• Терапевтичне використання вегетаріанського і веганського раціону в лікувальних цілях при хронічних захворюваннях



    Терапевтичне використання вегетаріанського і веганського раціону в лікувальних цілях при хронічних захворюваннях
    Добре збалансована вегетаріанська дієта може скоротити ризики багатьох хронічних захворювань та може лікувати, покращувати стан та повернути назад ожиріння, діабет 2-го типу та деякі проблеми травлення. Вони також відкривають перспективи при лікуванні раку та захворювань нирок.
    Зайва вага / Ожиріння
    Високий вміст клітковини та щільність поживних речовин (більше поживних речовин при меншій кількості калорій) вегетаріанських дієт можуть допомогти при зниженні ваги до здорового стану. Клітковина в бобових, цільних злаках, фруктах та овочах може стримувати процеси споживання та засвоєння їжі і при цьому дає тривале відчуття ситості після трапези; хороша щільність поживних речовин може допомогти знизити голод та апетит. Оскільки ожиріння є фактором ризику для більшості ситуацій, про які йдеться нижче, зниження ваги також є допоміжним засобом для лікування цих захворювань.
    Хвороби серця
    Вегетаріанські дієти допомагають у лікуванні хвороб серця, борючись із ожирінням, а низький вміст насичених жирів допомагає вашому тілу знизити виробництво холестерину. Вживання продуктів з розчинною клітковиною, которой богаты такие продукты, як бобові, ячмінь, овес та яблука, знижує рівень холестерину в крові. Рослини містять тисячі рослинних хімічних сполук та здорових жирів, які перешкоджають розвитку захворювання на ключових етапах, знижуючи таким чином ризик серцевого нападу та нападів стенокардії.
    Діабет 2-го типу
    Зниження ваги допомагає також лікувати діабет; насправді, зниження навіть 5-10% ваги вашого тіла веде до зниження цукру в крові. Високий вміст клітковини, виявлений у вегетаріанському раціоні, допомагає контролювати коливання рівня цукру після прийому їжі, а відчуття наповненості допомагає слідкувати за об’ємом порції, нападами голоду та різкими скачками рівня цукру в крові. Споживання більшої кількості цільних злаків може також забезпечити вас більшою кількістю необхідних поживних речовин, що допоможе вашому тілу використовувати цукор в крові більш ефективно.
    Високий тиск
    Зниження ваги також веде до зниження кров’яного тиску. Вибирайте необроблені рослинні продукти, оскільки вони містять природньо низьку кількість натрію. Віддавайте перевагу їжі, приготованій вдома, з мінімальною кількістю солі або солоних компонентів. Зменшуйте кількість продуктів з високим вмістом натрію, таких як хліб, сухі сніданки, сири, консервовані соуси, салатні заправки, супи, перероблені продукти та ресторанна їжа. До того ж, більшість фруктів та овочів, а особливо бобові, багаті калієм, магнієм та іншими речовинами, які допомагають підтримувати здоровий кров’яний тиск.
    Закрепи та дивертикулярна хвороба
    Споживання продуктів з високим вмістом клітковини знижує ризик розвитку закрепа та нормалізують кишкову перистальтику. Розчинна клітковина приваблює воду до кишківника, роблячи стул м’яким та легко прохідним, підтримує здорову мікрофлору. Вона також допомагає захоплювати маленькі неїстівні часточки їжі, які в іншому випадку можуть застрягти у цих складках, викликаючи біль та запалення дивертикулів, випинання кишкової стінки через надмірне напруження при рухах кишкової перистальтики. Просування калових мас у подальшому покращується завдяки розчинній клітковині, виявленій у більш твердих частинах рослинної їжі.
    Хронічна ниркова недостатність
    Діабет та високий тиск разом значно збільшують ризик хронічної ниркової хвороби. У той час як вегетаріанська дієта знижує рівень цукру в крові та кров’яний тиск, прогноз покращення стану при захворюванні нирок також стає сприятливим, особливо на ранніх етапах. Правильно спланована вегетаріанська дієта містить менше білків та натрію, що запобігає подальшому нанесенню шкоди та може уповільнити прогрес хвороби.
    Рак
    Рекомендації з харчування в період виздоровлення після раку, розроблені національним та міжнародним фондами з дослідження раку, фокусуються на стратегії запобігання захворювання шляхом зміни принципів харчування: акцент переноситься на цільні злаки, бобові, фрукти та овочі, плюс значне обмеження на червоне та перероблене м’ясо.
    Ці рекомендації також допомагають хворим на рак, які страждають від ожиріння та захворювань серця. Оскільки дослідження ще не завершено, даних про переведення раку в стан ремісії та про смертність поки немає. І не дивлячись на перебільшене занепокоєння щодо використання продуктів із сої у процесі одужання після раку грудей, дослідження зараз показують відсутність впливу або невелике покращення.
    Полегшення процесів травлення
    Багато людей уникають бобові, здорову та смачну альтернативу білка для вегетаріанців, через складність їх перетравлення. Перевірте наступні способи зменшення газоутворення, яке може бути викликане бобовими.

    • Винуватцем скупчення газів в консервованих бобах є рідина. Промийте консервовані боби, щоб зменшити газоутворення. Запечені боби містять рідину, тому при такому способі приготування можливе підвищене газоутворення.
    • Замочіть сухі боби (на 8-10 годин) та промийте перед приготуванням.
    • Збільшуйте порції поступово. Починайте з тих видів бобових, які легше засвоюються, таких як сочевиця та колотий горох. Потім додавайте чорну, плямисту квасолю, нут, звичайну, білу квасолю та інші крупніші види бобів. Починайте з менших порцій та збільшуйте частоту споживання бобових.
    • Маш та бобові у вигляді пюре (для буріто та супів) замість цільних бобових.

    Висновки
    Добре збалансовані вегетаріанські дієти можуть повернути назад більшість хронічних захворювань або хоча б знизити шкоду від цих хвороб. Потенційна користь використання добре збалансованої вегетаріанської дієти як основного або додаткового лікування хронічного захворювання практично безмежна.

    Зареєстрований дієтолог-нутріціоніст (RDN) може допомогти вам скласти здорову вегетаріанську дієту, яка буде відповідати усім вашим потребам. Щоб знайти зареєстрованого дієтолога-нутріціоніста недалеко від вашого місця проживання, відвідайте сайт www.eatright.org
    ---

    Therapeutic Use of Vegetarian and Vegan Diets in Chronic Disease



    Well-balanced vegetarian diets reduce risks of many chronic diseases, and may treat, improve or reverse obesity, heart disease, high blood pressure, type 2 diabetes, and some digestive problems. They also offer promise in treatment for cancer and kidney disease.

    Overweight / Obesity

    The high fiber and nutrient density (more nutrients for fewer calories) of vegetarian diets may support healthy weight loss. The fiber in beans, whole grains, fruits and vegetables may slow eating speed and food intake, which may provide longer-term fullness after meals; nutrient density may help limit hunger and cravings. Since obesity is a risk factor for most conditions discussed below, losing weight aids treatment of these other conditions.

    Heart Disease

    Vegetarian diets help treat heart disease by addressing obesity, and the low saturated fat content of plant foods helps your body reduce cholesterol production. Eating foods with soluble fiber, in foods like beans, barley, oats, and apples, reduces blood cholesterol levels. Plants contain thousands of plant chemicals and healthy oils that limit key steps in the disease process, thus reducing risk of heart attack and stroke.

    Type 2 Diabetes

    Weight loss helps treat diabetes as well; in fact, losing only 5-10% of your body weight tends to lower blood sugar. The high fiber content found in a vegetarian diet helps control blood sugar swings after meals, and the resulting fullness helps control portions, hunger cravings, and blood sugar spikes. Eating more whole grains may also supply greater amounts of nutrients essential to help your body use blood sugar more efficiently.

    Hypertension

    Losing weight also reduces blood pressure. Choose unprocessed plant foods as they are naturally low in sodium. Emphasize home-prepared foods with minimal added salt or salty ingredients. Reduce high-sodium foods like bread, breakfast cereals, cheese, bottled sauces, salad dressings, soups, processed foods and restaurant meals. Additionally, most fruits, vegetables and especially beans are high in potassium, magnesium and other compounds that help support healthy blood pressure.

    Constipation and Diverticular Disease

    High fiber foods reduce constipation and result in regular, smooth bowel movements. Soluble fiber attracts water to the colon, making stools soft and easy to pass, and supports healthy gut bacteria. It also helps to trap small inedible food particles that may otherwise become trapped in these pouches, causing pain and inflammation of diverticulosis, an out-pouching of the colon wall from using excessive force to move the bowels. Movement of stool is further enhanced with insoluble fiber found in the more sturdy parts of plant foods.

    Chronic Kidney Failure

    Diabetes and hypertension together significantly increase risk for chronic kidney disease. When vegetarian diets reduce blood sugar and blood pressure, kidney disease prognosis improves, more so in early on-set cases. A well-planned vegetarian diet is lower in protein and sodium and that limits further damage and may slow disease progression.

    Cancer

    Nutrition guidelines for cancer recovery from national and worldwide cancer research charities focus on prevention strategies of dietary principles: whole grains, beans, fruits and vegetables, and significantly limit red and processed meats.

    This approach also helps cancer patients who are obese or have heart disease. While research is ongoing, no data on cancer remission or death rates are available yet. And despite exaggerated concerns about the use of soy foods during breast cancer recovery, research now shows either no effect or small benefits.

    Easing Digestive Issues

    Many people avoid eating beans, a healthy and delicious protein alternative for vegetarians, because of difficult digestion. Check out these ways to reduce the gas, bloating and distention beans can produce.

    • The culprit of flatulence (passing gas) with canned beans lies in the liquid. Rinse canned beans to reduce gas. Baked beans contain the liquid so expect more gas with this preparation.
    • Soak (8-10 hours) and rinse dried beans before cooking.
    • Increase consumption slowly. Start with more digestible types, like lentils and split peas. Then add black, pinto, garbanzo, kidney, cannellini, and other larger beans. Start with smaller portions and build up in frequency.
    • Mash or puree beans (for burritos and soups) versus eating whole beans.
    Summary

    Well-designed vegetarian diets can help to reverse major chronic diseases, or at least limit the damage from these diseases. The potential benefits of using a well-balanced vegetarian diet as primary or adjunct therapy for chronic disease are almost unlimited.

    A registered dietitian nutritionist (RDN) can help you develop a healthy vegetarian dietary plan that meets your needs. To find an RDN in your area, visit www.eatright.org
    ---


    ***



    Поширити:



  • 0 коммент.:

    Дописати коментар