• Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Вступ




    Вступ


    Цей посібник демонструє види продуктів і порції, що можуть задовольнити харчові потреби дітей-веганів у віці від 6 місяців до 5 років у Великобританії.


    Чому ми створили цей посібник?


    Викладена нижче інформація унаочнює, як можна задовольнити харчові потреби дітей-веганів віком до 4 років включно, зокрема завдяки правильному вживанню харчових добавок. Малюкам і маленьким дітям потрібно більше енергії (калорій) для росту й активності, а також більше поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів), щоб бути здоровими й активними, боротися з інфекціями й розвиватися. Експерти підрахували кількість енергії й окремих поживних речовин, потрібних малюкам і дітям різних вікових груп. Ці показники є визначеними дієтичними нормами (“dietary reference values”). Цей посібник демонструє, як таких норм можна дотримуватись на практиці для дітей віком 1-4 роки, і розповідає про види їжі та її кількість, яку можна пропонувати дітям-веганам в ранньому віці.


    Чи може веганське харчування задовольнити харчові потреби малюків і дітей?


    У розвинутих країнах, таких як Великобританія, де доступно більше різноманіття продуктів для забезпечення повноцінного харчування, малюки й діти цілком можуть отримати все необхідне з рослинного раціону. Але варто приділити увагу плануванню. Деякі необхідні поживні речовини здебільшого містяться у тваринній їжі, тому веганам треба переконатися, що вони вживають достатню кількість тих рослинних продуктів, що містять ці речовини, або ж вибирати збагачену ними їжу чи добавки. Ми надаємо інформацію про такі продукти далі.


    Хоча наразі у Великобританії немає чіткої офіційної позиції щодо веганського харчування для малюків і дітей, на сайті Національної служби охорони здоров’я (NHS Choices) радять:


    “Якщо ви ваша дитина росте на веганському харчуванні, ви маєте переконатися, що вона отримує різноманіття продуктів для забезпечення енергією й вітамінами, необхідними для росту.”


    В інших країнах чіткіші позиції. Наприклад, Академія харчування й дієтології й Американська академія періатрії стверджують:


    “Добре сплановані вегетаріанські та веганські моделі харчування є здоровими для малюків і маленьких дітей.”


    Тож можна спокійно давати малюкам і дітям веганську їжу за умови дотримання всіх харчових потреб. Батькам і опікунам варто радитися з медфахівцями, особливо в разі вживання харчових добавок і вітамінних драже, щоб упевнитися в правильності підібраного дозування. Також можна отримати консультації від Веганської спільноти (The Vegan Society). Інформацію про те, як отримати додаткову підтримку, можна знайти в розділі Джерела.


    Діти, що не споживають молочних продуктів і яєць


    Деякі діти потребують дієти, що виключає молочні продукти або яйця, через алергію на певний тваринний білок, непереносність лактози чи вроджене порушення метаболізму. Веганська їжа підходить усім, але рецепти в цьому посібнику створені спеціально для малюків і дітей, що не споживають молочних продуктів чи яєць або ж утримується від певних продуктів з релігійних чи культурних переконань. У дитячому колективі, де хтось дотримується особливого харчування, приготування веганської їжі дозволяє усім почуватись однаково.


    Що включає цей посібник?


    У цьому посібнику є:


    • короткий виклад основних принципів правильного харчування для малюків і дітей-веганів віком від 1 до 4 років

    • деякі приклади страв та їжі, яку їдять руками ("пальчикова їжа"), для демонстрації, як задовольнити харчові потреби малюків-веганів

    • приклади сніданків, перекусів, несолодких страв і десертів для дітей віком 1-4 роки з рецептами і фотографіями, а також з додатковою корисно. інформацією для всіх, хто виховує дітей-веганів віком до 5 років.


    Для кого ця інформація?


    Цей посібник був розроблений для всіх, хто прагне повноцінно годувати малюків і дітей віком 1-4 роки. Тобто це акушерки, медпрацівники, вихователі, працівники сімейних і дитячих центрів, медсестри, дієтологи, зареєстровані фахівці з харчування, колективи працівників системи охорони здоров’я, працівники сфери громадського харчування, лікарі загальної практики й педіатри, а також батьки й родини.


    Як організований цей матеріал?


    Посібник містить такі розділи:


    Розділ Перші 6 місяців життя − рекомендації щодо грудного вигодовування, а також пояснення, чому це найкращий варіант годування малюків.


    Розділ Правильне харчування для дітей-веганів віком від 6 місяців пропонує варіанти для включення в раціон дитини продуктів окрім грудного молока чи дитячої суміші. В розділі представлені варіанти першої їжі: овочі, крохмалевмісні й білкові продукти, фрукти, а також типи їжі, що їсться руками ("пальчикова їжа").



    Розділи Правильне харчування для дітей-веганів віком 7-9 місяців і 10-12 місяців містять рецепти, а також фотографії та приклади сніданків, несолодких страв і десертів.


    Розділ Правильне харчування для веганів віком від 1 до 4 років − ідеї, як спонукати дітей правильно харчуватись; варіанти сніданків, закусок, несолодких страв і десертів для дітей віком 1-4 роки з рецептами і фотографіями.


    Розділ Додаткова інформація включає:


    • Інформацію про енергетичні й харчові потреби дітей віком 1-4 роки

    • Рекомендації щодо харчування

    • Надійні джерела вітамінів і мінералів

    • Розділ Джерела з ресурсами для отримання додаткової інформації


    Хто такі вегани?


    Веганами зазвичай називають тих, хто вживає тільки рослинну їжу. Вегани не їдять м’ясо, рибу й інші продукти, отримані безпосередньо шляхом убивства тварин або від сільськогосподарської діяльності, що спричиняє необов’язкову смерть тварин чи їхні страждання. Вегани не вживають молочних продуктів, таких як коров’яче молоко (чи молоко інших тварин), сир, йогурт; не вживають яєць чи продуктів, що їх містять у складі; а також продуктів, що містять мед, желатин, тваринні жири, чи продуктів, збагачені вітамінами, отриманими з тварин (наприклад, вітамін D, який додають у деякі продукти чи напої, зазвичай отримується із ланоліну овечої шерсті).


    Хтось стає веганом з етичних чи екологічних міркувань, а хтось обирає веганське харчування заради свого здоров’я. Деякі люди можуть бути веганами з культурних чи релігійних причин, а також можуть мати інші критерії для уникання певної їжі. Наприклад, растафаріанці є веганами, але багато з них не вживають і обробленої й консервованої їжі. Люди, що обирають веганський раціон, можуть уникати різних страв і напоїв, тому вкрай важливо завжди цікавитися в сімей, що вони їдять і від чого відмовляються.


    У цьому посібнику ми визначаємо веганів як людей, що не вживають продуктів тваринного походження (зокрема мед), а також уникають продуктів, що містять будь-які добавки чи компоненти, пов’язані з тваринництвом.


    ---

    Introduction

    This resource shows the sorts of foods, and amounts of foods, that can help meet the nutritional needs of vegan infants and children aged from 6 months up to 5 years in the UK.

    Why have we produced this resource?

    This visual resource illustrates how the dietary needs of vegan infants (from 6 months to 1 year) and children aged 1-4 years can be met, alongside following appropriate advice about supplementation. Infants and young children need enough energy (calories) to grow and be active, and enough nutrients (protein, fat, carbohydrate, vitamins and minerals) to ensure that they remain healthy, fight infections, can be active and learn effectively. Experts have calculated the amount of energy and the amounts of individual nutrients that they think infants and young children in different age groups need. These are known as ‘dietary reference values’. This resource gives information on how these dietary reference values for infants and 1-4 year olds can be met in practice, and the sorts of foods and amounts of food that vegan children could be offered in early years and other settings.


    Can a vegan diet meet the nutritional needs of infants and children?

    In developed countries like the UK where food is plentiful and there is a wide range of options available to ensure a complete diet, it is perfectly possible for infants and children to get all the nutrition they need from a vegetable-based diet, but it does take thought and planning. Some essential nutrients are provided primarily by animal foods in typical UK diets and therefore vegans must make sure they have adequate amounts of some unique foods that supply these nutrients, or choose fortified foods or supplements. We provide information on this in this resource.

    Whilst we do not have a clear statement in the UK about vegan diets for infants and children, NHS Choices suggests:

    “If you’re bringing up your baby or child on a vegan diet, you need to make sure they get a wide variety of foods to provide the energy and vitamins they need for growth.”

    Other countries have provided more clarity. For example, the Academy of Nutrition and Dietetics and American Academy of Pediatrics have a statement that:

    “Well-planned vegetarian and vegan eating patterns are healthy for infants and toddlers.”

    Vegan diets can be safely given to infants and children providing that care is taken that all nutritional needs are met. Parents and carers will benefit from advice from a health professional and should be particularly encouraged to seek guidance if using specialist vegan supplements of vitamin drops, to ensure the dosage is correct. Advice is also available from The Vegan Society. Information on how to access additional support can be found in the Resources section.


    Children who avoid dairy foods or eggs

    Some children may need a dairy-free diet or a diet that avoids eggs, because of an allergy to a specific animal protein, or because they are lactose-intolerant or because they have an inborn error of metabolism. Vegan food is suitable for everyone but all the recipes in this book are particularly suitable for infants and children on dairy-free and egg-free diets and of course, for vegetarian children or those who might avoid some foods or ingredients for religious or cultural reasons. Providing vegan food for groups of children when some are on special diets enables similar meals to be enjoyed by all the children together.


    What does this resource contain?

    The resource contains:

    • a summary of the key principles of eating well for vegan infants and 1-4 year olds
    • some example meals and finger foods to show how the nutritional needs of vegan infants can be met
    • example breakfasts, snacks, savoury meals and desserts for 1-4 year olds, with recipes for the dishes shown in the photos, and  additional useful information for anyone supporting vegan under-5s.

    Who is it for?

    This resource has been designed for all those who support infants and 1-4 year olds to eat well. This includes midwives, health visitors, child carers, family and children’s centre workers, nursery nurses, dietitians, registered public health nutritionists, public health teams, community food workers, GPs and paediatricians, as well as parents and families.


    How are the materials organised?

    The resource contains the following sections:

    The first 6 months of life offers advice on breastfeeding and explains why it is the best way of feeding all infants.

    Eating well for vegan infants from 6 months offers ideas for introducing foods other than breastmilk (or infant formula) to vegan infants. It gives ideas for first foods – vegetables, starchy foods, protein foods and fruits – as well as first finger foods.

    Eating well for vegan 7-9 month olds and Eating well for vegan 10-12 month olds include photos of some example breakfasts, savoury meals and desserts, with recipes.

    Eating well for vegan 1-4 year olds gives ideas for encouraging young children to eat well, with ideas for breakfasts, snacks, savoury meals and desserts for 1-4 year olds, and recipes for the dishes shown in the photos.

    The Additional information section contains:

    • Energy and nutrient requirements for 1-4 year olds
    • Food-based guidance
    • Good sources of vitamins and minerals, and
    • a Resources section with sources of further information.

    How do we define ‘vegan’?

    A vegan is usually defined as someone who eats only a plant-based diet. Vegans generally eat no meat, fish or other substances that come directly from killing an animal or from agricultural practices which lead to unnecessary death or suffering of any animal. Vegans do not eat dairy products such as cows’ (or other animal) milk or milk products such as cheese and yoghurt, eggs or foods containing eggs, honey, any foods which contain gelatin or animal fats, or products fortified with vitamins that have come from an animal source (for example, vitamin D which is added to some foods and drinks, and which usually comes from sheep wool lanolin).

    Some people may be vegan for ethical or environmental reasons and some may choose a vegan diet for health reasons. Some people may also be vegan for reasons associated with culture or religion, and may have other foods they also avoid. For example, some Rastafarians are vegan and may also avoid some processed foods and canned foods. People who choose a vegan diet may have different foods and drinks they accept or avoid, so it is important always to ask families what they do and don’t choose to eat.

    In this resource we define vegans as those eating no animal products, including honey, and as avoiding any product that may have any addition or additive associated with animal husbandry.
    ---





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар