• Вітамін A






    Вітамін А



    Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Однак існує близько 50 каротиноїдів (провітаміни А), які наш організм здатний перетворювати на вітамін А. Найпоширенішим каротиноїдом є бета-каротин. Вміст вітаміну А в продуктах харчування вимірюється в одиницях, званих еквівалентами ретинолу (ЕР).

    Рекомендована добова норма для споживання вітаміну А: для чоловіків – 900 ЕР, для жінок – 700 ЕР.




    Таблиця 1. Еквіваленти ретинолу в рослинних продуктах
    Морквяний сік
    1 ч.
    2256
    Листова капуста
    1 1/2 ч.
    1328
    Мускатний гарбуз
    1 ч.
    1114
    Солодка картопля
    1 шт., середня, печена
    1096
    Гарбуз
    1/2 ч. консервований
    953
    Шпинат
    1 ч.
    943
    Морква
    1/2 ч., нарізана, варена
    665
    Морква
    1 шт., середня
    509
    Диня
    1/2 середня (552 г.)
    467
    Броколі
    1 ч., варена
    120
    Абрикос
    1/2 ч., сушений
    80
    Манго
    1 шт.
    17


    Симптом дефіциту вітаміну А – куряча сліпота. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до серйозніших проблем: очних виразок рогівки, рубців і сліпоти (1). Дефіцит вітаміну А також в цілому знижує імунітет, що дуже погано для зростання і розвитку немовлят і дітей, а також для формування червоних кров'яних клітин (1).

    Вживання овочів з високим вмістом каротиноїдів спільно з невеликою кількістю жиру збільшує всмоктування і кількість синтезованого вітаміну А (2).

    Крім зазначених у таблиці продуктів, зелень також служить гарним джерелом провітамінів А.


    Використана література
    ---


    Витамин А



    Витамин А содержится только в продуктах животного происхождения. Однако существует около 50 каротиноидов (провитамины А), которые наш организм способен преобразовывать в витамин А. Самым распространенным каротиноидом является бета-каротин. Содержание витамина А в продуктах питания измеряется в единицах, именуемых эквивалентами ретинола (ЭР).
    Рекомендуемая суточная норма для потребления витамина А для мужчин - 900 ЭР и для женщин - 700 ЭР.

    Таблица 1. Эквиваленты ретинола в растительных продуктах
    Морковный сок
    1 ч.
    2256
    Листовая капуста
    1 1/2 ч.
    1328
    Мускатная тыква
    1 ч.
    1114
    Сладкий картофель
    1 шт., средний, печоный
    1096
    Тыква
    1/2 ч. консервированная
    953
    Шпинат
    1 ч.
    943
    Морковь
    1/2 ч. нарезанная, варёная
    665
    Морковь
    1 шт., средняя
    509
    Дыня
    1/2 средней (552 г.)
    467
    Брокколи
    1 ч. варёная
    120
    Абрикос
    1/2 ч. сушеный
    80
    Манго
    1 шт.
    17

    Симптом дефицита витамина А - куриная слепота, и если болезнь прогрессирует, это может привести к более серьезным проблемам: к глазным язвам роговицы, рубцам и слепоте (1). Дефицит витамина А также в целом снижает иммунитет, что очень плохо для роста и развития младенцев и детей, а также плохо для формирования красных кровяных клеток (1).
    Употребление овощей с высоким содержанием каротиноидов совместно с небольшим количество жира увеличивает всасывание и количество синтезированного витамина А (2).
    Помимо указанных в таблице продуктов, зелень также служит хорошим источником провитаминов А.

    Список литературы

    ---


    Vitamin A


    Pre-formed vitamin A exists only in animal products. However, there are about 50 carotenoids that the body can convert into vitamin A; the most common is beta-carotene. The vitamin A content of foods is now stated as retinol activity equivalents (RAE).


    The DRI is 900 RAE for men and 700 RAE for women.



    Table 1. RAE in Plant Foods
    Food
    Size
    RAE
    Carrot juice
    1 C
    2,256
    Butternut squash
    1 C
    1,114
    Sweet Potato
    1 medium, baked
    1,096
    Pumpkin
    1/2 C canned
    953
    Carrot
    1/2 C boiled slices
    665
    Carrot
    1 medium
    509
    Spinach
    1/2 C cooked
    472
    Cantaloupe
    1/2 medium (552 g)
    467
    Kale
    1/2 C cooked
    442
    Broccoli
    1 C boiled
    120
    Mango
    1 C pieces
    89
    Apricot
    1/2 C dried
    80
    Apricot
    1 raw
    17
    RAE - Retinol activity equivalents



    Vitamin A deficiency symptoms begin with night blindness and if it progresses can lead to the more severe eye problems of corneal ulcers, scarring, and blindness (1). Vitamin A deficiency also reduces immunity, and it is important for growth and development in infants and children and in red blood cell formation (1).

    Eating vegetables high in carotenoids with some fat has been shown both to increase absorption and the amount synthesized into vitamin A (2).

    Some foods toward the bottom of Table 1 are listed simply for informational purposes and not because they should be considered a high vitamin A food.

    References
    ---


    1. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Accessed 1/25/2013. | link

    2. Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young GS, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ. Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High-β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1158-66. | link


    Поширити: