• Вплив сої на здоров'я



    Вплив сої на здоров'я


    Соєві продукти - єдині з тих, які ми часто споживаємо та які забезпечують велику кількість ізофлавонів.


    Ізофлавони, рослинні хімічні сполуки, які також називаються фітохімічними, мають біологічну активність, але не є поживними речовинами. Ці сполуки називають ще рослинними естрогенами або фітоестрогенами. До продуктів, багатих на ізофлавони відносяться азіатські соєві продукти - тофу, соєве молоко, місо і темпе.


    Більшість з цих соєвих продуктів містять близько 3 ½ мг ізофлавонів на кожен грам білка. Наприклад, ½ чашки звичайного тофу містить близько 8 г білка і близько 28 мг ізофлавонів. Деякі види харчової обробки зменшують кількість ізофлавонів. Такі продукти, як наприклад, аналоги м'яса із сої, часто містять значно меншу кількість ізофлавонів.


    В Японії і міських районах Китаю люди споживають від однієї до двух порцій соєвих продуктів на день. Люди похилого віку, що дотримуються більш традиційного харчування, часто споживають більше таких продуктів, ніж люди молодого покоління. Оскільки люди в США їдять небагато соєвих продуктів, їх споживання ізофлавонів дуже низьке.


    Ізофлавони і гормон естроген зв'язуються з естрогенними рецепторами в тканині молочної залози та інших тканинах. Є два типи рецепторів естрогену в організмі - рецептор естроген-альфа і рецептор естроген-бета. Естроген зв'язується в рівній мірі з обома типами, але ізофлавони найчастіше обирають рецептор естрогену-бета. У тканинах, які мають в основному альфа-рецептор, естроген має біологічний ефект, але ізофлавони можуть не проявляти його. Це означає, що ізофлавони не завжди діють як естроген. Ефект ізофлавонів, ймовірно, частково залежить від типу естрогенових рецепторів в різних тканинах.


    Соєві продукти і рак


    Жінки в країнах Азії, які їдять більше сої, мають менший ризик виникнення раку молочної залози в порівнянні з жінками, які їдять небагато сої. Але дані свідчать про те, що це справедливо тільки в тому випадку, якщо вони також вживали сою в молодості. Вживання соєвих продуктів в дитинстві та підлітковому віці може захистити тканину молочної залози від раку. Якщо починати вживання сої в більш пізньому віці, це вже ніяк не впливає на ризик захворювання на рак молочної залози.


    Проте, жінки з раком молочної залози, які їдять соєві продукти, мають менше шансів рецидиву і менше шансів померти від раку. Американське онкологічне товариство стверджує, що жінки з раком молочної залози можуть безпечно споживати соєві продукти.


    Чоловіки можуть також отримати користь від соєвих продуктів. В Азії у чоловіків, які їдять сою, ризик захворювання на рак передміхурової залози зменшується приблизно в половину в порівнянні з тими чоловіками, які споживають сою в невеликій кількості. Для чоловіків, які вже хворіють на рак передміхурової залози, соя також може бути корисною. Одне невелике дослідження показало, що соєві ізофлавони зменшили деякі побічні ефекти від лікування раку передміхурової залози.


    Соєві продукти і здоров'я серця


    Додавання соєвого білка до дієт може знизити рівень холестерину в крові на цілих 4%. А коли соя вживається замість м'яса та інших продуктів з високим вмістом насичених жирів, вона знижує рівень холестерину навіть більше. Ізофлавони в соєвих продуктах можуть покращувати стан здоров'я артерій у літніх жінок, роблячи їх більш гнучкими.


    Вміст ізофлавонів в деяких продуктах

    Продукти  

    Загальний вміст ізофлавонів (мг)

    Соеві боби, стиглі, ½ чашки, приготовані    

    47

    Тофу “шовковий”(м’який), ½ чашки

    31,2*

    Тофу звичайний, ½ чашки

    29,7*

    Едамаме (зелені соеві боби), ½ чашки, приготовані 

    28

    Соєве молоко, 227 г

    23*

    Соєве “курча” (імітація), 85 г

    13,2*

    Соєвий хот-дог, 57 г

    9,7*

    Соєвий сир, 28 г

    8,8*

    Соєвий вегетаріанський бургер, 85 г

    8,4*

    Соєве масло, 1 ст.л.

    0


    * вміст ізофлавонів залежить від виробника


    Соєві продукти і здоров'я кісток


    У літніх азіатських жінок вживання більшої кількості сої пов'язано з більш низькими показниками перелому кісток. Проте, такі ж самі результати не були помічені в дослідженнях серед західних жінок, де жінки в постменопаузі отримували велику кількість ізофлавонів. Це, можливо, ще раз вказує на те, що споживання соєвого продукту протягом усього життя дає позитивний ефект, якого не можна досягти просто приймаючи добавки або вживаючи соєві продукти в дорослому віці.


    Симптоми менопаузи


    Клімактеричні припливи, які турбують багатьох жінок після менопаузи, рідко зустрічаються в Японії. Ізофлавони, зокрема, можуть бути причиною цього. Результати більше 50 досліджень, проведених в основному в західних країнах, показують, що добавки ізофлавонів можуть зменшити кількість і важкість припливів приблизно на 50 відсотків. Близько двох-трьох порцій соєвих продуктів в день може бути достатньо.


    Безпека соєвих продуктів


    Дослідження на людях підтверджують безпеку як ізофлавонових добавок, так і соєвих продуктів. Ізофлавони не впливають на рівень естрогенів у жінок і рівень тестостерону у чоловіків. Клінічні дослідження показують, що вони також не впливають на сперму або якість сперматозоїдів.


    Соєві продукти не впливають на функцію щитовидної залози у людей з нормальним функціонуванням залози. Проте, для тих, хто приймає таблетки для щитовидної залози, зміни в кількості споживання соєвих продуктів можуть вимагати зміни кількості необхідних ліків. Ваш лікар може зробити таку корекцію необхідних доз.


    Соєва дитяча суміш була використана більш ніж 20 мільйонами американців за останні п'ять десятиліть. Дані ясно показують, що вона забезпечує нормальний ріст і розвиток. В останні роки високий вміст ізофлавонів в сої зробило соєве дитяче харчування для немовлят суперечливою темою. Тим не менш, позиція Американської Академії педіатрів полягає в тому, що безпека соєвого дитячого харчування не викликає особливого занепокоєння.


    Оптимальне споживання соєвих продуктів


    Середнє споживання соєвих продуктів серед дорослих японців становить від 1 до 2 порцій на день. Це може служити прикладом оптимальної кількості сої до споживання. Але деякі дослідження показують, що рівень захворюваності нижче і за умови більшого споживання соєвих продуктів, близько 2-3 порцій на день. Дослідження не показали будь-яких відмінностей між впливом на здоров'я органічних соєвих продуктів і продуктів на основі сої, яку вирощують традиційним способом.


    Більше інформації у статті сертифікованого дієтолога Джека Норріса “Соя: чим вона може нашкодити?”


    Автор статті: Вірджинія Мессіна, сертифікований дієтолог

    Термін актуальності статті закінчується в січні 2020 року.
    ---

    Health Effects of Soy 


    [source]


    Soyfoods are the only commonly consumed foods that provide significant amounts of isoflavones.


    Isoflavones, plant chemicals that are also called phytochemicals, have biological activity but are not nutrients. These compounds are referred to as plant estrogens or phytoestrogens. Foods that are rich in isoflavones include Asian soyfoods like tofu, soymilk, miso, and tempeh. 


    Most of these soyfoods contain about 3½ milligrams of isoflavones for every gram of protein. For example, ½ cup of regular tofu has about 8 grams of protein and about 28 milligrams of isoflavones. Certain types of food processing reduce the amount of isoflavones in foods. Products such as soy-based meat analogs often have much lower amounts of isoflavones.


    In Japan and urban areas of China, people consume about one to two servings of soyfoods per day. Older people whose diets are more traditional often have much higher intakes than younger people. Since people in the U.S. eat few soyfoods, their isoflavone intake is very low.


    Both isoflavones and the hormone estrogen bind to estrogen receptors in the breast and other tissues. There are two types of estrogen receptors in the body. These are estrogen receptor-alpha and estrogen receptor-beta. Estrogen binds equally to both types, but isoflavones prefer estrogen receptor-beta. In tissues that have mostly estrogen-receptor alpha, estrogen has biological effects, but isoflavones may not. This means that isoflavones don’t always act like estrogen. The effect of isoflavones likely depends in part on the type of estrogen receptors in different tissues.


    Soyfoods and Cancer


    In Asia, women who eat the most soy have a lower risk of breast cancer compared to women who eat little soy. But, evidence suggests that this is true only if they also ate soy early in life. Eating soyfoods during childhood and the teen years may protect breast tissue from cancer. Beginning soy consumption later in life doesn’t appear to have any effect on risk of getting breast cancer.


    However, women with breast cancer who eat soyfoods are less likely to see their cancer return and are less likely to die from their cancer. The American Cancer Society states that women with breast cancer can safely consume soyfoods.


    Men may also benefit from eating soyfoods. In Asia, men who eat the most soy have about one-half the risk of getting prostate cancer compared to men who eat little soy. For men who have prostate cancer, soy may be helpful as well. One small study found that soy isoflavones reduced some of the side effects of treatment for prostate cancer.


    Soyfoods and Heart Health


    Adding soy protein to diets can lower blood cholesterol by as much as four percent. When soy is consumed in place of meat and other foods high in saturated fat, it reduces cholesterol even more. In older women, the isoflavones in soyfoods may improve the health of the arteries, making them more flexible.


    Isoflavone Content of Selected Foods

    Food

    Total Isoflavone Content (mg)

    Soybeans, mature, ½ cup, cooked

    47

    Tofu, silken, ½ cup

    31,2*

    Tofu, regular, ½ cup

    29,7*

    Edamame (green soybeans), ½ cup, cooked

    28

    Soymilk, 8 oz

    23*

    Soy imitation chicken, 3 oz

    13,2*

    Soy hotdog, 2 oz

    9,7*

    Soy cheese, 1 oz

    8,8*

    Soy veggie burger, 3 oz

    8,4*

    Soy oil, 1 tbsp

    0


    * isoflavone content varies according to brand


    Soyfoods and Bone Health


    In older Asian women, eating more soy is linked to lower rates of bone fracture. The same results have not been seen in studies among western women where researchers fed large amounts of isoflavones to postmenopausal women. This may be another case where lifelong soyfood intake is helpful but taking supplements or eating soyfoods as an adult is not.


    Menopause Symptoms


    The hot flashes that plague many women after menopause are rare in Japan. Isoflavones may be part of the reason for this. Results of more than 50 studies conducted mostly in Western countries show that isoflavone supplements can reduce both the number and severity of hot flashes by about 50 percent. About two to three servings of soyfoods per day may be helpful.


    Safety of Soyfoods


    Human studies support the safety of both isoflavone supplements and soyfoods. Isoflavones have no effect on estrogen levels in women or testosterone levels in men. Clinical studies show they also have no effect on sperm or semen.


    Soyfoods have no effect on thyroid function in people with normal thyroids. However, for those who take thyroid pills, changes in soyfood intake may require changes in the amount of medicine needed. Your doctor can make these adjustments.


    Soy infant formula has been used by more than 20 million Americans over the past five decades. Evidence clearly shows that it produces normal growth and development. In recent years the high isoflavone content of soy has made soy infant formula controversial. However, the position of the American Academy of Pediatrics is that there is little concern about its safety.


    Optimal Soyfood Intake


    Average soyfood intake among Japanese adults ranges from about 1 to 2 servings per day. This can serve as a guide for a healthy amount of soy to consume. But some studies show that disease rates are lower with greater soyfood intake, about 2-3 servings per day. Studies have not shown any differences between the health effects of organic soyfoods versus those that are conventionally grown.


    For More Information

    Soy: What’s the Harm by Jack Norris, RD


    Written by: Virginia Messina, MPH, RD

    Expires January 2020.

    ---


    ***





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар