• Вітамін К



    Вітамін К


    Джек Норріс, RD

    Останнє оновлення: березень, 2014


    Зміст



    Короткий огляд


    Вітамін К необхідний для забезпечення нормального зсідання крові і здоров'я кісток. Вегани, які щодня вживають в їжу листову зелень з деякою кількістю рослинної олії , отримують вітаміну К навіть більше, ніж потрібно. Навіть ті, хто цього не робить, можуть отримати достатньо вітаміну К за рахунок кишкових бактерій, за винятком випадків, коли люди проходять тривалий курс антибіотиків. Найкращим джерелом вітаміну К є листова зелень. Споживаючи її в достатніх кількостях, можна бути впевненим в задоволенні організмом добової потреби в цьому вітаміні.

     

    Попередні дані показують, що вітамін К може знизити ризик серцево-судинних захворювань.

     

    Згортання крові і здоров'я кісток


    Вітамін К – це вітамін, необхідний для забезпечення нормального зсідання крові. Він також бере участь в деяких процесах, пов'язаних з формуванням кісток, і його дефіцит може призвести до переломів кісток, особливо в літньому віці. Добова норма споживання вітаміну К становить 120 мкг для чоловіків і 90 мкг для жінок. Таблиця 1 показує вміст вітаміну К в рослинних продуктах, які багаті цим вітаміном.

     

    Вітамін К належить до хімічної речовини менадіон та інших похідних, які проявляють антигеморагічну активність.

     

    Існує два види вітаміну К:

     

    • Філохінон – міститься в основному в продуктах рослинного походження; переважно в листовій зелені. Традиційно називається вітаміном К1 [1];

    • Менахінон – міститься в продуктах тваринного походження і бактеріях. Традиційно називається вітаміном К2 [1]. Існує рослинний продукт, який містить дуже високу кількість менахінону: натто (зроблений зі зброджених соєвих бобів). 100 грам натто містить 998 мкг менахіону.


    Таблиця 1. Вітамін К в рослинних продуктах [2]

    Продукт

    Спосіб приготування

    Порція

    мкг

    Броколі

    варена

    1/2 чашки

    110

    Листова капуста

    дроблена, варена

    1/2 чашки

    531

    Шпинат

    варений

    1/2 чашки.

    442

    Капуста Коллард

    варена

    1/2 чашки

    418

    Салат сійний

    нарізаний

    1 чашка

    48

    Мангольд

    варений

    1/2 чашки

    286

     

    Менахінон не знайдений в рослинних продуктах, в зв'язку з чим є твердження, що потрібно їсти продукти тваринного походження, щоб отримувати достатню кількість вітаміну K. Згідно з науковим консенсусом, будь-який з двох типів вітаміну К є активним і достатнім, особливо щодо зсідання крові.

     

    Так, у США спеціальні продукти харчування, які використовуються для годування хворих через зонд, протягом декількох місяців, та можуть бути єдиним джерелом харчування, містять філохінон [1]. Ймовірно, у цих пацієнтів згортання крові залишається нормальним, незважаючи на те що їхній раціон містить тільки філохінон.

     

    До того ж менахінон може вироблятися деякими видами бактерій, які зазвичай можна виявити в кишковому тракті людей [1]. Вироблений цими бактеріями менахінон може засвоюватися в дистальній частині тонкої кишки [5]. В організмі людини (за винятком людей, що проходять тривалий курс антибіотиків) зазвичай є бактерії, що виробляють достатню кількість менахінону.

     

    Вважається, що завдяки тому, що наш організм його виробляє, викликати дефіцит (вимірюється уповільненням зсідання крові) вітаміну К шляхом виключення продуктів, які містять цей вітамін, досить важко [1]. Однак можливо створити дефіцит вітаміну К за допомогою лікування антибіотиками. Це вказує на те, що кишкові бактерії здатні виробляти достатню кількість вітаміну К для потреб людського організму [1].

     

    Дослідження, в яких вимірювали згортання крові серед вегетаріанців  [3] і веганів [4], показали, що згортання крові в організмах учасників не було сповільненим. Також не було виявлено відхилень у здатності зсідатися крові серед дітей, які є веганами з народження; їхній раціон рідко включав добавки менахінону.

     

    Тож можна зробити висновок, що вегани не потребують споживання добавок з менахіноном; особливо коли це стосується згортання крові. А як же підтримка здоров'я кісток? Схоже, що здорові вегани отримують достатню кількість менахінону, не кажучи вже про філохінон, обидва виробляються кишковими бактеріями. 

     

    Існують дані, які вказують на те, що ризик переломів кісток у жінок зрілого віку може бути значно знижений шляхом введення в раціон добавок з вітаміном К, особливо з філохіноном [6]. Пошук наукових робіт Джеком Норрісом в травні 2010 року не виявив жодного дослідження, в якому порівнювалися філохінон і менахінон в плані впливу на міцність кісток.

     

    Вітамін К2 і серцево-судинні захворювання

     

    Короткий огляд: попередні дані показують, що вітамін К2 може знизити ризик серцевих захворювань, але результати дослідження є змішаними і позитивний результат отриманий тільки в одній країні. Для конкретніших висновків потрібне проведення більшої кількості досліджень. Якщо вітамін К2 знижує ризик серцево-судинних захворювань, це не означає, що споживання продуктів тваринного походження з високим вмістом вітаміну K2 буде зменшувати ризик серцево-судинних захворювань, адже продукти тваринного походження часто містять інші компоненти, які можуть суттєвіше збільшити ризик серцево-судинних захворювань, ніж вітамін К2 зможе його зменшити.

     

    У 2004 році в проспективному Роттердамському дослідженні виявили значущий взаємозв'язок між споживанням вітаміну К2 і зниженням ризику серцево-судинних захворювань [8]. При порівнянні отримання найвищої добової дози (> 33 мкг) вітаміну К2 і найнижчої (<22 мкг) було виявлено, що при високому споживанні ризик діагнозу серцево-судинного захворювання знижується на 41% (0,59, 0,40-0,86), ризик смертності від серцево-судинних захворювань – на 57% (0,43, 0,24-0,77) і ризик смертності в цілому – на 26% (0,74, 0,59-0,92). У перехресному компоненті також була виявлена ​​зворотна залежність між вітаміном К2 і кальцинозом артерій. У дослідженні не було знайдено зв'язку зниження ризиків і вітаміном К1.

     

    Ще в одному перехресному дослідженні EPIC-Prospect з Нідерландів виявили, що вживання високої кількості вітаміну К2 – 42 мкг/добу – було пов'язане зі зниженням ризику кальцинозу коронарних артерій (0,80, 0,65-0,98), порівняно з низьким отриманням – 18 мкг/добу [10]. MK-4 – це єдиний підтип вітаміну К2, який показав індивідуальну тенденцію до зменшення кальцинозу артерій.

     

    Існує правдоподібне пояснення, чому вітамін К2 може запобігати хворобам серця, а вітамін К1 – ні. Вітамін К необхідний для виробництва білка, в чому має схожість із кальцієм [11]. Тоді як вітамін К1 насамперед очищається від крові в печінці для участі в згортанні крові, вітамін К2 залишається в крові, де може вплинути на накопичення кальцію в стінках артерій [11].

     

    Було проведено ще одне клінічне випробування, в якому брали участь люди на діалізі з остеопорозом, їм давали 45 мг/добу вітаміну К2. Після шести місяців рівень ЛПНЩ ("поганого" холестерину) знизився з 225 до 195 мг/дл. Після припинення прийому,рівень холестерину повернувся на колишній рівень [9]. Проте прийом 45 мг/добу вітаміну К2 перевищує норму практично в 1000 разів, і в учасників були дуже високі рівні ЛПНЩ; клінічна значимість цього результату видається сумнівною.

     

    Тоді як Роттердамське дослідження отримало значні знахідки про вітамін К2, інші когортні дослідження не отримали будь-яких переконливих результатів.

     

    У дослідженні EPIC-PROSPECT (2009) вивчали більше 16 000 жінок близько 8 років. Споживання вітаміну К2 становило від 1 до 128 мкг, в середньому – 29 мкг. Було виявлено, що послідовне збільшення споживання на 10 мкг вітаміну К2 пов'язане зі зменшенням ризику серцевих захворювань, але результат був на межі статистичної значущості (0,92, 0,85-1,00).

     

    На відміну від результатів Нідерландського дослідження, в когортному дослідженні EPIC-Хайдельберг з Німеччини [12] було встановлено, що споживання вітаміну К1 (з рослинної їжі) зворотньо пропорційно пов’язано з  ризиком смертельного серцевого нападу (0,49, 0,25-0,94), тоді як вітамін К2 корелюється зі збільшенням захворюваності серцево-судинними захворюваннями (1,21, 0,81-1,80) і підвищеної фатальності серцевого нападу (1,09, 0,46-2,62), хоча жоден з результатів не був статистично суттєвим. Результати були скориговані за звичкою куріння, індексом маси тіла, окружністю талії, гіперхолестеринемією, високим артеріальним тиском, використанням аспірину, фізичною активністю, утворенням і споживанням енергії, жирами, схильністю до алкоголю, споживанням кальцію і фолієвої кислоти.

     

    Ще в одному проспективному дослідженні з Нідерландів комбіновані дані EPIC-PROSPECT і EPIC-Морген [13] і розглянуто взаємозв'язок між споживанням вітаміну K2 і ризиком інсульту. Дослідники не знайшли ніякого зв'язку, хоча відзначили, що кальциноз артерій не може бути причиною інсульту, як і серцево-судинних захворювань.

     

    В іншій статті з комбінованих даних EPIC-Prospect і EPIC-Морген [14] виявлена ​​тенденція до зниження ризику діабету при найвищому споживанні вітаміну K2 (49 мкг) в порівнянні з найнижчим (15 мкг), хоча результат не був статистично значущим (0,80, 0,62-1,02). Зважаючи на ефект зниження ризику діабету при збільшенні споживання вітаміну на 10 мкг у всьому діапазоні дозувань споживання, можемо спостерігати граничний статистично значущий позитивний зв'язок (0,93, 0,87-1,00; р <0,038).

     

    З наведених вище досліджень випливає, що збільшення  споживання вітаміну К2 може знизити ризик захворювань серця. Проте результат знайдений тільки в одному дослідженні з Нідерландів, але він не має сильної доказової бази. Подальші клінічні дослідження необхідні, принаймні одне вже на шляху реалізації [15].

     

    Навіть якщо вітамін К2 знижує ризик серцево-судинних захворювань, це не означає, що продукти тваринного походження з високим вмістом вітаміну К2 також зменшують ризик. Автори дослідження 2009 року EPIC-PROSPECT заявляють, що необхідно з обережністю підходити до отримання вітаміну К2 з типових продуктів тваринного походження  [11]:

     

    "Таким чином, хоча наші результати можуть мати важливі практичні наслідки для профілактики серцево-судинних захворювань, важливо відзначити, що збільшення отримання вітаміну K2 шляхом більшого споживання продуктів тваринного походження не може бути хорошою ідеєю. Вітамін К2 краще отримувати у вигляді добавок або зі знежирених молочних продуктів. Необхідне проведення більшої кількості досліджень."

     

    Жири та засвоєння вітаміну К

     

    Вітамін К – це жиророзчинний вітамін, тому жир може істотно підвищити його засвоюваність з продуктів харчування [7]. З огляду на те, що листова зелень зазвичай не містить великої кількості жирів, то при приготуванні страв з листової зеленню рекомендується додавати в них олію або інший вид рослинного жиру.

     

    Використана література

    ---

    Vitamin K


    [source]


    by Jack Norris, RD

    Last updated: March 2014


    Contents



    Summary


    Vitamin K is needed for proper blood clotting and bone health. Vegans who eat leafy green vegetables with some added oil on a daily basis should receive more than adequate vitamin K. Even those who do not might obtain enough vitamin K from intestinal bacteria, unless they have had a significant course of antibiotics. Making sure you get plenty of vitamin K through leafy green vegetables is the best plan.


    Preliminary evidence indicates that vitamin K2 might reduce the risk of heart disease.


    Blood Clotting & Bones


    Vitamin K is a vitamin needed for blood clotting. It also has activity in bones and deficiency can result in bone fractures, especially in old age. The Dietary Reference Intake for vitamin K is 120 µg for men and 90 µg for women. Table 1 shows the vitamin K content of plant foods that are high in vitamin K.


    Vitamin K refers to the chemical menadione and any derivatives of it that exhibit anti-hemorrhagic activity in animals fed a vitamin K-deficient diet. 


    There are two types:


    • Phylloquinone (K1) – found primarily in plant foods; most prevalent in green leafy vegetables. [1]

    • Menaquinone (K2) – found in animal tissues and produced by bacteria. The only vegan food high in menaquinone is natto (998 µg per 100 g portion) [1]. Has varieties MK-4 thru MK-9.


    Table 1. Vitamin K in Plant Foods [2]

    Food

    Preparation

    Serving

    µg

    Broccoli

    boiled

    1/2 cup

    110

    Kale

    shredded,boiled

    1/2 cup

    531

    Spinach

    boiled

    1/2 cup

    442

    Collards

    boiled

    1/2 cup

    418

    Romaine lettuce

    shredded

    1 cup

    48

    Swiss chard

    boiled

    1/2 cup

    286


    Because menaquinone is not found in plant foods, some laypeople have suggested you need to eat animal products in order to have adequate vitamin K status. The scientific consensus has been that either of the two types of vitamin K are adequate, especially regarding vitamin K's blood clotting activity.


    In the United States, enteral nutrition products, which are used for people who cannot eat normally and often provide the only nutrition they receive for months or years, contain phylloquinone for vitamin K [1] and these patients presumably do fine, with regard to blood clotting, with only phylloquinone in their diet.


    Additionally, menaquinone is produced by a number of different bacteria species that typically live in the digestive tract of humans [1], and can be absorbed in the distal part of the small intestine [5]. Unless someone has had significant antibiotic therapy, they should have plenty of such bacteria providing them with menaquinone.


    It is difficult to induce vitamin K deficiency (measured by slow blood clotting) by removing vitamin K from the diet, presumably due to the production of vitamin K by intestinal bacteria [1]. However, it is possible to induce vitamin K deficiency (slow blood clotting) through antibiotic therapy, indicating intestinal bacteria provide a significant amount of vitamin K [1].


    One study measuring blood-clotting in vegetarians [3] and one study measuring blood-clotting in vegans [4] did not show them to have slow blood clotting times. An abnormal rate of blood clotting problems has not been apparent for children raised vegan from birth; it would be unusual for their diets to be supplemented with menaquinone.


    It, therefore, seems safe to assume that vegans have no need for menaquinone supplementation; especially when it comes to blood clotting. But what about bone health? Again, apparently healthy vegans are probably getting plenty of menaquinone, if it's even necessary to have in addition to phylloquinone, from gut bacteria.


    There is evidence that elderly women can reduce their chance of bone fracture by supplementing with vitamin K, specifically phylloquinone [6]. A literature search (May 2010) revealed no studies comparing phylloquinone to menaquinone with regard to bone health.


    Vitamin K2 and Cardiovascular Disease


    Summary – Preliminary evidence suggests that vitamin K2 could reduce the risk of heart disease, but the research is mixed and the positive findings come from only one country. More research is needed. If vitamin K2 reduces the risk of heart disease, it does not mean that eating animal products high in vitamin K2 will also reduce the risk, since animal products often contain other components that may increase the risk of heart disease more than vitamin K2 decreases it.


    In 2004, a prospective study from The Netherlands, The Rotterdam Study, found a strong association between intake of vitamin K2 and a reduced risk for cardiovascular disease [8]. In comparing the highest daily intake (> 33 µg) of vitamin K2 to the lowest (< 22 µg), the higher intake was associated with a 41% reduced risk for a diagnosis of heart disease (.59, .40-.86), a 57% reduced risk of death from heart disease (.43, .24-.77), and a 26% reduced risk of mortality (.74, .59-.92). In a cross-sectional component, they also found an inverse relationship between vitamin K2 and artery calcification. There was no reduced risk found with vitamin K1.


    Another cross-sectional study from The Netherlands, EPIC-Prospect, found that the highest vitamin K2 intake, 42 µg/day, was associated with a reduced risk of coronary artery calcification (.80, .65–.98) in comparison to the lowest category of 18 µg/day [10]. MK4 was the only vitamin K2 subtype that showed an individual trend towards less artery calcification.


    There is a plausible reason why vitamin K2 could prevent heart disease while vitamin K1 does not. Vitamin K is needed for the production of a protein that has a strong affinity for calcium [11]. And while vitamin K1 is primarily cleared from the bloodstream by the liver for use in blood coagulation, vitamin K2 remains in the blood where it can prevent calcium from being deposited in artery walls [11].


    Another bit of evidence was a clinical trial in which people on dialysis with osteoporosis were given 45 mg/day of vitamin K2 and after six months, their LDL cholesterol had gone from 225 to 195 mg/dl. After treatment was discontinued, cholesterol levels returned to normal [9]. However, 45 mg/day of vitamin K2 is about 1,000 times more than a normal intake, and these are very high LDL levels in a rather ill population; the clinical relevance of this is doubtable.


    While The Rotterdam Study had a strong finding for vitamin K2, other cohorts have not been quite so convincing.


    A prospective study from EPIC-PROSPECT (2009) followed over 16,000 women for an average of 8 years. Vitamin K2 intake ranged from 1 – 128 µg, with an average of 29 µg. They found that each 10 µg increase in vitamin K2 was associated with a decreased risk of heart disease but the finding was only of borderline statistical significance (.92, .85 – 1.00).


    In contrast to the findings from The Netherlands, in the EPIC-Heidelberg cohort from Germany [12], it was vitamin K1 (from plants) that was found to be inversely associated with a fatal heart attack (.49, .25-.94), while K2 was associated with increased incidence of heart disease (1.21, .81–1.80) and increased fatal heart attack (1.09, .46–2.62), although neither finding was statistically significant. Results were adjusted for smoking, body mass index, waist circumference, hypercholesterolemia, high blood pressure, aspirin use, physical activity, education, and intakes of energy, fat, alcohol, calcium, and folate.


    Another prospective study from The Netherlands combined data from EPIC-Prospect and EPIC-Morgen [13] and looked at the association between vitamin K2 intake and stroke. No association was found, though the authors pointed out that artery calcification may not be a cause of stroke as it is for heart disease.


    And another paper of combined data from EPIC-Prospect and EPIC-Morgen [14] found a trend towards a lower risk of diabetes in comparing the upper intake (49 µg) to the lower (15 µg), although the finding was not statistically significant (.80, .62–1.02). When looking at what effect an increase of 10 µg had on the risk of diabetes over the entire range of intakes, there was a borderline statistically significant beneficial association (.93, .87–1.00; p < .038).


    From the research above, it appears that higher vitamin K2 intake could reduce the risk of heart disease. However, the only significant associations have come from one country, The Netherlands, and the findings have not been strong. Clinical trials are needed and, luckily, at least one is underway [15].


    Even if vitamin K2 reduces the risk of heart disease, it doesn't mean that animal products high in vitamin K2 reduce the risk. The authors of the 2009 EPIC-PROSPECT report caution against getting vitamin K2 through typical animal foods [11]:


    “Thus, although our findings may have important practical implications on [cardiovascular disease] prevention, it is important to mention that in order to increase the intake of vitamin K2, increasing the portion vitamin K2 rich foods in daily life might not be a good idea. Vitamin K2 might be, for instance more relevant in the form of a supplement or in low-fat dairy. More research into this is necessary.”


    Fat and Vitamin K Absorption


    Vitamin K is a fat-soluble vitamin, and fat can significantly increase its absorption from food [7]. Since green leafy vegetables naturally contain very little fat, it is a good idea to add some fat or oil when preparing them.


    References

    ---


    ***

    1. Suttie JW. Vitamin K in Health and Disease. CRC Press, Boca Raton, FL. 2009.

     

    2. USDA National Nutrient Database

     

    3. Mezzano D, Munoz X, Martinez C, Cuevas A, Panes O, Aranda E, Guasch V, Strobel P, Munoz B, Rodriguez S, Pereira J, Leighton F. Vegetarians and cardiovascular risk factors: hemostasis, inflammatory markers and plasma homocysteine. Thromb Haemost 1999 Jun;81(6):913-7.

     

    4. Sanders TA, Roshanai F. Platelet phospholipid fatty acid composition and function in vegans compared with age- and sex-matched omnivore controls. Eur J Clin Nutr. 1992 Nov;46(11):823-31. (Same study population as citation 25.)

     

    5. Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol. 1994 Jun;89(6):915-23. (Abstract)

     

    6. Stevenson M, Lloyd-Jones M, Papaioannou D. Vitamin K to prevent fractures in older women: systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess. 2009 Sep;13(45):iii-xi, 1-134. Review.

     

    7. Gijsbers BL, Jie KS, Vermeer C. Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers. Br J Nutr. 1996 Aug;76(2):223-9.

     

    8. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. | link

     

    9. Nagasawa Y, Fujii M, Kajimoto Y, Imai E, Hori M. Vitamin K2 and serum cholesterol in patients on continuous ambulatory peritoneal dialysis. Lancet. 1998 Mar 7;351(9104):724. | link

     

    10. Beulens JW, Bots ML, Atsma F, Bartelink ML, Prokop M, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, van der Schouw YT. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93. | link

     

    11. Gast GC, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. | link

     

    12. Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J, Kaaks R. Dietary intake of vitamin K and risk of incident and fatal myocardial infarction in the EPIC-Heidelberg cohort study Gesundheitswesen 2010; 72: V143-DOI: 10.1055/s-0030-1266323 | link

     

    13. Vissers LE, Dalmeijer GW, Boer JM, Monique Verschuren WM, van der Schouw YT, Beulens JW. Intake of dietary phylloquinone and menaquinones and risk of stroke. J Am Heart Assoc. 2013 Dec 10;2(6):e000455. | link

     

    14. Beulens JW, van der A DL, Grobbee DE, Sluijs I, Spijkerman AM, van der Schouw YT. Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2010 Aug;33(8):1699-705. doi: 10.2337/dc09-2302. Epub 2010 Apr 27. | link

     

    15. Kroon A. The Effects of Vitamin K2 Supplementation on the Progression of Coronary Artery Calcification. ClinicalTrials.gov NCT01002157. | link

     

    Also Reviewed

     

    Rees K, Guraewal S, Wong YL, Majanbu DL, Mavrodaris A, Stranges S, Kandala NB, Clarke A, Franco OH. Is vitamin K consumption associated with cardio-metabolic disorders? A systematic review. Maturitas. 2010 Oct;67(2):121-8. | link




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар