• Вітамін A



    Вітамін А


    Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Однак існує близько 50 каротиноїдів (провітаміни А), які наш організм здатний перетворювати на вітамін А. Найпоширенішим каротиноїдом є бета-каротин. Вміст вітаміну А в продуктах харчування вимірюється в одиницях, званих еквівалентами ретинолу (ЕР).

    Рекомендована добова норма для споживання вітаміну А: для чоловіків – 900 ЕР, для жінок – 700 ЕР.

    Симптом дефіциту вітаміну А – куряча сліпота. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до серйозніших проблем: очних виразок рогівки, рубців і сліпоти (1). Дефіцит вітаміну А також в цілому знижує імунітет, що дуже погано для зростання і розвитку немовлят і дітей, а також для формування червоних кров'яних клітин (1).

    Вживання овочів з високим вмістом каротиноїдів спільно з невеликою кількістю жиру збільшує всмоктування і кількість синтезованого вітаміну А (2).

    Крім зазначених у таблиці продуктів, зелень також служить гарним джерелом провітамінів А.

    Таблиця 1. Еквіваленти ретинолу в рослинних продуктах
    Продукт
    Порція
    ЕР
    Морквяний сік
    1 ч.
    2256
    Мускатний гарбуз
    1 ч.
    1114
    Солодка картопля
    1 шт., середня, печена
    1096
    Гарбуз
    1/2 ч. консервований
    953
    Морква
    1/2 ч., нарізана, варена
    665
    Морква
    1 шт., середня
    509
    Шпинат
    1/2 ч.,приготований
    472
    Диня
    1/2 середня (552 г.)
    467
    Капуста кале
    1/2 ч.,приготований
    442
    Броколі
    1 ч., варена
    120
    Манго
    1 ч. шматочками
    89
    Абрикос
    1/2 ч., сушений
    80
    Абрикос
    1 шт.
    17

    Використана література
    ---

    Vitamin A



    Pre-formed vitamin A exists only in animal products. However, there are about 50 carotenoids that the body can convert into vitamin A; the most common is beta-carotene. The vitamin A content of foods is now stated as retinol activity equivalents (RAE).

    The DRI is 900 RAE for men and 700 RAE for women.

    Vitamin A deficiency symptoms begin with night blindness and if it progresses can lead to the more severe eye problems of corneal ulcers, scarring, and blindness (1). Vitamin A deficiency also reduces immunity, and it is important for growth and development in infants and children and in red blood cell formation (1).

    Eating vegetables high in carotenoids with some fat has been shown both to increase absorption and the amount synthesized into vitamin A (2).

    Some foods toward the bottom of Table 1 are listed simply for informational purposes and not because they should be considered a high vitamin A food.

    Table 1. RAE in Plant Foods
    Food
    Size
    RAE
    Carrot juice
    1 C
    2,256
    Butternut squash
    1 C
    1,114
    Sweet Potato
    1 medium, baked
    1,096
    Pumpkin
    1/2 C canned
    953
    Carrot
    1/2 C boiled slices
    665
    Carrot
    1 medium
    509
    Spinach
    1/2 C cooked
    472
    Cantaloupe
    1/2 medium (552 g)
    467
    Kale
    1/2 C cooked
    442
    Broccoli
    1 C boiled
    120
    Mango
    1 C pieces
    89
    Apricot
    1/2 C dried
    80
    Apricot
    1 raw
    17
    RAE - Retinol activity equivalents

    References
    ---


    ***

    1. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Accessed 1/25/2013. | link


    2. Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young GS, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ. Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High-β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1158-66. | link

    Поширити:



  • 0 коммент.:

    Дописати коментар