.
У 2012 році більш ретельний перехресний аналіз був опублікований в межах досліджень адвентистів в галузі охорони здоров'я-2. У ньому досліджувались тільки людей європеоїдної раси (з білою шкірою), і результати не були скориговані за будь-якими показниками. Результат вказаний в таблиці 5. Вегани мали значно нижчі показники артеріального тиску.
У 2002 році було опубліковано дослідження EPIC-Оксфорд, в якому взяло участь 11 004 людей, і було поставлено питання, чи мають вони високий артеріальний тиск [22]. Результати наведені в таблиці 6.
Результат з низькою часткою веганів, що мають високий артеріальний тиск, був статистично значущим. Це єдине дослідження, яке порівняло відсоток веганів з високим кров'яним тиском з групами з іншим харчуванням.
Артеріальний тиск був виміряний у 8 663 учасників, які не мали його високих показників. Результати наведені в таблиці 7. Результати чотирьох інших досліджень вимірювання кров'яного тиску у веганів з 1980 року також вказані в таблиці 7. Нарешті, сумарний результат всіх п’яти досліджень наведено також в таблиці 7.
Результати показують, що у веганів були нижчі показники тиску, ніж в інших дієтичних груп. Якби в дослідження EPIC-Оксфорд були включені всі учасники, а не тільки ті, хто мав невисокий артеріальний тиск, різниця між веганами і невегетаріанцями в таблиці 7 була б значно більшою. Різниця також була б більшою, якби учасники одного дослідження [7] відбиралися випадковим чином, це були б не вегани і вегетаріанці з аналогічним індексом маси тіла (ІМТ).
Метааналіз про вегетаріанців і їхній артеріальний тиск
У 2014 році дослідники з Японії опублікували метааналіз клінічних випробувань і перехресних досліджень на основі спостережень за вегетаріанською дієтою і артеріальним тиском [42]. Багато з досліджуваних були насправді напів-вегетаріанцями.
За результатами семи клінічних досліджень, вегетаріанська дієта зменшує частоту систолічного і діастолічного артеріального тиску в середньому на 4,8 і 2,2 мм рт. ст. відповідно. Серед 32 перехресних досліджень вегетаріанців було виявлено, що вони мали нижчий систолічний та діастолічний артеріальний тиск на 6,9 і 4,7 мм рт. ст. відповідно.
Ці висновки були статистично значущими. Автори повідомили: "Згідно з Уелтоном та ін., зниження систолічного артеріального тиску на 5 мм рт.ст. може призвести до зниження на 7%, 9% і 14% смертності внаслідок всіх причин, ішемічної хвороби серця та інсульту відповідно".
Чому у веганів нижчий артеріальний тиск?
В EPIC-Оксфорд [22] та дослідженні адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 [40] було виявлено, що нижчий індекс маси тіла може здебільшого бути поясненням відмінностей в артеріальному тиску між групами.
Серед інших можливих факторів: більше споживання калію, знижене споживання натрію, модуляція чутливості барорецепторів, пряма судинорозширювальна дія, зміни в катехоламінах та ренін-ангіотензин-альдостероновому метаболізмі, поліпшення толерантності до глюкози з низьким рівнем інсуліну і знижена в'язкість крові у вегетаріанців [40].
Індекс маси тіла
Індекс маси тіла (ІМТ) – показник, що вимірюється шляхом поділу ваги в кілограмах на зріст в метрах, зведений у квадрат (тобто, кг/м2). Це спосіб вимірювання показника ваги, який бере до уваги відмінності в зрості. "Здоровим" ІМТ вважається результат між 20 і 25. Індекс маси тіла 30 або вище вважається ожирінням [32].
Нещодавні дослідження показали, що ІМТ на рівні з 22,5 до 25,0 пов'язаний з низьким показником смертності. Протягом деякого часу вважалося, що низький ІМТ був пов'язаний з підвищеним ризиком смертності, але це пояснювалося, головним чином взаємозв'язком з викликаними курінням захворюваннями. Метааналіз за 2009 рік, який досліджував 900 000 людей, виявив, що навіть у некурців з ІМТ нижче 22,5 є невелике збільшення рівня смертності [37].
Таке збільшення смертності у людей з ІМТ нижче 22,5 не було пояснене. Теорія, яка пояснює таку ситуацію, передбачає, що збільшення смертності може бути пов'язане з нижчою жировою масою тіла, яка, найімовірніше, нижче м'язової маси тіла (хоча також можливо технічно включити вагу кісток або навіть якихось органів) [37] [38]. Наявні сьогодні дослідження взаємозв'язку ІМТ і смертності окремо вимірюють достатню і недостатню жирову масу тіла.
Доповідь адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 2009 року
У 2009 році перехресні дані про ІМТ були представлені дослідженням адвентистів в галузі охорони здоров'я-2 [36]. Вегани мали нижчий індекс маси тіла, ніж інші групи, цей висновок був статистично значущим.
Звіт EPIC-Оксфорд 2003 року
Звіт від EPIC-Оксфорд про рівні ІМТ був опублікований у 2003 році. Результати вказані в таблиці 9.
Відмінності між веганами і м’ясоїдами пояснювалися головним чином різним отриманням білків, поліненасичених жирів і клітковини. Автори відзначають, що вплив вживання білків на вагу рідко згадується в літературі, але є певні зауваги про зміни гормонів, що призводять до збільшення черевного жиру.
Вони також відзначають, що низьке споживання клітковини попередньо пов'язане з вищою масою тіла; як вважають автори, при вживанні клітковини люди відчувають ситість при меншій кількості калорій, також вона сприяє контролю інсуліну і знижує всмоктування жирів.
ІМТ у веганів із західних країн в дослідженнях до 2003 року
У таблиці 10 показані результати 17 досліджень, проведених до 2003 року, не включаючи звіт EPIC-Оксфорд, описаний вище. Результати невегетаріанців у двох із зазначених досліджень (в цілому 40 невегетаріанців) не були включені до таблиці, бо дослідники навмисне відібрали невегетаріанців, які мали таку ж вагу тіла, як і вегани [7] [25]. Крім того, дослідження [13] за участю 25 веганів не було включене, тому що учасники перебували в межах 120% від їхньої ідеальної ваги, що можливо, вплинуло б на середні результати ІМТ.
ІМТ багатьох учасників був розрахований на підставі даних, отриманих від самих учасників за допомогою опитувальника, а не виміряний дослідниками, результати, наведені в таблиці 10, розділені на дві групи.
За результатами, які відображені в таблиці 10, видно, що вегани мають найнижчий індекс маси тіла у всіх випадках. ІМТ для веганів майже однакові, незалежно від того, отримані дані з опитувальника або виміряні дослідниками. ІМТ учасників, отримані шляхом опитування, такі ж, як і у всіх 17 дослідженнях.
Найбільше дослідження 2 488 веганів і 32 594 невегетаріанців виявило статистично значущу різницю між їхніми ІМТ [30] [33].
Усі вищевказані дослідження були перехресними, тож можливо, що відмінності пов’язані з тим, що це не веганське харчування робило людей худішими, а худіші люди були більш схильні до веганської дієти.
Зміна ІМТ у веганів в залежності від тривалості дієти
У 1996 році в листі до редактора Британського медичного журналу від EPIC-Оксфорд [31] говорилося про результат дослідження ІМТ в залежності від часу перебування на такому харчуванні (менше або більше 5 років). Кількість учасників у кожній групі була такою:
1 652 веганів;
8 827 оволактовегетаріанців;
3 776 пескетаріанців;
6 850 невегетаріанців.
Фактичні результати ІМТ не були зазначені, але дані були представлені в графіку. Графік показав, що вегани, які слідують своїй дієті більше 5 років, мали найнижчий індекс маси тіла; за ними за показником ІМТ слідували вегани, які дотримуються дієти менше 5 років (і чоловіки, і жінки). Цей результат вражає, адже більшість людей не може підтримувати зниження ваги більше одного року. Звичайно, втрата ваги може бути важким завданням навіть для веганів, і є випадки, коли люди набирали вагу навіть після того, як переходили на веганське харчування. Але в цілому результат показує, що перехід на веганство сприяє стабільному зниженню ваги.
У 2006 році доповідь EPIC-Оксфорд [35] показала, що протягом 5 років дослідження у веганів був найнижчий показник ваги в порівнянні з невегетаріанцями, пескетаріанцями та оволактовегетаріанцями. Група досліджуваних, які перейшли на дієту з меншим вживанням продуктів тваринного походження, мали найнижчий приріст маси тіла. Група досліджуваних, які повернулися до дієти з високим вживанням продуктів тваринного походження, мала найбільший коефіцієнт збільшення маси тіла, але цей результат не був статистично значущим. Всі групи трохи збільшили свою вагу за п’ятирічний період.
Жирова маса тіла
А якщо вегани важать менше просто тому, що мають менше м'язової маси? Вище, в таблиці 10, було видно, що вегани мають середній ІМТ від 22,2 до 22,5, що якраз посередині здорового діапазону від 20 до 25. Тобто вегани не надто худі. Але якщо їхній показник ваги говорить про низьку частку м'язової маси (що означатиме, що частка жиру буде високою)?
У таблиці 11 перераховані дослідження, які вимірювали відсоток жиру в організмі або товщину шкірної складки (показник жиру) у веганів. Визначення відсотка жиру в організмі може значно відрізнятися в залежності від методу дослідження, тому усереднення результатів було б некоректним. Замість цього, варто оцінити загальну тенденцію. У п’ятьох дослідженнях вегани мали найнижчу частку жиру. Результати трьох досліджень були статистично значущими.
Таким чином, ми тепер знаємо, що вегани мають нижчий ІМТ і тенденцію до нижчої частки жирової маси (хоча вимірювань було проведено мало).
Гомоцистеїн
Останнім часом великий інтерес представляє такий показник рівня здоров'я веганів, як рівень гомоцистеїну в крові. Підвищений рівень гомоцистеїну пов'язаний з хворобами серця, інсультом і ранньою смертністю.
Численні дослідження показали, що вегани, які не вживають вітамінні добавки В12, мають високі рівні гомоцистеїну. Для отримання більш докладної інформації прочитайте, будь ласка, статтю Слабкий дефіцит B12 – Підвищений рівень гомоцистеїну та Вітамін B12. Чи отримуєте ви його?
Висновок
Отже, дані показують:
Вегани мають нижчий рівень загального холестерину, холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів, а також приблизно однаковий рівень холестерину ЛПВЩ з оволактовегетаріанцями і невегетаріанцями;
Вегани мають нижчий рівень артеріального тиску, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці;
Вегани мають нижчий індекс маси тіла і відсоток жирової маси, ніж оволактовегетаріанці і невегетаріанці. Люди, які дотримувалися веганської дієти більше 5 років, мають найнижчий індекс маси тіла серед усіх розглянутих груп.
Використана література
Disease Markers of Vegetarians
Cholesterol & Blood Lipids
Blood Pressure
Body Weight
Last updated: December 2013
Contents
Numerous studies have measured cholesterol levels, blood pressure, obesity, and other markers of disease in vegans. Most of these studies included information on lacto-ovo vegetarians (Lacto-Ovo), fish-eaters (Pesco), and non-vegetarians (Non-Veg). This article surveys those published since 1980. Not much was published on vegans before that time.
Blood Lipids
Lipids are fat-soluble substances, including cholesterol and fatty acids. Blood lipid measurements generally include total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and triglycerides.
Total cholesterol is a measure of all the various types of cholesterol in the blood. Cholesterol can be separated according to the lipoprotein that carries it in the blood. Cholesterol carried by low-density lipoproteins (LDL) is considered "bad" because it tends to be deposited on the artery walls, causing heart disease.
Cholesterol carried by high-density lipoproteins (HDL) is considered "good" because it tends to be taken to the liver where it is then broken down or excreted into the digestive tract in the form of bile. Dietary fiber (especially soluble) can then bind to some and it will be excreted in the stool.
There are also other lipoproteins, such as very low density lipoproteins (VLDL). They will not be examined here as they have not been measured in many vegans.
Cholesterol in EPIC-Oxford (2013)
The most recent report of cholesterol in vegans is from the EPIC-Oxford study in which vegetarians were compared to meat-eaters with healthy lifestyles [41]. The results are in Table 1 and show vegans to have a 34 mg/dl and 23 mg/dl lower cholesterol level than meat-eaters for men and women respectively. Most of this difference was in the non-HDL cholesterol. Adjusting the results for body mass index reduced the difference by 13% for men and 17% for women.
Vegans also had a significantly lower amount of apolipoprotein B which is thought to promote fat deposits in the arteries.
The authors of the study suggest that vegans have lower cholesterol levels due to a lower body mass index, replacement of saturated fats with polyunsaturated fats, and higher fiber intakes.