• Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Додаткова інформація






    Додаткова інформація 


    Потреба енергетичних і поживних речовин у дітей віком 1-4 роки



    Хлопці


    Дівчата



    1-2 роки

    3-4 роки

    1-2 роки

    3-4 роки

    Енергетична потреба, мДж / кКал

    3,7

    885

    5,35

    1275

    3,45

    825

    4,95

    1180

    Жири, г (близько 35% від загальної калорійності)

    34,3

    49,7

    32,0

    46,0

    Насичені жири, г (близько 11% від загальної калорійності)

    10,8

    15,6

    10,1

    14,5

    Вуглеводи (близько 50% від загальної калорійності)

    117,7

    170,3

    109,9

    157,6

    Немолочні зовнішні цукри (близько 11% від загальної калорійності)

    25,9

    37,5

    24,2

    34,7

    Білки, г

    14,5

    17,1

    14,5

    17,5

    Вітамін А, мкг 

    400

    450

    400

    450

    Тіамін, мг

    0,5

    0,6

    0,5

    0,6

    Рибофлавін, мг

    0,6

    0,7

    0,6

    0,7

    Вітамін В12, мкг

    0,5

    0,8

    0,5

    0,8

    Фолієва кислота, мкг

    70

    85

    70

    85

    Вітамін С, мг

    30

    30

    30

    30

    Вітамін D, мкг

    7

    7

    7

    7

    Залізо, мг

    6,9

    6,5

    6,9

    6,5

    Кальій, мг

    350

    400

    350

    400

    Цинк, мг

    5

    5,8

    5

    5,8

    Йод, мкг

    70

    85

    70

    85

    Натрій, мг

    800

    1000

    800

    1000

    Сіль, г

    2

    2,5

    2

    2,5


    Джерело: Energy data based on: Scientific Advisory Committee on Nutrition (2011). Dietary Recommendations for Energy. London. Department of Health.


    Дані щодо натрію і солі взяті з: Scientific Advisory Committee on Nutrition (2003). Salt and Health. London: TSO.


    Решта даних взяті з: Department of Health (1991). Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the UK. London: TSO.


    Вказівки щодо вибору продуктів харчування


    Нижче ви знайдете прості рекомендації щодо продуктів для дітей віком від 1 до 4 років. Вони допоможуть вам забезпечити різноманіття їжі в пропорціях, які з найбільшою вірогідністю задовільнять усі потреби дитини в поживних речовинах.


    Група продуктів: хліб, крупи й картопля


    Яким має бути обсяг порції?


    Продукти з цієї групи варто пропонувати при кожному прийомі їжі, а також як перекус.


    Ці продукти мають складати близько третини щоденного раціону.


    Вибір

    Примітки

    Основні види хліба – цільнозерновий, житній, із зародків пшениці, білий, мультизерновий, содовий, картопляний, чапаті, роті, булочка, піта, лаваш

    Перевіряйте етикетки, щоб переконатися, що в хлібні продукти не було додано молока чи яєць.


    Шукайте хліб із низьким вмістом солі.

    Картопля чи батат – варені, у вигляді пюре, запечені цілими або дольками

    Варто уникати продуктів переробки картоплі, таких як картопляні вафлі чи чипси.

    Ямс, плантан, кокоямс, касава та інші крохмалисті коренеплоди


    Паста – цільнозернова чи біла

    Переконайтесь, що при виробництві не використовувались яйця.


    Уникайте макарон швидкого приготування або консервованих у соусі, адже вони дуже солоні.

    Рис – бурий і білий

    Уникайте смаженого чи ароматизованого сухого рису в пакетиках.

    Інші крупи: кускус, булгур, полента, кукурудзяна каша


    Сухі сніданки – вівсянка, повітряна пшениця, пшеничні пластівці або пшенична соломка та інші злаки, що не містять цукру, солі й продуктів тваринного походження

    Багато збагачених злаків містять вітамін D, отриманий із джерел, які не підходять веганам.


    Уникайте солодких сухих сніданків. Якщо пластівці без молока містять більше 10 грамів цукру на 100 грамів маси, то це їжа з високим вмістом цукру.



    Група продуктів: фрукти й овочі


    Яким має бути обсяг порції?


    Пропонуйте різні фрукти й овочі під час прийомів їжі та перекусів.


    Варто заохочувати дітей віком 1-4 роки спробувати як мінімум 5 різних фруктів і овочів щодня.


    Порція овочів і фруктів для всіх дітей віком 1-4 роки дорівнює 40 грамам. Орієнтуйтесь на цю кількість під час прийомів їжі та перекусів.


    Вибір

    Примітки

    Усі види свіжих, заморожених і консервованих овочів, таких як броколі, брюссельська капуста, білокачанна капуста, морква, цвітна капуста, гриби, пастернак, горох, перець, шпинат, шведська капуста, солодка картопля і ріпа

    Уникайте овочів, консервованих із додаванням солі й цукру.


    Не переварюйте свіжі овочі, не нарізайте їх задовго до приготування і не залишайте у воді. Не готуйте їх заздалегідь для підігріву перед подачею. Усі ці методи знижують вміст вітамінів.

    Усі види салатних овочів, таких як салат-латук, крес-салат, огірок, помідор, сира морква, сирий перець, редька і буряк


    Усі види свіжих фруктів, таких як яблука, банани, груші, виноград, ківі, апельсини, сливи, ягоди, диня, манго


    Усі види консервованих у своєму соку фруктів, таких як персики, груші, ананаси, мандарини, сливи, гуава, ліджи

    Уникайте фруктових пюре з пакетиків, адже в них багато цукру. Ніколи не дозволяйте дітям смоктати солодкі фруктові продукти безпосередньо з пакетиків, бо це може нашкодити зубам.

    Компот із фруктів: сушених яблук, слив, смородини, ревеня та інших сухофруктів


    Сухофрукти, такі як родзинки, курага, фініки, інжир, чорнослив

    Уникайте сухофруктів із додаванням цукру й рослинної олії. Подавайте їх під час основного прийому їжі, а не в якості перекусів.



    Група продуктів: рослинні види молока


    Яким має бути обсяг порції?


    Щодня дітям варто пропонувати 3 напої з рослинного молока чи 3 страви, приготованих на їхній основі, наприклад, соуси чи десерти.


    Вибір

    Примітки

    Несолодке збагачене кальцієм соєве молоко може бути основним напоєм і альтернативою тваринному молоку.

    Рослинне молоко зазвичай має мену енергетичну цінність і містить менше білка чи інших поживних речовин порівняно з тваринним. Тому потрібно слідкувати, щоб енергія і важливі поживні речовини надходили з інших джерел.

    Несолодке збагачене кальцієм молоко з горіхів, вівса чи коноплі теж підходить, але такі види дорожчі й відрізняються за харчовою цінністю.

    Уникайте рисового молока, а також будь-якого іншого, що містить цукор.

    Рослинне молоко можна використовувати для приготування десертів і заварних кремів, а також у будь-якому рецепті, де зазвичай використовується молоко тваринного походження.


    Соєвий чи кокосовий йогурт також є доцільною альтернативою. Шукайте несолодкий збагачений кальцієм соєвий йогурт.

    Уникайте соєвих і кокосових йогуртів із високим вмістом цукру (більше 15 грамів на 100 грамів продукту). Найкраще додавати свіжі фрукти в натуральний йогурт.



    Група продуктів: Білкові продукти з високим вмістом заліза й цинку


    Яким має бути обсяг порції?


    Продукти цієї групи можуть бути корисним перекусом – наприклад, у начинках для сендвічів.


    Вибір

    Примітки

    Різні види гороху, бобових і сочевиці, такі як біла і червона квасоля, нут, червона сочевиця, консервований горошок чи тушковані боби

    Шукайте консервовані боби без додавання солі чи цукру.


    Обирайте тушковані боби з низьким вмістом солі й цукру.

    Соєві продукти, такі як тофу, соєвий фарш або сові пластівці


    Текстуровані рослинні білки

    Перероблені альтернативи м’ясних продуктів (веганські ковбаски, бургери й пироги) можуть містити багато солі. Є також продукти, до складу яких входить яєчний білок, тому перевіряйте етикетку.

    Сейтан (із пшеничного глютену)

    Готовий сейтан може містити багато солі, якщо він ароматизований чи замаринований у соєвому соусі. Шукайте неароматизований або приготуйте його самостійно.

    Горіхи й насіння, а також пасти з них – арахісова, мигдалева, з бразильських горіхів – є важливими джерелами енергії, білка та інших поживних речовин на веганському харчуванні. Кедрові та інші мелені горіхи можна використовувати у веганських стравах. Подрібнений мигдаль можна використовувати в тортах і десертах.


    У багатьох веганських стравах використовуються насіння соняшника, гарбуза, кунжут, а пасти типу тахіні.


    Не використовуйте горіхи й насіння, якими можна вдавитися. Горіхи варто дрібно порізати, перемолоти або давати у вигляді пасти.



    Джерела вітамінів і мінералів


    У наведеній нижче таблиці представлена низка продуктів і напоїв, що є важливими джерелами певних вітамінів і мінералів. Розрахунок базований на середньостатистичній порції.



    Чудово

    Добре

    Достатньо

    Вітамін A

    морква

    боби

    горох


    червоний перець

    броколі

    цукрова кукурудза


    шпинат

    брюссельська капуста

    диня


    батат

    капуста (темна)

    апельсин


    мускатний гарбуз

    турецькі боби

    чорнослив


    курага

    помідори



    манго

    крес-салат




    абрикоси, свіжі чи консервовані




    смородина




    нектарини




    персики


    Вітамін C

    зелений і червоний перець (сирий)

    броколі

    стручкова квасоля


    молода капуста

    брюссельська капуста

    горох


    чорна смородина

    капуста

    картопля


    консервована гуава

    цвітна капуста

    мандарини


    апельсини і апельсиновий сік

    шпинат

    ожина


    полуниця

    помідори

    столові яблука



    крес-салат

    нектарини



    грейпфрути

    персики



    ківі

    малина



    манго


    Кальцій

    зелені листові овочі

    мелений мигдаль

    білий хліб / борошно


    тофу

    насіння кунжуту

    горох, квасоля і сочевиця


    збагачене кальцієм несолодке соєве, вівсяне, мигдалеве чи кокосове молоко

    тахіні (кунжутна паста)

    апельсини




    сухофрукти

    Залізо

    соєві боби

    тахіні

    білий хліб


    сочевиця

    мелений кеш’ю

    запечені боби


    горох

    цильнозерновий хліб / борошно

    мигдаль


    шпинат

    готовий сніданок із пшеничних пластівців

    насіння соняшника


    тофу

    нут

    спаржева квасоля



    броколі

    садові боби



    молода капуста

    зелений горошок



    курага

    чорна смородина



    родзинки


    Цинк

    горіхи

    квасоля і сочевиця

    чорний або цільнозерновий хліб


    насіння кунжуту

    цільнозернові сухі сніданки, такі як повітряна пшениця, пластівці з висівок або пшеничні пластівці

    хліб


    насіння соняшника


    попкорн без наповнювача


    тахіні




    тофу




    ростки пшениці





    Джерела


    Організації веганів і вегетаріанців


    The Vegan Society www.vegansociety.com 

    Vegetarian Society www.vegsoc.org


    Коричні організації та джерела інформації


    Association of Breastfeeding Mothers

    T: 08444 122 948

    Helpline: 0300 330 5453

    E: info@abm.me.uk 

    www.abm.me.uk


    The Baby Café

    www.thebabycafe.org


    Координує мережу центрів з грудного вигодовування та інших служб підтримки матерів, що годують груддю.


    Baby Milk Action (IBFAN UK)

    T: 01223 464420

    www.babymilkaction.org 


    Організація, що просуває грудне вигодовування, підкреслюючи неналежний маркетинг замінників грудного молока. Baby Milk Action працює в межах глобальної мережі, щоби посилити незалежний, прозорий і ефективний контроль за маркетингом у галузі дитячого харчування.


    Best Beginnings

    T: 020 7443 7895

    E: info@bestbeginnings.org.uk 

    www.bestbeginnings.org.uk 


    Благодійна організація, що працює над усуненням нерівності щодо здоров’я дітей у Великобританії. Пропонує широкий спектр порад для батьків і опікунів.



    Baby Buddy – безплатний додаток для мобільних телефонів для батьків і майбутніх батьків, що охоплює період вагітності й перші шість місяців після народження дитини. Додаток надає персоналізовану інформацію про вагітність і виховання, а також дає поради для роздумів і дій. Доступний для завантаження в Apple App Store та Google Play.


    Bliss

    T: 020 7378 1122

    Family Support Helpline: Freephone 0500 618 140

    www.bliss.org.uk 


    Це благодійна організація, що надає інформацію про годування дітей, які народились занадто рано, занадто маленькими чи хворими.


    The Breastfeeding Network

    T: 0844 412 0995

    Helpline: 0300 100 0212

    www.breastfeedingnetwork.org.uk 



    Мережа з грудного вигодовування – британська благодійна організація, що надає науково обґрунтовану інформацію й підтримку для жінок, що годують груддю, та їхніх сімей.


    The Breastfeeding Network також керує Drugs in Breastmilk Information Service.


    Drugs in Breastmilk Information Service


    Сторінка на Facebook Drugs in Breastmilk Information Service містить інформацію про використання ліків при годуванні груддю.


    Інформаційні бюлетені доступні тут.


    Щоб отримати допомогу в конкретних питаннях про ліки чи методи лікування, надішліть повідомлення в інформаційну службу Drugs in Breastmilk Information Service:

    druginformation@breastfeedingnetwork.org.uk 


    Food for Life Partnership Early Years Award

    www.foodforlife.org.uk 


    Food Standards Agency

    www.food.gov.uk


    Агентство зі стандартів харчових продуктів надає цілу низку ресурсів про безпечність і гігієну продуктів харчування. Вони доступні для завантаження.


    Healthy Start

    www.healthystart.nhs.uk


    Цей сайт надає інформацію про схему  Healthy Startу Великобританії. Там також є поради щодо харчування і підтримки здоров’я для вагітних жінок і сімей із маленькими дітьми, а також інформація про вживання вітамінів.




    Institute of Health Visiting

    www.ihv.org.uk


    Ця організація надає корисні інформаційні бюлетені й освітні матеріали для медперсоналу, що навідує пацієнтів вдома, а також для сімей.


    Lactation Consultants of Great Britain

    www.lcgb.org 

    E: info@lcgb.org 


    Це асоціація для тих, хто має кваліфікацію Міжнародної ради сертифікованих консультантів з лактації (IBCLC). Щоб знайти найближчого фахівця із сертифікатом IBCLC, перейдіть за посиланням www.lcgb.org/find-an-ibclc/.


    La Leche League GB

    Helpline: 0345 120 2918

    www.laleche.org.uk 


    Це мережа підтримки, що пропонує інформацію й підтримку, в основному в межах спільноти “від матері до матері”, для жінок, які хочуть годувати дітей груддю.


    Тут також є чудовий список найчастіших запитань.


    Maternity Action

    www.maternityaction.org.uk


    Ця організація намагається усунути нерівність і покращити здоров’я й благополуччя вагітних жінок, партнерів та дітей з моменту зачаття до раннього віку дитини. Вона також підтримує права жінок на грудне вигодовування на робочому місці.



    Midwives Information and Resource Service

    (MIDIRS)

    T: 0800 581 009

    www.midirs.org 


    Multiple Births Foundation

    T: 020 3313 3519

    www.multiplebirths.org.uk 


    Ця фундація підтримує сім’ї з дітьми, народженими при багатоплідній вагітності. Вона надає безплатні рекомендації з харчування для дітей і опікунів, Їхній буклет “Годування близнюків, трійнят та інше” можна завантажити тут.


    National Breastfeeding Helpline

    T: 0300 100 0212 (available in English, Welsh and Polish)


    Цей телефон довіри діє у співпраці з Асоціацією матерів, що годують груддю (ABM), та Мережею грудного вигодовування (BfN). Фінансується Департаментом охорони здоров’я.


    NCT

    T: 0844 243 6000

    NCT Support Line: 0300 330 0700

    E: enquiries@national-childbirth-trust.co.uk 

    www.nct.org.uk 


    Це національна благодійна організація для батьків, що пропонує поради та інформацію про грудне вигодовування. Має телефон довіри. Повний список інформаційних бюлетенів доступний тут.


    NHS Choices

    www.nhs.uk 


    Цей сайт містить інформацію про годування дітей грудного і раннього віку.


    NHS Health Scotland/Scottish Government


    Feedgood

    www.feedgood.scot 


    Інформація для підтримки батьків і фахівців щодо грудного вигодовування.


    Ready, Steady, Baby

    www.readysteadybaby.org.uk 


    Це сайт з інформацією, що охоплює період від прийняття рішення про народження дитини, вагітність і пологи – і до віку дитини 12 місяців.


    Ready, Steady, Toddler!

    www.readysteadytoddler.org.uk 


    Сайт і додатки для сімей.


    Setting the table

    Посібник з харчування і харчові стандарти для постачальників послуг щодо догляду за маленькими дітьми у Шотландії.


    Public Health Agency (Northern Ireland)



    Public Health Wales


    Двомовні ресурси (англійською і валлійською) щодо годування дітей можна знайти тут.


    Bump, Baby & Beyond (In English and Welsh)


    Книжка, що надає батькам підтримку від ранніх стадій вагітності до перших днів життя з дитиною і її перших років.


    Рекомендації з харчування і здоров’я дітей раннього віку, догляду за дітьми


    Royal College of Midwives

    T: 0300 303 0444

    E: info@rcm.org.uk

    www.rcm.org.uk 


    Start4Life

    www.nhs.uk/start4life 


    Інформація про вагітність і дитину для майбутніх і нових батьків з посиланнями на фільми й інформацію про здоров’я і благополуччя.


    Tamba (Twins and Multiple Births Association)

    www.tamba.org.uk 

    T: 01483 304442


    Ця асоціація випускає брошуру “Грудне вигодовування більше ніж однієї дитини”, де надаються поради з організації грудного вигодовування для близнюків, трійнят чи більшої кількості дітей.


    Unicef UK Baby Friendly Initiative

    T: 020 7375 6052

    E: bfi@unicef.org.uk 

    www.babyfriendly.org.uk 


    На сайті міститься корисна інформація й поради щодо всіх аспектів вигодовування дітей.


    Off to the best start


    Цей буклет для завантаження був випущений у співпраці з державною кампанією Start4Life. Він надає інформацію про всі аспекти грудного вигодовування, зокрема при багатоплідній вагітності. Друковані копії можна отримати безплатно за телефоном 0300 123 1002.


    Грудне вигодовування на навчанні чи роботі – інформація для працівників і роботодавців


    • Посібник з годування з пляшечки

    • Дитяча суміш і адаптивне годування з пляшечки: посібник для батьків


    Обидва посібники доступні тут.


    Книжки


    Baby and Child Vegetarian Recipes. 

    Carol Timperley 

    (Ebury Press)


    Feeding Your Vegan Infant with Confidence

    Sandra Hood 

    (The Vegan Society)


    Plant-based Nutrition and Health

    Stephen Walsh

    (The Vegan Society)


    Tiny Tastes

    Підбірка інформації, що має на меті допомогти батькам впоратися з вередливими в харчуванні дітьми та заохочувати маленьких дітей пробувати нові овочі. У продажу на сайті www.fbsresources.com.


    Vegetarian and Vegan Mother and Baby Guide

    Juliet Gellatley and Rose Elliot

    (Viva!)


    Тарілки й миски, що використовувались у цьому посібнику


    На фотографіях нижче показані реальні розміри тарілок і мисок, що використовувались у цьому посібнику. Більшість тарілок, мисок і столових приборів були придбані в RICE (www.rice.dk), це данська марка меламінового посуду, який можна купити в магазинах Великобританії. Данські чашки були придбані на www.babycup.co.uk. Пластикові стакани – з IKEA.


    Тарілка, 20 см



    Миска, 12 см, і миска для пальчикової їжі



    ---




    Additional information

    Energy and nutrient requirements for 1-4 year olds

    Source: Energy data based on: Scientific Advisory Committee on Nutrition (2011). Dietary Recommendations for Energy. London. Department of Health.

    Sodium and salt data taken from: Scientific Advisory Committee on Nutrition (2003). Salt and Health. London: TSO.

    All other data from: Department of Health (1991). Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the UK. London: TSO.

    Food-based guidance

    In order to provide a good variety of foods in the proportions that are likely to ensure that all the nutrient needs are met, some simple food-based recommendations for 1-4 year olds are included here.


    Food group: BREAD, OTHER CEREALS AND POTATOES

    How much to serve?

    Foods from this group should be offered at every meal, and can be useful foods to offer as part of snacks.

    These foods should make up about a third of the food served each day.

    Good choices
    Notes
    Most types of bread – wholemeal, granary brown, wheatgerm, white,multigrain, soda bread, potato bread, chapattis, rotis,rolls, pitta bread and wraps
    Check food labels to make sure there are no milk or egg products added to bread products.

    Look for lower-salt breads
    Potatoes or sweet potatoes – boiled, mashed, baked or wedges
    Processed potato products like waffles or smiley faces should be avoided.
    Yam, plaintain, cocoyam, cassava and other starchy root vegetables
    ---
    Pasta – wholemeal and white
    Check that no egg was used in manufacture.

    Avoid dried or canned ready-prepared pasta in sauce as these are very salty.
    Rice – brown and white rice
    Avoid fried rice or flavoured dried rice in packets.
    Other grains such as couscous or bulgur wheat, maize (polenta) and cornmeal
    Many fortified cereals will contain vitamin D from sources that are not suitable for vegans.
    Breakfast cereals – porridge, puffed wheat, wheat bisks, shredded wheat and other cereals that are free of sugar, salt and animal products.
    Avoid sugary breakfast cereals. If a cereal (without milk added) contains more than 10g of sugar per 100g, this is a high-sugar food.

    Food group: FRUIT AND VEGETABLES

    How much to serve?

    Offer different fruits and vegetables at meals and snacks.

    1-4 year olds should be encouraged to taste at least five different fruits and vegetables a day.

    Aim for 40g portions of vegetables and fruits for all 1-4 year olds at meals and snacks.

    Good choices
    Notes
    All types of fresh, frozen and canned vegetables such as broccoli, Brussels sprouts, cabbage, carrots, cauliflower, mushrooms, parsnips, peas, peppers, spinach, swede, sweet potato and turnip
    Avoid vegetables canned with added salt and sugar.

    Do not overcook fresh vegetables, or cut them up a long time before cooking and leave them in water, or cook them early and re-heat before serving – as these practices all reduce the vitamin content.
    All types of salad vegetables such as lettuce, watercress, cucumber, tomato, raw carrot, raw pepper, radish or beetroot
    ---
    All types of fresh fruit such as apples, bananas, pears, grapes, kiwi fruit, oranges,
    plums, berries, melon or mango
    ---
    All types of canned fruit in juice – such as peaches, pears, pineapple, mandarin oranges, prunes, guava or lychees
    Avoid pouches of puréed fruit as these are high in sugar. Never let children suck sweet
    or fruit-based foods directlyfrom food pouches as this can damage teeth.
    Stewed fruit such as stewed apple, stewed dried fruit, stewed plums, stewed currants or stewed rhubarb
    ---
    Dried fruit such as raisins, dried apricots, dates, dried figs, prunes
    Avoid dried fruit with added sugar and vegetable oil. Serve dried fruit with 
    meals and not as snacks.


    Food group: NON-DAIRY MILK ALTERNATIVES

    How much to serve?

    Children should be offered 3 non-dairy milk alternative drinks, or foods made from these such as sauces or desserts, a day.

    Good choices
    Notes
    Unsweetened calcium-fortified soya milk alternative can act as the main drink, as an alternative to animal milk.
    Non-dairy milk alternatives are generally lower in energy and protein, as well as some other nutrients, compared to animal milks. Care is therefore needed to ensure that the whole diet is energy- and nutrient-dense and that important nutrients are included from other food sources.
    Unsweetened calcium-fortified milk alternatives made from nuts, oats or hemp are suitable alternatives, but they are more expensive and may differ in nutritional profile.
    Avoid rice milk alternative and any milk alternative that is sweetened.
    Non-dairy milk alternatives can be used to make puddings and custards and in any recipe where animal milk is normally used.
    ---
    Soya or coconut yoghurt is also a suitable alternative. Look for unsweetened 
    calcium-fortified soya yoghurt.
    Avoid soya or coconut yoghurts that have a high sugar content. (If the sugar content on a yoghurt label says it has more than 15g of sugar per 100g, it is a high sugar option.) It is preferable to add fresh fruit to natural yoghurt.

    Food group: PROTEIN FOODS THAT ARE ALSO HIGH IN IRON AND ZINC

    How much to serve?

    Foods in this group can be usefully served as part of snacks – for example, in sandwich fillings.

    Good choices
    Notes
    Peas, beans and lentils, including all sorts of beans and peas such as butter beans, kidney beans, chick peas, lentils, processed peas
    or baked beans
    Look for canned pulses with no added salt or sugar.

    Choose lower-salt and lowsugar baked beans.
    Soya products such as tofu, soya mince or soya flakes

    Textured vegetable proteins
    Processed products made from meat alternatives (eg.vegan sausages, burgers and pies) can be high in salt. There are some vegan Quorn products, but some have egg white added so check the label.
    Seitan (made from wheat gluten)

    Nuts and seeds and nut and seed pastes such as peanut butter, almond butter and Brazil nut butter are important sources of energy and protein and other nutrients in vegan diets. Pine
    nuts and other ground nuts can be used in vegan dishes. Ground almonds can be used in cakes and puddings.

    Seeds such as sunflower seeds, pumpkin seeds and sesame seeds and pastes
    such as tahini are used in many vegan dishes.
    Commerically prepared Seitan can be high in salt if flavoured or marinated in soy sauce. Look for unflavoured Seitan, or it can be simply made at home.

    Avoid nuts and seeds that could be a choking hazard. Nuts should be finely chopped, ground, or given aspastes or butters.




    Good sources of vitamins and minerals

    The table below shows a number of foods and drinks that are important sources of certain vitamins and minerals. These are based on average servings.


    Excellent
    Good
    Useful
    Vitamin A
    carrots
    broad beans
    peas

    red peppers
    broccoli
    sweetcorn

    spinach
    Brussels sprouts
    honeydew melon

    sweet potatoes
    cabbage (dark)
    orange

    canteloupe melon
    runner beans
    prunes

    dried apricots
    tomatoes


    mango
    watercress



    apricots, fresh or canned



    blackcurrants



    nectarine



    peach

    Vitamin C
    green and red peppers (raw)
    broccoli
    green beans

    spring greens
    Brussels sprouts
    peas

    blackcurrants
    cabbage
    potatoes

    canned guava
    cauliflower
    satsumas

    orange (and orange juice)
    spinach
    blackberries

    strawberries
    tomato
    eating apples


    watercress
    nectarines


    grapefruit
    peaches


    kiwi fruit
    raspberries


    mango

    Calcium
    green leafy vegetables
    ground almonds
    white bread/flour

    tofu
    sesame seeds
    peas, beans and lentils

    calcium-fortified
    sesame paste
    dried fruit

    unsweetened soya,

    orange

    oat and almond milk



    alternatives, and fortified



    coconut milk alternative


    Iron
    soya beans
    tahini (sesame seed paste)
    white bread

    lentils
    ground cashews
    baked beans

    chick peas
    wholemeal bread/flour
    almonds

    spinach
    weet bisks
    sunflower seeds

    tofu
    chick peas
    black-eyed peas


    broccoli
    broad beans


    spring greens
    green peas


    dried apricots
    blackcurrants


    raisins

    Zinc
    nuts
    beans and lentils
    brown or wholemeal

    sesame seeds
    wholegrain breakfast cereals, such as puffed wheat, branflakes or weet bisks
    bread

    sunflower seeds

    plain popcorn

    tahini



    tofu



    wheatgerm



    Resources

    Organisations for vegans and vegetarians

    The Vegan Society www.vegansociety.com 
    Vegetarian Society www.vegsoc.org 

    Useful organisations and sources of information

    Association of Breastfeeding Mothers
    T: 08444 122 948
    Helpline: 0300 330 5453

    The Baby Café

    Coordinates a network of breastfeeding drop-in centres and other services to support breastfeeding mothers.

    Baby Milk Action (IBFAN UK)
    T: 01223 464420

    Baby Milk Action (IBFAN UK) is a campaigning organisation that protects breastfeeding by highlighting inappropriate marketing of breastmilk substitutes. Baby Milk Action works within a global network to strengthen independent, transparent and effective controls on the marketing of the baby feeding industry.

    Best Beginnings
    T: 020 7443 7895

    Best Beginnings is a charity working to end child health inequalities in the UK. It offers a range of advice for parents and carers.

    Baby Buddy is a free mobile phone app for parents and parents-to-be, covering pregnancy and the first six months after birth. It delivers personalised pregnancy and parenting information and prompts for reflection and action. The app is available to download from the App Store or Google Play.

    Bliss
    T: 020 7378 1122
    Family Support Helpline: Freephone 0500 618 140

    Bliss is a special care charity which provides information about feeding babies born too soon, too small, or too sick.

    The Breastfeeding Network
    T: 0844 412 0995
    Helpline: 0300 100 0212

    The Breastfeeding Network is a UK charity that provides evidence-based information and support for breastfeeding women and their families.

    The Breastfeeding Network also runs the Drugs in Breastmilk Information Service (see below).

    Drugs in Breastmilk Information Service
    The Drugs in Breastmilk Facebook page provides information on medication use when breastfeeding here.

    Factsheets are available here.

    For help with specific questions about medicines or treatments, message the Drugs in Breastmilk Information Service:

    Food for Life Partnership Early Years Award

    Food Standards Agency

    The Food Standards Agency provides a range of resources about food safety and hygiene. These are available to download.

    Healthy Start

    This website provides information about the Healthy Start scheme in the UK. It also provides food and health tips for pregnant women and families with young children, and information about vitamin use.

    Institute of Health Visiting

    The Institute of Health Visiting provides useful fact sheets and training for health visitors, and fact sheets for families.

    Lactation Consultants of Great Britain

    Lactation Consultants of Great Britain is the association for those with the qualification of the International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC). To find your nearest IBCLC, go to

    La Leche League GB
    Helpline: 0345 120 2918

    La Leche League GB is a support network that offers information and encouragement, mainly through mother-to-mother support, to all women who want to breastfeed their babies.

    There is also an excellent selection of frequently asked questions available here.

    Maternity Action

    Maternity Action is committed to ending inequality and improving the health and well-being of pregnant women, partners and young children from conception through to the child’s early years. They also support the rights of women to breastfeed in the workplace.

    Midwives Information and Resource Service
    (MIDIRS)
    T: 0800 581 009

    Multiple Births Foundation
    T: 020 3313 3519

    The Multiple Births Foundation supports multiplebirth families. They have produced free feeding guidelines for parents and carers. Their booklet Feeding twins, triplets and more is available for download here.

    National Breastfeeding Helpline
    T: 0300 100 0212 (available in English, Welsh and Polish)

    This helpline is run in collaboration with the Association of Breastfeeding Mothers (ABM) and the Breastfeeding Network (BfN) and is funded by the Department of Health.

    NCT
    T: 0844 243 6000
    NCT Support Line: 0300 330 0700

    The NCT is a national parenting charity that offers advice and information on breastfeeding, including a helpline. A full list of their factsheets is available here.

    NHS Choices

    The NHS Choices website contains information on infant and young child feeding.
    NHS Health Scotland/Scottish Government

    Feedgood

    Information to support parents and professionals around infant feeding.

    Ready, Steady, Baby

    A website covering the time from deciding to have a baby, through pregnancy and birth, and up until your baby is 12 months.

    Ready, Steady, Toddler!

    A website and apps for families.

    Setting the tableNutritional guidance and food standards for early years childcare providers in Scotland

    Public Health Agency (Northern Ireland)


    Public Health Wales

    Bilingual resources (in English and Welsh) on infant feeding can be accessed here.

    A book that provides parents with support from the early stages of pregnancy, through to the early days with your baby and into the toddler years.

    Royal College of Midwives
    T: 0300 303 0444
    E: info@rcm.org.uk

    Start4Life

    Pregnancy and baby information for parents-to-be and new parents, with links to films and health and wellbeing information.

    Tamba (Twins and Multiple Births Association)
    T: 01483 304442

    Tamba produces a leaflet called Breastfeeding more than one, which gives advice on managing breastfeeding for twins or triplets or more.

    Unicef UK Baby Friendly Initiative
    T: 020 7375 6052

    The Unicef UK Baby Friendly Initiative website contains useful information and advice on all aspects of infant feeding.

    A downloadable booklet produced in collaboration with the Government’s Start4Life campaign. It provides information about all aspects of breastfeeding, including for multiple births. Printed copies are available for free by phoning the DH Publications Orderline on 0300 123 1002.


    • Guide to bottle feeding
    • Infant formula and responsive bottle feeding: A guide for parents

    Both of these are available here.

    Books
    Carol Timperley 
    (Ebury Press)
    Sandra Hood 
    (The Vegan Society)
    Stephen Walsh
    (The Vegan Society)
    (A pack to help parents manage fussy eating and encouraging young children to try new vegetables. Available for sale from 

    Juliet Gellatley and Rose Elliot
    (Viva!)

    Plates and bowls used in this resource

    The photos below show the actual sizes of the plates and bowls used in the food photos in this resource. Most of the plates, bowls and cutlery were sourced from RICE (www.rice.dk), a Danish brand of melamine crockery that can be obtained from a number of retailers in the UK. The baby cups were sourced from www.babycup.co.uk. The plastic beakers were from IKEA.

    Plate 20cm

    Bowl 12cm & Finger food bowl


    ---





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар