• Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)



    Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)


    Останнє оновлення: вересень 2015 р.


    В даній статті буде розглянуто питання про поширеність раку серед вегетаріанців. Дуже мало даних для веганів. Таблиці в цій статті наведено з усіх досліджень, в яких вивчали вегетаріанців, і вони містять показники смертності від раку (кількість людей, що померли від цієї хвороби) або захворюваність (кількість людей, що було зареєстровано з даною хворобою).


    Зміст 



    Ризик раку у вегетаріанців


    У кожній таблиці нижче розглядається рак певного типу і те, чи існує різниця в ризику між вегетаріанцями та невегетаріанцями.


    Деякі речі, які варто брати до уваги:


    • Оскільки метааналіз включав учасників досліджень Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian та Oxford Vegetarian Studies; а дослідження EPIC-Oxford включає в себе багатьох із тих самих людей, що були і в Оксфордському вегетаріанському дослідженні,багато з цих результатів не можуть бути розглянуті як ті, що відносяться до зовсім різних популяцій. 

    • Не дивлячись на те, що в статті 2012 року про Adventist Health Study-2 [15] були виявлені статистично значимі відмінності між вегетаріанцями та не вегетаріанцями для деяких конкретних видів раку, дослідники включали полу-вегетаріанців та песко-вегетаріанців до категорії “вегетаріанці”, тож ці дані не перераховані нижче. Окремі категорії раку були проаналізовані серед різних дієтичних груп, але у жінок-веганок був більш низький ризик “усіх жіночих видів раку” до коригування даних за індексом маси тіла (ІМТ). У веганів також був дещо високий рівень раку сечового тракту після коригування даних за ІМТ. 

    • Немає даних про північноамериканських вегетаріанцях, які також не є при цьому адвентистами сьомого дня.


    У таблицях статистично значимі висновки виділено червоним кольором. Для того, щоб показник був статистично значимим, числа у довірчому інтервалі (в круглих скобках) мають бути одночасно або менше 1,00, або більше 1,00. Якщо ви не знайомі зі статистикою, натисніть тут, щоб отримати короткий опис статистичних методів оцінювання захворюваності. 


    EPIC-Oxford: Смертність від раку (2015)


    У документі 2015 року від EPIC-Oxford [19] не було ніякої різниці щодо смертності від раку усіх типів серед вегетаріанців (з веганами включно) та звичайних м’ясоїдів (0,93, 0,82-1,05). У вегетаріанців спостерігалися більш низькі показники смертності від панкреатичного раку (0,48, 0,28-0,82) та лімфатичного раку (0,50, 0,32-0,79), але не колоректального раку, раку легень, грудей або яєчників.


    Після виключення учасників, які змінили дієтичні категорії під час дослідження, вегетаріанці мали більш низький ризик розвитку всіх видів раку (0,82, 0,72-0,94) та аналогічні дані, вказані вище для інших видів раку.


    Серед веганів було зафіксовано 67 смертей від раку, показник яких суттєво не відрізнявся від звичайних м’ясоїдів (1,14, 0,88-1,47).


    Загальна картина по захворюваності раком


    Примітка. Ми уникаємо табличного формату нижче, оскільки він стає надто громіздким.


    Таблиця 1 показує, що дослідження 2014 року з EPIC-Oxford є першим, що вказує на те, що вегетаріанці мають більш низький показник розвитку раку, ніж невегетаріанці (не враховуючи песко-вегетаріанців). Знадобилось 14,9 років нагляду до того, як виникла статистично значима відмінність.


    Таблиця 1. Ризик від усіх видів рака, узагальнено

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Вегетаріанці  0.88 (0.82, 0.95)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.93 (0.71, 1.04)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [3]

    1993-2002

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.82, 1.51)

    вік, стать, куріння

    Смертність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.06 (0.85, 1.34)

    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.18 (0.99, 1.41)

    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Heidelberg Vegetarian [1]

    1978-1989

    Не-вег 1.00
    Вегетарианці 1.59 (0.87, 2.94)

    стать, тривалість дієти, ІМТ (куріння не вплинуло на результати)

    Смертність.

    Не вегетаріанці їли м’ясо “інколи”.


    В таблиці 2 показано, що в найостанніших докладах, як в AHS-2, так і в EPIC-Oxford, виявлені більш низькі показники розвитку раку у веганів, порівнюючи з не вегетаріанцями. 


    Таблиця 2. Ризик від усіх видів раку, узагальнено

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Лакто-ово 0.89 (0.83, 0.96)
    Веган 0.81 (0.66, 0.98)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.98 (0.82, 1.17)
    Песко-вег 0.88 (0.77, 1.01)
    Лакто-ово 0.93 (0.85, 1.02)
    Веган 0.84 (0.72, 0.99)


    вік, раса, сімейна історія раку, освіта, куріння, алкоголь, вік менархе, вагітність, грудне годування, оральні контрацептиви, замісна гормональна терапія та стан менопаузи.

    Коригування фізичної активності не змінило результатів.

    Захворюваність

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Не-вег 1.00
    Полу-вег  0.98 (0.83, 1.18)
    Песко-вег 0.89 (0.77, 1.03)
    Лакто-ово 0.95 (0.86, 1.04)
    Веган 0.86 (0.73, 1.00)

    Те саме, що й вище, плюс ІМТ

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.88 (0.81, 0.96)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.73, 0.93)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.80, 1.00)
    Песко-вег(b) 0.83 (0.71, 0.96)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.


    Окремі види раку


    У приведених нижче таблицях не приводяться результати EPIC-Oxford 2014 року [16] або EPIC-Oxford 2015 року [20]. Ці звіти починають містити так багато різної аналітики, що важко підтримувати ці громіздкі таблиці; ми оцінюємо, чи потрібно змінювати формат на інший, більш простий.


    Колоректальний рак


    В таблиці 3 показано одне дослідження, в якому виявлений більш високий ризик розвитку колоректального раку у вегетаріанців, та одне дослідження, яке виявило більш низький ризик. 

     

    Таблиця 3. Ризик колоректального раку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.78 (0.51,0.20)

    вік, стать

    Захворюваність

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.58, 1.39)

    вік, стать, енергія, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, освіта

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег 0.66 (0.48, 0.92)
    Вегетаріанці 1.03 (0.84, 1.26)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.49 (1.09, 0.03)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.42 (0.76, 2.67)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Oxford Vegetarian [6]

    1980-1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85(0.55, 0.32)

    вік, стать, алкоголь, куріння

    Захворюваність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.99 (0.77, 1.27)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.85 (0.52, 1.39)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.53 (0.35, 0.81)

    вік, стать

    Захворюваність


    Таблиця 4 ділить населення на більш конкретні дієтичні групи:


    Таблиця 4. Ризик колоректального раку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [17]

    2002-2014

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.92 (0.62,1.37)
    Песко  0.57 (0.40,0.82)
    Лакто-ово  0.82 (0.65,1.02)
    Веган  0.84 (0.59-1.19)

    вік, раса, стать, освіта, фізичні вправи, куріння, алкоголь, сімейна історія хвороб, пептичні виразки, запальне захворювання кишківника, цукровий діабет, прийом аспірину, статіни, попередня колоноскопія або гнучка сигмоїдоскопія, додатковий кальцій, додатковий вітамін D, калорії, гормональна терапія

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вег-ці 1.12 (0.87,1.44)
    Песко(b)   0.77 (0.53,1.13)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег(a) 1.00
    Вег-цы 1.39 (1.01,1.91)
    Песко(b) 0.64 (0.37, 1.10)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.


    Рак простати


    Результати для рака передміхурової залози в таблиці 5 нижче аналогічні колоректальним; тільки дослідження здоров’я адвентистів (Adventist Health) показало статистично значущу різницю.


    Таблиця 5. Ризик розвитку раку передміхурової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.90 (0.61, 1.33)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.66 (0.27, 1.59)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета анализ [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.60, 1.39)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]


    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.29 (0.62, 2.68)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.65 (0.44, 0.95)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостережень


    В AHS-2 у веганів спостерігався більш низький ризик, ніж у звичайних м’ясоїдів, навіть після коригування за ІМТ. В EPIC-Oxford у тих, хто споживав рибу, була статистично значуща і більш низька частота раку передміхурової залози, ніж у звичайних м’ясоїдів. Див. Таблицю 6 нижче.


    Таблиця 6. Ризик розвитку раку передміхурової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [19]

    2002-2013

    Не-вег(a) 1.00
    Полу-вег(c) 1.18 (0.91, 1.54)
    Песко-вег(b) 1.07 (0.88, 1.31)
    Лакто-ово 0.96 (0.83, 1.12)
    Веган 0.66 (0.50, 0.87)

    Вік, раса, сімейна історія хвороб, освіта, скрінінг, споживання калорій, ІМТ

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.87 (0.64,1.18)
    Песко-вег(b) 0.57 (0.33,0.99)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м’яса, окрім риби. | b Не їли іншого м’яса, окрім риби. 

    | c Споживали червоне м’ясо або птицю ≤1 раз / місяць, але все м’ясо разом (включаючи рибу) <1 раз / тиждень.


    Рак молочної залози


    На жаль, одне (ледве) значне відкриття полягало у тому, що у вегетаріанців частіше спостерігався рак молочної залози в дослідженні Health Food Shoppers. Див. Таблицю 7 нижче. Це дослідження не коригувалося за ознакою наяви своїх дітей, що захищає від раку молочної залози, а у жінок-вегетаріанок, як правило, менше дітей.


    Таблиця 7. Ризик раку молочної залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [21]

    2002-2011

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.91 (0.67, 1.23)
    Песко-вег 0.91 (0.71, 1.17)
    Лакто-ово  1.05 (0.89, 1.23)
    Веган 0.78 (0.58, 1.05)
    Усі вег 0.97 (0.84, 1.11)

    раса, зріст, фізична активність, сімейна історія раку, мамографія, вік настання менопаузи, вік настання менархе, протизаплідні таблетки, гормональна замісна терапія, вік першої дитини, кількість дітей, грудне годування, рівень освіти, куріння, алкоголь

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.94 (0.77, 1.13)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.66, 2.31)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вег-нці  0.95 (0.55, 1.63)

    вік, куріння та дослідження

    Смертність

    South Asian-Born Women Living in UK [8]

    1995-1999

    Не-вег 1.00
    Вег-ці  0.77 (0.50, 0.19)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Захворюваність

    «Випадок-контроль»

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.62 (1.01, 2.60)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Індія [7]

    1980-1984

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.25 (0.48, 1.67)

    вік, регіон

    Захворюваність

    «Випадок-контроль»

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.80 (0.56, 1.15)

    вік

    Захворюваність

    6 років спостережень.


    Таблиця 8. Показники раку молочної залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.77, 1.08)
    Песко-вег(b) 1.05 (0.86, 1.28)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак легенів


    Таблиця 9. Показники раку легень

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.69, 2.17)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.27 (0.60, 2.68)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.84 (0.59, 1.18)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.19 (0.70, 2.02)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.86 (0.42, 1.79)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостережень.


    Таблиця 10. Показники раку легень

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.75,1.65)
    Песко-вег(b) 0.59 (0.29,1.23)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак яєчників


    Таблиця 11. Показники раку яєчників

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.49, 1.46)

    вік, стать, паління

    Захворюваність


    Таблица 12. Показатели рака яичников.

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці  0.69 (0.45, 0.07)
    Песко-вег(b) 0.37 (0.18, 0.77)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак матки


    Таблиця 13. Показники раку матки

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.58, 1.23)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостереження


    Рак шлунку


    Таблиця 14. Показники раку шлунку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри 

    Коригування

    Примітки

    Мета-аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.02 (0.64, 1.62)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність


    Таблиця 15. Показники раку шлунку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Корректировка

    Заметки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.36 (0.16, 0.78)
    Песко-вег(b) 0.29 (0.07,1.2)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Панкреатичний рак


    В таблиці 16 показано, що вегетаріанці мали приблизно вполовину менші показники раку підшлункової залози у порівнянні з людьми, що їли м’ясо більше одного разу на день. У порівнянні з усіма м’ясоїдами показники не відрізнялись суттєво.


    Таблиця 16. Ризик раку підшлункової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Adventist Health [10]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.46 (0.06, 1.39)

    вік, стать, куріння, інші продукти

    Смертність



    Вегетаріанці 1.00
    Не-вег(a) 2.18 (1.04, 4.58)

    вік, стать


    a Споживали м’ясо більше одного разу на день. 


    Таблиця 17. Ризик раку підшлункової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.94 (0.52, 0.71)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.34, 0.96)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    См. Частина 2.

    Посилання
    ---

    Cancer, Vegetarianism, and Diet (p.1)


    [source]


    Last updated: September 2015


    This article will address the subject of cancer rates in vegetarians. Very little data exists for vegans. The tables in this article are extracted from all studies that have looked at vegetarians and show the rates of cancer mortality (how many people died from the disease) or incidence (how many people contracted the disease).


    Contents



    Cancer Risk of Vegetarians


    Each table below looks at a different type of cancer and whether there has been a difference in risk between vegetarians and non-vegetarians.


    Some things to keep in mind:


    • Because the Meta-Analysis included participants in the Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian, and Oxford Vegetarian studies; and the EPIC-Oxford study includes many of the same people as were in the Oxford Vegetarian study, many of these results are not from completely different populations.

    • Although the 2012 paper from Adventist Health Study-2 [15] found some statistically significant differences between vegetarians and non-vegetarians for some specific cancers, they included semi- and pesco-vegetarians in the "vegetarian" category and thus are not listed below. Individual cancer categories were analyzed among the diet groups and female vegans had a lower risk of "all female cancers" before adjusting for body mass index (BMI). Vegans also had a slightly higher rate of urinary tract cancers after adjusting for BMI.

    • There is no data on North American vegetarians who are not also Seventh-day Adventists.


    In the tables, statistically significant findings are in red type. In order for the rate to be statistically significant, the numbers in the confidence interval (in the parentheses) must both either be less than 1.00 or greater than 1.00. If you are not familiar with statistics, click here for a quick explanation of disease rate statistics.


    EPIC-Oxford: Cancer Mortality (2015)


    In the 2015 paper from EPIC-Oxford [19], there was no difference in all cancer mortality between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (0.93, 0.82-1.05). Vegetarians had lower rates of death from pancreatic (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic (0.50, 0.32-0.79), but not colorectal, lung, breast, or ovary cancers.


    After excluding participants who changed diet categories during the study, vegetarians had a lower risk of all cancer (0.82, 0.72-0.94), and similar findings as above for the other cancers.


    Vegans suffered from 67 deaths from cancer, with a rate not significantly different from regular meat-eaters (1.14, 0.88-1.47).


    General Cancer


    Note: We are moving away from the table format below as it's becoming too unwieldy.


    Table 1 show that the 2014 study from EPIC-Oxford is the first to show vegetarians to have a lower cancer rate than non-vegetarians (not including pesco-vegetarians). It took 14.9 years of follow-up before a statistically significant difference developed.


    Table 1. Risk for All Cancers Combined.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Non-Veg 1.00

    Pesco-Veg .88 (.80, .97)

    Vegetarians .88 (.82, .95)

    smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

    Incidence

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians .93 (.71, 1.04)

    age, gender, smoking

    Incidence

    EPIC-Oxford [3]

    1993-2002

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians 1.11 (.82, 1.51)

    age, gender, smoking

    Mortality

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians 1.06 (.85, 1.34)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians 1.18 (.99, 1.41)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Heidelberg Vegetarian [1]

    1978-1989

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians 1.59 (.87, 2.94)


    gender, duration of diet, BMI (smoking did not effect results)

    Mortality. Non-vegetarians ate meat "occasionally."


    Table 2 shows that the most recent reports from both AHS-2 and EPIC-Oxford found a lower cancer rate in vegans compared to non-vegetarians.


    Table 2. Risk For All Cancers Combined.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Non-Veg 1.00

    Pesco .88 (.80, .97)

    Lacto-ovo .89 (.83, .96)

    Vegan .81 (.66, .98)

    smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

    Incidence

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Non-Veg 1.00

    Semi .98 (.82, 1.17)

    Pesco .88 (.77, 1.01)

    Lacto-ovo .93 (.85, 1.02)

    Vegan .84 (.72, .99)

    age, race, family history of cancer, education, smoking, alcohol, age at menarche, pregnancies, breastfeeding, oral contraceptives, hormone replacement therapy, and menopause status. Adjusting for physical activity did not change the results.

    Incidence

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Non-Veg 1.00

    Semi .98 (.83, 1.18)

    Pesco .89 (.77, 1.03)

    Lacto-ovo .95 (.86, 1.04)

    Vegan .86 (.73, 1.00)

    Same as above, plus BMI

    Incidence

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Vega 1.00

    Vegetarians .88 (.81, .96)

    Pescob .82 (.73, .93)


    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Vega 1.00

    Vegetarians .89 (.80, 1.00)

    Pescob .83 (.71,   .96)

    age, gender, smoking

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Specific Cancers


    The tables below do not include the results of the 2014 EPIC-Oxford [16] or 2015 EPIC-Oxford [20] reports. These reports are starting to contain so many different analyses that maintaining these tables is becoming unwieldy; we are assessing whether to change the format to something much simpler.


    Colorectal Cancer


    Table 3 shows one study that found a higher risk of colorectal cancer for vegetarians and one study that found a lower risk.


    Table 3. Risk For Colorectal Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Non-Veg 1.00

    Vegetarians .78 (.51, .20)

    age, gender

    Incidence

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .89 (.58, 1.39)

    age, gender, energy, smoking, alcohol, BMI, physical activity, education

    Incidence

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Non-Veg 1.00
    Pesco-Veg   .66 (.48, .92)
    Vegetarians 1.03 (.84, 1.26)

    smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

    Incidence

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.49 (1.09, .03)

    age, gender, smoking

    Incidence

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.42 ( .76,2.67)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Oxford Vegetarian [6]

    1980-1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .85 ( .55, .32)

    age, sex, alcohol, smoking

    Incidence

    Meta-Analysis [5]

    1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .99 (.77,1.27)

    age, gender, smoking, and study

    Mortality

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .85 (.52, 1.39)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .53 (.35, .81)

    age, gender

    Incidence


    Table 4 divides populations into more specific diet groups:


    Table 4. Risk For Colorectal Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    AHS-2 [17]

    2002-2014

    Non-Veg 1.00
    Semi-Veg  .92 (.62,1.37)
    Pesco  .57 (.40,.82)
    Lacto-ovo  .82 (.65,1.02)
    Vegan  .84 (.59-1.19)



    age, race, gender, education, exercise, smoking, alcohol, family history, peptic ulcers, inflammatory bowel disease, diabetes mellitus, aspirin, statins, prior colonoscopy or flexible sigmoidoscopy, supplemental calcium, supplemental vitamin D, calories, hormone therapy

    Incidence

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Vega 1.00
    Vegetarians 1.12 (.87,1.44)
    Pesco(b)   .77 (.53,1.13)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians 1.39 (1.01,1.91)
    Pesco(b) .64 (.37, 1.10)

    age, gender, smoking

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Prostate Cancer


    The results for prostate cancer, Table 5 below, are similar to colorectal; only the Adventist Health Study showed a statistically significant difference.


    Table 5. Risk For Prostate Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .90 (.61, 1.33)

    age, gender, smoking

    Incidence

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .66 (.27, 1.59)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Meta-Analysis [5]

    1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .91 (.60, 1.39)

    age, gender, smoking, and study

    Mortality

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.29 (.62, 2.68)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .65 (.44,  .95)

    age, gender

    Incidence. 6 years of follow up.


    In AHS-2, vegans had a lower risk than regular meat-eaters, even after adjusting for BMI. In EPIC-Oxford, fish-eaters had a statistically significant, lower rate of prostate cancer than regular meat eaters. See Table 6 below.


    Table 6. Risk For Prostate Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    AHS-2 [19]

    2002-2013

    Non-Veg(a) 1.00
    Semi-Veg(c) 1.18 (.91, 1.54)
    Pesco(b) 1.07 (.88, 1.31)
    Lacto-Ovo  .96 (.83, 1.12)
    Vegan  .66 (.50,   .87)

    Age, race, family history, education, screening, caloric intake, BMI

    Incidence

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians   .87 (.64,1.18)
    Pesco(b)   .57 (.33, .99)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish. | cAte red meat or poultry ≤1 time/month but all meats combined (including fish) <1 time/wk.


    Breast Cancer


    Unfortunately, the one (barely) significant finding was that vegetarians had more breast cancer in the Health Food Shoppers study. See Table 7 below. That study did not adjust for having children which is protective against breast cancer, and vegetarian women tend to have fewer children.


    Table 7. Risk For Breast Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    AHS-2 [21]

    2002-2011

    Non-Veg 1.00
    Semi  .91 (.67, 1.23)
    Pesco  .91 (.71, 1.17)
    Lacto-ovo  1.05 (.89, 1.23)
    Vegan  .78 (.58, 1.05)
    All Veg  .97 (.84, 1.11)

    race, height, physical activity, family history of cancer, mammography, age at menopause, age at menarche, birth control pills, hormone replacement therapy, age at first child, number of children, breastfeeding, educational level, smoking, alcohol

    Incidence

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .94 (.77, 1.13)

    age, gender, smoking

    Incidence

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.23 (.66,2.31)

    age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Meta-Analysis [5]

    1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .95 (.55, 1.63)

    age, smoking, and study

    Mortality

    South Asian-Born Women Living in UK [8]

    1995-1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians  .77 (.50, .19)

    age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Incidence. Case control.

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.62 (1.01,2.60)

    age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    India [7]

    1980-1984

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.25 (.48, 1.67)

    age, region

    Incidence. Case control.

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .80 (.56, 1.15)

    age

    Incidence. 6 years of follow up.


    Table 8. Rates for Breast Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians .91 (.77, 1.08)
    Pesco(b) 1.05 (.86, 1.28)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Lung Cancer


    Table 9. Rates for Lung Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.23 (.69, 2.17)

    age, gender, smoking

    Incidence

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.27 (.60, 2.68)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Meta-Analysis [5]

    1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .84 (.59, 1.18)

    age, gender, smoking, and study

    Mortality

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.19 (.70, 2.02)

    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

    Mortality

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .86 (.42, 1.79)

    age, gender

    Incidence. 6 years of follow up.


    Table 10. Rates for Lung Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians 1.11(.75,1.65)
    Pesco(b) .59 (.29,1.23)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Ovarian Cancer


    Table 11. Rates for Ovarian Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians  .85 (.49, 1.46)

    age, gender, smoking

    Incidence


    Table 12. Rates for Ovarian Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians  .69 (.45, .07)
    Pesco(b)  .37 (.18,  .77)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Uterine Cancer


    Table 13. Rates for Uterine Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians  .85 (.58, 1.23)

    age, gender

    Incidence. 6 years of follow up.


    Stomach Cancer


    Table 14. Risk for Stomach Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    Meta-Analysis [5]

    1999

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.02 (.64, 1.62)

    age, gender, smoking, and study

    Mortality


    Table 15. Risk for Stomach Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians  .36 (.16, .78)
    Pesco(b)  .29 (.07,1.2)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    Pancreatic Cancer


    Table 16 shows that vegetarians had about half the rate of pancreatic cancer compared to people who ate meat more than once daily. In comparison to all meat eaters, the rates were not significantly different.


    Table 16. Risk for Pancreatic Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    Adventist Health [10]

    1976-1982

    Non-Veg 1.00
    Vegetarians  .46 (  .06, 1.39)

    age, sex, smoking, other foods 


    Mortality



    Vegetarians 1.00 

    Non-Veg(a) 2.18 (1.04, 4.58)

    age, gender

    Mortality

    aAte meat more than once daily.


    Table 17. Risk for Pancreatic Cancer.

    Study

    Years

    Risk and Confidence Interval

    Adjustments

    Notes

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Non-Veg(a) 1.00
    Vegetarians .94 (.52, .71)
    Pesco(b)  .82 (.34, .96)

    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

    Incidence

    aExcluding those who ate no meat other than fish. | bAte no meat other than fish.


    See Part 2.

    References
    ---


    ***

    Footnotes

     

    1. Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R. Dietary and lifestyle determinants of mortality among German vegetarians. Int J Epidemiol. 1993 Apr;22(2):228-36.

     

    2. Appleby PN, Key TJ, Thorogood M, Burr ML, Mann J. Mortality in British vegetarians. Public Health Nutr. 2002 Feb;5(1):29-36.

     

    3. Key TJ, Appleby PN, Davey GK, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):533S-538S.

     

    4. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.

     

    5. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S.

     

    6. Sanjoaquin MA, Appleby PN, Thorogood M, Mann JI, Key TJ. Nutrition, lifestyle and colorectal cancer incidence: a prospective investigation of 10998 vegetarians and nonvegetarians in the United Kingdom. Br J Cancer. 2004 Jan 12;90(1):118-21.

     

    7. Rao DN, Ganesh B, Desai PB. Role of reproductive factors in breast cancer in a low -risk area: a case-control study. Br J Cancer. 1994 Jul;70(1):129-32.

     

    8. Dos Santos Silva I, Mangtani P, McCormack V, Bhakta D, Sevak L, McMichael AJ. Lifelong vegetarianism and risk of breast cancer: a population-based case-control study among South Asian migrant women living in England. Int J Cancer. 2002 May 10;99(2):238-44.

     

    9. Rao DN, Ganesh B, Rao RS, Desai PB. Risk assessment of tobacco, alcohol and diet in oral cancer--a case-control study. Int J Cancer. 1994 Aug 15;58(4):469-73.

     

    10. Mills PK, Beeson WL, Abbey DE, Fraser GE, Phillips RL. Dietary habits and past medical history as related to fatal pancreas cancer risk among Adventists. Cancer. 1988 Jun 15;61(12):2578-85.

     

    11. Mills PK, Preston-Martin S, Annegers JF, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Risk factors for tumors of the brain and cranial meninges in Seventh-Day Adventists. Neuroepidemiology. 1989;8(5):266-75.

     

    12. Doll R, Peto R. The causes of cancer: quantitative estimates of avoidable risks of cancer in the United States today. Journal of the National Cancer Institute 1981;66:1191-308.

     

    13. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S

     

    14. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Allen NE, Thorogood M, Mann JI. Cancer incidence in British vegetarians. Br J Cancer. 2009 Jul 7;101(1):192-7. Epub 2009 Jun 16.

     

    15. Tantamango-Bartley Y, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Fraser G. Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2012 Nov 20. | link

     

    16. Key TJ, Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Schmidt JA, Travis RC. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. Am J Clin Nutr. 2014 Jun 4. | link

     

    17. Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, Fan J, Sveen L, Bennett H, Knutsen SF, Beeson WL, Jaceldo-Siegl K, Butler TL, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA Intern Med. 2015 Mar 9. [Epub ahead of print] | link

     

    18. Gilsing AM, Schouten LJ, Goldbohm RA, Dagnelie PC, van den Brandt PA, Weijenberg MP. Vegetarianism, low meat consumption and the risk of colorectal cancer in a population based cohort study. Sci Rep. 2015 Aug 28;5:13484. | link

     

    19. Tantamango-Bartley Y, Knutsen SF, Knutsen R, Jacobsen BK, Fan J, Beeson WL, Sabate J, Hadley D, Jaceldo-Siegl K, Penniecook J, Herring P, Butler T, Bennett H, Fraser G. Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr. 2015 Nov 11. | link

     

    20. Appleby PN, Crowe FL, Bradbury KE, Travis RC, Key TJ. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom. Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):218-30. | link

     

    21. Penniecook-Sawyers JA, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Beeson L, Knutsen S, Herring P, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and the risk of breast cancer in a low-risk population. Br J Nutr. 2016 Mar 18:1-8. | link

     

    Other Papers Reviewed in Preparing this Report

     

    American Dietetic Association; Dietitians of Canada. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65.

     

    Chang CC, Yu MW, Lu CF, Yang CS, Chen CJ. A nested case-control study on association between hepatitis C virus antibodies and primary liver cancer in a cohort of 9,775 men in Taiwan. J Med Virol. 1994 Jul;43(3):276-80.

     

    Frentzel-Beyme R, Claude J, Eilber U. Mortality among German vegetarians: first results after five years of follow-up. Nutr Cancer. 1988;11(2):117-26.

     

    Key TJ, Schatzkin A, Willett WC, Allen NE, Spencer EA, Travis RC. Diet, nutrition and the prevention of cancer. Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):187-200.

     

    Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang- Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and non-vegetarians: a collaborative analysis of 8300 deaths among 76,000 men and women in five prospective studies. Public Health Nutr. 1998 Mar;1(1):33-41.

     

    Key TJ, Thorogood M, Appleby PN, Burr ML. Dietary habits and mortality in 11,000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. BMJ. 1996 Sep 28;313(7060):775-9.

     

    Kinlen LJ, Hermon C, Smith PG. A proportionate study of cancer mortality among members of a vegetarian society. Br J Cancer. 1983 Sep;48(3):355-61.

     

    Kinlen LJ. Meat and fat consumption and cancer mortality: A study of strict religious orders in Britain. Lancet. 1982 Apr 24;1(8278):946-9.

     

    Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Cohort study of diet, lifestyle, and prostate cancer in Adventist men. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):598-604.

     

    Mills PK, Beeson WL, Phillips RL, Fraser GE. Dietary habits and breast cancer incidence among Seventh-day Adventists. Cancer. 1989 Aug 1;64(3):582-90.

     

    Phillips RL. Role of life-style and dietary habits in risk of cancer among seventh-day adventists. Cancer Res. 1975 Nov;35(11 Pt. 2):3513-22.

     

    Singh PN, Fraser GE. Dietary risk factors for colon cancer in a low -risk population. Am J Epidemiol. 1998 Oct 15;148(8):761-74.

     

    Snowdon DA. Animal product consumption and mortality because of all causes combined, coronary heart disease, stroke, diabetes, and cancer in Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):739-48.

     

    Taylor EF, Burley VJ, Greenwood DC, Cade JE. Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study. Br J Cancer. 2007 Apr 10;96(7):1139-46. Erratum in: Br J Cancer. 2007 Jun 4;96(11):1780.
    "Vegetarian" / "no meat" categories did not exclude fish.

     

    Travis RC, Allen NE, Appleby PN, Spencer EA, Roddam AW, Key TJ. A prospective study of vegetarianism and isoflavone intake in relation to breast cancer risk in British women. Int J Cancer. 2008 Feb 1;122(3):705-10.
    Basically same results as reference 13 Key at al. Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-7S.




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар