В даній статті буде розглянуто питання про поширеність раку серед вегетаріанців. Дуже мало даних для веганів. Таблиці в цій статті наведено з усіх досліджень, в яких вивчали вегетаріанців, і вони містять показники смертності від раку (кількість людей, що померли від цієї хвороби) або захворюваність (кількість людей, що було зареєстровано з даною хворобою).
У кожній таблиці нижче розглядається рак певного типу і те, чи існує різниця в ризику між вегетаріанцями та невегетаріанцями.
Деякі речі, які варто брати до уваги:
Оскільки метааналіз включав учасників досліджень Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian та Oxford Vegetarian Studies; а дослідження EPIC-Oxford включає в себе багатьох із тих самих людей, що були і в Оксфордському вегетаріанському дослідженні,багато з цих результатів не можуть бути розглянуті як ті, що відносяться до зовсім різних популяцій.
Не дивлячись на те, що в статті 2012 року про Adventist Health Study-2 [Tantamango-Bartley, 2012] були виявлені статистично значимі відмінності між вегетаріанцями та не вегетаріанцями для деяких конкретних видів раку, дослідники включали полу-вегетаріанців та песко-вегетаріанців до категорії “вегетаріанці”, тож ці дані не перераховані нижче. Окремі категорії раку були проаналізовані серед різних дієтичних груп, але у жінок-веганок був більш низький ризик “усіх жіночих видів раку” до коригування даних за індексом маси тіла (ІМТ). У веганів також був дещо високий рівень раку сечового тракту після коригування даних за ІМТ.
Немає даних про північноамериканських вегетаріанцях, які також не є при цьому адвентистами сьомого дня.
У таблицях статистично значимі висновки виділено червоним кольором. Для того, щоб показник був статистично значимим, числа у довірчому інтервалі (в круглих скобках) мають бути одночасно або менше 1,00, або більше 1,00.
EPIC-Oxford: Смертність від раку (2016)
У документі 2015 року від EPIC-Oxford [Appleby, 2016] не було ніякої різниці щодо смертності від раку усіх типів серед вегетаріанців (з веганами включно) та звичайних м’ясоїдів (0,93, 0,82-1,05). У вегетаріанців спостерігалися більш низькі показники смертності від панкреатичного раку (0,48, 0,28-0,82) та лімфатичного раку (0,50, 0,32-0,79), але не колоректального раку, раку легень, грудей або яєчників.
Після виключення учасників, які змінили дієтичні категорії під час дослідження, вегетаріанці мали більш низький ризик розвитку всіх видів раку (0,82, 0,72-0,94) та аналогічні дані, вказані вище для інших видів раку.
Серед веганів було зафіксовано 67 смертей від раку, показник яких суттєво не відрізнявся від звичайних м’ясоїдів (1,14, 0,88-1,47).
Загальна картина по захворюваності раком
Таблиця 1 показує, що дослідження 2014 року з EPIC-Oxford є першим, що вказує на те, що вегетаріанці мають більш низький показник розвитку раку, ніж невегетаріанці (не враховуючи песко-вегетаріанців). Знадобилось 14,9 років нагляду до того, як виникла статистично значима відмінність.
В таблиці 2 показано, що в найостанніших докладах, як в AHS-2, так і в EPIC-Oxford, виявлені більш низькі показники розвитку раку у веганів, порівнюючи з не вегетаріанцями.
У приведених нижче таблицях не приводяться результати EPIC-Oxford 2014 року [Key, 2014] або EPIC-Oxford 2015 року [Appleby, 2016]. Ці звіти починають містити так багато різної аналітики, що важко підтримувати ці громіздкі таблиці; ми оцінюємо, чи потрібно змінювати формат на інший, більш простий.
Колоректальний рак
В таблиці 3 показано одне дослідження, в якому виявлений більш високий ризик розвитку колоректального раку у вегетаріанців, та одне дослідження, яке виявило більш низький ризик.
Результати для рака передміхурової залози в таблиці 5 нижче аналогічні колоректальним; тільки дослідження здоров’я адвентистів (Adventist Health) показало статистично значущу різницю.
Таблиця 5. Ризик розвитку раку передміхурової залози
Дослідження
Роки
Ризик та інтервал довіри
Коригування
Примітки
EPIC-Oxford [A]
1993-2005
Не-вег 1.00 Вегетаріанці 0.90 (0.61, 1.33)
вік, стать, куріння
Захворюваність
Oxford Vegetarian [B]
1980-2000
Не-вег 1.00 Вегетаріанці 0.66 (0.27, 1.59)
вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
Смертність
Мета анализ[C]
1999
Не-вег 1.00 Вегетаріанці 0.91 (0.60, 1.39)
вік, стать, куріння та дослідження
Смертність
Health Food Shoppers [B]
1973-1997
Не-вег 1.00 Вегетаріанці 1.29 (0.62, 2.68)
вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
В AHS-2 у веганів спостерігався більш низький ризик, ніж у звичайних м’ясоїдів, навіть після коригування за ІМТ. В EPIC-Oxford у тих, хто споживав рибу, була статистично значуща і більш низька частота раку передміхурової залози, ніж у звичайних м’ясоїдів. Див. Таблицю 6 нижче.
Таблиця 6. Ризик розвитку раку передміхурової залози
На жаль, одне (ледве) значне відкриття полягало у тому, що у вегетаріанців частіше спостерігався рак молочної залози в дослідженні Health Food Shoppers. Див. Таблицю 7 нижче. Це дослідження не коригувалося за ознакою наяви своїх дітей, що захищає від раку молочної залози, а у жінок-вегетаріанок, як правило, менше дітей.
раса, зріст, фізична активність, сімейна історія раку, мамографія, вік настання менопаузи, вік настання менархе, протизаплідні таблетки, гормональна замісна терапія, вік першої дитини, кількість дітей, грудне годування, рівень освіти, куріння, алкоголь
Захворюваність
EPIC-Oxford[B]
1993-2005
Не-вег 1.00 Вег-ці 0.94 (0.77, 1.13)
вік, стать, куріння
Захворюваність
Oxford Vegetarian [C]
1980-2000
Не-вег 1.00 Вег-ці 1.23 (0.66, 2.31)
вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
Смертність
Мета аналіз [D]
1999
Не-вег 1.00 Вег-нці 0.95 (0.55, 1.63)
вік, куріння та дослідження
Смертність
South Asian-Born Women Living in UK [E]
1995-1999
Не-вег 1.00 Вег-ці 0.77 (0.50, 0.19)
вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
Захворюваність
«Випадок-контроль»
Health Food Shoppers [C]
1973-1997
Не-вег 1.00 Вег-ці 1.62 (1.01, 2.60)
вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
В таблиці 16 показано, що вегетаріанці мали приблизно вполовину менші показники раку підшлункової залози у порівнянні з людьми, що їли м’ясо більше одного разу на день. У порівнянні з усіма м’ясоїдами показники не відрізнялись суттєво.
Серед людей, які споживали м’ясо більше одного разу на день, не спостерігалось випадків раку менінгіоми, і цей результат був статистично значущим (див. таблицю 18 нижче).
This article will address the subject of cancer rates in vegetarians. Very little data exists for vegans. The tables in this article are extracted from all studies that have looked at vegetarians and show the rates of cancer mortality (how many people died from the disease) or incidence (how many people contracted the disease).
Each table below looks at a different type of cancer and whether there has been a difference in risk between vegetarians and non-vegetarians.
Some things to keep in mind:
Because the 1999 meta-analysis included participants in the Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian, and Oxford Vegetarian studies; and the EPIC-Oxford study includes many of the same people as were in the Oxford Vegetarian study, many of these results are not from completely different populations.
Although the 2012 paper from Adventist Health Study-2 [Tantamango-Bartley, 2012] found some statistically significant differences between vegetarians and non-vegetarians for some specific cancers, they included semi- and pesco-vegetarians in the “vegetarian” category and thus are not listed below. Individual cancer categories were analyzed among the diet groups and female vegans had a lower risk of “all female cancers” before adjusting for body mass index (BMI). Vegans also had a slightly higher rate of urinary tract cancers after adjusting for BMI.
There is no data on North American vegetarians who are not also Seventh-day Adventists.
In order for the rate to be statistically significant, the numbers in the confidence interval (in the parentheses) must both either be less than 1.00 or greater than 1.00.
EPIC-Oxford: Cancer Mortality (2016)
EPIC-Oxford [Appleby, 2016] found no difference in all cancer mortality between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (0.93, 0.82-1.05). Vegetarians had lower rates of death from pancreatic (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic (0.50, 0.32-0.79), but not colorectal, lung, breast, or ovary cancers.
After excluding participants who changed diet categories during the study, vegetarians had a lower risk of all cancer (0.82, 0.72-0.94), and similar findings as above for the other cancers.
Vegans suffered from 67 deaths from cancer, with a rate not significantly different from regular meat-eaters (1.14, 0.88-1.47).
General Cancer
Table 1 shows that the 2014 study from EPIC-Oxford is the first to show vegetarians to have a lower cancer rate than non-vegetarians (not including pesco-vegetarians). It took 14.9 years of follow-up before a statistically significant difference developed.
age, race, family history of cancer, education, smoking, alcohol, age at menarche, pregnancies, breastfeeding, oral contraceptives, hormone replacement therapy, and menopause status. Adjusting for physical activity did not change the results.
The tables below do not include the results of the 2014 EPIC-Oxford [Key, 2014] or 2015 EPIC-Oxford [Appleby, 2016] reports. These reports are starting to contain so many different analyses that maintaining these tables is becoming unwieldy; we are assessing whether to change the format to something much simpler.
Colorectal Cancer
Table 3 shows one study that found a higher risk of colorectal cancer for vegetarians and one study that found a lower risk.
The results for prostate cancer, Table 5 below, are similar to colorectal; only the Adventist Health Study showed a statistically significant difference.
TABLE 5. RISK FOR PROSTATE CANCER.
Study
Years
Risk and Confidence Interval
Adjustments
Notes
EPIC-Oxford [A]
1993-2005
Non-Veg 1.00
Vegetarians .90 (.61, 1.33)
age, gender, smoking
Incidence
Oxford Vegetarian [B]
1980-2000
Non-Veg 1.00
Vegetarians .66 (.27, 1.59)
age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up
Mortality
Meta-Analysis [C]
1999
Non-Veg 1.00
Vegetarians .91 (.60, 1.39)
age, gender, smoking, and study
Mortality
Health Food Shoppers [B]
1973-1997
Non-Veg 1.00
Vegetarians 1.29 (.62, 2.68)
age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up
In AHS-2, vegans had a lower risk than regular meat-eaters, even after adjusting for BMI. In EPIC-Oxford, fish-eaters had a statistically significant, lower rate of prostate cancer than regular meat eaters. See Table 6 below.
TABLE 6. RISK FOR PROSTATE CANCER.
Study
Years
Risk and Confidence Interval
Adjustments
Notes
AHS-2 [A]
2002-2013
Non-Veg [a] 1.00
Semi-Veg [c] 1.18 (.91, 1.54)
Pesco [b] 1.07 (.88, 1.31)
Lacto-Ovo .96 (.83, 1.12)
Vegan .66 (.50, .87)
Age, race, family history, education, screening, caloric intake, BMI
Unfortunately, the one (barely) significant finding was that vegetarians had more breast cancer in the Health Food Shoppers study. See Table 7 below. That study did not adjust for having children which is protective against breast cancer, and vegetarian women tend to have fewer children.
TABLE 7. RISK FOR BREAST CANCER.
Study
Years
Risk and Confidence Interval
Adjustments
Notes
AHS-2 [A]
2002-2011
Non-Veg 1.00
Semi .91 (.67, 1.23)
Pesco .91 (.71, 1.17)
Lacto-ovo 1.05 (.89, 1.23)
Vegan .78 (.58, 1.05)
All Veg .97 (.84, 1.11)
race, height, physical activity, family history of cancer, mammography, age at menopause, age at menarche, birth control pills, hormone replacement therapy, age at first child, number of children, breastfeeding, educational level, smoking, alcohol
Table 16 shows that vegetarians had about half the rate of pancreatic cancer compared to people who ate meat more than once daily. In comparison to all meat eaters, the rates were not significantly different.
Among people who ate meat more than once daily, there were no cases of meningioma cancer and this finding was statistically significant (see Table 18 below.)
American Dietetic Association; Dietitians of Canada. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65. Not cited.
Appleby, 2002. Appleby PN, Key TJ, Thorogood M, Burr ML, Mann J. Mortality in British vegetarians. Public Health Nutr. 2002 Feb;5(1):29-36.
Chang CC, Yu MW, Lu CF, Yang CS, Chen CJ. A nested case-control study on association between hepatitis C virus antibodies and primary liver cancer in a cohort of 9,775 men in Taiwan. J Med Virol. 1994 Jul;43(3):276-80. Not cited.
Chang-Claude, 1993. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R. Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol. 1993 Apr;22(2):228-36.
Doll R, Peto R. The causes of cancer: quantitative estimates of avoidable risks of cancer in the United States today. Journal of the National Cancer Institute 1981;66:1191-308. Not cited.
Dos Santos Silva, 2002. Dos Santos Silva I, Mangtani P, McCormack V, Bhakta D, Sevak L, McMichael AJ. Lifelong vegetarianism and risk of breast cancer: a population-based case-control study among South Asian migrant women living in England. Int J Cancer. 2002 May 10;99(2):238-44.
Fraser, 1999. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.
Frentzel-Beyme R, Claude J, Eilber U. Mortality among German vegetarians: first results after five years of follow-up. Nutr Cancer. 1988;11(2):117-26. Not cited.
Key, 1999. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S.
Key, 2003. Key TJ, Appleby PN, Davey GK, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):533S-538S.
Key, 2009a. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S
Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and non-vegetarians: a collaborative analysis of 8300 deaths among 76,000 men and women in five prospective studies. Public Health Nutr. 1998 Mar;1(1):33-41. Not cited.
Key TJ, Schatzkin A, Willett WC, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Diet, nutrition and the prevention of cancer. Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):187-200. Not cited.
Key TJ, Thorogood M, Appleby PN, Burr ML. Dietary habits and mortality in 11,000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. BMJ. 1996 Sep 28;313(7060):775-9. Not cited.
Kinlen LJ, Hermon C, Smith PG. A proportionate study of cancer mortality among members of a vegetarian society. Br J Cancer. 1983 Sep;48(3):355-61. Not cited.
Kinlen LJ. Meat and fat consumption and cancer mortality: A study of strict religious orders in Britain. Lancet. 1982 Apr 24;1(8278):946-9. Not cited.
Mills, 1988. Mills PK, Beeson WL, Abbey DE, Fraser GE, Phillips RL. Dietary habits and past medical history as related to fatal pancreas cancer risk among Adventists. Cancer. 1988 Jun 15;61(12):2578-85.
Mills, 1989. Mills PK, Preston-Martin S, Annegers JF, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Risk factors for tumors of the brain and cranial meninges in Seventh-Day Adventists. Neuroepidemiology. 1989;8(5):266-75.
Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Cohort study of diet, lifestyle, and prostate cancer in Adventist men. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):598-604. Not cited.
Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Dietary habits and breast cancer incidence among Seventh-day Adventists. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):582-90. Not cited.
Phillips RL. Role of life-style and dietary habits in risk of cancer among seventh-day adventists. Cancer Res. 1975 Nov;35(11 Pt. 2):3513-22. Not cited.
Rao, 1994a. Rao DN, Ganesh B, Desai PB. Role of reproductive factors in breast cancer in a low -risk area: a case-control study. Br J Cancer. 1994 Jul;70(1):129-32.
Rao, 1994b. Rao DN, Ganesh B, Rao RS, Desai PB. Risk assessment of tobacco, alcohol and diet in oral cancer–a case-control study. Int J Cancer. 1994 Aug 15;58(4):469-73.
Sanjoaquin, 2004. Sanjoaquin MA, Appleby PN, Thorogood M, Mann JI, Key TJ. Nutrition, lifestyle and colorectal cancer incidence: a prospective investigation of 10998 vegetarians and nonvegetarians in the United Kingdom. Br J Cancer. 2004 Jan 12;90(1):118-21.
Singh PN, Fraser GE. Dietary risk factors for colon cancer in a low -risk population. Am J Epidemiol. 1998 Oct 15;148(8):761-74. Not cited.
Snowdon DA. Animal product consumption and mortality because of all causes combined, coronary heart disease, stroke, diabetes, and cancer in Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):739-48. Not cited.
0 коммент.:
Дописати коментар