• Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Приклади страв і снеків для дітей-веганів (1-4 роки)




    Приклади страв і перекусів для дітей-веганів віком від 1 до 4 років


    Цей розділ містить деякі приклади страв і перекусів, що відповідають харчовим потребам дітей-веганів віком 1-4 роки.


    Усі рецепти в цьому розділі також підходять вегетаріанцям і тим, хто не вживає молока чи яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.


    Сніданки для дітей-веганів віком від 1 до 4 років


    • Бананова каша на соєвому молоці з підсмаженим фруктовим хлібом

    • Омлет із нутового борошна з грибами і тостами

    • Гранола із соєвим йогуртом і ківі

    • Сухий пшеничний сніданок із соєвим молоком і родзинками, тостами і джемом


    Перекуси для дітей-веганів віком від 1 до 4 років


    • Хлібні палички з хумусом із білої квасолі й дольками томатів і авокадо

    • Міні-бутерброди з авокадо і томатною сальсою

    • Вівсяне печиво з пастою з бразильських горіхів і апельсинами

    • Арахісова паста на підсмаженому мафіні з виноградом

    • Піта з діпом із тахіні та яблуком

    • Рисові хлібці з паштетом із сочевиці й арахісової пасти, з червоним і зеленим перцем

    • Рисові хлібці з грибним паштетом і помідорами чері

    • Фруктові булочки з полуницею

    • Цільнозернова булочка з мигдалевою пастою і морквяними паличками

    • Тост із цільнозернового хліба з пастою із рябої квасолі та морквяними паличками


    Основні страви для дітей-веганів віком від 1 до 4 років


    • Чилі зі спаржевої квасолі з жовтим рисом і запеченими овочами

    • Чана масала, овочевий плов і даал із жовтої сочевиці

    • Бургер із нуту з цільнозерновою булочкою і салатом

    • Паста з веганським соусом Болоньєзе і салатом із помідорів і огірків

    • Піта з фалафелем, хумусом, морквяними і огірковими паличками

    • Рисова лапша з тофу і смаженими овочами

    • Пряний рататуй із тофу й чапаті

    • Веганська піца із салатом

    • Веганський іспанський омлет з молодою картоплею і бебі-кукурудзою

    • Овочевий крамбл із картопляним пюре і тушкованими бобами


    Десерти для дітей-веганів віком від 1 до 4 років


    • Пісочне персикове печиво із заварним кремом із соєвого молока

    • Печиво з родзинок із грушею

    • Рисовий пудинг на соєвому молоці з нарізаними фініками

    • Манний пудинг на соєвому молоці з курагою

    • Веганський шоколадний торт із виноградом



    Бананова каша на соєвому молоці з підсмаженим фруктовим хлібом


    Рецепт на 4 порції по 130 грамів каші і 30 грамів хліба


    Каша


    Інгредієнти


    • 70 г вівсяних пластівців

    • 500 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • ⅓ чайної ложки мускатного горіха

    • один великий банан, очищений і нарізаний


    Приготування


    1. Помістіть вівсянку в каструлю з антипригарним покриттям і залийте молоком;

    2. Обережно нагрійте до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть, періодично помішуючи, поки пластівці не розм’якнуть і не вберуть молоко;

    3. Остудіть і додайте мускатний горіх і нарізаний банан перед подачею.


    Фруктовий хліб


    Інгредієнти


    • чотири скибки фруктового хліба (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що продукт підходить веганам)

    • 2 чайні ложки рослинного спреду


    Приготування

     

    1. Підсмажте фруктовий хліб і намажте його спредом;

    2. Розріжте на шматочки.


    Подавайте із 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.



    Омлет із нутового борошна з грибами і тостами


    Рецепт на 4 порції по 80 грамів омлету, 20 грамів грибів і 25 грамів тостів


    Інгредієнти 


    • 4 столові ложки нутового борошна

    • ½ столової ложки нарізаної петрушки

    • 150 мл води

    • один дрібно порізаний помідор

    • 1 чайна ложка рослинної олії

    • 100 г нарізаних шампіньйонів

    • три великі скибки підсмаженого хліба

    • 2 чайні ложки рослинного спреду


    Приготування


    1. Змішайте нутове борошно і петрушку з водою, щоб отримати однорідне тісто. Додайте нарізаний кубиками помідор;

    2. Розігрійте рослинну олію на пательні й обсмажте омлет до готовності;

    3. Приберіть омлет із пательні й обсмажте гриби до м'якості;

    4. Подавайте омлет з грибами і скибками тосту зі спредом.


    Подавайте із 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.




    Гранола із соєвим йогуртом і ківі


    Рецепт на 4 порції по 170 грамів


    Інгредієнти


    • 120 г натуральних мюслі з родзинками (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що продукт підходить веганам)

    • 400 г несолодкого соєвого йогурту

    • два очищених і нарізаних кубиками ківі


    Приготування


    1. Замочіть мюслі в йогурті;

    2. Додайте нарізаний кубиками ківі.


    Подавайте зі 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.



    Сухий пшеничний сніданок із соєвим молоком і родзинками, тостами і джемом


    Рецепт на 4 порції по 130 грамів пластівців і 30 грамів тосту з джемом


    Інгредієнти


    • 4 подушечки сухого пшеничного сніданку

    • 400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 40 г родзинок

    • чотири маленькі скибки підсмаженого хліба з непросіяного борошна

    • 2 чайні ложки рослинного спреду

    • 2 чайні ложки джему


    Приготування


    1. Вилийте молоко на пшеничні подушечки і додайте родзинки;

    2. Підсмажте хліб і намажте рослинним спредом і джемом. Наріжте маленькими смужками.


    Подавайте зі 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.



    Хлібні палички з хумусом із білої квасолі й дольками томатів і авокадо


    Рецепт на 4 порції по 30 грамів хумусу, 8 грамів хлібних паличок і 40 грамів авокадо з помідорами


    Інгредієнти


    • 200 г консервованої білої квасолі (половина банки 400 г), треба злити рідину (вага без рідини – 130 г)

    • ½ чайної ложки часникової пасти

    • 1 чайна ложка тахіні

    • ½ чайної ложки рослинної олії

    • 1 чайна ложка лимонного соку

    • 1 чайна ложка води

    • ½ чайної ложки паприки

    • 8 хлібних паличок

    • один великий нарізаний помідор

    • одне нарізане скибками авокадо


    Приготування


    1. Помістіть квасолю, часникову пасту, тахіні, олію, лимонний сік, воду і паприку в блендер і збийте до однорідної маси (або розімніть виделкою);

    2. Подавайте з хлібними паличками, помідорами і авокадо.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Міні-бутерброди з авокадо і томатною сальсою


    Рецепт на 4 порції по 80 грамів


    Інгредієнти


    • один дрібно нарізаний середній помідор

    • дві дрібно нарізані зелені цибулини

    • ½ чайної ложки часникової пасти

    • ½ столової ложки рубленої свіжої петрушки

    • ¼ чайної ложки чорного перцю

    • чотири великих скибки хліба із цільнозернового борошна

    • пюре з одного великого авокадо


    Приготування


    1. Для приготування сальси змішайте в мисці помідор, зелену цибулю, часникову пасту, петрушку й перець;

    2. Викладіть на дві скибки хліба пюре з авокадо і шар сальси. Покладіть дві інших скибки зверху;

    3. Розріжте на міні-трикутники.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.




    Вівсяне печиво з пастою з бразильських горіхів і апельсинами


    Рецепт на 4 порції по 30 грамів вівсяного печива й пасти і 40 грамів апельсинів


    Інгредієнти


    • 40 г пасти з бразильських горіхів

    • чотири печива

    • чотири маленькі апельсини, очищені й розділені на дольки


    Приготування


    1. Намажте вівсяне печиво пастою з бразильських горіхів;

    2. Подавайте з дольками цитрусових;

    3. Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Арахісова паста на підсмаженому мафіні з виноградом


    Рецепт на 4 порції по 45 грамів мафіна й арахісової пасти і 40 грамів винограду


    Інгредієнти


    • два англійські мафіни (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що вони підходять веганам)

    • 1 столова ложка однорідної арахісової пасти

    • 160 г винограду


    Приготування

     

    1. Розріжте мафіни навпіл і підсмажте;

    2. Намажте арахісовою пастою і наріжте на чверті;

    3. Подавайте мафіни з виноградом. Розріжте виноград на дрібніші шматочки для менших дітей чи якщо є ризик подавитись.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.




    Піта з діпом із тахіні та яблуком


    Рецепт на 4 порції по 50 грамів піти й діпу та 40 грамів яблука


    Інгредієнти


    • 1 повна столова ложка тахіні

    • 100 г несолодкого соєвого йогурту

    • 1 чайна ложка лимонного соку

    • 1,5 піти (зазвичай вони веганські, але перевірте склад)

    • два нарізаних столових яблука


    Приготування

     

    1. Змішайте в мисці тахіні, йогурт і лимонний сік;

    2. Підсмажте піту й наріжте паличками;

    3. Подавайте діп із пітою і шматочками яблук.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.




    Рисові хлібці з паштетом із сочевиці й арахісової пасти, з червоним і зеленим перцем


    Рецепт на 4 порції по 40 грамів рисових хлібців і паштету, 4 грами зеленого і червоного перця. Без глютену


    Інгредієнти


    • 30 г сушеної червоної сочевиці

    • 1 чайна ложка рослинної олії

    • половина дрібно порізаної невеликої цибулини

    • ½ чайної ложки порошку каррі

    • 1 чайна ложка томатного пюре

    • 1 чайна ложка лимонного соку

    • 3 чайні ложки однорідної арахісової пасти

    • чотири рисових хлібці

    • ½ нарізаного червоного перця

    • ½ нарізаного зеленого перця


    Приготування


    1. Доведіть до кипіння воду в невеликій каструлі й додайте сочевицю. Дочекайтесь повторного закипання, зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин до м'якості. Злийте воду;

    2. Нагрійте олію в маленькій каструлі й обсмажте цибулю до м'якості;

    3. Додайте порошок каррі і сочевицю;

    4. Додайте томатне пюре, лимонний сік і арахісову пасту, а потім зніміть із вогню;

    5. Остудіть, збийте в блендері або розімніть до однорідної консистенції;

    6. Подавайте з рисовими хлібцями і шматочками перця.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Рисові хлібці з грибним паштетом і помідорами чері


    Рецепт на 4 порції по 50 грамів рисових хлібців із паштетом і 40 грамів помідорів чері. Без глютену


    Інгредієнти


    • 1 столова ложка рослинної олії

    • половина дрібно порізаної невеликої цибулини

    • ½ чайної ложки часникової пасти

    • 150 г очищених і нарізаних кубиками грибів

    • чотири рисові хлібці

    • 160 г половинок помідорів чері

     

    Приготування


    1. Розігрійте олію на пательні. Обсмажте цибулю, часник і гриби до м'якості;

    2. Помістіть обсмажені продукти в блендер і збийте до однорідної маси. Можна також перетерти через сито або розім'яти виделкою;

    3. Подавайте з рисовими хлібцями і розрізаними навпіл помідорами чері.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Фруктові булочки з полуницею


    Рецепт на 4 порції по 30 грамів фруктових булочок і 40 грамів полуниці


    Інгредієнти


    • 2 столові ложки білого борошна

    • ½ чайної ложки розпушувача

    • 1 столова ложка рослинного спреду (варіант – кокосове масло)

    • 1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 1 повна столова ложка родзинок

    • 2 чайні ложки рослинного спреду (варіант – кокосове масло) для змащування готових булочок

    • 160 г полуниці, помитої, очищеної й розділеної навпіл


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 230 °C;

    2. Просійте борошно і розпушувач у миску;

    3. Додайте в борошно першу частину спреду і розминайте пальцями, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;

    4. Поступово додавайте молоко, а потім висипте родзинки й перемішайте до утворення липкого тіста;

    5. Викладіть тісто на дошку, посипану борошном, сформуйте два шари діаметром близько 4 см. Сформуйте з них два коржики;

    6. Випікайте протягом 8-10 хвилин, поки булочки не піднімуться і не стануть рум'яними;

    7. Остудіть, а потім намажте спредом і подайте з полуницею.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Цільнозернова булочка з мигдалевою пастою і морквяними паличками


    Рецепт на 4 порції по 40 грамів рола й мигдалевої пасти та 40 грамів морквяних паличок


    Інгредієнти


    • дві булочки із цільнозернового борошна (перевірте список інгредієнтів, щоб упевнитися, що вони підходять для веганів)

    • 1 столова ложка мигдалевої пасти

    • одна очищена і нарізана соломкою велика морква


    Приготування

     

    1. Розріжте булочки навпіл і трохи підсмажте;

    2. Намажте їх мигдалевою пастою;

    3. Подавайте з морквяними паличками.

     

    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Тост із цільнозернового хліба з пастою із рябої квасолі (пінто) та морквяними паличками


    Рецепт на 4 порції по 60 грамів тосту з пастою из рябої квасолі і 40 грамів моркви


    Інгредієнти


    • 200 г консервованої рябої квасолі (пінто) – половина банки 400 г, рідину треба злити (вага без рідини – 120 г)

    • 1 столова ложка тахіні

    • ½ чайної ложки часникової пасти

    • 1 чайна ложка лимонного соку

    • щіпка чорного перцю

    • дві великі скибки підсмаженого хліба із цільного борошна

    • одна очищена і нарізана соломкою велика морква


    Приготування


    1. Помістіть квасолю, тахіні, часник, лимонний сік і перець у блендер і збийте до однорідної маси (або розімніть товкачкою);

    2. Підсмажте хліб, намажте пастою й наріжте маленькими смужками. Подавайте з морквяними паличками.


    Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.




    Чилі зі спаржевої квасолі з жовтим рисом і смаженими овочами


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів чилі, 60 грамів рису і 40 грамів овочів. Без глютену


    Чилі зі спаржевої квасолі


    Інгредієнти 


    • ½ столової ложки рослинної олії

    • 1 чайна ложка часникової пасти

    • одна дрібно порізана маленька цибулина

    • 1 банка (200 г) нарізаних помідорів

    • ½ чайної ложки негострого перцю чилі

    • ½ столової ложки яблучного оцту

    • 1 банка (400 г) спаржевої квасолі (вага без рідини – 240 г)


    Приготування

     

    1. У великій каструлі розігрійте олію та обсмажуйте часникову пасту й цибулю протягом 5 хвилин, поки цибуля не стане м'якою;

    2. Додайте помідори, мелений чилі й оцет, варіть на повільному вогні 10 хвилин;

    3. Додайте квасолю і готуйте ще 5-10 хвилин.



    Жовтий рис


    Інгредієнти

    • 80 г рису басматі

    • 160 мл води

    • ½ столової ложки рослинного спреду (варіант – кокосове масло)

    • ½ чайної ложки куркуми

    • 15 г нарізаних родзинок


    Приготування


    1. Доведіть воду до кипіння. Додайте всі інгредієнти;

    2. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте близько 20 хвилин, поки рис не стане м'яким і рідина не вбереться.



    Смажені овочі


    Інгредієнти

    • половина дрібно нарізаного середнього кабачка, очищеного від шкірки

    • 5 середніх грибів, розрізаних навпіл

    • половина крупно нарізаної середньої цибулини

    • половина нарізаного маленького червоного перця

    • половина нарізаного маленького жовтого перця

    • ½ чайної ложки суміші сухих трав

    • ½ столової ложки рослинної олії


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 180 °C;

    2. Покладіть овочі на деко, посипте сумішшю трав і побризкайте олією;

    3. Запікайте протягом 20-25 хвилин до готовності.



    Чана масала, овочевий плов і даал із жовтої сочевиці


    Рецепт на 4 порції по 90 грамів чана масала, 80 грамів плову і 40 грамів даалу. Без глютену


    Чана масала


    Інгредієнти

    • одна середня картоплина, очищена й нарізана маленькими кубиками

    • 1 столова ложка рослинної олії

    • ½ чайної ложки порошку чилі

    • ⅓ чайної ложки порошку кмину?

    • половина нарізаної кубиками середньої цибулини

    • 1 чайна ложка часникової пасти

    • 2 столові ложки томатного пюре

    • 1 банка (400 г) нуту (вага без рідини – 240 г)


    Приготування


    1. Відваріть картоплю до готовності і злийте воду;

    2. Розігрійте олію у великій каструлі й обсмажте спеції, цибулю і часник;

    3. Додайте томатне пюре, картоплю і нут, попередньо зливши рідину з банки;

    4. Перемішайте і варіть близько 5 хвилин, поки суміш не нагріється.


    Подавайте з вареним рисом, змішаним із нутом.



    Даал із жовтої сочевиці


    Інгредієнти

    • 75 г колотої жовтої сочевиці

    • 1 чайна ложка рослинної олії

    • половина нарізаної кубиками цибулини

    • ½ чайної ложки часникової пасти

    • ½ чайної ложки негострого перцю чилі

    • ½ чайної ложки куркуми

    • 3 столові ложки води

    • ½ столової ложки нарізаних листків кінзи

     

    Приготування 


    1. Відваріть сочевицю до готовності і злийте воду;

    2. Нагрійте олію на пательні й обсмажуйте цибулю, часникову пасту, молотий чилі й куркуму протягом декількох хвилин, поки цибуля не стане м'якою;

    3. Додайте готову сочевицю і воду в пательню та варіть 5 хвилин;

    4. Посипте листками кінзи перед подачею.



    Бургер із нуту з цільнозерновою булочкою й салатом


    Рецепт на 4 порції по 45 грамів бургера, 40 грамів булочки і 40 грамів салату


    Інгредієнти

    • половина дрібно порізаної невеликої цибулини 200 г (половина банки 400 г) консервованого нуту (вага без рідини – 120 г)

    • 1 чайна ложка суміші сухих трав

    • ½ чайної ложки негострого порошку каррі

    • 1 чайна ложка борошна

    • 1 столова ложка сушених подрібнених водоростей норі

    • ½ столової ложки рослинної олії


    Приготування


    1. Помістіть усі інгредієнти, крім олії, у блендер і збийте до отримання однорідної маси (або ретельно розітріть у великій мисці);

    2. Руками сформуйте суміш на 4 маленькі котлети для бургерів;

    3. Нагрійте олію на пательні і смажте котлети протягом 3-4 хвилин з кожного боку до золотистого кольору.

    Подавайте з невеликою цільнозерновою булочкою і салатом, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Паста з веганським соусом Болоньєзе і салатом із помідорів і огірків


    Рецепт на 4 порції по 200 грамів


    Інгредієнти


    • ½ столової ложки рослинної олії

    • одна дрібно порізана середня цибулина

    • 1 чайна ложка часникового пюре

    • 200 г соєвого фаршу

    • половина очищеної великої моркви, натертої на тертці

    • 1 банка (400 г) нарізаних помідорів

    • 200 мл води

    • 1 чайна ложка змішаних трав

    • 150 г спагетті (сухих)


    Приготування


    1. Нагрійте олію у великій каструлі й обсмажте цибулю і часникове пюре, поки цибуля не стане м'якою;

    2. Додайте фарш, моркву, помідори, воду й зелень та варіть на повільному вогні до готовності;

    3. В окремій каструлі відваріть спагетті;

    4. Змішайте спагетті і соус. За потреби поріжте.


    Подавайте із салатом із огірків і помідорів.




    Піта з фалафелем, хумусом, морквяними і огірковими паличками


    Рецепт на 4 порції по 40 грамів фалафеля, 20 грамів хумусу, 30 грамів піти і 40 грамів овочевих паличок


    Інгредієнти


    • 4 столові ложки приготованого чи консервованого нуту

    • 1 столова ложка лимонного соку

    • 1 столова ложка тахіні

    • 1 чайна ложка часникової пасти

    • ½ чайної ложки паприки

    • 1 столова ложка кунжуту

    • 2 столові ложки рослинної олії


    Приготування


    1. Помістіть нут, лимонний сік, тахіні, часник і червоний перець у блендер і збийте до отримання однорідної маси (або ретельно розітріть у мисці);

    2. Візьміть невеликі порції суміші, зробіть із них кульки й обваляйте в кунжуті;

    3. Нагрійте олію на пательні й обсмажуйте фалафелі протягом 2-3 хвилин з кожного боку до золотистого кольору.


    Подавайте з пітою й овочевими паличками, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Рисова лапша з тофу і смаженими овочами


    Рецепт на 4 порції по 60 грамів лапші, 60 грамів овочів і 50 грамів тофу. Без глютену


    Інгредієнти


    • 1 столова ложка рослинної олії

    • 1 чайна ложка часникової пасти

    • 1 чайна ложка імбирної пасти

    • половина тонко нарізаного великого червоного перця

    • половина тонко нарізаного великого жовтого перця

    • половина невеликої капустини, шаткованої, з вийнятою серцевиною

    • 2-3 столові ложки ростків квасолі

    • 200 г нарізаного кубиками тофу

    • 100 г сухої рисової лапші


    Приготування


    1. Нагрійте олію у воку (казанку) або великій пательні;

    2. Обсмажуйте часникову й імбирну пасту протягом хвилини, потім додайте всі овочі. Готуйте на сильному вогні протягом 3-4 хвилин;

    3. Додайте тофу і перемішайте.


    Відваріть рисову лапшу окремо і подавайте з овочевою сумішшю.



    Пряний рататуй із тофу і чапаті


    Рецепт на 4 порції по 90 грамів рататуя, 50 грамів тофу і 20 грамів чапаті


    Інгредієнти


    • одна дрібно порізана невелика цибулина

    • 1 чайна ложка часникової пасти

    • один невеликий кабачок, очищений і нарізаний кубиками

    • половина баклажана, очищеного від шкірки і нарізаного кубиками

    • половина нарізаного зеленого перця

    • один нарізаний кубиками середній помідор

    • 1 чайна ложка сухих змішаних трав

    • ½ чайної ложки негострого перцю чилі

    • ½ чайної ложки чорного перцю

    • 200 мл води

    • 3 столові ложки томатного пюре


    Приготування

     

    1. Змішайте всі інгредієнти в каструлі зі щільним? дном і ретельно перемішайте;

    2. Тушкуйте на повільному вогні, періодично помішуючи, поки всі овочі не стануть м'якими і соус не загусне.


    Подавайте зі смаженими кубиками тофу і чапаті, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Веганська піца із салатом


    Рецепт на 4 порції по 80 грамів


    Інгредієнти


    • чотири маленькі піти

    • 4 чайні ложки томатного пюре

    • 1 столова ложка родзинок

    • 1 столова ложка кедрових горіхів

    • 80 г дрібно порізаних помідорів чері

    • 1 столова ложка сухих подрібнених водоростей норі


    Приготування


    1. Нагрійте гриль до помірної температури і обсмажуйте піту з одного боку протягом декількох хвилин;

    2. Намажте необсмажений бік піти томатним пюре, а потім викладіть залишок начинки;

    3. Готуйте піци під грилем протягом 3-4 хвилин до золотистого кольору.


    Подавайте із салатом і 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.



    Веганський іспанський омлет із молодою картоплею і бебі-кукурудзою


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів омлету, 50 грамів картоплі і 40 грамів кукурудзи. Без глютену


    Інгредієнти


    • 100 г нутового борошна

    • 150 мл води

    • 1 столова ложка рослинної олії

    • одна нарізана кубиками середня цибулина

    • половина нарізаного кубиками червоного перця

    • чотири розморожених суцвіття броколі, нарізаних кубиками


    Приготування


    1. Приготуйте тісто. Для цього додайте невелику кількість води в миску і, постійно помішуючи, всипте трохи борошна. Поступово додавайте воду й борошно в суміш, поки не отримаєте однорідне рідке тісто;

    2. Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю і перець до м'якості;

    3. Додайте броколі, а потім вилийте тісто на овочі. Накрийте кришкою і готуйте 5-10 хвилин, поки нижня частина не стане золотистою, після чого переверніть на інший бік.


    Подавайте з молодою відвареною картоплею і солодкою бебі-кукурудзою (сирою чи звареною на парі), а також зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.

     


    Овочевий крамбл із картопляним пюре і тушкованими бобами


    Рецепт на 4 порції по 90 грамів овочевого крамбла, 80 грамів картоплі і 60 грамів тушкованих бобів


    Інгредієнти


    • ½ столової ложки вівсяних пластівців

    • ½ столової ложки білого борошна

    • ½ столової ложки цільнозернового борошна

    • 1 столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)

    • 100 г замороженої овочевої суміші, нарізаної на дрібні шматочки

    • 200 г (половина банки 400 г) консервованої зеленої сочевиці (вага без рідини − 120 г)

    • 50 мл води

    • 1 чайна ложка кукурудзяного борошна

    • 50 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 180 °C;

    2. Змішайте вівсяні пластівці, два види борошна і спред. Розтирайте, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;

    3. Помістіть овочі, сочевицю і воду в каструлю й варіть 5 хвилин;

    4. Змішайте кукурудзяне борошно з невеликою кількістю молока і утворіть однорідну пасту. Додайте її з рештою молока в каструлю;

    5. Перекладіть суміш у жаростійкий посуд і зверху викладіть крамбл. Випікайте в духовці 15-20 хвилин до золотистого кольору.

     

    Подавайте з картопляним пюре і тушкованими бобами з низьким вмістом солі й цукру.




    Пісочне персикове печиво із заварним кремом із соєвого молока


    Рецепт на 4 порції по 50 грамів печива і 50 грамів заварного крему



    Пісочне персикове печиво


    Інгредієнти

     

    • 200 г (половина банки 400 г) персиків, консервованих у фруктовому соку (вага без рідини − 120 г)

    • 1 чайна ложка кукурудзяного борошна

    • 2 столові ложки просіяного борошна

    • 1 столова ложка меленого мигдалю

    • 1 повна столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 200 °C і змастіть спредом жаростійку форму; 

    2. Злийте сік із персиків, але збережіть його;

    3. Помістіть нарізані персики в жаростійку форму;

    4. Змішайте кукурудзяне борошно із невеликою кількістю персикового соку й додайте суміш у каструлю з рештою соку. Нагрівайте, постійно помішуючи, поки соус не загусне. Залийте соусом персики;

    5. Змішайте борошно, мелений мигдаль і спред у мисці. Розтирайте, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;

    6. Покрийте фрукти сумішшю, трохи притисніть і запікайте близько 20 хвилин, поки скоринка не стане золотистою. Остудіть перед подачею на стіл.



    Заварний крем із соєвого молока


    Інгредієнти


    • 1 столова ложка порошку для приготування заварного крему

    • 200 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока


    Приготування


    1. Доведіть молоко до кипіння в каструлі;

    2. Змішайте порошок із невеликою кількістю гарячого соєвого молока в невеликій посудині. Потім вилийте суміш назад у молоко і варіть на повільному вогні, поки вона не загусне.



    Печиво з родзинок із грушею


    Рецепт на 4 порції по 30 грамів печива і 40 грамів груші


    Інгредієнти


    • 1 столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)

    • 1 столова ложка вівсяних пластівців

    • 2 столові ложки яблучного пюре

    • 1 столова ложка родзинок

    • ½ чайної ложки кориці


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 180 °C;

    2. Змастіть деко невеликою кількістю спреду. У мисці змішайте решту спреду, вівсяні пластівці, яблучне пюре, родзинки і корицю;

    3. Викладайте тісто для печиво на деко десертними ложками, приминаючи виделкою. Випікайте протягом 10-12 хвилин до злегка золотистого кольору;

    4. Вийміть печиво з духовки і дайте йому вистигнути протягом хвилини, а потім перекладіть на ґрати для повного охолодження.


    Подавайте печиво зі шматочками груші.



    Соєвий рисовий пудинг із нарізаними фініками


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену


    Інгредієнти


    • 60 г рису для пудингу

    • 350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 80 г нарізаних сушених фініків


    Приготування


    1. Помістіть рис і молоко в каструлю й повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи;

    2. Варіть на повільному вогні, поки рис не стане м’яким і ніжним;

    3. Остудіть, а потім посипте подрібненими фініками.



    Соєвий манний пудинг із курагою


    Рецепт на 4 порції по 100 грамів


    Інгредієнти


    • 65 г манної крупи

    • 400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока

    • 80 г порізаної кураги


    Приготування


    1. Помістіть манну крупу й молоко в каструлю й повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи;

    2. Варіть на повільному вогні, поки манна крупа не набухне й не розм’якне;

    3. Остудіть, а потім подавайте з нарізаною курагою.



    Веганський шоколадний торт з виноградом


    Рецепт на 12 порцій по 30 грамів


    Інгредієнти


    • 120 г просіяного борошна

    • 30 г какаопорошку

    • ½ чайної ложки розпушувача

    • два нарізаних кубиками десертних яблука

    • 100 мл води

    • ½ чайної ложки ванільного екстракту

    • 30 мл рослинної олії

    • ½ чайної ложки яблучного оцту


    Приготування


    1. Нагрійте духовку до 180 °C;

    2. Змішайте борошно, какао і розпушувач, просійте суміш у миску;

    3. Помістіть шматочки яблука в невелику кастулю, залийте водою і варіть, поки яблука не розм’якнуть. Розімніть яблука до консистенції пюре;

    4. Додайте яблучне пюре, ванільний екстракт, олію та оцет до суміші й перемішайте;

    5. Вилийте суміш у невелике змащене олією деко і запікайте в духовці близько 25 хвилин.


    Подавайте шматочок торту з невеликою кількістю винограду.

    ---

    Example meals and snacks for vegan 1-4 year olds

    This section contains some example meals and snacks that give an idea of the types of foods and amounts of foods that meet the nutritional needs of vegan 1-4 year olds.

    All of the recipes included in this section are also suitable for vegetarians and for those on dairy-free and/or egg-free diets. We have also indicated which recipes are gluten-free.

    Vegan breakfasts for 1-4 year olds

    • Banana porridge made with soya milk alternative, with toasted fruit bread
    • Gram flour ‘omelette’ with mushrooms and toast
    • Granola with soya yoghurt and kiwi
    • Weet bisk with soya milk alternative and raisins, and toast and jam

    Vegan snacks for 1-4 year olds

    • Breadsticks with cannellini bean houmous dip and tomato and avocado wedges
    • Mini avocado and tomato salsa sandwiches
    • Oatcakes with Brazil nut butter and oranges
    • Peanut butter on toasted muffin, with grapes
    • Pitta bread with tahini dip and apple
    • Rice cakes with lentil and peanut butter pâté, and red and green pepper
    • Rice cakes with mushroom pâté and cherry tomatoes
    • Vegan fruit scone with strawberries
    • Wholemeal roll with almond butter, and carrot sticks Wholemeal toast with pinto bean spread, and carrot sticks

    Vegan savoury meals for 1-4 year olds

    • Black-eyed bean chilli with yellow rice and roasted vegetables
    • Channa aloo, vegetable pilau and masoor dahl
    • Chick pea burger with wholemeal roll and salad
    • Pasta with vegan Bolognese sauce, with tomato and cucumber salad
    • Pitta bread with falafel, houmous, and carrot and cucumber sticks
    • Rice noodles with tofu and stir-fried vegetables
    • Spicy ratatouille with tofu and chapatti
    • Vegan pizza with salad
    • Vegan Spanish ‘omelette’ with new potatoes and baby sweetcorn Vegetable crumble with mashed potato and baked beans

    Vegan desserts for 1-4 year olds

    • Peach shortcake with soya milk custard
    • Raisin cookie with pear
    • Soya rice pudding with chopped dates
    • Soya semolina pudding with dried apricots
    • Vegan chocolate cake, with grapes



    Banana porridge made with soya milk alternative, with toasted fruit bread

    This recipe makes 4 portions of about 130g porridge and 30g fruit bread.


    Porridge

    Ingredients

    • 70g porridge oats
    • 500ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
    • 1/3 teaspoon powdered nutmeg
    • 1 large banana, peeled and sliced

    Method

    1. Place the oats and milk in a non-stick saucepan.
    2. Heat gently until boiling, and then turn the heat down and simmer, stirring occasionally, until the oats are softened and have absorbed the milk.
    3. Cool and add the nutmeg and sliced banana before serving.

    Fruit bread

    Ingredients

    • 4 slices of fruit bread (Check the label to make sure it is suitable for vegans.)
    • 2 teaspoons dairy-free fat spread

    Method

    1. Toast the fruit bread and spread it with the fat spread.
    2. Cut into pieces.

    Serve with 100ml of diluted fresh orange juice (half orange juice and half water), in a cup.



    Gram flour ‘omelette’ with mushrooms and toast

    This recipe makes 4 portions of about 80g ‘omelette’, 20g mushrooms and 25g toast.

    Ingredients

    • 4 tablespoons chick pea flour (also known as gram flour)
    • 1/2 tablespoon parsley, chopped
    • 150ml water
    • 1 tomato, finely diced
    • 1 teaspoon vegetable oil
    • 100g button mushrooms, sliced
    • 3 large slices bread, toasted
    • 2 teaspoons dairy-free fat spread

    Method

    1. Mix the chick pea flour and parsley with the water to form a smooth batter. Add the diced tomato.
    2. Heat the vegetable oil in a frying pan and fry the ‘omelette’ until set.
    3. Take the ‘omelette’ from the pan and add the mushrooms, dry-frying them until they are soft.
    4. Serve the ‘omelette’ with the mushrooms and slices of toast with spread.

    Serve with 100ml of diluted fresh orange juice (half orange juice and half water), in a cup.



    Granola with soya yoghurt and kiwi

    This recipe makes 4 portions of about 170g.

    Ingredients