• Наука та вегетаріанство

    Офіційні медичні організації про вегетаріанство


    Авторка підбірки: https://www.facebook.com/darka.schkwarka  

    Редагування (2019 та 2023рр): https://www.facebook.com/middle.ware/


    Список організацій охорони здоров'я, лікарських асоціацій і спільнот, клінік і медичних шкіл, які дали свій позитивний висновок щодо збалансованого веганського харчування. У тому числі й висновки педіатричних асоціацій.


    Важливо! Термін "Vegetarian Diets" означає всі форми відмови від тваринної їжі, включно з повним її виключенням - веганством. А слово "diets" правильно перекладається не як "дієта", тобто харчування, що має тимчасовий характер, а саме тип харчування, якого можна дотримуватися все життя.


    АКАДЕМІЯ ХАРЧУВАННЯ ТА ДІЄТОЛОГІЇ (США)

    Асоціація, що об'єднує понад 100 тисяч лікарів-дієтологів, фармацевтів, медсестер, консультантів із харчування та інших фахівців


    "Належним чином спланований вегетаріанський, включно з веганським, раціон харчування є здоровим, збалансованим і може забезпечити переваги для здоров'я, профілактики та лікування деяких захворювань. Ці раціони є прийнятними на всіх етапах життєвого циклу, включно з вагітністю, періодом лактації, віком немовлят, дитинством, юністю, зрілістю, літнім віком і підходять для спортсменів".


    "У вегетаріанців і веганів знижений ризик розвитку певних захворювань, включно з ішемічною хворобою серця, цукровим діабетом 2-го типу, гіпертонією, деякими видами раку та ожирінням. Низьке споживання насичених жирів і високе споживання овочів, фруктів, цільних злаків, бобових, соєвих продуктів, горіхів і насіння (всі вони багаті на клітковину і фітокомпоненти), характерне для вегетаріанського і веганського раціону, забезпечує менший рівень загального холестерину і ліпопротеїдів низької щільності, а також ефективний контроль рівня глюкози в сироватці крові. Ці фактори сприяють зниженню хронічних захворювань. Веганам необхідні надійні джерела вітаміну B12, такі як збагачені продукти або добавки".


    [Джерело]

    [Переклад українською



    РЕКОМЕНДАЦІЇ USDA ТА HHS (МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА США ТА МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я І СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ США)


    Основні висновки щодо екологічно стійких дієт полягали в тому, що дієта, яка містить більше продуктів рослинного походження, таких як овочі, фрукти, цільні зерна, бобові, горіхи та насіння, а також нижчу кількість калорій і харчових продуктів тваринного походження, більше сприяє здоров'ю та пов'язана з меншим негативним впливом на навколишнє середовище, ніж теперішня типова дієта жителів США. Зазначений тип харчування може бути досягнутий за допомогою різних дієтичних моделей, зокрема моделі здорового харчування США, моделі здорової середземноморської дієти та моделі здорового вегетаріанства.


    [Джерело]



    АМЕРИКАНСЬКЕ ОНКОЛОГІЧНЕ ТОВАРИСТВО


    Чи знижують вегетаріанські дієти ризик розвитку раку? 



    Вегетаріанські дієти можуть містити в собі безліч корисних для здоров'я елементів: 


    • як правило, вони мають низький вміст насичених жирів

    • вони мають високий вміст клітковини, вітамінів та інших біологічно активних компонентів їжі

    • такі типи харчування не містять червоного та переробленого м'яса.


    Таким чином, вегетаріанська дієта може бути корисною для зниження ризику розвитку раку. Багато досліджень, проведених серед вегетаріанців, вказують на нижчий ризик розвитку раку загалом порівняно з людьми, які вживають м'ясо. Однак питання про те, чи дає вегетаріанська дієта якісь особливі переваги для здоров'я порівняно з дієтами, що включають меншу кількість продуктів тваринного походження, ніж зазвичай споживають у західному раціоні, не зовсім зрозуміле. Дійсно, у великому британському дослідженні виявилося, що люди, які вживають рибу, але не інші види м'яса, мають такий самий загальний ризик розвитку раку, як і вегетаріанці.


    Наявні дані свідчать на користь рекомендацій щодо вибору раціону харчування, який складається переважно з продуктів рослинного походження, з обмеженим споживанням червоного та переробленого м'яса (або взагалі без нього).


    Крім помірного зниження ризику деяких форм раку, вегетаріанські дієти пов'язані з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу і, як правило, більш доступні за ціною. 


    Люди, які дотримуються суворої вегетаріанської дієти, що виключає всі продукти тваринного походження (включно з молоком і яйцями), так званої веганської дієти, часто потребують вживання вітамінів B12, цинку і заліза (або продуктів, збагачених цими поживними речовинами), особливо діти і жінки в пременопаузі. Вони також повинні прагнути отримувати достатню кількість кальцію, оскільки у людей, які дотримуються веганської дієти з відносно низьким вмістом кальцію, ризик переломів кісток вищий порівняно з вегетаріанцями і людьми, що їдять м’ясо.


    Людям, які дотримуються суворої вегетаріанської дієти (веганської дієти), що не містить продуктів тваринного походження (зокрема, молока і яєць), важливо обговорити з лікарем, дієтологом або фахівцем із харчування, які добавки їм можуть знадобитися.


    [Джерело]






    АМЕРИКАНСЬКА КАРДІОЛОГІЧНА АСОЦІАЦІЯ

    Чи є вегетаріанська дієта корисною для здоров'я?

    Більшість вегетаріанських дієт містять мало або зовсім не містять продуктів тваринного походження. У них також зазвичай менше, ніж у невегетаріанських дієтах, загальної кількості жирів, насичених жирів і холестерину. Багато досліджень показали, що у вегетаріанців нижчий ризик ожиріння, ішемічної хвороби серця (що призводить до інфаркту), високого кров'яного тиску, цукрового діабету і деяких форм раку.


    Вегетаріанська дієта може бути корисною і поживною, якщо вона ретельно спланована і включає основні поживні речовини. Однак вегетаріанська дієта може бути нездоровою, якщо вона містить занадто багато калорій та/або насичених жирів і недостатньо важливих поживних речовин.


    [Джерело]


    Вегетаріанська дієта. Переваги для здоров'я


    Вегетаріанські дієти можуть мати позитивний вплив на здоров’я та бути поживними, якщо вони ретельно сплановані й містять усі необхідні поживні речовини. Точніше кажучи, Джонсон представляє деякі потенційні переваги вегетаріанської дієти:


    1) Здорова вага. Вегетаріанці мають більш здорову вагу, порівняно з тими, хто їсть м'ясо.

    2) Більш рідкісні випадки серцевих захворювань. Частота серцевих захворювань у вегетаріанців, імовірно, нижча, ніж у людей, які вживають у їжу м'ясо. Ненасичені жири містяться в соєвих бобах, насінні, авокадо, горіхах, оливках та інших продуктах рослинного походження, які зазвичай знижують ризик серцевих захворювань. Рослинні дієти зазвичай мають більше клітковини і, як наслідок, призводять до оздоровлення ліпідного складу крові.

    3) Як правило, у вегетаріанців кров'яний тиск нижчий, ніж у невегетаріанців. Також більш рідкісні випадки гіпертензії. Це може бути пов'язано з тим, що у вегетаріанців здорова вага, що допомагає підтримувати тиск у нормі".


    [Джерело]


    Додаткові джерела:



    АМЕРИКАНСЬКА ДІАБЕТИЧНА АСОЦІАЦІЯ

    "Чи безпечна вегетаріанська дієта для людей, хворих на діабет?"

    "Так! Вегетаріанська дієта - це здоровий вибір, навіть якщо у вас діабет. Наукове дослідження підтверджує, що дотримання цього типу дієти може запобігти діабету, а також може допомогти впоратися з цією хворобою. Дійсно, під час дослідження було виявлено, що учасникам на веганській дієті немає необхідності обмежувати вуглеводи і калорії, що, тим не менш, сприяло втраті ваги і зниженню рівня А1С*.

    Веганські дієти, порівняно з традиційною дієтою американців, багатші на харчові волокна, дуже бідні на насичені жири і не містять холестерину. Високий вміст харчових волокон у такій дієті може допомогти вам відчувати насичення протягом тривалого часу після вживання їжі і, взагалі, менше їсти. Якщо споживати понад 50 г харчових волокон на день на веганській дієті, то це також може допомогти знизити рівень глюкози в крові".

    [Джерело]


    ГАРВАРДСЬКА ШКОЛА ГРОМАДСЬКОЇ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ІМ Т. Х. ЧАНА

    "Здорова дієта на рослинній основі пов'язана з істотно нижчим ризиком діабету 2-го типу".

    "Вживаючи рослинну їжу, особливо багату на високоякісні рослинні продукти, такі як цільні зерна, фрукти, овочі, горіхи і бобові, люди значно знижують ризик розвитку діабету другого типу, - такий висновок було зроблено за підсумками нового дослідження, проведеного Гарвардською школою громадської охорони здоров'я ім. Т.Х. Чана.

    ... Дослідження показало, що навіть скромне зниження споживання продуктів тваринного походження - наприклад, від 5-6 порцій на день до 4 порцій на день - було пов'язане з більш низькою захворюваністю на діабет".

    [Джерело]




    ГАРВАРДСЬКА МЕДИЧНА ШКОЛА

    "...якщо вегетаріанська дієта спланована належним чином, вона може бути корисною для здоров'я".

    [Джерело]

    "Не тільки середземноморська, а й вегетаріанська дієта тією ж мірою корисна для здоров'я"

    "Вегетаріанські дієти корисні - цей факт уже не новина. Дотримання їх протягом довгого періоду часу знижує ризик розвитку гіпертензії, метаболічного синдрому, діабету другого типу і захворювань серця. Це твердження підкреслює ідею про те, що вживання м'яса впливає на здоров'я в довгостроковій перспективі. "Дієта, що містить м'ясо, порівняно з вегетаріанською, підвищує ризик виникнення серцевих захворювань і раку", - говорить кардіолог, доктор Д. Батт, професор Гарвардської медичної школи. Червоне і перероблене м'ясо, судячи з усього, найгірші "злочинці", оскільки сприяють зростанню ризику серцево-судинних захворювань і раку".

    [Джерело]



    МЕДИЧНИЙ КОНСОРЦІУМ "KAISER PERMANENTE" (США)

    "Правильно сплановані, вегетаріанська (і веганська) дієти можуть забезпечити всіма необхідними поживними речовинами. Загалом, вегетаріанці важать менше, ніж люди, які їдять м'ясо; вони мають менші шанси померти від хвороб серця, і мають нижчий рівень холестерину. Також у них менше шансів мати високий кров'яний тиск, рак простати, рак товстої кишки і діабет 2-го типу. Гарне здоров'я може бути пов'язане з дієтою, складеною здебільшого з фруктів, овочів і цільних зерен."

    [посилання 1]

    [посилання 2]



    КЛІНІКА МАЙО (США)

    Посідає 1-е місце за 2016-2017 рр., згідно зі списком "Найкращих госпіталів США" журналу U.S. News & World Report, зберігаючи при цьому позицію, близьку до вершини списку, вже більш ніж 25 років. Зразковий медичний центр, у якому працює понад 4500 лікарів і вчених, а також 57100 суміжного медичного персоналу.

    "Добре спланована вегетаріанська дієта - це здоровий спосіб задовольнити ваші потреби в харчуванні".

    "Причини для дотримання вегетаріанської дієти різноманітні, але включають у себе переваги для здоров'я, такі як зниження ризику серцевих захворювань, діабету і деяких видів раку".

    "...з невеликим плануванням вегетаріанська дієта може задовольнити потреби людей різного віку, включно з дітьми, підлітками, а також вагітними жінками, або жінками, які годують грудьми. Головне знати про свої потреби в поживних речовинах, щоб спланувати раціон, який задовольняє їх".

    [Джерело]




    КЛІВЛЕНДСЬКА КЛІНІКА (США)

    Згідно зі звітами U.S. News & World Report, Клівлендська клініка впродовж 15 років поспіль залишається в США медичною установою №1 у галузі кардіології та випереджає за цим показником навіть знамениту клініку Майо. У штаті клініки перебувають 36 тисяч осіб, серед яких 1700 професійних лікарів, що представляють 120 різних спеціальностей.

    "Переваги рослинної дієти"

    "Справді, у рослинної дієти немає недоліків! Рослинна дієта має безліч переваг для здоров'я, включно зі зниженням ризику серцевих захворювань, гіпертонії, діабету другого типу і раку. Вона також допомагає знизити рівень холестерину і кров'яного тиску, підтримати вагу [тіла] і здоров'я кісток".

    "Вегетаріанська дієта забезпечує всіма необхідними поживними речовинами?"

    "Якщо вегетаріанська дієта добре спланована і збалансована, вона може бути настільки ж поживною, якщо не більш корисною для здоров'я, ніж традиційна дієта".

    [Джерело]


    БРИТАНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ДІЄТОЛОГІВ

    "Добре сплановані вегетаріанські дієти підходять для всіх етапів життя і мають багато переваг".

    [Джерело]


    БРИТАНСЬКИЙ ФОНД З ПИТАНЬ ХАРЧУВАННЯ

    "Збалансована вегетаріанська або веганська дієта може бути повноцінною, водночас більш екстремальні дієти, як-от сувора макробіотична та сироїдіння, найчастіше є малоефективними та не забезпечують повним спектром необхідних мікроелементів, що робить їх абсолютно неприпустимими для дітей.

    ... Дослідження дітей вегетаріанців і веганів у Великій Британії показали, що їхній ріст і розвиток у межах норми".

    [Джерело]

    НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ

    "У якому віці безпечно ставати вегетаріанцем або веганом?"

    "За умови, що діти отримують усі поживні речовини, яких потребують, вони можуть бути виховані здоровими на вегетаріанській або веганській дієті".

    [Джерело]

    Додаткові джерела:



    "ДІЄТОЛОГИ КАНАДИ"

    "Здорова лакто-ово-вегетаріанська дієта має безліч переваг для здоров'я, включно з нижчими показниками ожиріння, хвороб серця, високого кров'яного тиску, високого рівня холестерину, цукрового діабету 2-го типу і деяких видів раку.

    Може знадобитися деяке планування раціону, щоб отримати достатню кількість білка, заліза, цинку і омега-3 жирів, але здорова лакто-ово-вегетаріанська дієта може задовольнити всі ваші потреби в поживних речовинах на будь-якій стадії життя, включно з: вагітністю, годуванням груддю та в літньому віці".

    [Джерело]

    "Здорова веганська дієта має безліч переваг для здоров'я, включно з нижчими показниками ожиріння, хвороб серця, високого кров'яного тиску, високого рівня холестерину, цукрового діабету 2-го типу і деяких видів раку.

    Може знадобитися деяке планування раціону, щоб отримати достатню кількість білка, заліза, цинку, кальцію, вітамінів D і B12 та омега-3 жирів з їжі або добавок. Здорова веганська дієта може задовольнити всі ваші потреби в поживних речовинах на будь-якій стадії життя, включно з вагітністю, годуванням груддю і в літньому віці".

    [Джерело]





    КАНАДСЬКЕ ПЕДІАТРИЧНЕ ТОВАРИСТВО


    "Добре збалансована вегетаріанська дієта може забезпечити потреби дітей і підлітків".


    [Джерело]



    АСОЦІАЦІЯ ДІЄТОЛОГІВ АВСТРАЛІЇ

    "Вегетаріанські дієти можуть бути дуже здоровими, але вони повинні бути ретельно сплановані, щоб переконатися, що всі поживні речовини, необхідні для підтримки здоров'я, були враховані".

    [Джерело]

    "При хорошому плануванні, ви можете отримати всі необхідні поживні речовини з веганської дієти, щоб бути здоровим".

    "Вітамін В12 зустрічається в природному вигляді тільки в продуктах тваринного походження. Вегани повинні вживати продукти, збагачені вітаміном В12, або приймати вітамін В12".

    [Джерело]



    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ІТАЛІЇ

    "Підтверджено, що вегетаріанські дієти допомагають захистити від серцево-судинних захворювань, певних типів пухлин (особливо раку товстої кишки, кишківника, дихальних шляхів), і, загалом і в цілому, знижують смертність. Порівняно з вегетаріанськими дієтами, веганські дієти, мабуть, дають додатковий захист від розвитку ожиріння, підвищення кров'яного тиску, цукрового діабету 2-го типу і смерті від серцево-судинних захворювань, особливо у чоловіків".

    "... вегетаріанські та веганські дієти можуть підтримувати хороше здоров'я у дорослих людей за умови ретельного вибору і складання меню, що вимагає хорошого знання поживної цінності повсякденних продуктів харчування".

    [Джерело]


    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЗДОРОВ'Я (ПОРТУГАЛІЯ)

    "Вегетаріанська дієта ретельно вивчалася в останні роки, а саме, її застосування для профілактики захворювань, які дуже поширені в нашому суспільстві. Епідеміологічні дослідження документують важливі, відчутні переваги, пов'язані з вегетаріанськими дієтами та іншими дієтами, заснованими на продуктах рослинного походження, наприклад, зниження поширеності онкологічних захворювань, ожиріння, серцево-судинних захворювань, гіперліпідемії, гіпертонії, діабету, а також збільшення тривалості життя".


    [Джерело]


    ІРЛАНДСЬКИЙ ІНСТИТУТ ХАРЧУВАННЯ ТА ДІЄТОЛОГІЇ

    "Вегетаріанські дієти за належного планування можуть бути збалансованими і підходять для всіх етапів життя".

    [Джерело]


    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ІРЛАНДІЇ

    "Продукти та рекомендації з харчування для дітей дошкільного віку"

    "Добре спланована і різноманітна вегетаріанська дієта досить поживна і дає змогу нормально рости і розвиватися".

    [Джерело]




    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ІЗРАЇЛЮ

    "Вегетаріанська дієта, якої дотримуються розумно, може надати всі необхідні продукти для потреб дитини від народження і до старості. Діти-вегетаріанці прекрасно ростуть, якщо їхнє меню включає всі необхідні компоненти в достатній кількості, і якщо вони харчуються відповідно до рекомендацій харчування для всіх дітей їхнього віку".

    [Джерело]

    [Джерело]




    ШВЕДСЬКЕ УПРАВЛІННЯ З ХАРЧУВАННЯ

    Бути вегетаріанцем не складно, потрібно тільки дотримуватися базових знань про харчування".

    [Джерело]

    "Дієта з великою кількістю овочів, коренеплодів, бобових і цільних зерен корисна як для здоров'я, так і для навколишнього середовища. Тому добре, якщо діти привчаються їсти ці продукти в ранньому віці, це збільшує ймовірність того, що вони збережуть цю звичку і надалі".

    [Джерело]

    "Діти, які харчуються по-веганськи (виключають усі продукти тваринного походження), повинні приймати вітамін B12, або збагачені цим вітаміном продукти харчування. Також слід уважно поставитися до деяких інших поживних речовин".

    [Джерело]






    ШВЕЙЦАРСЬКЕ ВІДОМСТВО ЗДОРОВ'Я

    "Ово-лакто-вегетаріанська дієта є безпечною для здорових дорослих".

    "Також лакто-вегетаріанська дієта може задовольнити потреби в поживних речовинах".

    "Ово-вегетаріанці через відмову від молочних продуктів повинні стежити за достатнім надходженням кальцію".

    "Веганська дієта має бути доповнена вітаміном B12, наприклад у вигляді таблеток. Всі інші поживні речовини (залізо, кальцій тощо) можна компенсувати за рахунок рослинних продуктів - за умови, що у вас є необхідні знання про харчування".

    [Джерело]







    ДЕПАРТАМЕНТ БІОЛОГІЇ ТА КЛІНІЧНИХ НАУК УНІВЕРСИТЕТУ ТОРІНО

    "Згідно з наявними даними, веганська-вегетаріанська дієта може вважатися безпечною для вагітних за умови належної уваги до вітамінів і необхідних елементів"

    [Джерело]


    АМЕРИКАНСЬКА ПЕДІАТРИЧНА АКАДЕМІЯ

    "Правильно сплановані вегетаріанська та веганська дієти можуть забезпечити потреби дітей та підлітків, однак варто приділити особливу увагу кальцію, цинку та вітаміну B12."

    [Джерело]



    The Permanente Journal

    Основними перевагами для пацієнтів, які вирішили перейти на рослинну дієту, є можливість скорочення кількості ліків, які вони приймають для лікування різних хронічних захворювань, зниження маси тіла, зниження ризику розвитку раку і зниження ризику смерті від ішемічної хвороби серця.

    [Джерело]





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар