• Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)



    Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)


    Останнє оновлення: вересень 2015 р.

    В даній статті буде розглянуто питання про поширеність раку серед вегетаріанців. Дуже мало даних для веганів. Таблиці в цій статті наведено з усіх досліджень, в яких вивчали вегетаріанців, і вони містять показники смертності від раку (кількість людей, що померли від цієї хвороби) або захворюваність (кількість людей, що було зареєстровано з даною хворобою).

    Зміст

    • Ризик раку у вегетарианцев
    • EPIC-Oxford: Показники смертності від раку (2015)
      • Усі види раку
      • Колоректальний рак
      • Рак передміхурової залози
      • Рак молочної залози
      • Рак легень
      • Рак яєчників
      • Рак матки
      • Рак шлунки
      • Панкреатичний рак
      • Рак мозку
      • Рак ротової порожнини
      • Рак верхньої травної системи
      • Рак шийки матки
      • Рак меланоми
      • Рак тіла матки
      • Рак нирок
      • Рак сечового міхура
      • Лімфатичний рак і рак гемопоетичної тканини
    • Дієта і компоненти способу життя та рак
    • Посилання

    Ризик раку у вегетаріанців

    У кожній таблиці нижче розглядається рак певного типу і те, чи існує різниця в ризику між вегетаріанцями та невегетаріанцями.

    Деякі речі, які варто брати до уваги:

    • Оскільки метааналіз включав учасників досліджень Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian та Oxford Vegetarian Studies; а дослідження EPIC-Oxford включає в себе багатьох із тих самих людей, що були і в Оксфордському вегетаріанському дослідженні,багато з цих результатів не можуть бути розглянуті як ті, що відносяться до зовсім різних популяцій.
    • Не дивлячись на те, що в статті 2012 року про Adventist Health Study-2 (15) були виявлені статистично значимі відмінності між вегетаріанцями та не вегетаріанцями для деяких конкретних видів раку, дослідники включали полу-вегетаріанців та песко-вегетаріанців до категорії “вегетаріанці”, тож ці дані не перераховані нижче. Окремі категорії раку були проаналізовані серед різних дієтичних груп, але у жінок-веганок був більш низький ризик “усіх жіночих видів раку” до коригування даних за індексом маси тіла (ІМТ). У веганів також був дещо високий рівень раку сечового тракту після коригування даних за ІМТ.
    • Немає даних про північноамериканських вегетаріанцях, які також не є при цьому адвентистами сьомого дня.

    У таблицях статистично значимі висновки виділено червоним кольором. Для того, щоб показник був статистично значимим, числа у довірчому інтервалі (в круглих скобках) мають бути одночасно або менше 1,00, або більше 1,00. Якщо ви не знайомі зі статистикою, натисніть тут, щоб отримати короткий опис статистичних методів оцінювання захворюваності.

    EPIC-Oxford: Смертність від раку (2015)

    У документі 2015 року від EPIC-Oxford (19) не було ніякої різниці щодо смертності від раку усіх типів серед вегетаріанців (з веганами включно) та звичайних м’ясоїдів (0,93, 0,82-1,05). У вегетаріанців спостерігалися більш низькі показники смертності від панкреатичного раку (0,48, 0,28-0,82) та лімфатичного раку (0,50, 0,32-0,79), але не колоректального раку, раку легень, грудей або яєчників.

    Після виключення учасників, які змінили дієтичні категорії під час дослідження, вегетаріанці мали більш низький ризик розвитку всіх видів раку (0,82, 0,72-0,94) та аналогічні дані, вказані вище для інших видів раку.

    Серед веганів було зафіксовано 67 смертей від раку, показник яких суттєво не відрізнявся від звичайних м’ясоїдів (1,14, 0,88-1,47).

    Загальна картина по захворюваності раком

    Примітка. Ми уникаємо табличного формату нижче, оскільки він стає надто громіздким.

    Таблиця 1 показує, що дослідження 2014 року з EPIC-Oxford є першим, що вказує на те, що вегетаріанці мають більш низький показник розвитку раку, ніж невегетаріанці (не враховуючи песко-вегетаріанців). Знадобилось 14,9 років нагляду до того, як виникла статистично значима відмінність.

    Таблиця 1. Ризик від усіх видів рака, узагальнено
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford16
    1993-2010
    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Вегетаріанці  0.88 (0.82, 0.95)
    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору
    Захворюваність
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.93 (0.71, 1.04)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    EPIC-Oxford3
    1993-2002
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.82, 1.51)
    вік, стать, куріння
    Смертність
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.06 (0.85, 1.34)
    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.18 (0.99, 1.41)
    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Heidelberg Vegetarian1
    1978-1989
    Не-вег 1.00
    Вегетарианці 1.59 (0.87, 2.94)
    стать, тривалість дієти, ІМТ (куріння не вплинуло на результати)
    Смертність.
    Не вегетаріанці їли м’ясо “інколи”.

    В таблиці 2 показано, що в найостанніших докладах, як в AHS-2, так і в EPIC-Oxford, виявлені більш низькі показники розвитку раку у веганів, порівнюючи з не вегетаріанцями.

    Таблиця 2. Ризик від усіх видів раку, узагальнено
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford16
    1993-2010
    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Лакто-ово 0.89 (0.83, 0.96)
    Веган 0.81 (0.66, 0.98)
    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору
    Захворюваність
    Adventist Health Study-215
    2002-2006
    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.98 (0.82, 1.17)
    Песко-вег 0.88 (0.77, 1.01)
    Лакто-ово 0.93 (0.85, 1.02)
    Веган 0.84 (0.72, 0.99)

    вік, раса, сімейна історія раку, освіта, куріння, алкоголь, вік менархе, вагітність, грудне годування, оральні контрацептиви, замісна гормональна терапія та стан менопаузи.
    Коригування фізичної активності не змінило результатів.
    Захворюваність
    Adventist Health Study-215
    2002-2006
    Не-вег 1.00
    Полу-вег  0.98 (0.83, 1.18)
    Песко-вег 0.89 (0.77, 1.03)
    Лакто-ово 0.95 (0.86, 1.04)
    Веган 0.86 (0.73, 1.00)
    Те саме, що й вище, плюс ІМТ
    Захворюваність
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.88 (0.81, 0.96)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.73, 0.93)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.80, 1.00)
    Песко-вег(b) 0.83 (0.71, 0.96)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.

    Окремі види раку

    У приведених нижче таблицях не приводяться результати EPIC-Oxford 2014 року (16) або EPIC-Oxford 2015 року (20). Ці звіти починають містити так багато різної аналітики, що важко підтримувати ці громіздкі таблиці; ми оцінюємо, чи потрібно змінювати формат на інший, більш простий.

    Колоректальний рак

    В таблиці 3 показано одне дослідження, в якому виявлений більш високий ризик розвитку колоректального раку у вегетаріанців, та одне дослідження, яке виявило більш низький ризик.

    Таблиця 3. Ризик колоректального раку
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    Netherlands Cohort Study18
    1986-2006
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.78 (0.51,0.20)
    вік, стать
    Захворюваність
    Netherlands Cohort Study18
    1986-2006
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.58, 1.39)
    вік, стать, енергія, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, освіта
    Захворюваність
    EPIC-Oxford16
    1993-2010
    Не-вег 1.00
    Песко-вег 0.66 (0.48, 0.92)
    Вегетаріанці 1.03 (0.84, 1.26)
    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору
    Захворюваність
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.49 (1.09, 0.03)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.42 (0.76, 2.67)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Oxford Vegetarian6
    1980-1999
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85(0.55, 0.32)
    вік, стать, алкоголь, куріння
    Захворюваність
    Мета аналіз5
    1999
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.99 (0.77, 1.27)
    вік, стать, куріння та дослідження
    Смертність
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.85 (0.52, 1.39)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Adventist Health4
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.53 (0.35, 0.81)
    вік, стать
    Захворюваність

    Таблиця 4 ділить населення на більш конкретні дієтичні групи:

    Таблиця 4. Ризик колоректального раку
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    AHS-217
    2002-2014
    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.92 (0.62,1.37)
    Песко  0.57 (0.40,0.82)
    Лакто-ово  0.82 (0.65,1.02)
    Веган  0.84 (0.59-1.19)
    вік, раса, стать, освіта, фізичні вправи, куріння, алкоголь, сімейна історія хвороб, пептичні виразки, запальне захворювання кишківника, цукровий діабет, прийом аспірину, статіни, попередня колоноскопія або гнучка сигмоїдоскопія, додатковий кальцій, додатковий вітамін D, калорії, гормональна терапія
    Захворюваність
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вег-ці 1.12 (0.87,1.44)
    Песко(b)   0.77 (0.53,1.13)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег(a) 1.00
    Вег-цы 1.39 (1.01,1.91)
    Песко(b) 0.64 (0.37, 1.10)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.

    Рак простати

    Результати для рака передміхурової залози в таблиці 5 нижче аналогічні колоректальним; тільки дослідження здоров’я адвентистів (Adventist Health) показало статистично значущу різницю.

    Таблиця 5. Ризик розвитку раку передміхурової залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.90 (0.61, 1.33)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.66 (0.27, 1.59)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Мета анализ5
    1999
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.60, 1.39)
    вік, стать, куріння та дослідження
    Смертність
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.29 (0.62, 2.68)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Adventist Health4
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.65 (0.44, 0.95)
    вік, стать
    Захворюваність
    6 років спостережень

    В AHS-2 у веганів спостерігався більш низький ризик, ніж у звичайних м’ясоїдів, навіть після коригування за ІМТ. В EPIC-Oxford у тих, хто споживав рибу, була статистично значуща і більш низька частота раку передміхурової залози, ніж у звичайних м’ясоїдів. Див. Таблицю 6 нижче.

    Таблиця 6. Ризик розвитку раку передміхурової залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    AHS-219
    2002-2013
    Не-вег(a) 1.00
    Полу-вег(c) 1.18 (0.91, 1.54)
    Песко-вег(b) 1.07 (0.88, 1.31)
    Лакто-ово 0.96 (0.83, 1.12)
    Веган 0.66 (0.50, 0.87)
    Вік, раса, сімейна історія хвороб, освіта, скрінінг, споживання калорій, ІМТ
    Захворюваність
    EPIC-Oxford14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.87 (0.64,1.18)
    Песко-вег(b) 0.57 (0.33,0.99)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м’яса, окрім риби. | b Не їли іншого м’яса, окрім риби.
    | c Споживали червоне м’ясо або птицю ≤1 раз / місяць, але все м’ясо разом (включаючи рибу) <1 раз / тиждень.

    Рак молочної залози

    На жаль, одне (ледве) значне відкриття полягало у тому, що у вегетаріанців частіше спостерігався рак молочної залози в дослідженні Health Food Shoppers. Див. Таблицю 7 нижче. Це дослідження не коригувалося за ознакою наяви своїх дітей, що захищає від раку молочної залози, а у жінок-вегетаріанок, як правило, менше дітей.

    Таблиця 7. Ризик раку молочної залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    AHS-221
    2002-2011
    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.91 (0.67, 1.23)
    Песко-вег 0.91 (0.71, 1.17)
    Лакто-ово  1.05 (0.89, 1.23)
    Веган 0.78 (0.58, 1.05)
    Усі вег 0.97 (0.84, 1.11)
    раса, зріст, фізична активність, сімейна історія раку, мамографія, вік настання менопаузи, вік настання менархе, протизаплідні таблетки, гормональна замісна терапія, вік першої дитини, кількість дітей, грудне годування, рівень освіти, куріння, алкоголь
    Захворюваність
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.94 (0.77, 1.13)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.66, 2.31)
    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Мета аналіз5
    1999
    Не-вег 1.00
    Вег-нці  0.95 (0.55, 1.63)
    вік, куріння та дослідження
    Смертність
    South Asian-Born Women Living in UK8
    1995-1999
    Не-вег 1.00
    Вег-ці  0.77 (0.50, 0.19)
    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Захворюваність
    «Випадок-контроль»
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.62 (1.01, 2.60)
    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Індія7
    1980-1984
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.25 (0.48, 1.67)
    вік, регіон
    Захворюваність
    «Випадок-контроль»
    Adventist Health4
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.80 (0.56, 1.15)
    вік
    Захворюваність
    6 років спостережень.

    Таблиця 8. Показники раку молочної залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.77, 1.08)
    Песко-вег(b) 1.05 (0.86, 1.28)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.

    Рак легенів

    Таблиця 9. Показники раку легень
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.69, 2.17)
    вік, стать, куріння
    Захворюваність
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.27 (0.60, 2.68)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Мета аналіз5
    1999
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.84 (0.59, 1.18)
    вік, стать, куріння та дослідження
    Смертність
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.19 (0.70, 2.02)
    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження
    Смертність
    Adventist Health4
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.86 (0.42, 1.79)
    вік, стать
    Захворюваність
    6 років спостережень.

    Таблиця 10. Показники раку легень
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.75,1.65)
    Песко-вег(b) 0.59 (0.29,1.23)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.

    Рак яєчників

    Таблиця 11. Показники раку яєчників
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.49, 1.46)
    вік, стать, паління
    Захворюваність

    Таблица 12. Показатели рака яичников.
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці  0.69 (0.45, 0.07)
    Песко-вег(b) 0.37 (0.18, 0.77)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.

    Рак матки

    Таблиця 13. Показники раку матки
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    Adventist Health4
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.58, 1.23)
    вік, стать
    Захворюваність
    6 років спостереження

    Рак шлунку

    Таблиця 14. Показники раку шлунку
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    Мета-аналіз5
    1999
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.02 (0.64, 1.62)
    вік, стать, куріння та дослідження
    Смертність

    Таблиця 15. Показники раку шлунку
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Корректировка
    Заметки
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.36 (0.16, 0.78)
    Песко-вег(b) 0.29 (0.07,1.2)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.

    Панкреатичний рак

    В таблиці 16 показано, що вегетаріанці мали приблизно вполовину менші показники раку підшлункової залози у порівнянні з людьми, що їли м’ясо більше одного разу на день. У порівнянні з усіма м’ясоїдами показники не відрізнялись суттєво.

    Таблиця 16. Ризик раку підшлункової залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    Adventist Health10
    1976-1982
    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.46 (0.06, 1.39)
    вік, стать, куріння, інші продукти
    Смертність


    Вегетаріанці 1.00
    Не-вег(a) 2.18 (1.04, 4.58)
    вік, стать

    a Споживали м’ясо більше одного разу на день.

    Таблиця 17. Ризик раку підшлункової залози
    Дослідження
    Роки
    Ризик та інтервал довіри
    Коригування
    Примітки
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.94 (0.52, 0.71)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.34, 0.96)
    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору
    Захворюваність
    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.

    См. Частина 2.

    Посилання
    ---

    Cancer, Vegetarianism, and Diet (part 1)


    Last updated: September 2015

    This article will address the subject of cancer rates in vegetarians. Very little data exists for vegans. The tables in this article are extracted from all studies that have looked at vegetarians and show the rates of cancer mortality (how many people died from the disease) or incidence (how many people contracted the disease).

    Contents

    • Cancer Risk of Vegetarians
    • EPIC-Oxford: Cancer Mortality Rates (2015)
      • General Cancer
      • Colorectal
      • Prostate
      • Breast
      • Lung
      • Ovarian
      • Uterine
      • Stomach
      • Pancreatic
      • Brain
      • Oral
      • Upper Digestive Tract
      • Cervical
      • Melanoma
      • Endometrial
      • Kidney
      • Bladder
      • Lymphatic & Hematopoietic Tissue
    • Diet and Lifestyle Components and Cancer
    • References

    Cancer Risk of Vegetarians

    Each table below looks at a different type of cancer and whether there has been a difference in risk between vegetarians and non-vegetarians.

    Some things to keep in mind:

    • Because the Meta-Analysis included participants in the Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian, and Oxford Vegetarian studies; and the EPIC-Oxford study includes many of the same people as were in the Oxford Vegetarian study, many of these results are not from completely different populations.
    • Although the 2012 paper from Adventist Health Study-2 (15) found some statistically significant differences between vegetarians and non-vegetarians for some specific cancers, they included semi- and pesco-vegetarians in the "vegetarian" category and thus are not listed below. Individual cancer categories were analyzed among the diet groups and female vegans had a lower risk of "all female cancers" before adjusting for body mass index (BMI). Vegans also had a slightly higher rate of urinary tract cancers after adjusting for BMI.
    • There is no data on North American vegetarians who are not also Seventh-day Adventists.

    In the tables, statistically significant findings are in red type. In order for the rate to be statistically significant, the numbers in the confidence interval (in the parentheses) must both either be less than 1.00 or greater than 1.00. If you are not familiar with statistics, click here for a quick explanation of disease rate statistics.

    EPIC-Oxford: Cancer Mortality (2015)

    In the 2015 paper from EPIC-Oxford (19), there was no difference in all cancer mortality between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (0.93, 0.82-1.05). Vegetarians had lower rates of death from pancreatic (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic (0.50, 0.32-0.79), but not colorectal, lung, breast, or ovary cancers.

    After excluding participants who changed diet categories during the study, vegetarians had a lower risk of all cancer (0.82, 0.72-0.94), and similar findings as above for the other cancers.

    Vegans suffered from 67 deaths from cancer, with a rate not significantly different from regular meat-eaters (1.14, 0.88-1.47).

    General Cancer

    Note: We are moving away from the table format below as it's becoming too unwieldy.

    Table 1 show that the 2014 study from EPIC-Oxford is the first to show vegetarians to have a lower cancer rate than non-vegetarians (not including pesco-vegetarians). It took 14.9 years of follow-up before a statistically significant difference developed.

    Table 1. Risk for All Cancers Combined.
    Study
    Years
    Risk and Confidence Interval
    Adjustments
    Notes
    EPIC-Oxford16
    1993-2010
    Non-Veg 1.00
    Pesco-Veg .88 (.80, .97)
    Vegetarians .88 (.82, .95)
    smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method
    Incidence
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .93 (.71, 1.04)
    age, gender, smoking
    Incidence
    EPIC-Oxford3
    1993-2002
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.11 (.82, 1.51)
    age, gender, smoking
    Mortality
    Oxford Vegetarian2
    1980-2000
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.06 (.85, 1.34)
    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up
    Mortality
    Health Food Shoppers2
    1973-1997
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.18 (.99, 1.41)
    age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up
    Mortality
    Heidelberg Vegetarian1
    1978-1989
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians 1.59 (.87, 2.94)
    gender, duration of diet, BMI (smoking did not effect results)
    Mortality. Non-vegetarians ate meat "occasionally."

    Table 2 shows that the most recent reports from both AHS-2 and EPIC-Oxford found a lower cancer rate in vegans compared to non-vegetarians.

    Table 2. Risk For All Cancers Combined.
    Study
    Years
    Risk and Confidence Interval
    Adjustments
    Notes
    EPIC-Oxford16
    1993-2010
    Non-Veg 1.00
    Pesco .88 (.80, .97)
    Lacto-ovo .89 (.83, .96)
    Vegan .81 (.66, .98)
    smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method
    Incidence
    Adventist Health Study-215
    2002-2006
    Non-Veg 1.00
    Semi .98 (.82, 1.17)
    Pesco .88 (.77, 1.01)
    Lacto-ovo .93 (.85, 1.02)
    Vegan .84 (.72, .99)
    age, race, family history of cancer, education, smoking, alcohol, age at menarche, pregnancies, breastfeeding, oral contraceptives, hormone replacement therapy, and menopause status. Adjusting for physical activity did not change the results.
    Incidence
    Adventist Health Study-215
    2002-2006
    Non-Veg 1.00
    Semi .98 (.83, 1.18)
    Pesco .89 (.77, 1.03)
    Lacto-ovo .95 (.86, 1.04)
    Vegan .86 (.73, 1.00)
    Same as above, plus BMI
    Incidence
    EPIC-Oxford 14
    1993-2006
    Non-Vega 1.00
    Vegetarians .88 (.81, .96)
    Pescob .82 (.73, .93)
    age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment
    Incidence
    EPIC-Oxford13
    1993-2005
    Non-Vega 1.00
    Vegetarians .89 (.80, 1.00)
    Pescob .83 (.71, &n