• Діабет II типу і веганська дієта



    Діабет II типу і веганська дієта


    Джек Норріс, Сертифікований дієтолог. 

    Останнє оновлення: липень 2016 


    Зміст



    Єдине проспективне дослідження, що торкнулося питання діабету у веганів, було проведено в рамках дослідження Adventist Health Study 2, яке після двох років спостереження показало, що у веганів ризик розвитку хвороби на 60% менше, ніж у не вегетаріанців. Ще раніше, в перехресному звіті Adventist Health Study 2 було показано, що вегани мали на 68% нижчу ймовірність діабету, ніж не вегетаріанці. Ряд клінічних випробувань останніх часів засвідчив, що веганська, або переважно веганська дієта, може знизити масу тіла, рівень цукру в крові й покращити інші показники, характерні для цукрового діабету II типу.


    Додаткова інформація: Vegan Menu for People with Diabetes від Vegetarian Resource Group.

     

    Обсерваційні дослідження


    У двох аналізах, проведених у рамках дослідження Adventist Health Study 2, і в одному метааналізі вивчалися показники або ризик розвитку діабету у вегетаріанців.


    Проспективний аналіз 2011 року з дослідження Adventist Health Study 2 


    У 2011 році було опубліковано перше проспективне дослідження, в якому вимірювався ризик захворювання на діабет II типу серед веганів. Протягом двох років за учасниками дослідження Adventist Health Study 2  проводилося спостереження, та було виявлено, що вегани мають найнижчу кількість випадків захворювання на діабет, у порівнянні з іншими дієтичними групами [14]. Дослідження не розрізняло діабети I та II типу, але можна з упевненістю припустити, що більшість випадків стосувалася діабету II типу. Результати наведені в таблиці 6.


    Таблиця 6. Проспективний аналіз випадків захворювання на діабет з дослідження Adventist Health Study 2 


    Вегани

    Лакто-ово-вtгетаріанці

    Пескетаріанціa 

    Напіввегетаріанціb

    Не вегетаріанці

    Кількість 

    3545 

    14099 

    3644

    2404 

    17695 

    Відношення шансів 

    0,38

    (0.24-0.62) 

    0,62

    (0.50-0.76)

    0,79 

    (0.58-1.09) 

    0,49 (0.31-0.76)

    1,00 

    a Вегетаріанці, які вживають рибу. 

    b Ті, хто вживає м'ясо більше, ніж один раз на місяць, але менше, ніж раз на тиждень. 


    З урахуванням віку, індексу маси тіла, раси, статі, освіти, доходу, перегляду телебачення, сну, рівня споживання алкоголю, фізичної активності та паління.


    Це дослідження показало, що у веганів ризик розвитку діабету на 60% нижче, у порівнянні з не вегетаріанцями. Також було проведено окремий аналіз для чорношкірих учасників, який показав, що у чорношкірих веганів ризик захворювання склав близько 0,43 (0,25 - 0,74) у порівнянні з не вегетаріанцями.


    Належність до негроїдної раси було асоційовано зі збільшенням шансів захворіти на діабет (1,36, 1,09-1,70), так само, як вік, належність до чоловічої статі та [великий] індекс маси тіла (ІМТ). Порівняно високі доходи та хороший сон були асоційовані зі зниженням ризику розвитку діабету.


    Автори попереджали, що, оскільки кількість випадків захворювання на діабет визначалась на підставі звітів діагностування високого рівня цукру в крові або діабету, а не шляхом вимірювання рівня цукру в крові кожного учасника, є ймовірність, що окремі випадки діабету не були виявлені.


    Щодо причин низького рівня захворювання на діабет серед вегетаріанців, автори зазначали: «Фрукти й овочі можуть сприяти зменшенню ризиків захворювання на діабет II типу завдяки своїй низькій питомій калорійності, низькому глікемічному навантаженню і високому вмісту клітковини та макроелементів. Ще однією особливістю вегетаріанської дієти є наявність в раціоні цільнозернових і бобових. Дослідження показали, що ці продукти покращують глікемічний контроль, сповільнюють швидкість поглинання вуглеводів і знижують ризик розвитку діабету.»


    Перехресний аналіз 2009 року з дослідження Adventist Health Study 2 


    У 2009 році було опубліковано перше дослідження, в якому вимірювався рівень захворювання на діабет II типу серед  веганів. Це було перехресне дослідження, в ході якого було виявлено, що вегани мають найнижчу кількість випадків захворювання на діабет  II типу, у порівнянні із будь-якою іншою дієтичною групою [12]. Результати наведені у таблиці 5.


    Таблиця 5. Перехресний аналіз випадків захворювання на діабет з Адвентистського дослідження в області здоров'я 2 


    Вегани

    Лакто-ово-вегетаріанці

    Пескетаріанціa 

    Напіввегетаріанціb

    Не вегетаріанці

    Кількість 

    2731

    20408

    5617

    3386

    28761

    Імовірність розвитку діабетус

    0,51

    (0,40-0,66) 

    0,54

    (0.49-0.60) 

    0,70

    (0,61-0,80) 

    0,76

    (0,65-0,90) 

    1,00

    Імовірність розвитку діабетуd

    0,32

    (0,25-0,41)

    0,43

    (0,39-0,47) 

    0,56

    (0,49-0,64) 

    0,69

    (0,59-0,81) 

    1,00


    a Вегетаріанці, які вживають рибу. 

    b Ті, хто вживає м'ясо більш ніж один раз на місяць, але менше, ніж раз на тиждень. 

    c З урахуванням віку, раси, статі, фізичної активності, освіти, перегляду телевізора, сну, рівня споживання алкоголю та індексу маси тіла.

    d З урахуванням всіх факторів вище, за винятком індексу маси тіла.


    У веганів ризик розвитку діабету II типу виявився на 68% нижчий, ніж у не-вегетаріанців.


    Оскільки це дослідження було перехресним, результати можуть означати, що веганська дієта запобігає розвитку діабету, або що люди, хворі на діабет II типу, в меншій мірі здатні переходити на веганську дієту - або і те й інше.


    Урахування індексу маси тіла деякою мірою зменшило різницю між веганами та не вегетаріанцями. Цього і слід було очікувати, тому що високий ІМТ є фактором, що провокує розвиток діабету II типу. Проте, нижчий ІМТ, був, імовірно, викликаний веганською дієтою, тому це не принижує впливу дієти на відмінність у результатах.


    Навіть після урахування ІМТ у веганів була перевага. Автори розмірковували, що ще може бути корисним у веганській дієті:


    «Веганська група споживала близько 650 грамів фруктів і овочів на день, приблизно на третину більше, ніж не вегетаріанці (деталі не надаються). Дані спостереження вказують на те, що наявність в раціоні цих харчових компонентів зменшує ризик виникнення діабету II типу майже на 40%. Вегетаріанська дієта містить значно менше насичених жирів у порівнянні з не вегетаріанською, а насичені жирні кислоти можуть знижувати чутливість до інсуліну, хоча у нещодавньому огляді було виявлено невідповідність доказової бази цієї ідеї. Типова вегетаріанська дієта включає продукти з низьким глікемічним індексом, такі як бобові, стручкові та горіхи. Ми не обчислювали глікемічне навантаження дієт. Хоч дієти з низьким глікемічним індексом асоціюють зі зниженням ризику розвитку діабету II типу, когортні дослідження не завжди знаходять зв'язок між глікемічним індексом або глікемічним навантаженням і ризиком появи діабету; також не встановлено, чи викликає глікемічна реакція діабет».


    Адвентистське дослідження в області здоров'я


    Звіт 1999 року про результати першого дослідження Adventist Health Study показав, що ризик розвитку діабету у вегетаріанців приблизно наполовину менший у порівнянні з не вегетаріанцями [11]. Це було 6-річне проспективне дослідження, де вегани не були відділені від лакто-ово-вегетаріанців.


    Клінічні дослідження


    Було зафіксовано ряд клінічних випробувань з використанням веганської, або подібної до веганської дієти, з метою лікування діабету II типу. Як результат, у піддослідних було зниженорівень цукру в крові, а також дозування ліків. 


    Корея (2016 рік)


    Головною метою цього клінічного випробування стала спроба порівняти вплив веганської дієти та звичайної діабетичної дієти, розробленої Корейською Діабетичною Асоціацією (Korean Diabetes Association, КДА), на глікемічний контроль серед корейців [16].


    Випробування тривало три місяці. У веганській групі налічувалось 46 учасників, а у групі КДА - 47. Після трьох місяців статистичні показники засвідчили більше зниження HbA1c в групі веганів у порівнянні з групою KДA (0,5% проти 0,2%, p = 0,017). І, якщо брати до уваги тільки тих учасників, які суворо дотримувались дієти, веганська дієта показала себе ще краще (0,9% проти 0,3%, р = 0,01).


    Веганська група споживала менше калорій і насичених жирів, ніж група KДA. А споживання клітковини в веганській групі та в групі KДA склало 33,7 г і 24,9 г відповідно.


    Група веганів втратила вагу, а група KДA - ні. Однак ні в жодній з груп не знизилися ані артеріальний тиск, ані рівень ЛПНЩ-холестерину. У представників веганської групи рівень тригліцеридів підвищився, в той час як в групі KДA - знизився; Це може свідчити про те, що веганська група споживала більше простих цукрів.


    Чеська Республіка (2011 рік)


    У 2011 році дослідники з Чеської Республіки провели порівняльний аналіз вегетаріанської (майже веганської) дієти та традиційної (контрольної) дієти для діабету II типу [15]. Вчені протестували кожну з дієт протягом 12 тижнів, а потім ще на 12 тижнів поєднали дієту з фізичними навантаженнями. 


    Вживання продуктів тваринного походження було зведено до мінімуму - до однієї порції знежиреного йогурту на день. Кількість споживаних калорій в обох дієтах також було обмежено (на відміну від наведених нижче досліджень PCRM , в яких веганська дієта не була обмеженою в калоріях). Частка жиру в вегетаріанській дієті складала приблизно 38%.


    В групі, яка дотримувалась вегетаріанської дієти, спостерігалось більше зниження необхідності прийняття ліків від діабету (43% проти 5%), зменшення рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c), зменшення об'єму талії та жирових відкладень. У вегетаріанській групі ЛПНЩ-холестерин знизився на 8%, в той час, як в контрольній групі ЛПВЩ-холестерин підвищився. Фізичні вправи стали корисним доповненням до вегетаріанської дієти та посилили її позитивний ефект, а також підвищили рівень ЛПВЩ холестерину в вегетаріанській групі.


    Дослідники заявили:


    “Імовірно, є кілька механізмів, які можуть пояснити позитивний вплив вегетаріанської дієти: збільшення кількості клітковини в раціоні, зниження споживання насичених жирів [і більш високе співвідношення поліненасичених і насичених жирних кислот (P/S)], підвищене споживання негемового заліза і зниження запасів заліза, збільшення кількості рослинного білка в раціоні замість тваринного, надходження в організм більшої кількості антиоксидантів і фітостеринів. Відзначено, що вегетаріанська дієта знижує інтраміоцелюлярну концентрацію ліпідів, і це, разом із впливом дієти на вісцеральний жир, що ми також спостерігали, може ставати причиною істотного впливу вегетаріанської дієти на чутливість до інсуліну і маркери ферментативного оксидативного стресу”


    І, як не дивно:


    “В ході нашого випробування, а  саме під час регулярних тренувань, також стало очевидно, що учасникам було легше дотримуватись вегетаріанської дієти, ніж звичайної діабетичної дієти.”


    Дослідження PCRM (2004-2005рр)


    У 2004 році дослідники, що входили до складу американського Комітету Лікарів за Відповідальну Медицину (Physician's Committee for Responsible Medicine, PCRM) почали 74-тижневе дослідження, в якому взяли участь 99 піддослідних. Дослідження мало на меті порівняти вегетаріанську дієту з дієтою, рекомендованою Американською Асоціацією Діабету (American Diabetes Association) для людей, хворих на діабет II типу.


    Таблиця 2.  Дослідження людей із цукровим діабетом II типу 2004 року


    Веганська дієтаa

    Контрольна дієтаb

    Обмеження у калоріях 

    Ні

    Так

    Учасників на початку

    49

    50

    Дотримання дієти на:

    22 тижні

    74 тижні


    33

    25


    22

    24

    Калорії 

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    1745

    1432sw

    1366sw


    1844

    1458sw

    1422sw

    Вуглеводи (г)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    202

    244sb, sw

    226sb, sw


    202

    244sb, sw

    226sb, sw

    Клітковина (г)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    11

    35sb, sw

    22sb, sw


    11

    18sw

    13sw

    Жири (г)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    71

    32sb, sw

    34sb, sw


    74

    56

    54

    Насичені жири (г)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    24

    7sb, sw

    8sb, sw


    22

    16

    16

    ІМТ (кг/м²)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    22

    16

    16


    35.9

    34.3sw

    34.8sw

    Рівень глюкози натще (ммол/л)

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    9,1

    7,1sw

    8,0sw


    8,9

    7,0sw

    8,1

    HbA1c

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    8,0%

    7,1%sw

    7,7%


    7,9%

    7,4%sw

    7,8%

    Загальний холестеринc (мг/дл) 

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    187

    159sw

    166sw


    187

    159sw

    166sw

    Тригліцериди (мг/дл) 

    початок

    22 тижні

    74 тижні


    148

    120sw

    114sw


    158

    133

    150 

    Діабетичні препарати

    22 тижні


    74 тижні


    43% зменшено; 

    8% збільшено

    35% зменшено; 

    14% збільшено


    26% зменшено; 

    8% збільшено

    20% зменшено; 

    24% збільшено

    a Без олії, смажених продуктів, авокадо, горіхів або насіння. Надається перевага продуктам з низьким глікемічним індексом. <10% калорій надходить із жирів.

    b За основу взято Американську Дієту для Діабетиків 2003 року. 

    c Багато піддослідних вживали гіполіпідемічні лікарські засоби та скорегували їх приймання в ході дослідження. 

    sb Статистично вагома різниця у порівнянні результатів дієтичних груп. 

    sw Статистично вагомі результати в середині дієтичних груп у порівнянні з початковими даними.


    У цьому дослідженні веганська дієта знову ж таки мала знижений вміст жирів; менше ніж 10% від усього обсягу калорій. Учасників, які мали дотримуватись веганської дієти, попросили уникати жирної їжі, рослинної олії, смажених продуктів, авокадо, горіхів і насіння. Цього разу добровольців не просили виключити очищені злаки із раціону, натомість єдине про що їх попросили - надавати перевагу продуктам з низьким глікемічним індексом (див. Таблицю 4 для пояснення глікемічного індексу).


    Контрольна група дотримувалась Американської Дієти для Діабетиків (American Diabetes Diet, АДД), що передбачала споживання 15 - 20% білка, <7% насичених жирів, 60 - 70% вуглеводів і мононенасичених жирів і <200 мг холестерину на добу. Раціон учасників розроблявся індивідуально, залежно від їх ваги та рівня ліпідів плазми. Для осіб, чий ІМТ був > 25 кг/м [2] (усіх, крім трьох) було прописане харчування, калорійність якого була знижена на 500-1000 ккал.


    Для цієї статті було розглянуто чотири доповіді стосовно цього дослідження:


    •  Клінічні висновки по закінченню 22 тижнів [2]

    •  Рівень поживних речовин на 22-ий тиждень [3]

    •  Клінічні висновки та рівень поживних речовин по завершенню 74 тижнів [4]

    • Прийнятність умов та дотримання дієти для учасників протягом 74 тижнів [5]


    Знову ж таки, веганська група споживала менше калорій і мала значні втрати ваги. Приймання клітковини і вуглеводів збільшилося, в той час як рівень цукру в крові натще та глікогемоглобін HbA1c знизились (статистично вагомий результат зафіксовано тільки для перших 22 тижнів). Рівень холестерину і тригліцеридів також знизився, що дало змогу учасникам зменшити приймання ліків від діабету.


    Група АДД також мала певні досягнення у зниженні ваги, глікогемоглобіну HbA1c, загального холестерину, приймання лікарських препаратів.


    Серед учасників веганської групи (без внесення змін стосовно прийому лікарських препаратів) спостерігалось зниження рівня глікогемоглобіну HbA1c на 1,2% станом на 22 тиждень дослідження і на 0,8% на 74 тиждень. За тих самих умов серед учасників звичайної дієтичної групи зниження рівня HbA1c склало 0,3% станом на 22-ий тиждень дослідження і 0,2% станом на 74-ий тиждень.


    У клінічних висновках була відмічена лише одна статистично значуща відмінність між двома дієтичними групами: вегани схудли більше, ніж учасники АДД. Див. Таблицю 2 для більш детальної інформації.


    Сприйняття учасниками веганської дієти було приблизно таке саме, як і сприйняття АДД. Хоча учасники веганської групи оцінили складність приготування веганскьої їжі, як вищу, вони менше скаржились на дієтичні обмеження, ймовірно, через відсутність ліміту в калоріях або підрахунку вуглеводів. Також у піддослідних, що дотримувались веганської дієти, знизився потяг до солодощів та жирів.


    На 22 тижні 67% з веганів дотримувалися дієти. На 74 тижні їх кількість зменшилась до 51%. Таке зниження ентузіазму серед учасників дослідження, ймовірно, було спричинене певними змінами в програмі: так, щотижневі зустрічі, на яких учасники отримували інструкцію стосовно дієти та приготування їжі, з 23-го по 74-ий тиждень стали проводити лише раз на два тижні.


    Таблиця 3. Дослідження PCRM 2005 року на жінках з надлишковою вагою в період постменопаузи.


    Веганська дієтаa

    Контрольна дієтаb

    Обмеження в калоріях 

    Ні

    Ні 

    Кількість учасників 

    29

    30

    Калорії 

    початок

    14 тижнів


    1774

    1408


    1762

    1424

    Вуглеводи (г)

    початок

    14 тижнів


    232

    274


    231

    221

    Клітковина (г)

    30sb

    21

    Жири (г)

    початок

    14 тижнів


    62

    18sb


    58

    31

    Насичені жири (г)

    14 тижнів


    3sb


    9

    ІМТ (кг/м²)

    початок

    14 тижнів


    33,6

    31,5sb


    32,6

    31,2

    Рівень глюкози натще (ммоль/л)

    початок

    14 тижнів


    5,4

    5,0sw


    5,6

    5,5

    Чутливість до інсуліну

    початок

    14 тижнів


    4,6

    5,7sw


    4,3

    4,6

    a Без олії, авокадо, оливок, горіхів, горіхових олій, чи насіння. <10% жирів. 

    b Дієта Кроку II НОПХ. 

    sb Статистично вагома різниця у результатах дієтичних груп. 

    sw Статистично вагомі відмінності в середині дієтичної групи, у порівнянні з початковими даними експерименту.


    Дослідження рівня глюкози та інсуліну PCRM 2005 року 


    У 2005 році дослідники PCRM опублікували результати дослідження, проведеного на жінках в період постменопаузи, які мали надлишкову вагу або страждали на ожиріння, однак не хворіли на діабет II типу  [6].  У ході дослідження одна половина жінок мала дотримуватись веганської дієти із дуже низьким вмістом жиру. Сукупна частка жиру складала менше ніж 10% від усього обсягу спожитих калорій. З раціону були виключені олія, авокадо, оливки, горіхи, горіхове масло або насіння. Не було жодних згадок стосовно рафінованих вуглеводів і продуктів з високим глікемічним індексом. Ця дієта порівнювалась з дієтою Кроку II Рекомендацій Національної освітньої програми з холестерину (National Cholesterol Education Program, НОПХ), у якій споживання жиру складало 30%, насичених жирів < 7%, сукупний обсяг білків складав 15% від усієї калорійності раціону, кількість спожитого холестерину не мала перевищувати денної норми в 200 мг.


    Через 14 тижнів веганської дієти, рівень глюкози натще знизився і чутливість до інсуліну збільшилась. Крок II дієти, розробленої НОПХ, не спричинив таких змін. Таблиця 3 містить результати цього дослідження.


    В цілому, ці дослідження дійшли до припущення, що веганська дієта із дуже низьким вмістом жирів, з переважно цільних продуктів, вважається доречною для людей з діабетом II типу, і є так само ефективною, як дієта Американської Асоціації Діабету. Треба звернути окрему увагу на такий аспект цієї дієти, як переважно цільні продукти. Якщо хтось дотримується веганської дієти з великою кількістю оброблених злакових і цукру (включаючи хлібобулочні вироби, білий рис і соки), то він не зможе відчути на собі усіх цих переваг.


    Біла картопля є єдиним цільним рослинним продуктом, який може бути шкідливим для людей з діабетом II типу, якщо вживати її у більш, ніж у дуже невеликих  кількостях. Крохмаль білої картоплі має хімічну структуру, яка дозволяє цукру швидко перетравлюватися і всмоктуватися, крім того біла картопля спричиняє велике глікемічне навантаження та викид інсуліну (див. Таблицю 4) [7].


    Таблиця 1. Пілотне дослідження людей із цукровим діабетом II типу 1999 року.


    Веганська дієтаa

    Контрольна дієтаb

    Обмеження в калоріях 

    Ні

    Ні 

    Кількість учасників

    7

    4

    Калорії 

    початок

    12 тижнів


    1683

    1409


    1430

    1526

    Вуглеводи (г)

    початок

    12 тижнів


    194

    264


    164

    194 

    Клітковина (г)

    початок

    12 тижнів


    14

    26 


    12

    20 

    Жири (г)

    початок

    12 тижнів


    64

    17 


    50

    53 

    Насичені жири (г)

    початок

    12 тижнів


    19


    18

    14 

    Вага (фунти)

    початок

    12 тижнів


    213

    197sb


    213

    205 

    Рівень глюкози натще (ммоль/л)

    початок

    12 тижнів


    10.7

    7.8 sb


    9.7

    8.6 

    HbA1c

    початок

    12 тижнів


    8.3%

    6.9%


    8.0%

    7.0%

    Загальний холестерин (мг/дл)

    початок

    12 тижнів


    203

    179 


    215

    190 

    Тригліцериди (мг/дл)

    початок

    12 тижнів


    188

    165


    203

    164 

    Пероральні гіпоглікемічні агенти

    1 з 6 припинено

    3 з 6 зменшено

    0 з 4 зменшено

    Інсулін

    2 з 2 зменшено

    не приймався

    Ліки для нормалізації кров'яного тиску

    2 з 5 припинено

    1 з 4 зменшено

    Гіполіпідемічні засоби

    без змін

    без змін

    a Без олій, цукру, рафінованих вуглеводів. <10% жирів. 

    b Без червоного м'яса. <30% жиру. 

    sb Статистично вагома різниця у результатах груп.


    Пілотне дослідження PCRM (1999)


    У 1999 році було опубліковано перше пілотне дослідження, участь в якому взяли 11 осіб, і яке тривало лише 12 тижнів [1]. Всі учасники дослідження страждали на цукровий діабет II типу.


    Деяких з них дослідники посадили на веганську дієту з (дуже) низьким вмістом жиру. Їм не можна було додавати до страв олію, а також вживати цукор або рафіновані вуглеводи, такі як білий хліб або макарони. Дієта була розроблена, таким чином, щоб менше ніж 10% калорійності здобувалося з жирів. Калорійність жирів у контрольній дієті не мала перевищувати 30% від загального обсягу. Крім того, із раціону другої групи було виключене червоне м'ясо, яке замінили рибою та м'ясом птиці. У кожній із дієт не було жодних обмежень щодо калорійності або розмірів порцій.


    Попри відсутність обмежень у калоріях, учасники веганської дієти споживали менше калорій і схудли. Вони також зменшили кількість жирів і насичених жирів, їх рівень холестерину і тригліцеридів знизився.


    Учасники, що дотримувались веганської дієти, стали вживати більше вуглеводів і клітковини. Всупереч збільшенню в раціоні кількості вуглеводів, рівень цукру в крові натще знизився, так само знизився і рівень глікогемоглобіну HbA1c (показник того, яка кількість цукру знаходилася в крові протягом останніх 3-4 місяців).


    Різниця у клінічних результатах обох груп була наступною: учасники, що дотримувались веганської дієти, втратили більше ваги, і у них знизився рівень цукру в крові. Багато хто з групи веганів зменшив або припинив вживання ліків, в той час, як це вдалось лише одному з учасників контрольної групи. В Таблиці 1 наведена більш детальна інформація.


    Таблиця 4. Визначення

    Глікемічний індекс - 

     вимірює, як швидко потрапляє в кров глюкоза, що міститься в одному конкретному харчовому продукті.


    Глікемічне навантаження -

     вимірює, яка кількість глюкози, що міститься в одному конкретному харчовому продукті, потрапляє в кров протягом певного періоду часу (наприклад, дві години).


    Інсуліновий індекс -

     вимірює, яка кількість інсуліну вивільняється у кров протягом певного періоду часу, у відповідь на споживання певної їжі.


    Глікемічний індекс є малопридатним для профілактики або лікування хронічних захворювань, оскільки продукти з невеликим вмістом цукру можуть мати високий глікемічний індекс.


    З іншого боку, білі макаронні вироби, мають мале глікемічне навантаження та інсуліновий індекс [7], і, хоча вони є продуктом переробки, вони приблизно так само впливають на рівень цукру в крові, як і багато цільних, неперероблених рослинних продуктів. Спагетті, особливо, якщо вони не були переварені, мають низьке глікемічне навантаження та інсуліновий індекс [8].


    Імовірно, дослідники PCRM обрали веганську дієту зі зниженим вмістом жирів, без горіхів або авокадо, тому що хотіли гарантовано забезпечити втрату ваги та поліпшення стану холестерину. Проте, переважна кількість досліджень стосовно горіхів відмічає, що їх помірне споживання позитивно впливає на профілактику серцево-судинних захворювань і втрату ваги [9]. Якщо у вас діабет II типу, вживання 28-56 грамів горіхів на добу може вважатися безпечним. Дослідження людей з діабетом II типу 2009 року, показало, що включення до раціону 30 г волоських горіхів на добу призвело до значного зниження рівня інсуліну [13].


    Існує не багато досліджень щодо авокадо і його впливу на діабет або втрату ваги. Логічно припустити, що невелика кількість авокадо, приблизно 1/4 плоду на день, може бути корисною як для профілактики серцево-судинних захворювань, так і для втрати ваги. Півчарки подрібненого авокадо містить 120 калорій і 5 грамів клітковини, що є цілком допустимою порцією.


    Існують певні занепокоєння з приводу тривалого дотримання дієти, зі зниженим вмістом жирів, а саме - менше 10%. Жири необхідні для побудови клітинних мембран, нервових тканин, а також беруть участь у перетравленні жиророзчинних вітамінів. Ненасичені жири підтримують у здорових межах рівень ЛПВЩ (“корисний” холестерин). Жири Омега-3 також важливі для зниження ризику теплового удару та при побудові клітин нервової тканини. Пересічний веган споживає близько 27-29% [10] калорій, що надходять разом із жирами. В такій великій кількості немає потреби, але дієта із вмістом жирів менше ніж 20% також не є кращим варіантом для довгострокової перспективи. Це не означає, що слід вживати картоплю фрі аби поповнити свої запаси жирів. Однак горіхи, авокадо і невелика кількість оливкової олії чи олії каноли стане корисним доповненням до дієти.


    Висновок


    На завершення, можна з упевненістю сказати, що:


    • Веганська дієта на основі цільних продуктів є безпечною для людей, що страждають на діабет II типу, і має такі ж переваги, якщо не більші, ніж типова дієта АДД.

    • Вегани мають менший ризик захворіти на діабет II типу, у порівнянні із не-вегетаріанцями.


    Слід зазначити, що учасники дослідження PCRM були забезпечені біодобавками вітаміну B12. Всі вегани мають дотримуватись щоденних рекомендацій для веганів.


    Посилання

    ---

    Type 2 Diabetes and the Vegan Diet


    [source]


    by Jack Norris, RD

    Last updated July 2016


    Contents



    The only prospective study measuring rates of diabetes in vegans, the Adventist Health Study 2, found them to have a 60% less chance of developing the disease than non-vegetarians after two years of follow-up. Previously, a cross-sectional report from the Adventist Health Study-2 showed vegans to have a 68% lower rate of diabetes than non-vegetarians. A number of clinical trials have now shown that a vegan, or mostly vegan, diet can lower body weight, reduce blood sugar, and improve other parameters for type 2 diabetes.


    Vegan Menu for People with Diabetes from the Vegetarian Resource Group


    Observational Studies


    Two analyses from the Adventist Health Study 2 and one meta-analysis have looked at rates or risk of diabetes in vegetarians.


    2011 Prospective Analysis from Adventist Health Study 2


    In 2011, the first prospective study measuring the type 2 diabetes rates of vegans was released. It followed participants of the Adventist Health Study 2 for two years and found vegans to have the lowest rates of diabetes of any diet group [14]. The study did not differentiate between type 1 and type 2 diabetes, but it's safe to assume most cases were type 2. Results are in Table 6.


    Table 6. Prospective Diabetes rates in Adventist Health Study-2.

     

    Vegan

    Lacto-Ovo

    Pescoa

    Semib

    Non-Veg

    Number

    3,545

    14,099

    3,644

    2,404

    17,695

    Odds ratio

    .38 (.24-.62)

    .62 (.50-.76)

    .79 (.58-1.09)

    .49 (.31-.76)

    1.00

    aVegetarian except for fish. | bAte meat more than once a month but less than once a week. | Adjusted for age, BMI, race, gender, education, income, TV watching, sleep, alcohol, physical activity, and smoking.


    This study indicates that vegans had a 60% lower risk of developing diabetes as non-vegetarians. A separate analysis was done for black participants only and black vegans had a relative risk of .43 (.25-.74) compared to non-vegetarians.


    Black ethnicity was associated with an increased incidence of diabetes (1.36, 1.09-1.70) as was age, male gender, and BMI. A higher income and more sleep were associated with a lower incidence of diabetes.


    The authors cautioned that because diabetes rates were determined by reporting a diagnosis of high blood sugar or diabetes, and not by having each participant's blood sugar measured, cases of diabetes might not have been detected.


    As to why vegetarians had lower rates of diabetes, the authors wrote, "Fruits and vegetables may contribute to a decreased incidence of type 2 diabetes through their low energy density, low glycemic load, and high fiber and macronutrient content. Other features of the vegetarian diet are whole grains and legumes. These foods have been shown to improve glycemic control, slow the rate of carbohydrate absorption and the risk of diabetes."


    2009 Cross-Sectional Analysis from Adventist Health Study 2


    In 2009, the first study measuring the type 2 diabetes rates of vegans was released. It was a cross-sectional study and found vegans to have the lowest rates of type 2 diabetes of any diet group [12]. Results are in Table 5.


    Table 5. Cross-sectional Type 2 Diabetes rates in Adventist Health Study-2.

     

    Vegan

    Lacto-Ovo

    Pescoa

    Semi-vegetarianb

    Non-Veg

    Number

    2,731

    20,408

    5,617

    3,386

    28,761

    Diabetes rate ratioc

    .51 (.40-.66)

    .54 (.49-.60)

    .70 (.61-.80)

    .76 (.65-.90)

    1.00

    Diabetes rate ratiod

    .32 (.25-.41)

    .43 (.39-.47)

    .56 (.49-.64)

    .69 (.59-.81)

    1.00

    aVegetarian except for fish. | bAte meat more than once a month but less than once a week. | cAdjusted for age, gender, race, activity, education, TV watching, sleep, alcohol, and BMI. | dAdjusted for all factors above except BMI.


    Vegans had a 68% lower risk of type 2 diabetes than did non-vegetarians.


    Since this study was cross-sectional, the results could mean that a vegan diet prevents diabetes, or it could mean that people with type 2 diabetes are less likely to adopt a vegan diet - or some combination of both.


    Adjusting for BMI diminished the difference between vegans and non-vegetarians to some extent. This should be expected as a high BMI is a risk for type 2 diabetes. However, a lower BMI is possibly caused by a vegan diet, so this should not take anything away from the idea that the diet caused the difference.


    Even after adjusting for BMI, the vegans had an advantage. The authors speculated on what else could be beneficial about a vegan diet:


    "The vegan group consumed about 650 grams/day of fruits and vegetables, about one-third more than the amount consumed by non-vegetarians (data not shown). Observational evidence has shown that these dietary constituents are associated with a reduction in type 2 diabetes of about 40%. Vegetarian diets contain substantially less saturated fat than nonvegetarian diets and saturated fatty acids have been shown to reduce insulin sensitivity, though a recent review concluded that some of the data supporting this idea was flawed. The vegetarian diet typically includes foods that have a low glycemic index such as beans, legumes and nuts. We did not calculate the glycemic load of the diets. Though low glycemic response diets are associated with less type 2 diabetes, cohort studies have not consistently found a relation between dietary glycemic index or load and risk of diabetes; furthermore, whether the glycemic response causes diabetes is not established."


    Adventist Health Study


    A 1999 report of the results of the original Adventist Health Study showed vegetarians to have about half the risk of diabetes as non-vegetarians [11]. This was a 6-year prospective study and vegans were not separated from the lacto-ovo vegetarians.


    Clinical Trials


    There have been a number of clinical trials using a vegan or near vegan diet to treat type 2 diabetes. They have been successful in reducing diabetes medication and blood sugar levels.


    Korea (2016)


    The focus of this clinical trial was to compare the effect of a vegan diet to a conventional diabetic diet, as prescribed by the Korean Diabetes Association (KDA), on glycemic control among Koreans [16].


    The trial lasted three months. The vegan diet group had 46 people while the KDA diet group had 47. After three months, there was a statistically significant, greater reduction in HbA1c in the vegan group compared to the KDA group (0.5% vs. 0.2%, p = 0.017). When including only participants with high diet compliance, the vegan diet fared even better (0.9% vs. 0.3%, p = .01).


    The vegan group ate less calories and saturated fat than the KDA group. Fiber intake for the vegan group and KDA group was 33.7 g and 24.9 g.


    The vegan group lost weight while the KDA group didn't. However, neither group's blood pressure or LDL-cholesterol went down. The vegan group's triglycerides went up while the KDA group's went down; this might indicate the vegan group was eating more simple sugars.


    Czech Republic (2011)


    In 2011, researchers from the Czech Republic studied a vegetarian (near-vegan) diet compared to a conventional (control) diet for type 2 diabetes [15]. The study tested only diet for 12 weeks and then combined diet and exercise for another 12 weeks. 


    Animal products were limited to maximum of one portion of low-fat yogurt a day. The calories in both diets were limited (as distinct from the PCRM studies below in which the vegan diet was unlimited in calories). The vegetarian diet was about 38% fat.


    The vegetarian diet group had a greater reduction in diabetes medication (43% vs. 5%), HbA1c, waist circumference, and body fat. LDL cholesterol went down 8% in the vegetarian group only, but HDL cholesterol went up in the control group. Exercise caused the positive differences for the vegetarian diet to be even greater and also raised the HDL in the vegetarian group.


    The authors stated:


    “Several possible mechanisms may explain the beneficial effects of a vegetarian diet: higher intake of fibre, lower intake of saturated fat [and a higher polyunsaturated and saturated fatty acid (P⁄S) ratio], higher intake of non-heme iron and reduction in iron stores, higher intake of vegetable protein in place of animal protein, higher intake of antioxidants and plant sterols. A vegetarian diet was reported to reduce intramyocellular lipid concentrations and this, together with the effect on visceral fat which we observed, might be responsible for a substantial portion of the effect of a vegetarian diet on insulin sensitivity and enzymatic oxidative stress markers.”


    And, oddly enough:


    “Especially during exercise, it became evident in our trial that it was easier for subjects to follow a vegetarian diet than a conventional diabetic diet.”


    PCRM 2004-05 Study


    In 2004, researchers affiliated with the Physician's Committee for Responsible Medicine (PCRM) started a 74-week study with 99 participants, comparing a vegan diet to an American Diabetes Association recommended diet for people with type 2 diabetes.


    Table 2. 2004 Study on People with Type 2 Diabetes

     

    Vegan Dieta

    Control Dietb

    Calorie restriction

    No

    Yes

    Number at baseline

    49

    50

    Adherence at: 

    22 weeks

    74 weeks


    33

    25


    22

    24

    Calories

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    1745

    1432sw

    1366sw


    1844

    1458sw

    1422sw

    Carbohydrates (g) 

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    202

    244sb, sw

    226sb, sw


    210

    170

    165

    Fiber (g) 

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    11

    35sb, sw

    22sb, sw


    11

    18sw

    13sw

    Fat (g)

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    71

    32sb, sw

    34sb, sw


    74

    56

    54

    Saturated fat (g) 

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    24

    7sb, sw

    8sb, sw


    22

    16

    16

    BMI (kg/m2

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    33.9

    31.8sb, sw

    32.3sb, sw


    35.9

    34.3sw

    34.8sw

    Fasting glucose (mmol/L)

    Baseline

    22 weeks 

    74 weeks


    9.1

    7.1sw

    8.0sw


    8.9

    7.0sw

    8.1

    HbA1c 

    Baseline

    22 weeks 

    74 weeks


    8.0%

    7.1%sw

    7.7%


    7.9%

    7.4%sw

    7.8%

    Total cholesterolc (mg/dl)

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    187

    159sw

    166sw


    198

    174sw

    184sw

    Triglycerides (mg/dl)

    Baseline

    22 weeks

    74 weeks


    148 

    120sw

    114sw


    158

    133

    150

    Diabetes medications

    22 weeks


    74 weeks


    43% reduced; 

    8% increased

    35% reduced; 

    14% increased


    26% reduced; 

    8% increased

    20% reduced; 

    24% increased

    aNo oils, fried foods, avocados, nuts, or seeds. Favor low glycemic-index foods. <10% of energy from fat. | b American Diabetes Diet 2003 guidelines. | aMany subjects were on lipid-lowering medications and adjusted them during the study. sbStatistically significant effect between diet groups. | swStatistically significant effect within diet groups compared to baseline.


    In this study, the vegan diet was once again a very low fat diet; less than 10% of calories. Vegan dieters were asked to avoid fatty foods, added oils, fried products, avocados, nuts, and seeds. This time, instead of avoiding all refined grains, they were merely asked to favor low glycemic index foods (see Table 4 for an explanation of the glycemic index).


    The control group was put on an American Diabetes Diet (ADA) of 15 - 20% protein, < 7% saturated fat, 60 - 70% carbohydrate and monounsaturated fats, and < 200 mg/day of cholesterol. The diets were individualized, based on body weight and plasma lipids. Those with a BMI > 25 kg/m [2] (all but three) were prescribed energy deficits of 500 - 1,000 kcal.


    For this article, I've reviewed four papers on this study:


    • Medical outcomes at 22 weeks [2]

    • Nutrient intakes at 22 weeks [3]

    • Medical outcomes and nutrient intakes at 74 weeks [4]

    • Acceptability of, and adherence to, the diets at 74 weeks [5]

    Once again, the vegan group ate less calories and had significant weight loss. Intake of fiber and carbohydrate went up, while fasting blood sugar and HbA1c went down (only statistically significant for the first 22 weeks). Cholesterol and triglyceride levels also decreased, and many participants were able to reduce their diabetes medications.


    The ADA diet group also made improvements in weight loss, HbA1c, total cholesterol, and medications.


    Among participants in the vegan group with no changes to diabetes medications, HbA1c had fallen 1.2% points at 22 wk and 0.8% points by 74 wk. Among medication-stable participants in the conventional diet group, the HbA1c reduction was 0.3% points at 22 wk, and 0.2% points at 74 wk.


    The only statistically significant differences between diet groups for medical outcomes was that vegan dieters lost more weight than did the ADA diet group. See Table 2 for more details.


    The acceptability of the vegan diet was rated about the same as the acceptability of the ADA diet. Although the participants in the vegan group rated the difficulty of preparing the foods as higher, they reported less dietary restraint, probably due not to having to limit calories or count carbohydrates. Vegan dieters' cravings for sweets and fats also decreased.


    At week 22, 67% of the vegans were adhering to the diet. By week 74, it was down to 51%. This drop in adherence was probably influenced by the change in the program from weekly meetings for diet and cooking instruction, to bi-weekly optional meetings for weeks 23 to 74 .


    Table 3. 2005 PCRM Study on Postmenopausal, Overweight Women.

     

    Vegan Dieta

    Control Dietb

    Calorie restriction

    No

    No

    Number of participants

    29

    30

    Calories 

    Baseline

    14 weeks


    1774

    1408


    1762

    1424

    Carbohydrates (g)

    Baseline

    14 weeks


    232

    274


    231

    221

    Fiber (g)

    30 sb

    21

    Fat (g)

    Baseline

    14 weeks


    62

    18sb


    58

    31

    Saturated fat (g) - 14 weeks

    3sb

    9

    BMI (kg/m2)

    Baseline

    22 weeks


    33.6

    31.5sb


    32.6

    31.2

    Fasting glucose (mmol/L)

    Baseline

    14 weeks


    5.4

    5.0sw


    5.6

    5.5

    Insulin sensitivity

    Baseline

    14 weeks


    4.6

    5.7sw


    4.3

    4.6

    aNo oils, avocados, olives, nuts, nut butters, or seeds. <10% fat |b NCEP Step II diet | sbStatistically significant effect between diet groups. | swStatistically significant effect within diet groups compared to baseline.


    PCRM 2005 Study on Glucose & Insulin


    In 2005, PCRM researchers published results from a study performed on postmenopausal women who were overweight or obese, but did not have type 2 diabetes [6]. This study put half the women on a very low fat vegan diet of less than 10% calories as fat and no oils, avocados, olives, nuts, nut butters or seeds. No mention was made of refined carbohydrates or high glycemic foods. This diet was compared to a National Cholesterol Education Program (NCEP) Step II Guidelines diet, which was less than 30% fat, less than 7% saturated fat, protein about 15% of calories, and less than 200 mg/day of cholesterol.


    After 14 weeks on the vegan diet, fasting glucose decreased and insulin sensitivity increased. The NCEP Step II diet did not result in such changes. Table 3 includes more results from this study.


    In total, these studies suggest that a very low-fat, primarily whole foods vegan diet is an appropriate diet for people with type 2 diabetes, and as effective as an American Diabetes Association diet. I want to emphasize the primarily whole foods aspect of this diet. If someone is eating a vegan diet with a lot of refined grains and sugars (including breads, white rice, and juices) they might not realize many of these benefits.


    White potatoes are the one whole, plant food that might be harmful for people with type 2 diabetes if eaten in more than small amounts. White potato starch has a chemical structure that makes the sugar quickly digested and absorbed, and white potatoes produce a large glycemic load and insulin response (see Table 4) [7].


    Table 1. 1999 Pilot Study on People with Type 2 Diabetes.

     

    Vegan Dieta

    Control Dietb

    Calorie restriction

    No

    No

    Number of participants

    7

    4

    Calories

    Baseline

    12 weeks


    1683

    1409


    1430

    1526

    Carbohydrates (g)

    Baseline

    12 weeks


    194

    264


    164 

    194

    Fiber (g)

    Baseline

    12 weeks


    14 

    26


    12 

    20

    Fat (g)

    Baseline

    12 weeks


    64 

    17


    50 

    53

    Saturated fat (g)

    Baseline

    12 weeks


    19 

    5


    18 

    14

    Weight (lbs)

    Baseline

    12 weeks


    213 

    197sb


    213 

    205

    Fasting glucose (mmol/L)

    Baseline

    12 weeks


    10.7 

    7.8 sb


    9.7 

    8.6

    HbA1c

    Baseline

    12 weeks


    8.3%

    6.9%


    8.0%

    7.0%

    Total cholesterol (mg/dl)

    Baseline

    12 weeks


    203 

    179


    215 

    190

    Triglycerides (mg/dl)

    Baseline

    12 weeks


    188

    165


    203 

    164

    Oral hypoglycemic agents

    1 of 6 discontinued

    3 of 6 reduced

    0 of 4 reduced

    Insulin

    2 of 2 reduced

    None were taking

    Blood pressure medication

    2 of 5 discontinued

    1 of 4 reduced

    Lipid-lowering

    no changes

    no changes

    aNo oils, sugars, refined carbs < 10% fat | bNo red meat < 30% fat | sbStatistically significant effect between diet groups.


    PCRM Pilot Study (1999)


    The first was a pilot study of only 12 weeks and 11 participants, published in 1999 [1]. The study participants all had type 2 diabetes.


    The study put some of them on a (very) low fat vegan diet. They could not eat added oils, sugars, or refined carbohydrates such as white bread or pasta. The diet was designed to have less than 10% of calories as fat. The control diet was designed to be less than 30% of calories as fat, and prohibited red meat but substituted fish and poultry. There was no limit on calories or portion sizes on either diet.


    Despite not being required to limit calories, the vegan diet participants did reduce calories and lost weight. They also reduced fat and saturated fat, and their cholesterol and triglyceride levels went down.


    The vegan dieters increased carbohydrates and fiber. Despite increasing carbohydrates, their fasting blood sugar levels went down, and their HbA1c (a measure of how much sugar has been in your blood over the previous three to four months) also went down.


    The differences in medical outcomes between groups were that vegan dieters lost more weight and reduced blood sugar levels further. Many of the vegan dieters reduced or eliminated medications, while only one of the control dieters was able to. See Table 1 for more details.


    Table 4. Definitions

    Glycemic index -

    Measurement of how quickly glucose from a specific, solitary food is released into the blood.


    Glycemic load -

    Measurement of how much glucose from a specific, solitary food is released into the blood over the course of a certain amount of time (e.g., two hours).


    Insulin load -

    Measurement of how much insulin is released into the blood over a certain amount of time, in response to eating a specific food.


    Glycemic index is of little use for preventing or treating chronic disease, as foods with very little sugar can have high glycemic indexes.


    White pastas, on the other hand, have a low glycemic load and insulin response [7] and although they are processed they might be about the same as many whole plant foods in terms of their affects on blood sugar. Spaghetti, especially if it hasn't been overcooked, has a low glycemic and insulin load [8].


    Presumably, the researchers from the PCRM studies picked such a low fat vegan diet, without nuts or avocados, because they wanted to guarantee weight loss and cholesterol improvements. However, most of the research on nuts has suggested at least moderate amounts are beneficial to heart disease and weight loss [9]. It seems safe to eat moderate amounts of nuts if you have type 2 diabetes, such as 1 - 2 oz per day. A 2009 study of people with type 2 diabetes showed that 30 g of walnuts per day resulted in a greater reduction in insulin levels [13].


    There has not been much research on avocados and their effects on diabetes or weight loss. It is reasonable to project that small amounts, about 1/4 an avocado per day, would be beneficial both for heart disease and weight loss. A half a cup of cubed avocados has 120 calories and 5 grams of fiber which is a reasonable amount.


    There are concerns about the long-term effects of a diet with less than 10% of calories from fat. Fat is important for cell membranes, nerve tissue, and aids in the digestion of fat-soluble vitamins. Unsaturated fats keep HDL (good cholesterol) at healthy levels. Omega-3 fats are also important for reducing heat disease and nerve tissue. The average vegan eats about 27-29% [10] of their calories from fat. That much may not be necessary, but a diet of less than 20% fat might not be best over the long term. That doesn't mean you have to get your fat from French fries, but nuts, avocados, and small amounts of olive and canola oil can be a healthy addition to the diet.


    Conclusion


    In conclusion, it appears safe to say that:


    • A whole foods vegan diet is safe for people who have type 2 diabetes and is as beneficial, if not moreso, than a typical ADA diet.

    • Vegans have a lower risk of type 2 diabetes than non-vegetarians.


    Note that the participants in the PCRM studies were provided with vitamin B12 supplements. All vegans should follow the daily recommendations for vegans.


    References

    ---


    ***

    1. Nicholson AS, Sklar M, Barnard ND, Gore S, Sullivan R, Browning S. Toward improved management of NIDDM: A randomized, controlled, pilot intervention using a lowfat, vegetarian diet. Prev Med. 1999 Aug;29(2):87-91.

     

    2. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Jaster B, Seidl K, Green AA, Talpers S. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1777-83. PubMed PMID: 16873779. (Medical outcomes at 22 weeks.)

     

    3. Turner-McGrievy GM, Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Gloede L, Green AA. Changes in nutrient intake and dietary quality among participants with type 2 diabetes following a low-fat vegan diet or a conventional diabetes diet for 22 weeks. J Am Diet Assoc. 2008 Oct;108(10):1636-45. (Nutrient intakes at 22 weeks.)

     

    4. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJA, Turner-McGrievy G, Gloede L, Green A, and Ferdowsian H. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S-9S. (Medical outcomes and nutrient intakes at 74 weeks.)

     

    5. Barnard ND, Gloede L, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Green AA, Ferdowsian H. A low-fat vegan diet elicits greater macronutrient changes, but is comparable in adherence and acceptability, compared with a more conventional diabetes diet among individuals with type 2 diabetes. J Am Diet Assoc. 2009 Feb;109(2):263-72. (Acceptability and adherence at 74 weeks.)

     

    6. Barnard ND, Scialli AR, Turner-McGrievy G, Lanou AJ, Glass J. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity. Am J Med. 2005 Sep;118(9):991-7.

     

    7. Holt SH, Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66(5):1264-76. PubMed PMID: 9356547.

     

    8. Foster-Powell K, Miller JB. International tables of glycemic index. Am J Clin Nutr. 1995 Oct;62(4):871S-890S. Review.

     

    9. Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S. (Asbstract)

     

    10. Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr. 2003 May;6(3):259-69.

     

    11. Fraser GE. Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):532S-538S.

     

    12. Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Type of Vegetarian Diet, Body Weight and Prevalence of Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2009 Apr 7. [Epub ahead of print]

     

    13. Tapsell LC, Batterham MJ, Teuss G, Tan SY, Dalton S, Quick CJ, Gillen LJ, Charlton KE. Long-term effects of increased dietary polyunsaturated fat from walnuts on metabolic parameters in type II diabetes. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):1008-15. Epub 2009 Apr 8. PubMed PMID: 19352378.

     

    14. Tonstad S, Stewart K, Oda K, Batech M, Herring RP, Fraser GE. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Oct 7. [Epub ahead of print] Link

     

    15. Kahleova H, Matoulek M, Malinska H, Oliyarnik O, Kazdova L, Neskudla T, Skoch A, Hajek M, Hill M, Kahle M, Pelikanova T. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet Med. 2011 May;28(5):549-59. | Link

     

    16. Lee YM, Kim SA, Lee IK, Kim JG, Park KG, Jeong JY, Jeon JH, Shin JY, Lee DH. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016 Jun 2;11(6):e0155918. | link




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар