• Вегетаріанська дієта при хронічному захворюванні нирок



    Вегетаріанська дієта при хронічному захворюванні нирок



    Якщо ви лакто-ово вегетаріанець чи веган, ваш вибір продуктів харчування може бути адаптованим до дієти, що рекомендується при захворюванні нирок.

    Дослідження показують, що заснована на рослинних дієта може уповільнити деякі ускладнення хронічних захворювань нирок — таких як серцеві захворювання, втрата протеїну через сечу та ускладнення пошкодження нирок.

    Лікування ниркового захворювання включає планування прийомів їжі, яке допоможе знизити рівні протеїну, калію, натрію, рідини та фосфору у вашому тілі. Уважне слідування плану харчування, який відповідає вашим індивідуальним потребам, допоможе зберегти нормальних рівні поживних речовини у вашій крові, зменшити кількість рідини, яку ваше тіло утримує, та попередити остеопороз.

    Не існує єдиного, універсального раціону  при нирковому захворюванні. Також Ваш індивідуальний харчовий план буде постійно змінюватись. Ваш лікар та дієтолог будуть слідкувати за рівнями протеїну, калію, рідини, натрію та фосфору, які повинен забезпечувати ваш план харчування. Дієтолог пояснить ваш план харчування та забезпечить списком продуктів разом з інформацією щодо приготування та покупок.

    Поживні речовини, на які потрібно звернути особливу увагу

    Білок

    Приблизно ⅔ білків у вашому плані харчування має надходити з різноманітних високоякісних джерел. Нижче ви можете знайти найкращі джерела високоякісних рослинних білків, включаючи лакто-ово альтернативи. Обирайте три (чи більше) різні джерела білків кожного дня. Соєвий білок доказав свою користь при хронічному захворюванні нирок. Намагайтесь включати якнайменше одне блюдо з сої до вашого раціону кожного дня.

    Джерела високоякісних білків
    Менше фосфору
    Більше фосфору
    Яйця
    Творог*
    Рослинні аналоги м’яса (такі як веггі-бургери)
    Сейтан
    Несолоні натто (ферментована соя)
    Тофу
    Сир
    Приготовані, сушені боби та горох
    Едамаме
    Молоко
    Горіхові масла
    Соєве молоко
    Йогурт
    Горіхи без солі
    *Ці продукти можуть мати більш високу кількість натрію

    Джерело: Nutrition Care Manual

    Фосфор

    Досить часто фосфор слід обмежувати, навіть якщо показники рівня цієї речовини в крові в нормі. Деякі варіанти вегетаріанського харчування (такі як молоко, сир, йогурт, сушені приготовані боби та горіхи) багаті на фосфор. Оскільки фосфатні добавки, знайдені в темних газованих напоях та брендованих “холодних чаях”, добре поглинаються, для дієти з низьким вмістом фосфору рекомендовано обирати інші варіанти напоїв.

    Калій

    Ваш доктор або дієтолог повідомить вам, чи потрібно уникати фруктів та овочів з високим вмістом калію. Нижче наведено кілька прикладів.

    Деякі овочі з високим вмістом калію
    Деякі фрукти з високим вмістом калію
    Авокадо
    Буряк
    Брюсельська капуста
    Зелені овочі (листова капуста, листя буряка, мангольд, тощо)
    Картопля
    Гарбуз
    Шпинат
    Солодка картопля
    Томати
    Томатні та овочеві соки
    Зимовий гарбуз
    Абрикоси
    Банан
    Медова диня
    Нектарин
    Апельсин
    Апельсиновий сік
    Сливовий сік

    Натрій

    Всі продукти харчування містять натрій, однак оброблені та консервовані продукти мають більшу його кількість. Якщо ви покладаєтеся на оброблену вегетаріанську їжу, то, можливо, споживаєте занадто багато натрію.

    Деякі з продуктів, що мають високий вміст натрію
    Напівфабрикати:
    Аналоги м’яса, приклади:
    Заморожена їжа
    Супи в банках або сухі
    Консервовані бобові
    Консервовані овочі з сіллю
    Овочевий місо-суп
    Плавлений сир
    Солоні снеки
    Веггі-бургери
    Хот-доги з тофу
    Заморожені закуски

    Приправи:

    Теріякі та соєвий соус
    Сіль, включаючи морську
    Молоті часник та цибуля, сіль з домішками приправ та посилювачів смаку.

    Рідина

    Рідина, як правило, не повинна бути обмежена, якщо ваше захворювання нирок не в кінцевій стадії. Під рідинами мають на увазі як будь-яку рідкі продукти кімнатної температури —  вода, чай, кава, сода, желе, морозиво та шербет. Дотримуйтесь інструкцій лікаря або дієтолога щодо споживання рідини.

    Вітаміни та мінерали

    Проконсультуйтеся з вашим лікарем або дієтологом з приводу вітамінних та мінеральних добавок. Вітамінні та, можливо, мінеральні добавки можуть бути корисними при дієтах з обмеженим вмістом калію, фосфору та білків. Можливо, вашим потребам будуть відповідати полівітаміни. Крім того, обов'язково повідомте лікаря та дієтолога про будь-які дієтичні добавки або продукти чи добавки з трав, які ви приймаєте.

    Більше інформації

    Проконсультуйтеся з зареєстрованим дієтологом (RD) для того, щоб отримати персоналізований план харчування та рекомендації з харчування.

    Відвідайте сайт www.eatright.org та клікніть на Find a Registered Dietitian, щоб знайти RD в своєму регіоні. (для громадян США)
    ---

    Vegetarian Diets in Chronic Kidney Disease




    Whether you are lacto-ovo vegetarian or vegan, your food choices can be adapted to a diet designed for kidney disease management.

    Research shows that a plant-based diet may slow down some complications of chronic kidney disease such as heart disease, protein loss in urine and the progression of kidney damage.

    Treatment for kidney disease includes a meal plan that will help lower the levels of protein, potassium, sodium, fluid and phosphorus in your body. Carefully following a meal plan that meets your individual needs will help keep nutrients in your blood at normal levels, lessen the amounts of fluids your body retains and prevent bone loss.

    There is no one diet that is right for everyone with kidney disease. And, your individual meal plan will change over time. Your doctor and registered dietitian will determine the levels of protein, potassium, sodium fluid and phosphorus that your meal plan should provide. Your dietitian will explain your meal plan and provide food lists along with cooking and shopping information.

    Nutrients of Special Concern

    Protein

    About two-thirds of protein in your meal plan should come from a variety of high quality protein sources. Below are the best sources of high quality plant proteins, including lactoovo choices. Choose a variety of three or more different protein choices each day. Soy protein has been shown to be beneficial with chronic kidney disease. Try to include at least one soy choice in your diet daily.

    High Quality Protein Sources
    Lower Phosphorus
    Higher Phosphorus
    Eggs
    Cottage cheese*
    Meat analogues (such as veggie burgers)*
    Seitan
    Unsalted natto (fermented soybeans)
    Tofu
    Cheese
    Cooked, dried beans and peas
    Edamame
    Milk
    Nut butters
    Soy milk
    Yogurt
    Unsalted nuts
    *These foods may contain higher amounts of sodium

    Source: Nutrition Care Manual

    Phosphorus

    Phosphorus often needs to be limited, even if blood phosphorus levels are normal. Some vegetarian options such as milk, cheese, yogurt, dried cooked beans and nuts are high in phosphorus. These foods should not exceed recommended amounts. Since phosphate additives found in dark carbonated beverages and commercial iced teas are highly absorbed, other beverage choices are recommended on a low phosphorus diet.

    Potassium

    Your doctor or dietitian will let you know if you need to avoid fruits and vegetables that are high in potassium. Listed below are some examples.

    Examples of high potassium vegetables
    Examples of high potassium fruits
    Avocado
    Beets
    Brussels sprouts
    Greens (collard, beet, chard, etc.)
    Potatoes
    Pumpkin
    Spinach
    Sweet potatoes
    Tomatoes
    Tomato and vegetable juice
    Winter Squash
    Apricots
    Banana
    Honeydew melon
    Nectarines
    Orange
    Orange Juice
    Prune Juice


    Sodium

    All foods contain sodium however, processed and canned foods have higher amounts. If you rely on processed vegetarian food, you may be consuming too much sodium.

    Examples of High Sodium Foods
    Convenience foods:
    Meat analogues, examples:
    Frozen meals
    Canned or dried soups
    Canned beans
    Canned vegetables with salt added Vegetable miso
    Processed cheese
    Salted snack foods
    Veggie burgers
    Tofu hot dogs
    Frozen meal entrée

    Condiments:

    Soy and teriyaki sauces
    Salt, including sea salt
    Garlic, onion and seasoned salts

    Fluid

    Fluid usually does not need to be restricted unless you are in end stage kidney disease. Fluid is defined as anything liquid at room temperature, such as water, tea, coffee, soda, gelatin, ice cream and sherbet. Follow your doctor’s or dietitian’s instructions regarding fluid intake.

    Vitamins and Minerals

    Discuss vitamin and mineral supplements with your doctor and dietitian. A vitamin, and possibly mineral, supplement may be beneficial when following a diet modified in potassium, phosphorus and protein. An over the counter multivitamin may be adequate for your needs. Also, be sure to let your doctor and dietitian know about any dietary supplements or herbal products that you are taking.

    More information

    Consult with a Registered Dietitian (RD) for a personalized meal plan and nutrition guidance.

    Visit www.eatright.org and click on Find a Registered Dietitian to find an RD in your area.
    ---


    ***



    Поширити:



  • 0 коммент.:

    Дописати коментар