- UA
- EN
Приклади страв і перекусів для дітей-веганів віком від 1 до 4 років
Цей розділ містить деякі приклади страв і перекусів, що відповідають харчовим потребам дітей-веганів віком 1-4 роки.
Усі рецепти в цьому розділі також підходять вегетаріанцям і тим, хто не вживає молока чи яєць. Ми також позначили рецепти без глютену.
Сніданки для дітей-веганів віком від 1 до 4 років
Бананова каша на соєвому молоці з підсмаженим фруктовим хлібом
Омлет із нутового борошна з грибами і тостами
Гранола із соєвим йогуртом і ківі
Сухий пшеничний сніданок із соєвим молоком і родзинками, тостами і джемом
Перекуси для дітей-веганів віком від 1 до 4 років
Хлібні палички з хумусом із білої квасолі й дольками томатів і авокадо
Міні-бутерброди з авокадо і томатною сальсою
Вівсяне печиво з пастою з бразильських горіхів і апельсинами
Арахісова паста на підсмаженому мафіні з виноградом
Піта з діпом із тахіні та яблуком
Рисові хлібці з паштетом із сочевиці й арахісової пасти, з червоним і зеленим перцем
Рисові хлібці з грибним паштетом і помідорами чері
Фруктові булочки з полуницею
Цільнозернова булочка з мигдалевою пастою і морквяними паличками
Тост із цільнозернового хліба з пастою із рябої квасолі та морквяними паличками
Основні страви для дітей-веганів віком від 1 до 4 років
Чилі зі спаржевої квасолі з жовтим рисом і запеченими овочами
Чана масала, овочевий плов і даал із жовтої сочевиці
Бургер із нуту з цільнозерновою булочкою і салатом
Паста з веганським соусом Болоньєзе і салатом із помідорів і огірків
Піта з фалафелем, хумусом, морквяними і огірковими паличками
Рисова лапша з тофу і смаженими овочами
Пряний рататуй із тофу й чапаті
Веганська піца із салатом
Веганський іспанський омлет з молодою картоплею і бебі-кукурудзою
Овочевий крамбл із картопляним пюре і тушкованими бобами
Десерти для дітей-веганів віком від 1 до 4 років
Пісочне персикове печиво із заварним кремом із соєвого молока
Печиво з родзинок із грушею
Рисовий пудинг на соєвому молоці з нарізаними фініками
Манний пудинг на соєвому молоці з курагою
Веганський шоколадний торт із виноградом
Бананова каша на соєвому молоці з підсмаженим фруктовим хлібом
Рецепт на 4 порції по 130 грамів каші і 30 грамів хліба
Каша
Інгредієнти
70 г вівсяних пластівців
500 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
⅓ чайної ложки мускатного горіха
один великий банан, очищений і нарізаний
Приготування
Помістіть вівсянку в каструлю з антипригарним покриттям і залийте молоком;
Обережно нагрійте до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть, періодично помішуючи, поки пластівці не розм’якнуть і не вберуть молоко;
Остудіть і додайте мускатний горіх і нарізаний банан перед подачею.
Фруктовий хліб
Інгредієнти
чотири скибки фруктового хліба (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що продукт підходить веганам)
2 чайні ложки рослинного спреду
Приготування
Підсмажте фруктовий хліб і намажте його спредом;
Розріжте на шматочки.
Подавайте із 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.
Омлет із нутового борошна з грибами і тостами
Рецепт на 4 порції по 80 грамів омлету, 20 грамів грибів і 25 грамів тостів
Інгредієнти
4 столові ложки нутового борошна
½ столової ложки нарізаної петрушки
150 мл води
один дрібно порізаний помідор
1 чайна ложка рослинної олії
100 г нарізаних шампіньйонів
три великі скибки підсмаженого хліба
2 чайні ложки рослинного спреду
Приготування
Змішайте нутове борошно і петрушку з водою, щоб отримати однорідне тісто. Додайте нарізаний кубиками помідор;
Розігрійте рослинну олію на пательні й обсмажте омлет до готовності;
Приберіть омлет із пательні й обсмажте гриби до м'якості;
Подавайте омлет з грибами і скибками тосту зі спредом.
Подавайте із 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.
Гранола із соєвим йогуртом і ківі
Рецепт на 4 порції по 170 грамів
Інгредієнти
120 г натуральних мюслі з родзинками (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що продукт підходить веганам)
400 г несолодкого соєвого йогурту
два очищених і нарізаних кубиками ківі
Приготування
Замочіть мюслі в йогурті;
Додайте нарізаний кубиками ківі.
Подавайте зі 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.
Сухий пшеничний сніданок із соєвим молоком і родзинками, тостами і джемом
Рецепт на 4 порції по 130 грамів пластівців і 30 грамів тосту з джемом
Інгредієнти
4 подушечки сухого пшеничного сніданку
400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
40 г родзинок
чотири маленькі скибки підсмаженого хліба з непросіяного борошна
2 чайні ложки рослинного спреду
2 чайні ложки джему
Приготування
Вилийте молоко на пшеничні подушечки і додайте родзинки;
Підсмажте хліб і намажте рослинним спредом і джемом. Наріжте маленькими смужками.
Подавайте зі 100 мл розбавленого водою (50 на 50) свіжовичавленого апельсинового соку в чашці.
Хлібні палички з хумусом із білої квасолі й дольками томатів і авокадо
Рецепт на 4 порції по 30 грамів хумусу, 8 грамів хлібних паличок і 40 грамів авокадо з помідорами
Інгредієнти
200 г консервованої білої квасолі (половина банки 400 г), треба злити рідину (вага без рідини – 130 г)
½ чайної ложки часникової пасти
1 чайна ложка тахіні
½ чайної ложки рослинної олії
1 чайна ложка лимонного соку
1 чайна ложка води
½ чайної ложки паприки
8 хлібних паличок
один великий нарізаний помідор
одне нарізане скибками авокадо
Приготування
Помістіть квасолю, часникову пасту, тахіні, олію, лимонний сік, воду і паприку в блендер і збийте до однорідної маси (або розімніть виделкою);
Подавайте з хлібними паличками, помідорами і авокадо.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Міні-бутерброди з авокадо і томатною сальсою
Рецепт на 4 порції по 80 грамів
Інгредієнти
один дрібно нарізаний середній помідор
дві дрібно нарізані зелені цибулини
½ чайної ложки часникової пасти
½ столової ложки рубленої свіжої петрушки
¼ чайної ложки чорного перцю
чотири великих скибки хліба із цільнозернового борошна
пюре з одного великого авокадо
Приготування
Для приготування сальси змішайте в мисці помідор, зелену цибулю, часникову пасту, петрушку й перець;
Викладіть на дві скибки хліба пюре з авокадо і шар сальси. Покладіть дві інших скибки зверху;
Розріжте на міні-трикутники.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Вівсяне печиво з пастою з бразильських горіхів і апельсинами
Рецепт на 4 порції по 30 грамів вівсяного печива й пасти і 40 грамів апельсинів
Інгредієнти
40 г пасти з бразильських горіхів
чотири печива
чотири маленькі апельсини, очищені й розділені на дольки
Приготування
Намажте вівсяне печиво пастою з бразильських горіхів;
Подавайте з дольками цитрусових;
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Арахісова паста на підсмаженому мафіні з виноградом
Рецепт на 4 порції по 45 грамів мафіна й арахісової пасти і 40 грамів винограду
Інгредієнти
два англійські мафіни (перевірте етикетку, щоб упевнитися, що вони підходять веганам)
1 столова ложка однорідної арахісової пасти
160 г винограду
Приготування
Розріжте мафіни навпіл і підсмажте;
Намажте арахісовою пастою і наріжте на чверті;
Подавайте мафіни з виноградом. Розріжте виноград на дрібніші шматочки для менших дітей чи якщо є ризик подавитись.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Піта з діпом із тахіні та яблуком
Рецепт на 4 порції по 50 грамів піти й діпу та 40 грамів яблука
Інгредієнти
1 повна столова ложка тахіні
100 г несолодкого соєвого йогурту
1 чайна ложка лимонного соку
1,5 піти (зазвичай вони веганські, але перевірте склад)
два нарізаних столових яблука
Приготування
Змішайте в мисці тахіні, йогурт і лимонний сік;
Підсмажте піту й наріжте паличками;
Подавайте діп із пітою і шматочками яблук.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Рисові хлібці з паштетом із сочевиці й арахісової пасти, з червоним і зеленим перцем
Рецепт на 4 порції по 40 грамів рисових хлібців і паштету, 4 грами зеленого і червоного перця. Без глютену
Інгредієнти
30 г сушеної червоної сочевиці
1 чайна ложка рослинної олії
половина дрібно порізаної невеликої цибулини
½ чайної ложки порошку каррі
1 чайна ложка томатного пюре
1 чайна ложка лимонного соку
3 чайні ложки однорідної арахісової пасти
чотири рисових хлібці
½ нарізаного червоного перця
½ нарізаного зеленого перця
Приготування
Доведіть до кипіння воду в невеликій каструлі й додайте сочевицю. Дочекайтесь повторного закипання, зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин до м'якості. Злийте воду;
Нагрійте олію в маленькій каструлі й обсмажте цибулю до м'якості;
Додайте порошок каррі і сочевицю;
Додайте томатне пюре, лимонний сік і арахісову пасту, а потім зніміть із вогню;
Остудіть, збийте в блендері або розімніть до однорідної консистенції;
Подавайте з рисовими хлібцями і шматочками перця.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Рисові хлібці з грибним паштетом і помідорами чері
Рецепт на 4 порції по 50 грамів рисових хлібців із паштетом і 40 грамів помідорів чері. Без глютену
Інгредієнти
1 столова ложка рослинної олії
половина дрібно порізаної невеликої цибулини
½ чайної ложки часникової пасти
150 г очищених і нарізаних кубиками грибів
чотири рисові хлібці
160 г половинок помідорів чері
Приготування
Розігрійте олію на пательні. Обсмажте цибулю, часник і гриби до м'якості;
Помістіть обсмажені продукти в блендер і збийте до однорідної маси. Можна також перетерти через сито або розім'яти виделкою;
Подавайте з рисовими хлібцями і розрізаними навпіл помідорами чері.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Фруктові булочки з полуницею
Рецепт на 4 порції по 30 грамів фруктових булочок і 40 грамів полуниці
Інгредієнти
2 столові ложки білого борошна
½ чайної ложки розпушувача
1 столова ложка рослинного спреду (варіант – кокосове масло)
1 столова ложка несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
1 повна столова ложка родзинок
2 чайні ложки рослинного спреду (варіант – кокосове масло) для змащування готових булочок
160 г полуниці, помитої, очищеної й розділеної навпіл
Приготування
Нагрійте духовку до 230 °C;
Просійте борошно і розпушувач у миску;
Додайте в борошно першу частину спреду і розминайте пальцями, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;
Поступово додавайте молоко, а потім висипте родзинки й перемішайте до утворення липкого тіста;
Викладіть тісто на дошку, посипану борошном, сформуйте два шари діаметром близько 4 см. Сформуйте з них два коржики;
Випікайте протягом 8-10 хвилин, поки булочки не піднімуться і не стануть рум'яними;
Остудіть, а потім намажте спредом і подайте з полуницею.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Цільнозернова булочка з мигдалевою пастою і морквяними паличками
Рецепт на 4 порції по 40 грамів рола й мигдалевої пасти та 40 грамів морквяних паличок
Інгредієнти
дві булочки із цільнозернового борошна (перевірте список інгредієнтів, щоб упевнитися, що вони підходять для веганів)
1 столова ложка мигдалевої пасти
одна очищена і нарізана соломкою велика морква
Приготування
Розріжте булочки навпіл і трохи підсмажте;
Намажте їх мигдалевою пастою;
Подавайте з морквяними паличками.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Тост із цільнозернового хліба з пастою із рябої квасолі (пінто) та морквяними паличками
Рецепт на 4 порції по 60 грамів тосту з пастою из рябої квасолі і 40 грамів моркви
Інгредієнти
200 г консервованої рябої квасолі (пінто) – половина банки 400 г, рідину треба злити (вага без рідини – 120 г)
1 столова ложка тахіні
½ чайної ложки часникової пасти
1 чайна ложка лимонного соку
щіпка чорного перцю
дві великі скибки підсмаженого хліба із цільного борошна
одна очищена і нарізана соломкою велика морква
Приготування
Помістіть квасолю, тахіні, часник, лимонний сік і перець у блендер і збийте до однорідної маси (або розімніть товкачкою);
Підсмажте хліб, намажте пастою й наріжте маленькими смужками. Подавайте з морквяними паличками.
Подавайте зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Чилі зі спаржевої квасолі з жовтим рисом і смаженими овочами
Рецепт на 4 порції по 100 грамів чилі, 60 грамів рису і 40 грамів овочів. Без глютену
Чилі зі спаржевої квасолі
Інгредієнти
½ столової ложки рослинної олії
1 чайна ложка часникової пасти
одна дрібно порізана маленька цибулина
1 банка (200 г) нарізаних помідорів
½ чайної ложки негострого перцю чилі
½ столової ложки яблучного оцту
1 банка (400 г) спаржевої квасолі (вага без рідини – 240 г)
Приготування
У великій каструлі розігрійте олію та обсмажуйте часникову пасту й цибулю протягом 5 хвилин, поки цибуля не стане м'якою;
Додайте помідори, мелений чилі й оцет, варіть на повільному вогні 10 хвилин;
Додайте квасолю і готуйте ще 5-10 хвилин.
Жовтий рис
Інгредієнти
80 г рису басматі
160 мл води
½ столової ложки рослинного спреду (варіант – кокосове масло)
½ чайної ложки куркуми
15 г нарізаних родзинок
Приготування
Доведіть воду до кипіння. Додайте всі інгредієнти;
Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте близько 20 хвилин, поки рис не стане м'яким і рідина не вбереться.
Смажені овочі
Інгредієнти
половина дрібно нарізаного середнього кабачка, очищеного від шкірки
5 середніх грибів, розрізаних навпіл
половина крупно нарізаної середньої цибулини
половина нарізаного маленького червоного перця
половина нарізаного маленького жовтого перця
½ чайної ложки суміші сухих трав
½ столової ложки рослинної олії
Приготування
Нагрійте духовку до 180 °C;
Покладіть овочі на деко, посипте сумішшю трав і побризкайте олією;
Запікайте протягом 20-25 хвилин до готовності.
Чана масала, овочевий плов і даал із жовтої сочевиці
Рецепт на 4 порції по 90 грамів чана масала, 80 грамів плову і 40 грамів даалу. Без глютену
Чана масала
Інгредієнти
одна середня картоплина, очищена й нарізана маленькими кубиками
1 столова ложка рослинної олії
½ чайної ложки порошку чилі
⅓ чайної ложки порошку кмину?
половина нарізаної кубиками середньої цибулини
1 чайна ложка часникової пасти
2 столові ложки томатного пюре
1 банка (400 г) нуту (вага без рідини – 240 г)
Приготування
Відваріть картоплю до готовності і злийте воду;
Розігрійте олію у великій каструлі й обсмажте спеції, цибулю і часник;
Додайте томатне пюре, картоплю і нут, попередньо зливши рідину з банки;
Перемішайте і варіть близько 5 хвилин, поки суміш не нагріється.
Подавайте з вареним рисом, змішаним із нутом.
Даал із жовтої сочевиці
Інгредієнти
75 г колотої жовтої сочевиці
1 чайна ложка рослинної олії
половина нарізаної кубиками цибулини
½ чайної ложки часникової пасти
½ чайної ложки негострого перцю чилі
½ чайної ложки куркуми
3 столові ложки води
½ столової ложки нарізаних листків кінзи
Приготування
Відваріть сочевицю до готовності і злийте воду;
Нагрійте олію на пательні й обсмажуйте цибулю, часникову пасту, молотий чилі й куркуму протягом декількох хвилин, поки цибуля не стане м'якою;
Додайте готову сочевицю і воду в пательню та варіть 5 хвилин;
Посипте листками кінзи перед подачею.
Бургер із нуту з цільнозерновою булочкою й салатом
Рецепт на 4 порції по 45 грамів бургера, 40 грамів булочки і 40 грамів салату
Інгредієнти
половина дрібно порізаної невеликої цибулини 200 г (половина банки 400 г) консервованого нуту (вага без рідини – 120 г)
1 чайна ложка суміші сухих трав
½ чайної ложки негострого порошку каррі
1 чайна ложка борошна
1 столова ложка сушених подрібнених водоростей норі
½ столової ложки рослинної олії
Приготування
Помістіть усі інгредієнти, крім олії, у блендер і збийте до отримання однорідної маси (або ретельно розітріть у великій мисці);
Руками сформуйте суміш на 4 маленькі котлети для бургерів;
Нагрійте олію на пательні і смажте котлети протягом 3-4 хвилин з кожного боку до золотистого кольору.
Подавайте з невеликою цільнозерновою булочкою і салатом, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Паста з веганським соусом Болоньєзе і салатом із помідорів і огірків
Рецепт на 4 порції по 200 грамів
Інгредієнти
½ столової ложки рослинної олії
одна дрібно порізана середня цибулина
1 чайна ложка часникового пюре
200 г соєвого фаршу
половина очищеної великої моркви, натертої на тертці
1 банка (400 г) нарізаних помідорів
200 мл води
1 чайна ложка змішаних трав
150 г спагетті (сухих)
Приготування
Нагрійте олію у великій каструлі й обсмажте цибулю і часникове пюре, поки цибуля не стане м'якою;
Додайте фарш, моркву, помідори, воду й зелень та варіть на повільному вогні до готовності;
В окремій каструлі відваріть спагетті;
Змішайте спагетті і соус. За потреби поріжте.
Подавайте із салатом із огірків і помідорів.
Піта з фалафелем, хумусом, морквяними і огірковими паличками
Рецепт на 4 порції по 40 грамів фалафеля, 20 грамів хумусу, 30 грамів піти і 40 грамів овочевих паличок
Інгредієнти
4 столові ложки приготованого чи консервованого нуту
1 столова ложка лимонного соку
1 столова ложка тахіні
1 чайна ложка часникової пасти
½ чайної ложки паприки
1 столова ложка кунжуту
2 столові ложки рослинної олії
Приготування
Помістіть нут, лимонний сік, тахіні, часник і червоний перець у блендер і збийте до отримання однорідної маси (або ретельно розітріть у мисці);
Візьміть невеликі порції суміші, зробіть із них кульки й обваляйте в кунжуті;
Нагрійте олію на пательні й обсмажуйте фалафелі протягом 2-3 хвилин з кожного боку до золотистого кольору.
Подавайте з пітою й овочевими паличками, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Рисова лапша з тофу і смаженими овочами
Рецепт на 4 порції по 60 грамів лапші, 60 грамів овочів і 50 грамів тофу. Без глютену
Інгредієнти
1 столова ложка рослинної олії
1 чайна ложка часникової пасти
1 чайна ложка імбирної пасти
половина тонко нарізаного великого червоного перця
половина тонко нарізаного великого жовтого перця
половина невеликої капустини, шаткованої, з вийнятою серцевиною
2-3 столові ложки ростків квасолі
200 г нарізаного кубиками тофу
100 г сухої рисової лапші
Приготування
Нагрійте олію у воку (казанку) або великій пательні;
Обсмажуйте часникову й імбирну пасту протягом хвилини, потім додайте всі овочі. Готуйте на сильному вогні протягом 3-4 хвилин;
Додайте тофу і перемішайте.
Відваріть рисову лапшу окремо і подавайте з овочевою сумішшю.
Пряний рататуй із тофу і чапаті
Рецепт на 4 порції по 90 грамів рататуя, 50 грамів тофу і 20 грамів чапаті
Інгредієнти
одна дрібно порізана невелика цибулина
1 чайна ложка часникової пасти
один невеликий кабачок, очищений і нарізаний кубиками
половина баклажана, очищеного від шкірки і нарізаного кубиками
половина нарізаного зеленого перця
один нарізаний кубиками середній помідор
1 чайна ложка сухих змішаних трав
½ чайної ложки негострого перцю чилі
½ чайної ложки чорного перцю
200 мл води
3 столові ложки томатного пюре
Приготування
Змішайте всі інгредієнти в каструлі зі щільним? дном і ретельно перемішайте;
Тушкуйте на повільному вогні, періодично помішуючи, поки всі овочі не стануть м'якими і соус не загусне.
Подавайте зі смаженими кубиками тофу і чапаті, а також із 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Веганська піца із салатом
Рецепт на 4 порції по 80 грамів
Інгредієнти
чотири маленькі піти
4 чайні ложки томатного пюре
1 столова ложка родзинок
1 столова ложка кедрових горіхів
80 г дрібно порізаних помідорів чері
1 столова ложка сухих подрібнених водоростей норі
Приготування
Нагрійте гриль до помірної температури і обсмажуйте піту з одного боку протягом декількох хвилин;
Намажте необсмажений бік піти томатним пюре, а потім викладіть залишок начинки;
Готуйте піци під грилем протягом 3-4 хвилин до золотистого кольору.
Подавайте із салатом і 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Веганський іспанський омлет із молодою картоплею і бебі-кукурудзою
Рецепт на 4 порції по 100 грамів омлету, 50 грамів картоплі і 40 грамів кукурудзи. Без глютену
Інгредієнти
100 г нутового борошна
150 мл води
1 столова ложка рослинної олії
одна нарізана кубиками середня цибулина
половина нарізаного кубиками червоного перця
чотири розморожених суцвіття броколі, нарізаних кубиками
Приготування
Приготуйте тісто. Для цього додайте невелику кількість води в миску і, постійно помішуючи, всипте трохи борошна. Поступово додавайте воду й борошно в суміш, поки не отримаєте однорідне рідке тісто;
Розігрійте олію на пательні й обсмажте цибулю і перець до м'якості;
Додайте броколі, а потім вилийте тісто на овочі. Накрийте кришкою і готуйте 5-10 хвилин, поки нижня частина не стане золотистою, після чого переверніть на інший бік.
Подавайте з молодою відвареною картоплею і солодкою бебі-кукурудзою (сирою чи звареною на парі), а також зі 100 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока.
Овочевий крамбл із картопляним пюре і тушкованими бобами
Рецепт на 4 порції по 90 грамів овочевого крамбла, 80 грамів картоплі і 60 грамів тушкованих бобів
Інгредієнти
½ столової ложки вівсяних пластівців
½ столової ложки білого борошна
½ столової ложки цільнозернового борошна
1 столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)
100 г замороженої овочевої суміші, нарізаної на дрібні шматочки
200 г (половина банки 400 г) консервованої зеленої сочевиці (вага без рідини − 120 г)
50 мл води
1 чайна ложка кукурудзяного борошна
50 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
Приготування
Нагрійте духовку до 180 °C;
Змішайте вівсяні пластівці, два види борошна і спред. Розтирайте, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;
Помістіть овочі, сочевицю і воду в каструлю й варіть 5 хвилин;
Змішайте кукурудзяне борошно з невеликою кількістю молока і утворіть однорідну пасту. Додайте її з рештою молока в каструлю;
Перекладіть суміш у жаростійкий посуд і зверху викладіть крамбл. Випікайте в духовці 15-20 хвилин до золотистого кольору.
Подавайте з картопляним пюре і тушкованими бобами з низьким вмістом солі й цукру.
Пісочне персикове печиво із заварним кремом із соєвого молока
Рецепт на 4 порції по 50 грамів печива і 50 грамів заварного крему
Пісочне персикове печиво
Інгредієнти
200 г (половина банки 400 г) персиків, консервованих у фруктовому соку (вага без рідини − 120 г)
1 чайна ложка кукурудзяного борошна
2 столові ложки просіяного борошна
1 столова ложка меленого мигдалю
1 повна столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)
Приготування
Нагрійте духовку до 200 °C і змастіть спредом жаростійку форму;
Злийте сік із персиків, але збережіть його;
Помістіть нарізані персики в жаростійку форму;
Змішайте кукурудзяне борошно із невеликою кількістю персикового соку й додайте суміш у каструлю з рештою соку. Нагрівайте, постійно помішуючи, поки соус не загусне. Залийте соусом персики;
Змішайте борошно, мелений мигдаль і спред у мисці. Розтирайте, поки суміш не стане схожою на хлібні крихти;
Покрийте фрукти сумішшю, трохи притисніть і запікайте близько 20 хвилин, поки скоринка не стане золотистою. Остудіть перед подачею на стіл.
Заварний крем із соєвого молока
Інгредієнти
1 столова ложка порошку для приготування заварного крему
200 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
Приготування
Доведіть молоко до кипіння в каструлі;
Змішайте порошок із невеликою кількістю гарячого соєвого молока в невеликій посудині. Потім вилийте суміш назад у молоко і варіть на повільному вогні, поки вона не загусне.
Печиво з родзинок із грушею
Рецепт на 4 порції по 30 грамів печива і 40 грамів груші
Інгредієнти
1 столова ложка рослинного спреду (варіант − кокосове масло)
1 столова ложка вівсяних пластівців
2 столові ложки яблучного пюре
1 столова ложка родзинок
½ чайної ложки кориці
Приготування
Нагрійте духовку до 180 °C;
Змастіть деко невеликою кількістю спреду. У мисці змішайте решту спреду, вівсяні пластівці, яблучне пюре, родзинки і корицю;
Викладайте тісто для печиво на деко десертними ложками, приминаючи виделкою. Випікайте протягом 10-12 хвилин до злегка золотистого кольору;
Вийміть печиво з духовки і дайте йому вистигнути протягом хвилини, а потім перекладіть на ґрати для повного охолодження.
Подавайте печиво зі шматочками груші.
Соєвий рисовий пудинг із нарізаними фініками
Рецепт на 4 порції по 100 грамів. Без глютену
Інгредієнти
60 г рису для пудингу
350 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
80 г нарізаних сушених фініків
Приготування
Помістіть рис і молоко в каструлю й повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи;
Варіть на повільному вогні, поки рис не стане м’яким і ніжним;
Остудіть, а потім посипте подрібненими фініками.
Соєвий манний пудинг із курагою
Рецепт на 4 порції по 100 грамів
Інгредієнти
65 г манної крупи
400 мл несолодкого збагаченого кальцієм соєвого молока
80 г порізаної кураги
Приготування
Помістіть манну крупу й молоко в каструлю й повільно доведіть до кипіння, постійно помішуючи;
Варіть на повільному вогні, поки манна крупа не набухне й не розм’якне;
Остудіть, а потім подавайте з нарізаною курагою.
Веганський шоколадний торт з виноградом
Рецепт на 12 порцій по 30 грамів
Інгредієнти
120 г просіяного борошна
30 г какаопорошку
½ чайної ложки розпушувача
два нарізаних кубиками десертних яблука
100 мл води
½ чайної ложки ванільного екстракту
30 мл рослинної олії
½ чайної ложки яблучного оцту
Приготування
Нагрійте духовку до 180 °C;
Змішайте борошно, какао і розпушувач, просійте суміш у миску;
Помістіть шматочки яблука в невелику кастулю, залийте водою і варіть, поки яблука не розм’якнуть. Розімніть яблука до консистенції пюре;
Додайте яблучне пюре, ванільний екстракт, олію та оцет до суміші й перемішайте;
Вилийте суміш у невелике змащене олією деко і запікайте в духовці близько 25 хвилин.
Подавайте шматочок торту з невеликою кількістю винограду.
- Banana porridge made with soya milk alternative, with toasted fruit bread
- Gram flour ‘omelette’ with mushrooms and toast
- Granola with soya yoghurt and kiwi
- Weet bisk with soya milk alternative and raisins, and toast and jam
- Breadsticks with cannellini bean houmous dip and tomato and avocado wedges
- Mini avocado and tomato salsa sandwiches
- Oatcakes with Brazil nut butter and oranges
- Peanut butter on toasted muffin, with grapes
- Pitta bread with tahini dip and apple
- Rice cakes with lentil and peanut butter pâté, and red and green pepper
- Rice cakes with mushroom pâté and cherry tomatoes
- Vegan fruit scone with strawberries
- Wholemeal roll with almond butter, and carrot sticks Wholemeal toast with pinto bean spread, and carrot sticks
- Black-eyed bean chilli with yellow rice and roasted vegetables
- Channa aloo, vegetable pilau and masoor dahl
- Chick pea burger with wholemeal roll and salad
- Pasta with vegan Bolognese sauce, with tomato and cucumber salad
- Pitta bread with falafel, houmous, and carrot and cucumber sticks
- Rice noodles with tofu and stir-fried vegetables
- Spicy ratatouille with tofu and chapatti
- Vegan pizza with salad
- Vegan Spanish ‘omelette’ with new potatoes and baby sweetcorn Vegetable crumble with mashed potato and baked beans
- Peach shortcake with soya milk custard
- Raisin cookie with pear
- Soya rice pudding with chopped dates
- Soya semolina pudding with dried apricots
- Vegan chocolate cake, with grapes
Banana porridge made with soya milk alternative, with toasted fruit bread
- 70g porridge oats
- 500ml unsweetened calcium-fortified soya milk alternative
- 1/3 teaspoon powdered nutmeg
- 1 large banana, peeled and sliced
- Place the oats and milk in a non-stick saucepan.
- Heat gently until boiling, and then turn the heat down and simmer, stirring occasionally, until the oats are softened and have absorbed the milk.
- Cool and add the nutmeg and sliced banana before serving.
- 4 slices of fruit bread (Check the label to make sure it is suitable for vegans.)
- 2 teaspoons dairy-free fat spread
- Toast the fruit bread and spread it with the fat spread.
- Cut into pieces.
Gram flour ‘omelette’ with mushrooms and toast
Ingredients
- 4 tablespoons chick pea flour (also known as gram flour)
- 1/2 tablespoon parsley, chopped
- 150ml water
- 1 tomato, finely diced
- 1 teaspoon vegetable oil
- 100g button mushrooms, sliced
- 3 large slices bread, toasted
- 2 teaspoons dairy-free fat spread
Method
- Mix the chick pea flour and parsley with the water to form a smooth batter. Add the diced tomato.
- Heat the vegetable oil in a frying pan and fry the ‘omelette’ until set.
- Take the ‘omelette’ from the pan and add the mushrooms, dry-frying them until they are soft.
- Serve the ‘omelette’ with the mushrooms and slices of toast with spread.
Granola with soya yoghurt and kiwi