• Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)



    Рак, вегетаріанство та дієта (ч.1)


    Останнє оновлення: вересень 2015 р.


    В даній статті буде розглянуто питання про поширеність раку серед вегетаріанців. Дуже мало даних для веганів. Таблиці в цій статті наведено з усіх досліджень, в яких вивчали вегетаріанців, і вони містять показники смертності від раку (кількість людей, що померли від цієї хвороби) або захворюваність (кількість людей, що було зареєстровано з даною хворобою).


    Зміст 



    Ризик раку у вегетаріанців


    У кожній таблиці нижче розглядається рак певного типу і те, чи існує різниця в ризику між вегетаріанцями та невегетаріанцями.


    Деякі речі, які варто брати до уваги:


    • Оскільки метааналіз включав учасників досліджень Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian та Oxford Vegetarian Studies; а дослідження EPIC-Oxford включає в себе багатьох із тих самих людей, що були і в Оксфордському вегетаріанському дослідженні,багато з цих результатів не можуть бути розглянуті як ті, що відносяться до зовсім різних популяцій. 

    • Не дивлячись на те, що в статті 2012 року про Adventist Health Study-2 [15] були виявлені статистично значимі відмінності між вегетаріанцями та не вегетаріанцями для деяких конкретних видів раку, дослідники включали полу-вегетаріанців та песко-вегетаріанців до категорії “вегетаріанці”, тож ці дані не перераховані нижче. Окремі категорії раку були проаналізовані серед різних дієтичних груп, але у жінок-веганок був більш низький ризик “усіх жіночих видів раку” до коригування даних за індексом маси тіла (ІМТ). У веганів також був дещо високий рівень раку сечового тракту після коригування даних за ІМТ. 

    • Немає даних про північноамериканських вегетаріанцях, які також не є при цьому адвентистами сьомого дня.


    У таблицях статистично значимі висновки виділено червоним кольором. Для того, щоб показник був статистично значимим, числа у довірчому інтервалі (в круглих скобках) мають бути одночасно або менше 1,00, або більше 1,00. Якщо ви не знайомі зі статистикою, натисніть тут, щоб отримати короткий опис статистичних методів оцінювання захворюваності. 


    EPIC-Oxford: Смертність від раку (2015)


    У документі 2015 року від EPIC-Oxford [19] не було ніякої різниці щодо смертності від раку усіх типів серед вегетаріанців (з веганами включно) та звичайних м’ясоїдів (0,93, 0,82-1,05). У вегетаріанців спостерігалися більш низькі показники смертності від панкреатичного раку (0,48, 0,28-0,82) та лімфатичного раку (0,50, 0,32-0,79), але не колоректального раку, раку легень, грудей або яєчників.


    Після виключення учасників, які змінили дієтичні категорії під час дослідження, вегетаріанці мали більш низький ризик розвитку всіх видів раку (0,82, 0,72-0,94) та аналогічні дані, вказані вище для інших видів раку.


    Серед веганів було зафіксовано 67 смертей від раку, показник яких суттєво не відрізнявся від звичайних м’ясоїдів (1,14, 0,88-1,47).


    Загальна картина по захворюваності раком


    Примітка. Ми уникаємо табличного формату нижче, оскільки він стає надто громіздким.


    Таблиця 1 показує, що дослідження 2014 року з EPIC-Oxford є першим, що вказує на те, що вегетаріанці мають більш низький показник розвитку раку, ніж невегетаріанці (не враховуючи песко-вегетаріанців). Знадобилось 14,9 років нагляду до того, як виникла статистично значима відмінність.


    Таблиця 1. Ризик від усіх видів рака, узагальнено

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Вегетаріанці  0.88 (0.82, 0.95)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.93 (0.71, 1.04)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [3]

    1993-2002

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.82, 1.51)

    вік, стать, куріння

    Смертність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.06 (0.85, 1.34)

    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.18 (0.99, 1.41)

    вік, стать, куріння;
    виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Heidelberg Vegetarian [1]

    1978-1989

    Не-вег 1.00
    Вегетарианці 1.59 (0.87, 2.94)

    стать, тривалість дієти, ІМТ (куріння не вплинуло на результати)

    Смертність.

    Не вегетаріанці їли м’ясо “інколи”.


    В таблиці 2 показано, що в найостанніших докладах, як в AHS-2, так і в EPIC-Oxford, виявлені більш низькі показники розвитку раку у веганів, порівнюючи з не вегетаріанцями. 


    Таблиця 2. Ризик від усіх видів раку, узагальнено

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
    Лакто-ово 0.89 (0.83, 0.96)
    Веган 0.81 (0.66, 0.98)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.98 (0.82, 1.17)
    Песко-вег 0.88 (0.77, 1.01)
    Лакто-ово 0.93 (0.85, 1.02)
    Веган 0.84 (0.72, 0.99)


    вік, раса, сімейна історія раку, освіта, куріння, алкоголь, вік менархе, вагітність, грудне годування, оральні контрацептиви, замісна гормональна терапія та стан менопаузи.

    Коригування фізичної активності не змінило результатів.

    Захворюваність

    Adventist Health Study-2 [15]

    2002-2006

    Не-вег 1.00
    Полу-вег  0.98 (0.83, 1.18)
    Песко-вег 0.89 (0.77, 1.03)
    Лакто-ово 0.95 (0.86, 1.04)
    Веган 0.86 (0.73, 1.00)

    Те саме, що й вище, плюс ІМТ

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.88 (0.81, 0.96)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.73, 0.93)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.80, 1.00)
    Песко-вег(b) 0.83 (0.71, 0.96)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.


    Окремі види раку


    У приведених нижче таблицях не приводяться результати EPIC-Oxford 2014 року [16] або EPIC-Oxford 2015 року [20]. Ці звіти починають містити так багато різної аналітики, що важко підтримувати ці громіздкі таблиці; ми оцінюємо, чи потрібно змінювати формат на інший, більш простий.


    Колоректальний рак


    В таблиці 3 показано одне дослідження, в якому виявлений більш високий ризик розвитку колоректального раку у вегетаріанців, та одне дослідження, яке виявило більш низький ризик. 

     

    Таблиця 3. Ризик колоректального раку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.78 (0.51,0.20)

    вік, стать

    Захворюваність

    Netherlands Cohort Study [18]

    1986-2006

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.89 (0.58, 1.39)

    вік, стать, енергія, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, освіта

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [16]

    1993-2010

    Не-вег 1.00
    Песко-вег 0.66 (0.48, 0.92)
    Вегетаріанці 1.03 (0.84, 1.26)

    куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.49 (1.09, 0.03)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.42 (0.76, 2.67)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Oxford Vegetarian [6]

    1980-1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85(0.55, 0.32)

    вік, стать, алкоголь, куріння

    Захворюваність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.99 (0.77, 1.27)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.85 (0.52, 1.39)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.53 (0.35, 0.81)

    вік, стать

    Захворюваність


    Таблиця 4 ділить населення на більш конкретні дієтичні групи:


    Таблиця 4. Ризик колоректального раку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [17]

    2002-2014

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.92 (0.62,1.37)
    Песко  0.57 (0.40,0.82)
    Лакто-ово  0.82 (0.65,1.02)
    Веган  0.84 (0.59-1.19)

    вік, раса, стать, освіта, фізичні вправи, куріння, алкоголь, сімейна історія хвороб, пептичні виразки, запальне захворювання кишківника, цукровий діабет, прийом аспірину, статіни, попередня колоноскопія або гнучка сигмоїдоскопія, додатковий кальцій, додатковий вітамін D, калорії, гормональна терапія

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вег-ці 1.12 (0.87,1.44)
    Песко(b)   0.77 (0.53,1.13)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег(a) 1.00
    Вег-цы 1.39 (1.01,1.91)
    Песко(b) 0.64 (0.37, 1.10)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.| b Не їли м'яса, крім риби.


    Рак простати


    Результати для рака передміхурової залози в таблиці 5 нижче аналогічні колоректальним; тільки дослідження здоров’я адвентистів (Adventist Health) показало статистично значущу різницю.


    Таблиця 5. Ризик розвитку раку передміхурової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.90 (0.61, 1.33)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.66 (0.27, 1.59)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета анализ [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.60, 1.39)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]


    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.29 (0.62, 2.68)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.65 (0.44, 0.95)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостережень


    В AHS-2 у веганів спостерігався більш низький ризик, ніж у звичайних м’ясоїдів, навіть після коригування за ІМТ. В EPIC-Oxford у тих, хто споживав рибу, була статистично значуща і більш низька частота раку передміхурової залози, ніж у звичайних м’ясоїдів. Див. Таблицю 6 нижче.


    Таблиця 6. Ризик розвитку раку передміхурової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [19]

    2002-2013

    Не-вег(a) 1.00
    Полу-вег(c) 1.18 (0.91, 1.54)
    Песко-вег(b) 1.07 (0.88, 1.31)
    Лакто-ово 0.96 (0.83, 1.12)
    Веган 0.66 (0.50, 0.87)

    Вік, раса, сімейна історія хвороб, освіта, скрінінг, споживання калорій, ІМТ

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.87 (0.64,1.18)
    Песко-вег(b) 0.57 (0.33,0.99)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м’яса, окрім риби. | b Не їли іншого м’яса, окрім риби. 

    | c Споживали червоне м’ясо або птицю ≤1 раз / місяць, але все м’ясо разом (включаючи рибу) <1 раз / тиждень.


    Рак молочної залози


    На жаль, одне (ледве) значне відкриття полягало у тому, що у вегетаріанців частіше спостерігався рак молочної залози в дослідженні Health Food Shoppers. Див. Таблицю 7 нижче. Це дослідження не коригувалося за ознакою наяви своїх дітей, що захищає від раку молочної залози, а у жінок-вегетаріанок, як правило, менше дітей.


    Таблиця 7. Ризик раку молочної залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    AHS-2 [21]

    2002-2011

    Не-вег 1.00
    Полу-вег 0.91 (0.67, 1.23)
    Песко-вег 0.91 (0.71, 1.17)
    Лакто-ово  1.05 (0.89, 1.23)
    Веган 0.78 (0.58, 1.05)
    Усі вег 0.97 (0.84, 1.11)

    раса, зріст, фізична активність, сімейна історія раку, мамографія, вік настання менопаузи, вік настання менархе, протизаплідні таблетки, гормональна замісна терапія, вік першої дитини, кількість дітей, грудне годування, рівень освіти, куріння, алкоголь

    Захворюваність

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.94 (0.77, 1.13)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.66, 2.31)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вег-нці  0.95 (0.55, 1.63)

    вік, куріння та дослідження

    Смертність

    South Asian-Born Women Living in UK [8]

    1995-1999

    Не-вег 1.00
    Вег-ці  0.77 (0.50, 0.19)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Захворюваність

    «Випадок-контроль»

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.62 (1.01, 2.60)

    вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Індія [7]

    1980-1984

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.25 (0.48, 1.67)

    вік, регіон

    Захворюваність

    «Випадок-контроль»

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.80 (0.56, 1.15)

    вік

    Захворюваність

    6 років спостережень.


    Таблиця 8. Показники раку молочної залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.91 (0.77, 1.08)
    Песко-вег(b) 1.05 (0.86, 1.28)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак легенів


    Таблиця 9. Показники раку легень

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.23 (0.69, 2.17)

    вік, стать, куріння

    Захворюваність

    Oxford Vegetarian [2]

    1980-2000

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.27 (0.60, 2.68)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Мета аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.84 (0.59, 1.18)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність

    Health Food Shoppers [2]

    1973-1997

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 1.19 (0.70, 2.02)

    вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

    Смертність

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вег-ці 0.86 (0.42, 1.79)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостережень.


    Таблиця 10. Показники раку легень

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 1.11 (0.75,1.65)
    Песко-вег(b) 0.59 (0.29,1.23)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак яєчників


    Таблиця 11. Показники раку яєчників

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [13]

    1993-2005

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.49, 1.46)

    вік, стать, паління

    Захворюваність


    Таблица 12. Показатели рака яичников.

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці  0.69 (0.45, 0.07)
    Песко-вег(b) 0.37 (0.18, 0.77)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Рак матки


    Таблиця 13. Показники раку матки

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Adventist Health [4]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 0.85 (0.58, 1.23)

    вік, стать

    Захворюваність

    6 років спостереження


    Рак шлунку


    Таблиця 14. Показники раку шлунку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри 

    Коригування

    Примітки

    Мета-аналіз [5]

    1999

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці 1.02 (0.64, 1.62)

    вік, стать, куріння та дослідження

    Смертність


    Таблиця 15. Показники раку шлунку

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Корректировка

    Заметки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.36 (0.16, 0.78)
    Песко-вег(b) 0.29 (0.07,1.2)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    Панкреатичний рак


    В таблиці 16 показано, що вегетаріанці мали приблизно вполовину менші показники раку підшлункової залози у порівнянні з людьми, що їли м’ясо більше одного разу на день. У порівнянні з усіма м’ясоїдами показники не відрізнялись суттєво.


    Таблиця 16. Ризик раку підшлункової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    Adventist Health [10]

    1976-1982

    Не-вег 1.00
    Вегетаріанці  0.46 (0.06, 1.39)

    вік, стать, куріння, інші продукти

    Смертність



    Вегетаріанці 1.00
    Не-вег(a) 2.18 (1.04, 4.58)

    вік, стать


    a Споживали м’ясо більше одного разу на день. 


    Таблиця 17. Ризик раку підшлункової залози

    Дослідження

    Роки

    Ризик та інтервал довіри

    Коригування

    Примітки

    EPIC-Oxford [14]

    1993-2006

    Не-вег(a) 1.00
    Вегетаріанці 0.94 (0.52, 0.71)
    Песко-вег(b) 0.82 (0.34, 0.96)

    вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

    Захворюваність

    a Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.| b Не їли іншого м'яса, крім риби.


    См. Частина 2.

    Посилання
    ---

    Cancer, Vegetarianism, and Diet (p.1)


    [source]


    Last updated: September 2015


    This article will address the subject of cancer rates in vegetarians. Very little data exists for vegans. The tables in this article are extracted from all studies that have looked at vegetarians and show the rates of cancer mortality (how many people died from the disease) or incidence (how many people contracted the disease).


    Contents