• Частота захворювань серед вегетаріанців та веганів



    Частота захворювань серед вегетаріанців та веганів


    автор: Джек Норріс.
    останнє оновлення: грудень 2013

    Нижче наведено короткий опис досліджень про рівень смертності та частоту захворювань серед вегетаріанців. Частота захворювань раком не була включена, і знаходиться за даним посиланням  Рак, вегетаріанство та дієта

    В таблицях статистично важливі результати виділені червоним кольором. Для того щоб результати були визнаними як статистично важливими, довірчий інтервал ( числа в дужках) повинен знаходитись повністю за 1.00, або до 1.00. Якщо ви не знайомі зі статистикою, перейдіть за посиланням для швидкого пояснення статистика захворюваності.

    Зміст

    • Дослідження
    • Стандартизований коефіцієнт смертності
    • Мета-аналіз смертності (1999)
    • Мета-аналіз смертності (2012)
    • EPIC-Оксфорд (Європейське перспективне дослідження раку і харчування (EPIC))
      • Рівень смертності (2015)
      • Серцеві захворювання (2013)
      • Катаракта (2011)
      • Дивертикульоз товстої кишки (2011)
      • Смертність від серцевих захворювань (2009)
      • Переломи кісток (2007)
      • Попередні показники смертності (2003)
      • Смертність у Великій Британії (2002)
    • Дослідження здоров'я адвентистів-2
      • Смертність
      • Гіпотиреоїдизм
    • Дослідження здоров'я адвентистів
    • Дослідження Гейдельберга ( Вегетаріанці Німеччини)
    • Висновки
    • Додаткова література
    • Список літератури

    Дослідження

    Пояснення різних видів досліджень, їхніх переваг чи недоліків можна прочитати у статті  Основи досліджень типів харчування.

    У наведених далі дослідженнях був зіставлений рівень захворюваності у людей з різним раціонами,але подібним способом життя :

    Демографічне дослідження з великим числом вегетаріанців
    Дослідження
    Країна
    Рік
    Число веганів
    Смертність серед адвентистів
    США
    1960-65

    Дослідження здоров'я адвентистів
    США
    1974-97

    Покупці здорової їжі (Health Food Shoppers)
    Велика Британія
    1976-88

    Оксфорд: Вегетаріанство (Oxford Vegetarian)
    Велика Британія
    1981-2000

    Гейдельберг
    Німеччина
    1978-99

    Мета-аналіз всіх 5 вищевказаних досліджень

    1999

    EPIC-Оксфорд
    Велика Британія
    1993 -
    2,600
    США
    2002 -
    5,500

    Стандартизовані коефіцієнти смертності

    Нижче наведенні дослідження порівнюють показники смертності (кількість смертей на 100,000 осіб в рік, віком до 90 років)  досліджуваної групи людей до більшої групи осіб даного регіону, відоме як стандартизовані коефіцієнти смертності (СТС).

    СТС були наступними:

    • EPIC-Оксфорд - 52% (8)
    • Дослідження смертності серед адвентистів - 49% (3)
    • Покупці здорової їжі - 56% (3)
    • Дослідження Оксфордського університету (Вегетаріанство)- 46% (3)
    • Дослідження Гейдельберга - 48% (3)

    Це означає, що рівень смертності в досліджуваної групи був наполовину меншим, ніж серед населення їхнього регіону. Дослідники вважають, що більша частина цієї різниці обумовлена нижчою кількістю курців серед досліджуваних (3), і завдяки “ефекту здорового добровольця” (люди, що ведуть здоровий спосіб життя, мають більшу схильність до добровільної участі у дослідженнях, ніж прихильники нездорового). Проте, деякі відмінності могли бути пов'язаними із здоровим харчуванням досліджуваної групи по відношенні до загального населення(3, 8).

    Мета-аналіз смертності (1999)

    Мета-аналіз 1999 року (3) порівнює рівень смертності вегетаріанців з не вегетаріанцями ( натисніть сюди для чисельності ракових захворювань). Незважаючи на те, що вже було проведено нові дослідження смертності серед вегетаріанців, мета-аналіз 1999 року залишається єдиним, що брав до уваги вегетаріанців як з Північної Америки так і з Європи, та до сих пір заслуговує більшої уваги ніж все, що опубліковано на сьогоднішній день.    

    Таблиця 1. Відношення рівнів смертності вегетаріанців до невегетаріанців
    Захворювання
    Рівні та довірчий інтервал
    Ішемічна хвороба серця
    Невегетаріанці 1.00
    Вегетаріанці 0.76 (0.62, 0.94)
    Цереброваскулярні захворювання
    Невегетаріанці 1.00
    Вегетаріанці 0.93 (0.74, 1.17)
    Інші причини
    Невегетаріанці 1.00
    Вегетаріанці 0.95 (0.82, 1.11)

    У табл.1 показано, що ризик захворювання на ішемічні хвороби серця нижчий на 24% у вегетаріанців, проте не було різниці у випадку інсультів та інших причин.

    Був також підрозділ аналізу, який розділив вегетаріанську групу на лакто-ово вегетаріанців та веганів. Дослідження покупців здорової їжі було залишене поза цим розділом аналізу, оскільки воно не розрізняло лакто-ово вегетаріанців та веганів (6).
      
    У порівнянні з 31 766 людьми, що їли м'ясо як мінімум раз на тиждень:

    • Нерегулярні споживачі м'яса (8135 чоловік, що їли м'ясо менше одного разу на тиждень) знижували смертність від серцевих захворювань на 20% і знизили загальну смертність на 10%.
    • Особи, що не споживали м'яса окрім риби (2375 чоловік), знизили смертність від серцевих захворювань на 34% і знизили загальну смертність на 18%.
    • Лакто-ово вегетаріанці (23 265 осіб) зменшили смертність від раку легень на 38%, смертність від серцевих захворювань на 34% та знизили смертність на 15%.
    • Вегани (753 чоловік) мали рівень серцевих захворювань 0.74 (0,46, 1,21) і смертність 1,00 (0,70, 1,44). Не було статистично значущих відмінностей між веганами та звичайними м'ясоїдами за будь-якими причинами смерті.

    Таблиця 2. Причини смерті 68 веганів
    Захворювання
    Число
    Серцеві захворювання
    17
    Інфаркт
    4
    Рак легенів
    2
    Рак шлунка
    2
    Колоректальний рак
    1
    Рак грудей
    0
    Рак простати
    0
    Інші причини
    42
    Всього
    68

    Протягом цього демографічного дослідження було зареєстровано 68 смертей серед веган на відміну від 3 017 смертей серед м'ясоїдів. Класифікація причин смерті у веган зображена у табл.2.

    Автор дослідження сказав, під час особистої розмови, що категорія смерті "Інші причини", не пов'язана із способом харчування і тому не була поділена на менші категорії.

    Чи могли вегани жити краще?

    Слід зазначити, що коли ці дослідження почалися, велика важливість того, щоб вегани мали надійне джерело вітаміну В12, не була відома.

    Мета-аналіз смертності (2012)

    Хоча мета-аналіз 2012 року (автори Хуанг та ін.(11)) є більш пізнім, він не може бути таким надійним, як мета-аналіз 1999р., оскільки включає дослідження священиків Дзен 1984 р. (12), котрі були переважно напіввегетаріанцями та використовував стандартизований коефіцієнт смертності (порівнюючи священиків Дзен до більшої групи населення, ніж вегетаріанців з не-вегетаріанцями в межах однієї групи). Результати дослідження Гейдельберга також були включені, а його контрольна група була напіввегетаріанці, що означає, що в мета-аналізі 2012 року були напіввегетаріанці як у групі "вегетаріанці", так і "невегетаріанці". Хоча це не ідеально, це зробило результати упередженими, ускладнюючі задачу знайти потенційну перевагу вегетаріанського способу харчування. Перевагою є те, що мета-аналіз 2012 р. включає дані EPIC-Оксфорд, що були не доступними для аналізу 1999р. У таблиці наведені результати.

    Мета-аналіз 2012
    Рівень смертності серед вегетаріанців
    Інші причин
    0.91 (0.66, 1.16)
    Смертність від ішемічної хвороби серця
    0.71 (0.56, 0.87)
    Смертність від цереброваскулярних захворювань
    0.88 (0.70, 1.06)
    Комбінована смертність від ішемічної хвороби серця та цереброваскулярних захворювань
    0.84 (0.54, 1.14)
    Захворюваність на рак
    0.82 (0.67, 0.97)

    EPIC-Оксфорд: Смертність (2015)

    У даному дослідженні за 2015 рік (19), рівень смертності осіб до 90 років не відрізнявся у вегетаріанців (у тому числі веганів) від звичайних м'ясоїдів (1.02, 0.94-1.10). Вегетаріанці мали більш низькі показники смертності від раку підшлункової залози (0,48, 0,28-0,82) та раку лімфовузлів (0,50, 0,32-0,79).

    Напіввегетаріанці мали більш низькі показники смертності від раку підшлункової залози (0,55, 0,36 - 0,86). Песко-вегетаріанці мали нижчий рівень смертності від усіх видів раку (0,82, 0,70-0,97), але більш високі показники серцево-судинних захворювань (1,22, 1,02-1,46).

    У головному дослідженні абзацу вище, деякі з учасників були перенесені до інших категорій через зміну їхнього харчування. Дослідники зробили другий аналіз, в якому учасники, які змінили свій раціон, були усунені. Виявлено зменшення ризику ранньої смерті у вегетаріанців на 8%, що було статистично достовірним (0.92, 0.84-0.99). Подальше обмеження результатів - до смертності осіб до 75 років -  зміцнило дані (0.86, 0.77-0.97).

    Коли вегани були відділені від інших вегетаріанців, статистично значущих відмінностей в рівнях смертності для шести великих категорій смерті не було. Усунення учасників, які змінили раціон, істотно не змінили результати. Зареєстровано тільки 166 смертей серед веганів у порівнянні до 1 929 смертей серед цілої групи.Це означало, що досягнення статистичної значущості було би малоймовірним.

    EPIC-Оксфорд: Серцеві захворювання (2013)

    У дослідженні EPIC-Оксфорд частоту серцевих захворювань всіх вегетаріанців у порівнянні з невегетаріанцями було підраховано з 1993 до 2009 року (13). На початку дослідження учасники, імовірно, не мали серцевих захворювань. Результати показали, що вегетаріанці мали статистично значущі результати, зниження ризику серцевих захворювань на приблизно 30%. Це підтвердилося навіть після коригування за індексом маси тіла (ІМТ) та вилучення перших двох років подальшого спостереження.
    Дослідники вважають, що різниця в частоті серцевих захворювань пов'язана, в основному, з нижчим рівнем холестерину, відмінного від ЛПВЩ, та нижчим рівнем систолічного артеріального тиску вегетаріанців.

    Ризик серцевих захворювань вегетаріанців у порівнянні з невегетаріанцями. EPIC-Оксфорд
    Зміни
    Відсоток
    Модель 1: вік, куріння, алкоголь, фізична активність, освіта, соціально-економічний стан, оральні контрацептиви, гормонозамісна терапія
    0.68 (0.58, 0.81)
    Модель 1 плюс індекс маси тіла
    0.72 (0.61, 0.85)
    Модель 1, виключивши перші 2 роки спостереження
    0.69 (0.58, 0.82)

    EPIC-Оксфорд: Дивертикульоз товстої кишки (2011)

    Після 11 з половиною років спостережень, у дослідженні EPIC Oxford було виявлено, що ризик дивертикулярного захворювання нижчий на 31 % (0,69, 0,55-0,86) серед вегетаріанців  в порівнянні з м’ясоїдами (14).

    EPIC-Оксфорд: Катаракта (2011)

    Під час аналізу учасників EPIC-Оксфорд, ≥ 40 років, статистично значимий нижчий ризик катаракти був виявлений у вегетаріанців в порівнянні з м’ясоїдами (9). Вегани мали на 40% менше ризик катаракти, ніж ті, хто їв понад 100 г м'яса на день. Більш детальні результати наведено в таблиці нижче. Результати переважно застосовуються для людей віком ≥ 65 років, на час відбору для дослідження.

    Ризик катаракти в EPIC-Oxford
    Група
    Кількість
    Ризик
    Споживачі великої кількості м’яса  ≥ 100 г./день
    329
    1.00
    Споживачі середньої кількості м’яса, 50 - 99 г./день
    489
    0.96, 0.84-1.11
    Споживачі малої кількості м’яса < 50 г./день
    301
    0.85, 0.72-0.99
    Пескетаріанці
    148
    0.79, 0.65-0.97
    Лакто-ово вегетаріанці
    198
    0.70, 0.58-0.84
    Вегани
    19
    0.60, 0.38-0.96
    Результати коригуються за: віком, курцем, етнічною групою, попереднім високим кров'яним тиском, отримання довготривалого лікування, гормональної замісної терапії.

    EPIC-Oxford: смертність від серцевих захворювань (2009)

    Результати смертності від серцевих захворювань, інсульту та інших причин станом до червня 2007 року за даними EPIC-Oxford були опубліковані у 2009 році (8). Не було статистично значущих відмінностей між вегетаріанцями та м'ясоїдами за рівнем смертності від будь-якого з цих захворювань. Проте, це, мабуть, було пов'язано з порівняно незначною кількістю смертей від серцевих захворювань в цілому,що призвело до браку статистичної значущості.

    Не було відмінностей між звичайними м'ясоїдами, пескетаріанцями та вегетаріанцями. Вегани не були відокремленими від групи вегетаріанців. Результати коригувалися за віком, статтю, курінням та споживанням алкоголю.

    Автори зазначили:

    “Середнє споживання м'яса серед м'ясоїдів було досить помірним, у жінок - 79 г / д, у жінок - 67 г / д; це набагато нижче, від того що було зазначено в Національному дослідженні дієти та харчування у Великобританії. Споживання овочів та фруктів було вище серед вегетаріанців, ніж серед м’ясоїдів, але відмінності не були великими (<20%).Таким чином, якщо високий рівень споживання м'яса мав негативний вплив і високий рівень споживання фруктів та овочів мав сприятливий ефект, відносно низький рівень споживання м’яса та високий рівень фруктів та овочів серед м’ясоїдів у цій групі людей міг зменшити ймовірність спостерігати низьку смертність у вегетаріанців в порівнянні з невегетаріанцями”.

    EPIC-Оксфорд: Переломи кісток (2007)

    У дослідженні 2007 року “EPIC-Оксфорд: Переломи кісток” було виявлено, що рівень перелому кісток у веганів був на 37 % вищий ніж у м’ясоїдів (10). Коли результати були скориговані за рівнем кальцію в раціоні, у веганів більше не спостерігався високий рівень. І серед осіб, які отримували 525 мг кальцію на добу (лише 55% веганів у порівнянні з 95% інших груп осіб з різними дієтами), у веганів були такі ж показники переломів, як і інші досліджуваних групи.

    Більш детальну інформацію можна знайти в статті Кістки, Вітамін D та Кальцій.

    Epic-Oxford: попередні показники смертності (2003)

    У 2003 році було опубліковано попередні результати з EPIC-Оксфорд (Оксфордська складова Європейського перспективного дослідження раку та харчування), що порівнювали показники смертності у 46 562 осіб (7). Більше 33% досліджуваних були вегетаріанцями (включаючи багато веганів). Результати не виявили статистично значущих відмінностей між вегетаріанцями та невегетаріанцями в будь-якій категорії смертності, які включали рак, захворювання кровообігу, ішемічну хворобу серця, цереброваскулярне захворювання (інсульт), всі інші причини та всі причини разом.

    Смертність у Великій Британії (2002)

    2002 року були опубліковані кінцеві співвідношення смертності у Дослідженні про вивчення покупців продуктів здорового харчування та з дослідження “Оксфорд: Вегетаріанство” (15). Оскільки дані з цими групами осіб були опубліковані в мета-аналізі 1999 року, і багато хто з учасників продовжував брати участь у EPIC-Оксфорді, я не буду повторювати висновки тут.

    Проте було одне дослідження, яке ще не було опубліковано, і це співвідношення смертності для "психічних та неврологічних захворювань". У дослідженні про вивчення покупців продуктів здорового харчування не було виявлено різниці між вегетаріанцями та невегетаріанцями. Однак в дослідженні “Оксфорд: Вегетаріанство” вегетаріанці мали в 2,5 більшу кількість смертей (2.46, 1.21-5.01). Після виключення перших п’яти років подальшого спостереження, рівень смертності знизився до 2,21 (1.02 – 4.78).

    Тоді як рівень смертності був статистично значущим з великою різницею, широкий довірчий інтервал вказував та те, що результати могли бути випадковим шансом. Ще одне ймовірне пояснення це те, що дефіцит вітаміну B12 веде до неврологічних розладів. Менш імовірною можливістю, котру не можна повністю виключати, є те, що вегетаріанці страждають низьким рівнем ДГК.

    Два аналізи з дослідження здоров’я адвентистів порівнювали деменцію у вегетаріанців та невегетаріанців, вони були опубліковані в одній науковій праці (16). Особи, що брали участь в аналізі повинні були бути вегетаріанцями не менше 20 років. При першому аналізі 68 веганів, 68 ово-лакто вегетаріанців та 136 всеїдних були підібрані за віком, статтю та місцем проживанням.

    Невегетаріанці мали в 2-3 рази більше шансів розвинення деменції, хоча знахідка не була статистично значущою, доки не врахували попереднє споживання м'яса, і навіть тоді результати були всього лиш на межі значущості. Жодної різниці рівня деменції не було виявлено у вегетаріанців в порівнянні з невегетаріанцями другої групи, де особи не були підібрані за певними критеріями.

    Звіт смертності з дослідження “Здоров’я адвентистів-2” за 2013 рік не представив жодної різниці між вегетаріанцями та м’ясоїдами за показниками смертності від неврологічних захворювань, хоча до групи вегетаріанців були включені песко- та флексітаріанці.   

    Виходячи з того, що адвентисти сьомого дня вже давно усвідомлюють, що вітамін В12 не можна знайти в продуктах рослинного походження і є тісною спільнотою, яка сильно підтримує вегетаріанство, є вірогідність того, що дефіцит вітаміну В12 буде менш імовірним під час дослідження "Здоров'я адвентистів", ніж у "Вегетаріанство в Британії".

    Дослідження здоров'я адвентистів-2

    Смертність

    Рівень смертності, дослідження здоров’я адвентистів-2
    Спосіб  харчування
    ЗначенняA
    ІМТB
    Всі причини
    М’ясоїди
    1.00
    1.00
    Всі вегетаріанці
    0.88, 0.80-0.97
    0.90, 0.82-0.98
    Вегетаріанці- чоловіки
    0.82, 0.72-0.94
    0.83, 0.72-0.96
    Вегани
    0.85, 0.73-1.01
    0.84, 0.72-1.00
    Лакто-ово-
    0.91, 0.82-1.00
    0.92, 0.84-1.02
    Песко-
    0.81, 0.69-0.94
    ніякого впливу
    Флекси
    0.92, 0.75-1.13
    ніякого впливу
    Серцево-судинні захворювання
    Всі вегетаріанці
    0.87, 0.75-1.01
    ніякого впливу
    Вегетаріанці - чоловіки
    0.71, 0.51-0.90
    ніякого впливу
    Вегани - чоловіки
    0.58, 0.38-0.89
    ніякого впливу
    Неврологічні захворювання
    Всі Вегетаріанці
    0.93, 0.67-1.29
    ніякого впливу
    Ниркові захворювання
    Всі вегетаріанці
    0.48, 0.28-0.82
    ніякого впливу
    Ендокринні захворювання (перш за все діабет)
    Всі вегетаріанці
    0.61, 0.40-0.92
    0.71, 0.46-1.09
    Інші
    Вегани
    0.74, 0.56-0.99
    ніякого впливу
    Песко-
    0.71, 0.54-0.94
    0.77, 0.60-1.00
    Всі відсотки порівнюються з невегетаріанцями.
    “Вегани” - їли молочні продукти, яйця, м’ясо (включаючи рибу) < один раз в місяць (5,548 осіб)
    Лакто-ово  - м’ясо (включаючи рибу) < один раз в місяць , молочні продукти чи яйця > один раз в місяць (21,177 осіб)
    Песко - м’ясні продукти < один раз в місяць, риба > один раз в місяць (7,194 осіб)
    Флексі - м’ясні продукти (не риба)  ≥ один раз в місяць, різні види м’яса > один раз в місяць але < 1 раза в тиждень (4,031 осіб)
    Всі вегетаріанці - включає в себе всі дієтичні групи людей, перераховані вище.
    Невегетаріанці - 35,359 осіб
    AЗ урахуванням віку, раси, куріння, фізичних навантажень, доходу, освіти, сімейного стану, алкоголю, географічного регіону і сну.
    BДалі коригується за індексом маси тіла (ІМТ)

    В 2013 було опубліковано рівень смертності за перші 5,8 років дослідження здоров’я адвентистів-2 (17). Висновки, про які варто згадати, наведено в таблиці.

    Якщо об’єднати веганів, лакто-ово-вегетаріанців, пескетаріанців та флексітаріанців в одну групу (див. табличну виноску для визначення цих груп) “вегетаріанці”, то ризик смертності нижче на 12%. Після коригування за індексом маси тіла (ІМТ) результати знизились до 10%. З огляду на те, що раціон ймовірно впливає на ІМТ, коригування для ІМТ може замаскувати справжній ефект дієти.

    У веганів ризик смертності був нижчий на 15%, але це не було статистично значимим.

    Різниця в рівнях смертності в основному пояснюється меншою частотою серцево-судинних захворювань серед чоловіків-вегетаріанців.

    Жінки-вегетаріанки мали приблизно ті ж самі значення, як і жінки-невегетаріанки. Це подібно до результатів з дослідження здоров’я адвентистів. Усі вегетаріанці мали перевагу у рівні смертності від ниркових чи ендокринних (переважно діабет) захворювань. Ніяких відмінностей щодо інфекційних або респіраторних захворювань для всіх вегетаріанців не було.

    Жодних відмінностей між дієтичними групами людей для "всіх ракових захворювань" не було.

    В іншому дослідженні з Здоров’я Адвентистів-2 виявлено більш низькі показники захворюваності видами раку, спеціфічними для жінок, а також шлунково-кишковими видами раку, для вегетаріанців у порівнянні з невегетаріанцями, про що йдеться в статті  Рак, вегетаріанство, дієта. Не було достатньо смертей від раку, щоб розбити їх на типи для цього дослідження.

    Корегування щодо калорійності їжі призвело лише до незначних змін результатів.

    Щодо цього дослідження є декілька застережень. Дієта вимірювалась лише на базовому рівні, і вона не переоцінювалася знову (на відміну від EPIC-Оксфорд, де дієта була оцінена декілька раз протягом досліду). Також лише 5,7 років - це не настільки суттєве спостереження, яке, на думку дослідників, вплине на результати таким чином, що пошуки будуть мати упередження щодо ніби відсутності різниці між дієтичними групами.

    Співставивши свої висновки з працею “Вегетаріанство в Британії”, дослідники зазначили:

    “Відсутність подібних знахідок у “Вегетаріанство в Британії” залишається цікавим, і ця різниця заслуговує ретельного вивчення. У двох досліджуваних групах, невегетаріанці - відносно здорова референтна група осіб. В обох дослідженнях профіль поживних речовин для вегетаріанців (особливо веганів) значно відрізнявся від профілю невегетаріанців, а саме: вегетаріанці споживали менше насичених жирів і більше клітковини. Здається, що вегетаріанці Британії та Адвентисти США харчуються дещо по-іншому.

    Наприклад, вегетаріанці в нашому дослідженні споживають більше клітковини та вітаміну С, ніж в EPIC-Оксфорд: середня кількість споживання клітковини в EPIC-Оксфорд веганів складала 27,7 г / д у чоловіків та 26,4 г / д у жінок порівняно з 45,6 г / д у чоловіків та 47,3 г / д у жінок серед веганів дослідження “Здоров’я Адвентистів-2”. Середній вміст вітаміну С в EPIC-Оксфорд вегані склав 125 мг / день у чоловіків і 143 мг / день в жінок порівняно з 224 мг / д в чоловіків та 250 мг / д в жінок серед веганів "Здоров'я адвентистів-2".

    Вегетаріанці,що обрали такий раціон за етичними чи екологічними міркуваннями, можуть харчуватись інакше, ніж ті, хто став вегетаріанцем головним чином через переваги для покращення здоров’я. Ми вважаємо, що розуміння здоровості вегетаріанських дієт може бути основним мотиватором для адвентистів.

    Гіпотиреоїдизм

    У 2013 році були опубліковані показники гіпотиреозу у дослідженні “Здоров’я Адвентистів-2” (18). Відсотки представлені як перехресно на початковому етапі, так і в перспективі після 4-6 років спостереження (точне число не зазначено).

    Результати наведено в таблиці нижче. У перехресному аналізі лакто-ово-вегетаріанці були більш схильні до лікування гіпотиреозу у попередніх роках, хоча статистична значимість була не сильною. Не було інших статистично значущих знахідок, хоча у веганів з'явилася тенденція до меншої кількості випадків гіпотиреозу в перспективі.

    На думку авторів: "Хоча вегетаріанські дієти пов'язані із втратою ваги, що може захищати від гіпотиреозу, менший ризик для веганів лишився навіть після корекції за [індексом маси тіла] та потенційними демографічними факторами".  Цікаво було б подивитися на результати без коригування індексу маси тіла, але цю інформацію не було опубліковано.

    Цікаво, що додавання солі до їжі частіше пов'язане з посиленням гіпотиреозу серед всього населення. Не було визначено, чи це йодована сіль (швидше за все так, бо більшість столової солі в США йодована).

    Рівень гіпотиреоїдизму в Дослідженні здоров’я адвентистів-2 (201) (18)
    Раціон
    Перехресне
    Перспективне
    звичайні м’ясоїди
    1.00
    1.00
    флексітаріанці
    1.04 (0.91-1.19)
    0.87 (0.65-1.17)
    пескетаріанці
    1.02 (0.90-1.15)
    0.87 (0.65-1.17)
    лакто-ово-вегетаріанці
    1.09 (1.01-1.18)
    1.07 (0.91-1.24)
    вегани
    0.89 (0.78-1.01)
    0.78 (0.59-1.03)
    Результати скореговані за віком, індексом маси тіла, статтю, расою, доходом, освітою, використанням солі.

    Дослідження здоров’я адвентистів

    Дослідження здоров'я адвентистів (1) є єдиним великим аналізом щодо загального рівня здоров'я та смертності вегетаріанців у США. Таблиця 4 показує основні результати (крім даних про рак).

    • Дані зібрані протягом 1976-1988 рр.
    • 34 192 учасники дослідження - адвентисти сьомого дня
    • 29 % - вегетаріанці, 7-10 % з вегетаріанців були веганами

    Таблиця 4. Результати дослідження здоров'я в адвентистів
    Чоловіки
    Жінки
    Вегетаріанці
    М’ясоїди
    Вегетаріанці
    М’ясоїди
    ІМТa
    24.3
    26.2
    23.7
    25.9
    Серцеві захворювання
    38% нижче для чоловіків
    Без відмінностей для жінок
    Загальна смертність
    Жили 3,21 роки довше
    Жили на 2.52 роки довше
    aІМТ - індекс маси тіла. Міра здорової маси тіла.Нижче 20 є малою масою тіла, а ≥ 25 - надлишкова вага.

    У порівнянні з м’ясоїдами, вегетаріанці мали приблизно:

    • 1/2 високого кров'яного тиску і діабету
    • 2/3 ревматоїдного артриту

    Тривалість життя з дослідження Здоров'я адвентистів була опублікована в 2001 році (2). Результати показали, що Адвентисти не іспанського походження живуть довше, ніж інші білі люди з Каліфорнії (на 7,28 років більше для чоловіків, 4,42 - для жінок). За даними дослідників, ця група адвентистів сьомого дня мала найдовшу тривалість життя в порівнянні з офіційним аналізом всього світового населення (середня тривалість життя 78,5 років для чоловіків, 82,3 для жінок).

    Показано, що такі змінні збільшують тривалість життя:

    • вегетаріанська дієта
    • регулярне споживання горіхів
    • фізична активність
    • понижена маса тіла
    • відмова від паління

    Дослідження Гейдельберга ( Вегетаріаці Німеччини)

    У 2005 році були опубліковані результати 21 року спостережень дослідження Гейдельберга (5). Мета-аналіз 1999 року включав в себе тільки 11  років спостережень даної групи населення.
    У дослідженні Гейдельберга було лише 60 веганів, що становило 3% досліджуваної групи. Автори стверджують: "Веганство було асоційовано з більшим ризиком смертності (1,59; 95% ДІ (довірчий інтервал), 0,98-2,59), лакто-ово-вегетаріанство (1,08; 95% ДІ, 0,86-1,34), це в порівнянні з невегетаріанцями з помірним споживанням м'яса / риби, що враховує всі інші змінні (дані не показані)."

    Таблиця 5. Результати дослідження Гейдельберга
    Фактори
    Рівень та довірчий інтервал
    Нотатки
    Куріння
    Некурець 1.00
    Курець 2.00 (1.40, 3.00)
    Смертність
    Фізична Активність
    Низька 1.00
    Середня 0.62 ( 0.43, 0.89)
    Висока 0.64 ( 0.44, 0.93)
    Смертність
    Споживання м’яса
    Ніколи 1.00
    >3-ох разів на тиждень 4.80 (1.90, 12.00)
    Ішемічна хвороба серця
    Споживання риби
    Ніколи 1.00
    >1 раз на місяць 2.10 (1.10,  4.00)
    Ішемічна хвороба серця

    Як ви бачите, ці висновки не були статистично значущими, але вони були близькими до значущих для веганів. Також зауважте, що ці "невегетаріанці" були флексітаріанцями, які їли дуже мало м'яса. Не здивувало б мене дізнатись, що вегани не сильно доповнювали свою дієту вітаміном В12.

    Інші результати, що представляють інтерес, наведені в таблиці 5.

    Автори прокоментували про фізичну активність:  

    “Наші результати підтверджують епідеміологічні дані, що свідчать про те, що регулярна та енергійна фізична активність є ефективним засобом запобігання захворюванням крові та раку на різних ділянках.”

    Висновок

    Таким чином, ще недостатньо відомо про рівень смертності серед веганів, щоб зробити будь-які висновки, крім того, що вегани не мають надзвичайно високих показників смертності, і стан здоров'я, ймовірно, кращий, ніж у середньостатистичної людини, завдяки дієті чи здоровому способу життя.

    Додаткові матеріали


    Література
    ---

    Disease Rates of Vegetarians and Vegans


    by Jack Norris, RD
    Last updated: December 2013

    Below is a summary of the research done on mortality and disease rates of vegetarians. It does not include cancer rates which can be found on the Cancer, Vegetarianism, and Diet page.

    In the tables, statistically significant findings are in red type. In order for the rate to be statistically significant, the confidence interval (the numbers in the parentheses) must be either less than or greater than 1.00. If you are not familiar with statistics, click here for a quick explanation of disease rate statistics.

    Contents

    • Studies
    • Standardized Mortality Ratios
    • Mortality Meta-Analysis (1999)
    • Mortality Meta-Analysis (2012)
    • EPIC-Oxford
      • EPIC-Oxford: Mortality Rates (2015)
      • EPIC-Oxford: Heart Disease Incidence (2013)
      • EPIC-Oxford: Cataracts (2011)
      • EPIC-Oxford: Diverticular Disease (2011)
      • EPIC-Oxford: Heart Disease Mortality (2009)
      • EPIC-Oxford: Bone Fractures (2007)
      • EPIC-Oxford: Preliminary Mortality Rates (2003)
      • British Mortality (2002)
    • Adventist Health Study-2
      • AHS2: Mortality (2013)
      • AHS2: Hypothyroidism (2013)
    • Adventist Health Study
    • Heidelberg Study (German Vegetarians)
    • Conclusion
    • Additional Reading
    • References

    Studies

    For an explanation of the different types of studies and their pros and cons, please see the article Basics of Nutrition Research.

    The following studies have compared disease rates between people with different diets but similar lifestyles:

    Population Studies with Large Numbers of Vegetarians
    Study
    Country
    Years
    Number of Vegans
    Adventist Mortality
    USA
    1960-65

    Adventist Health
    USA
    1974-97

    Health Food Shoppers
    UK
    1976-88

    Oxford Vegetarian
    UK
    1981-2000

    Heidelberg
    Germany
    1978-99

    Meta Analysis - of the above studies

    1999

    UK
    1993 -
    2,600
    USA
    2002 -
    5,500

    Standardized Mortality Ratios

    The following studies compared the death rates (deaths per 100,000 people per year, under age 90) of their entire study population to the greater population in that region, known as a Standardized mortality ratios (SMRs).

    The SMRs were:

    • EPIC-Oxford - 52% (8)
    • Adventist Mortality Study - 49% (3)
    • Health Food Shoppers - 56% (3)
    • Oxford Vegetarian Study - 46% (3)
    • Heidelberg Study - 48% (3)

    This means that people in these studies died at about half the rates of the overall populations in their region. The researchers considered most of this difference to be due to lower smoking rates in the study groups (3), and the healthy volunteer effect (3) (healthy people are more likely to volunteer for studies than unhealthy people) but some difference may have been due to a generally healthier diet overall than in the population at large (3, 8).

    Mortality Meta-Analysis (1999)

    The 1999 Meta-Analysis (3) compared vegetarian death rates to non-vegetarians (click here for cancer rates). Although there have been more recent studies on vegetarian mortality rates, the 1999 Meta-Analysis remains the one study that included vegetarians from both North America and Europe and still probably deserves the most weight of anything that has been released to date.

    Table 1. Vegetarian vs. Non-vegetarian Death Rates.
    Disease
    Rates and Confidence Interval
    Ischemic heart disease
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .76 (.62,.94)
    Cerebrovascular disease
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians   .93 (.74,1.17)
    All causes
    Non-Veg 1.00
    Vegetarians .95 (.82,1.11)

    Table 1 shows that vegetarians had a 24% lower risk of ischemic heart disease, but there was no difference for stroke or all causes.

    There was also a sub-section that separated the vegetarian group into lacto-ovo vegetarians and vegans. The Health Food Shoppers Study was left out of this portion of the analysis because it did not distinguish between lacto-ovo vegetarians and vegans (6).

    Compared to 31,766 people who ate meat at least once per week:

    • Occasional meat eaters (8,135 people who ate meat less than once per week) had a 20% reduced rate of dying of heart disease and a 10% reduced rate of overall mortality.
    • Those who ate no meat other than fish (2,375 people) had a 34% reduced rate of dying from heart disease and an 18% reduced rate of overall mortality.
    • Lacto-ovo vegetarians (23,265 people) had a 38% reduced rate of dying from lung cancer, a 34% reduced rate of dying from heart disease, and a 15% reduced rate of mortality.
    • Vegans (753 people) had a heart disease rate of .74 (.46, 1.21) and a mortality rate of 1.00 (.70, 1.44). There were no statistically significant differences between the vegans and the regular meat-eaters for any causes of death.

    Table 2. Causes of 68 Vegan Deaths
    Disease
    Number
    Heart disease
    17
    Stroke
    4
    Lung cancer
    2
    Stomach cancer
    2
    Colorectal cancer
    1
    Breast cancer
    0
    Prostate cancer
    0
    Other causes
    42
    Total
    68

    There were only 68 vegan deaths in this population over the course of the studies, as distinct from 3,017 for regular meat-eaters. The breakdown of vegan deaths is shown in Table 2.

    In personal communication, an author of the study said the "Other causes" category of death did not appear to be diet-related and so was not subdivided into smaller categories (4).

    Could Vegans Have Fared Better?

    It should be noted that when these studies began, the full importance of vegans' getting a reliable supply of vitamin B12 was not known.

    Mortality Meta-Analysis (2012)

    Although the 2012 meta-analysis by Huang et al. (11) is more recent, it may not be as reliable as the 1999 meta-analysis because it includes a 1984 study on Zen priests (12) who were mostly semi-vegetarian and which used a standardized mortality ratio (comparing all the Zen priests to the greater population rather than comparing the "vegetarians" to non-vegetarians within the same group). The Heidelberg Study results were also included and its control group was semi-vegetarians, which means there were semi-vegetarians in both the "vegetarian" and "non-vegetarian" group in the 2012 meta-analysis; while this is not ideal, it should have biased the results against finding a beneficial effect of a vegetarian diet. In its favor, the 2012 meta-analysis includes data from EPIC-Oxford that was not available for the 1999 meta-analysis. The table shows the results.

    2012 Meta-Analysis
    Mortality Rate of Vegetarians
    All-cause mortality
    0.91 (0.66, 1.16)
    Ischemic heart disease mortality
    0.71 (0.56, 0.87)
    Cerebrovascular disease mortality
    0.88 (0.70, 1.06)
    Combined ischemic heart and circulatory disease mortality
    0.84 (0.54, 1.14)
    Cancer incidence
    0.82 (0.67, 0.97)

    EPIC-Oxford: Mortality (2015)

    In their paper from 2015 (19), the mortality rate before age 90 in EPIC-Oxford was no different between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (1.02, 0.94-1.10). Vegetarians had lower rates of mortality from pancreatic cancer (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic cancer (0.50, 0.32-0.79).

    Semi-vegetarians had lower rates of death from pancreatic cancer (0.55, 0.36-.86). Pesco-vegetarians had lower death rates from all cancers (0.82, 0.70-0.97) but higher rates of cardiovascular disease (1.22, 1.02-1.46).

    In the main analyses in the above paragraph, some participants were recategorized based on a change in their diets. The researchers did a second analysis in which participants who changed their diets were removed, and found an 8% reduced risk of early death in vegetarians that was just statistically significant (0.92, 0.84-0.99). Limiting the results further, to deaths before age 75, strengthened the finding (0.86, 0.77-0.97).

    When vegans were separated from other vegetarians, there were no statistically significant differences in mortality rates for the six large categories of death. Eliminating participants who had changed diet categories didn't significantly change the results. There were only 166 vegan deaths as distinct from 1,929 deaths in the entire cohort; meaning that reaching statistical significance was going to be unlikely.

    EPIC-Oxford: Heart Disease Incidence (2013)

    Heart disease rates of all vegetarians compared to all non-vegetarians were calculated for EPIC-Oxford from 1993 until 2009 (13). These participants were all thought to be free of heart disease at the beginning of the study. The results showed that vegetarians had a statistically significant, ~30% reduced risk of heart disease. This finding held even after adjusting for body mass index (BMI) and removing the first two years of follow-up.

    The researchers believed the difference in heart disease rates to be due mainly to the lower non-HDL cholesterol levels and systolic blood pressure rates of the vegetarians.

    Risk of Heart Disease in Vegetarians Compared to Non-vegetarians in EPIC-Oxford
    Adjustments
    Rate
    Model 1: age, smoking, alcohol, physical activity, education, socioeconomic status, oral contraceptives, hormone replacement therapy
    0.68 (0.58, 0.81)
    Model 1 plus Body Mass Index
    0.72 (0.61, 0.85)
    Model 1 excluding first 2 years of follow-up
    0.69 (0.58, 0.82)

    EPIC-Oxford: Diverticular Disease (2011)

    After a mean follow-up time of 11.6 years, EPIC Oxford found that vegetarians had a 31% lower risk (0.69, 0.55-0.86) of diverticular disease compared with meat eaters (14).

    EPIC-Oxford: Cataracts (2011)

    In an analysis of EPIC-Oxford participants ≥ 40 years old, a statistically significant, lower risk of cataracts was found in vegetarians than meat-eaters (9). Vegans had a 40% lower risk of cataracts than those eating more than 100 g/day of meat. More detailed results are in the table below. The results mainly applied to those aged ≥ 65 years at recruitment.

    Risk of Cataracts in EPIC-Oxford9
    Group
    Number
    Risk
    High meat eaters, ≥ 100 g/day
    329
    1.00
    Moderate meat eaters, 50 - 99 g/day
    489
    0.96, 0.84-1.11
    Low meat eaters, < 50 g/day
    301
    0.85, 0.72-0.99
    Fish eaters
    148
    0.79, 0.65-0.97
    Lacto-ovo vegetarians
    198
    0.70, 0.58-0.84
    Vegans
    19
    0.60, 0.38-0.96
    Results adjusted for: age, smoking, ethnicity, prior high blood pressure, receipt of long-term medical treatment, hormone replacement therapy.

    EPIC-Oxford: Heart Disease Mortality (2009)

    Results of death from heart disease, stroke, and all causes through June 2007 were released from EPIC-Oxford in 2009 (8). There were no statistically significant differences between vegetarians and meat-eaters for deaths from any of these diseases. However, this was likely due to the relatively few deaths from heart disease overall, not allowing for statistical power.

    There was also no difference between regular meat-eaters, fish-only meat eaters, and vegetarians. Vegans were not separated from the vegetarian group. Results were adjusted for age, sex, smoking, and alcohol consumption.

    The authors stated:

    “Average meat intake among the meat eaters was only moderate, at 79 g/d in men and 67 g/d in women; these intakes are much lower than those reported in the National Diet and Nutrition Survey for the United Kingdom. Consumption of vegetables and fruit was higher among vegetarians than among nonvegetarians, but the differences were not large (< 20%). Thus, if high intakes of meat had an adverse effect and high intakes of fruit and vegetables had a beneficial effect, the relatively low meat intake and high fruit and vegetable intake of the nonvegetarians in this cohort could reduce the chance of observing lower mortality rates in the vegetarians than in the nonvegetarians.”

    EPIC-Oxford: Bone Fractures (2007)

    In a 2007 analysis of bone fractures from EPIC-Oxford, vegans had a 37% higher fracture rate than meat-eaters (10). When the results were adjusted for calcium intake, the vegans no longer had a higher fracture rate. And among the subjects who got 525 mg of calcium a day (only 55% of the vegans compared to about 95% of the other diet groups), vegans had the same fracture rates as the other diet groups.

    More information can be found in the article Bones, Vitamin D, and Calcium.

    Epic-Oxford: Preliminary Mortality Results (2003)

    In 2003, preliminary results from EPIC-Oxford (Oxford component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) comparing death rates of 46,562 subjects were reported (7). About 33% of the subjects were vegetarian (including many vegans). The results showed no statistically significant differences between the vegetarians and non-vegetarians in any of the mortality categories which included cancer, circulatory disease, ischemic heart disease, cerebrovascular disease (stroke), all other causes, and all causes combined.

    British Mortality (2002)

    In 2002, the final death rate ratios were published from the Health Food Shoppers Study and the Oxford Vegetarian Study (15). Because data on these populations have been published in the 1999 meta-analysis and many of the subject went on to participate in EPIC-Oxford, I will not repeat the findings here.

    However, there was one finding that has not been published elsewhere and it was the death rate ratio for "mental and neurological diseases." The Health Food Shoppers Study showed no difference between vegetarians and non-vegetarians, but the Oxford Vegetarian study found vegetarians to have 2.5 times the number of deaths (2.46, 1.21-5.01). After excluding the first five years of follow-up, the death risk ratio went down to 2.21 (1.02 – 4.78).

    While the rate was statistically significant, and the difference was quite large, the confidence interval is very wide, indicating that it could possibly be due to random chance. Another likely explanation is that vitamin B12 deficiency was leading to neurological disorders. A less likely possibility, but one the that cannot be completely ruled out, is that vegetarians were suffering from low DHA levels.

    Two analyses from the Adventist Health Study compared dementia in vegetarians to non-vegetarians, and were published in the same paper (16). The subjects had to have been vegetarian for at least 20 years. In the first, 68 vegans, 68 lacto-ovo vegetarians, and 136 omnivores were matched for age, gender, and zip code.

    The non-vegetarians were two to three times as likely to have dementia, though the finding was not statistically significant until previous meat-consumption was taken into account and even then it was just borderline. No difference in dementia was found between vegetarians and non-vegetarians among a second group of unmatched subjects.

    A 2013 report on mortality from Adventist Health Study-2 found no difference between vegetarians and non-vegetarians for death rates from neurologic diseases, though pesco- and semi- vegetarians were included in the "vegetarian" group (17).

    Based on the fact that Seventh-day Adventists have long been aware that vitamin B12 cannot be found in plants and are a tight community with strong support for vegetarianism, it seems likely that vitamin B12 deficiency would be less likely in the Adventist Health Study than in British vegetarians.

    Adventist Health Study-2 (AHS2)

    AHS2: Mortality

    Death Rates in Adventist Health Study-2
    Diet Group
    RateA
    BMIB
    All Causes
    Non-vegetarians
    1.00
    1.00
    All Vegetarians
    .88, .80-.97
    .90, .82-.98
    Vegetarian Men
    .82, .72-.94
    .83, .72-.96
    Vegans
    .85, .73-1.01
    .84, .72-1.00
    Lacto-Ovo
    .91, .82-1.00
    .92, .84-1.02
    Pesco
    .81, .69-.94
    no impact
    Semi
    .92, .75-1.13
    no impact
    Cardiovascular Disease
    All Vegetarians
    .87, .75-1.01
    no impact
    Vegetarian Men
    .71, .51-.90
    no impact
    Vegan Men
    .58, .38-.89
    no impact
    Neurologic
    All Vegetarians
    .93, .67-1.29
    no impact
    Renal
    All Vegetarians
    .48, .28-.82
    no impact
    Endocrine (primarily diabetes)
    All Vegetarians
    .61, .40-.92
    .71, .46-1.09
    Other
    Vegans
    .74, .56-.99
    no impact
    Pesco
    .71, .54-.94
    .77, .60-1.00
    All rates are compared to non-vegetarians.
    Vegan - eat dairy, eggs, meat (including fish) < once per month (5,548 people)
    Lacto-Ovo - meat (including fish) < once per month, dairy or eggs > once per month (21,177 people)
    Pesco - non-fish meat < once per month, fish > once per month (7,194 people)
    Semi - non-fish meat ≥ once per month, all meats > once per month but < once per week (4,031 people)
    All Vegetarians - includes all the diet groups listed above.
    Non-vegetarians - 35,359 people
    AAdjusted for age, race (black, nonblack), smoking, exercise, income, education, marital status, alcohol, geographic region, and sleep.
    BFurther adjusted for body mass index (BMI)

    In 2013, death rates for the first 5.8 years of Adventist Health Study-2 (AHS2) were released (17). The findings worth mentioning are in the table on the right.

    When combining vegans, lacto-ovo-vegetarians, pesco-vegetarians, and semi-vegetarians into one group (see table footnote for definitions of these groups), vegetarians had a 12% lower risk of mortality. After adjusting for body mass index (BMI), the finding dropped to 10%; given that diet most likely effects BMI, adjusting for BMI might mask a true effect of diet.

    Vegans had a 15% lower risk of death, but it was not quite statistically significant.

    The difference in mortality rates can mostly be explained by a lower incidence of cardiovascular disease among vegetarian men.

    Vegetarian women had about the same rates as non-vegetarian women. This is similar to the findings from the first Adventist Health Study. There was also a benefit for all vegetarians for death from renal and endocrine (mostly diabetes) disease. No differences were found for all vegetarians for infectious or respiratory diseases.

    No differences were found between diet groups for "all cancer."

    Another study out of AHS-2 found lower rates for incidence of female-specific and gastrointestinal cancers between all vegetarians and non-vegetarians, discussed in the article Cancer, Vegetarianism, and Diet. There were not enough deaths from cancer to break them down into types for this paper.

    Adjusting for caloric intake resulted in only negligible changes for the results.

    There are a couple caveats to this study. The diet was only measured at baseline, and not re-assessed again (as distinct from EPIC-Oxford which measured diet numerous times during the study). And only 5.7 years is not much follow-up which the researchers believed would bias the results towards finding no differences between diet groups.

    In comparing their findings to British vegetarians, the researchers said:

    The lack of similar findings in British vegetarians remains interesting, and this difference deserves careful study. In both cohorts, the non-vegetarians are a relatively healthy reference group. In both studies, the nutrient profiles of vegetarians differ in important ways from those of non-vegetarians, with vegetarians (especially vegans) consuming less saturated fat and more fiber. It appears that British vegetarians and US Adventist vegetarians eat somewhat differently.

    For instance, the vegetarians in our study consume more fiber and vitamin C than those of the EPIC-Oxford cohort: mean dietary fiber in EPIC-Oxford vegans was 27.7 g/d in men and 26.4 g/d in women compared with 45.6 g/d in men and 47.3 g/d in women in AHS-2 vegans; mean vitamin C in EPIC-Oxford vegans was 125 mg/d in men and 143 mg/d in women compared with 224 mg/d in men and 250 mg/d in women in AHS-2 vegans.

    Individuals electing vegetarian diets for ethical or environmental reasons may eat differently from those who choose vegetarian diets primarily for reasons of perceived superiority for health promotion. We believe that perceived healthfulness of vegetarian diets may be a major motivator of Adventist vegetarians.

    AHS2: Hypothyroidism

    In 2013, rates of hypothyroidism in AHS2 were published (18