• Вітамін A



    Вітамін А


    Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Однак існує близько 50 каротиноїдів (провітаміни А), які наш організм здатний перетворювати на вітамін А. Найпоширенішим каротиноїдом є бета-каротин. Вміст вітаміну А в харчових продуктах вимірюється в одиницях, званих еквівалентами ретинолу (ЕР).


    Рекомендована добова норма для споживання вітаміну А: для чоловіків – 900 ЕР, для жінок – 700 ЕР.


    Симптом дефіциту вітаміну А – куряча сліпота. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до серйозніших проблем: очних виразок рогівки, рубців і сліпоти [1]. Дефіцит вітаміну А також в цілому знижує імунітет, що дуже погано для зростання і розвитку немовлят і дітей, а також для формування червоних кров'яних клітин [1].


    Вживання овочів з високим вмістом каротиноїдів спільно з невеликою кількістю жиру збільшує всмоктування і кількість синтезованого вітаміну А [2].


    Крім зазначених у таблиці продуктів, зелень також служить гарним джерелом провітамінів А.


    Таблиця 1. Еквіваленти ретинолу в рослинних продуктах

    Продукт

    Порція

    ЕР

    Морквяний сік

    1 ч.

    2256

    Мускатний гарбуз

    1 ч.

    1114

    Солодка картопля

    1 шт., середня, печена

    1096

    Гарбуз

    1/2 ч., консервований

    953

    Морква

    1/2 ч., нарізана, варена

    665

    Морква

    1 шт., середня

    509

    Шпинат

    1/2 ч., приготований

    472

    Диня

    1/2 середня (552 г)

    467

    Капуста кале

    1/2 ч., приготована

    442

    Броколі

    1 ч., варена

    120

    Манго

    1 ч., шматочками

    89

    Абрикос

    1/2 ч., сушений

    80

    Абрикос

    1 шт.

    17


    Використана література

    ---

    Vitamin A


    [source]


    Pre-formed vitamin A exists only in animal products. However, there are about 50 carotenoids that the body can convert into vitamin A; the most common is beta-carotene. The vitamin A content of foods is now stated as retinol activity equivalents (RAE).


    The DRI is 900 RAE for men and 700 RAE for women.


    Vitamin A deficiency symptoms begin with night blindness and if it progresses can lead to the more severe eye problems of corneal ulcers, scarring, and blindness [1]. Vitamin A deficiency also reduces immunity, and it is important for growth and development in infants and children and in red blood cell formation [1].


    Eating vegetables high in carotenoids with some fat has been shown both to increase absorption and the amount synthesized into vitamin A [2].


    Some foods toward the bottom of Table 1 are listed simply for informational purposes and not because they should be considered a high vitamin A food.


    Table 1. RAE in Plant Foods

    Food

    Size

    RAE

    Carrot juice

    1 C

    2,256

    Butternut squash

    1 C

    1,114

    Sweet Potato

    1 medium, baked

    1,096

    Pumpkin

    1/2 C canned

    953

    Carrot

    1/2 C boiled slices

    665

    Carrot

    1 medium

    509

    Spinach

    1/2 C cooked

    472

    Cantaloupe

    1/2 medium (552 g)

    467

    Kale

    1/2 C cooked

    442

    Broccoli

    1 C boiled

    120

    Mango

    1 C pieces

    89

    Apricot

    1/2 C dried

    80

    Apricot

    1 raw

    17

    RAE - Retinol activity equivalents


    References

    ---


    ***

    1. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Accessed 1/25/2013. | link

     

    2. Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young GS, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ. Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High-β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1158-66. | link




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар