Рівень захворюваності на рак серед вегетаріанців в порівнянні з всеїдними людьми,

Рівень захворюваності на рак серед вегетаріанців


автор: Джек Норріс, сертифікований дієтолог

Зміст 


Вступ


В даній статті буде розглянуто питання про поширеність раку серед вегетаріанців. Дуже мало даних для веганів. Таблиці в цій статті наведено з усіх досліджень, в яких вивчали вегетаріанців, і вони містять показники смертності від раку (кількість людей, що померли від цієї хвороби) або захворюваність (кількість людей, що було зареєстровано з даною хворобою).

 

У кожній таблиці нижче розглядається рак певного типу і те, чи існує різниця в ризику між вегетаріанцями та невегетаріанцями.


Деякі речі, які варто брати до уваги:


  • Оскільки метааналіз включав учасників досліджень Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian та Oxford Vegetarian Studies; а дослідження EPIC-Oxford включає в себе багатьох із тих самих людей, що були і в Оксфордському вегетаріанському дослідженні,багато з цих результатів не можуть бути розглянуті як ті, що відносяться до зовсім різних популяцій. 

  • Не дивлячись на те, що в статті 2012 року про Adventist Health Study-2 [Tantamango-Bartley, 2012] були виявлені статистично значимі відмінності між вегетаріанцями та не вегетаріанцями для деяких конкретних видів раку, дослідники включали полу-вегетаріанців та песко-вегетаріанців до категорії “вегетаріанці”, тож ці дані не перераховані нижче. Окремі категорії раку були проаналізовані серед різних дієтичних груп, але у жінок-веганок був більш низький ризик “усіх жіночих видів раку” до коригування даних за індексом маси тіла (ІМТ). У веганів також був дещо високий рівень раку сечового тракту після коригування даних за ІМТ. 

  • Немає даних про північноамериканських вегетаріанцях, які також не є при цьому адвентистами сьомого дня.


У таблицях статистично значимі висновки виділено червоним кольором. Для того, щоб показник був статистично значимим, числа у довірчому інтервалі (в круглих скобках) мають бути одночасно або менше 1,00, або більше 1,00. 

EPIC-Oxford: Смертність від раку (2016)


У документі 2015 року від EPIC-Oxford [Appleby, 2016] не було ніякої різниці щодо смертності від раку усіх типів серед вегетаріанців (з веганами включно) та звичайних м’ясоїдів (0,93, 0,82-1,05). У вегетаріанців спостерігалися більш низькі показники смертності від панкреатичного раку (0,48, 0,28-0,82) та лімфатичного раку (0,50, 0,32-0,79), але не колоректального раку, раку легень, грудей або яєчників.


Після виключення учасників, які змінили дієтичні категорії під час дослідження, вегетаріанці мали більш низький ризик розвитку всіх видів раку (0,82, 0,72-0,94) та аналогічні дані, вказані вище для інших видів раку.


Серед веганів було зафіксовано 67 смертей від раку, показник яких суттєво не відрізнявся від звичайних м’ясоїдів (1,14, 0,88-1,47).

Загальна картина по захворюваності раком


Таблиця 1 показує, що дослідження 2014 року з EPIC-Oxford є першим, що вказує на те, що вегетаріанці мають більш низький показник розвитку раку, ніж невегетаріанці (не враховуючи песко-вегетаріанців). Знадобилось 14,9 років нагляду до того, як виникла статистично значима відмінність.


Таблиця 1. Ризик від усіх видів рака, узагальнено

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2010

Не-вег 1.00
Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
Вегетаріанці  0.88 (0.82, 0.95)

куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

Захворюваність

EPIC-Oxford [B]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вегетаріанці  0.93 (0.71, 1.04)

вік, стать, куріння

Захворюваність

EPIC-Oxford [C]

1993-2002

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.11 (0.82, 1.51)

вік, стать, куріння

Смертність

Oxford Vegetarian [D]

1980-2000

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.06 (0.85, 1.34)

вік, стать, куріння;
виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Health Food Shoppers [D]

1973-1997

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.18 (0.99, 1.41)

вік, стать, куріння;
виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Heidelberg Vegetarian [E]

1978-1989

Не-вег 1.00
Вегетарианці 1.59 (0.87, 2.94)

стать, тривалість дієти, ІМТ (куріння не вплинуло на результати)

Смертність.

Не вегетаріанці їли м’ясо “інколи”.

[A]. [Key, 2014]

[B]. [Key, 2009a]

[C]. [Key, 2003]

[D]. [Appleby, 2002]

[E]. [Chang-Claude, 1993]


В таблиці 2 показано, що в найостанніших докладах, як в AHS-2, так і в EPIC-Oxford, виявлені більш низькі показники розвитку раку у веганів, порівнюючи з не вегетаріанцями. 


Таблиця 2. Ризик від усіх видів раку, узагальнено

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2010

Не-вег 1.00
Песко-вег  0.88 (0.80, 0.97)
Лакто-ово 0.89 (0.83, 0.96)
Веган 0.81 (0.66, 0.98)

куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

Захворюваність

Adventist Health Study-2 [B]

2002-2006

Не-вег 1.00
Полу-вег 0.98 (0.82, 1.17)
Песко-вег 0.88 (0.77, 1.01)
Лакто-ово 0.93 (0.85, 1.02)
Веган 0.84 (0.72, 0.99)


вік, раса, сімейна історія раку, освіта, куріння, алкоголь, вік менархе, вагітність, грудне годування, оральні контрацептиви, замісна гормональна терапія та стан менопаузи.

Коригування фізичної активності не змінило результатів.

Захворюваність

Adventist Health Study-2 [B]

2002-2006

Не-вег 1.00
Полу-вег  0.98 (0.83, 1.18)
Песко-вег 0.89 (0.77, 1.03)
Лакто-ово 0.95 (0.86, 1.04)
Веган 0.86 (0.73, 1.00)

Те саме, що й вище, плюс ІМТ

Захворюваність

EPIC-Oxford [C]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.88 (0.81, 0.96)
Песко-вег [b] 0.82 (0.73, 0.93)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

EPIC-Oxford [D]

1993-2005

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.89 (0.80, 1.00)
Песко-вег [b] 0.83 (0.71, 0.96)

вік, стать, куріння

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.

[b] Не їли м'яса, крім риби.


[A]. [Key, 2014]

[B]. [Tantamango-Bartley, 2012]

[C]. [Key 2009b]

[D]. [Key, 2009a]

Окремі види раку


У приведених нижче таблицях не приводяться результати EPIC-Oxford 2014 року [Key, 2014] або EPIC-Oxford 2015 року [Appleby, 2016]. Ці звіти починають містити так багато різної аналітики, що важко підтримувати ці громіздкі таблиці; ми оцінюємо, чи потрібно змінювати формат на інший, більш простий.

Колоректальний рак


В таблиці 3 показано одне дослідження, в якому виявлений більш високий ризик розвитку колоректального раку у вегетаріанців, та одне дослідження, яке виявило більш низький ризик. 

 

Таблиця 3. Ризик колоректального раку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

Netherlands Cohort Study [A]

1986-2006

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.78 (0.51,1.20)

вік, стать

Захворюваність

Netherlands Cohort Study [A]

1986-2006

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.89 (0.58, 1.39)

вік, стать, енергія, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, освіта

Захворюваність

EPIC-Oxford [B]

1993-2010

Не-вег 1.00
Песко-вег 0.66 (0.48, 0.92)
Вегетаріанці 1.03 (0.84, 1.26)

куріння, алкоголь, рівень фізичної активності, стать, дослідження, метод відбору

Захворюваність

EPIC-Oxford [C]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.49 (1.09, 2.03)

вік, стать, куріння

Захворюваність

Oxford Vegetarian [D]

1980-2000

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.42 (0.76, 2.67)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Oxford Vegetarian [E]

1980-1999

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.85(0.55, 1.32)

вік, стать, алкоголь, куріння

Захворюваність

Мета аналіз [F]

1999

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.99 (0.77, 1.27)

вік, стать, куріння та дослідження

Смертність

Health Food Shoppers [D]

1973-1997

Не-вег 1.00
Вегетаріанці  0.85 (0.52, 1.39)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Adventist Health [G]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.53 (0.35, 0.81)

вік, стать

Захворюваність

[A]. [Gilsing, 2015]

[B]. [Key, 2014]

[C]. [Key, 2009a]

[D]. [Appleby, 2002]

[E]. [Sanjoaquin, 2004]

[F]. [Key, 1999]

[G]. [Fraser, 1999]


Таблиця 4 ділить населення на більш конкретні дієтичні групи:


Таблиця 4. Ризик колоректального раку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

AHS-2 [A]

2002-2014

Не-вег 1.00
Полу-вег 0.92 (0.62,1.37)
Песко  0.57 (0.40,0.82)
Лакто-ово  0.82 (0.65,1.02)
Веган  0.84 (0.59-1.19)

вік, раса, стать, освіта, фізичні вправи, куріння, алкоголь, сімейна історія хвороб, пептичні виразки, запальне захворювання кишківника, цукровий діабет, прийом аспірину, статіни, попередня колоноскопія або гнучка сигмоїдоскопія, додатковий кальцій, додатковий вітамін D, калорії, гормональна терапія

Захворюваність

EPIC-Oxford [B]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вег-ці 1.12 (0.87,1.44)
Песко [b]   0.77 (0.53,1.13)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

EPIC-Oxford [C]

1993-2005

Не-вег [a] 1.00
Вег-ці 1.39 (1.01,1.91)
Песко [b] 0.64 (0.37, 1.10)

вік, стать, куріння

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв м'яса, крім риби.

[b] Не їли м'яса, крім риби.

[A]. [Orlich, 2015]

[B]. [Key 2009b]

[C]. [Key, 2009a]

Рак простати


Результати для рака передміхурової залози в таблиці 5 нижче аналогічні колоректальним; тільки дослідження здоров’я адвентистів (Adventist Health) показало статистично значущу різницю.


Таблиця 5. Ризик розвитку раку передміхурової залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.90 (0.61, 1.33)

вік, стать, куріння

Захворюваність

Oxford Vegetarian [B]

1980-2000

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.66 (0.27, 1.59)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Мета анализ [C]

1999

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.91 (0.60, 1.39)

вік, стать, куріння та дослідження

Смертність

Health Food Shoppers [B]


1973-1997

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.29 (0.62, 2.68)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Adventist Health [D]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.65 (0.44, 0.95)

вік, стать

Захворюваність

6 років спостережень

[A]. [Key, 2009a]

[B]. [Appleby, 2002]

[C]. [Key, 1999]

[D]. [Fraser, 1999]


В AHS-2 у веганів спостерігався більш низький ризик, ніж у звичайних м’ясоїдів, навіть після коригування за ІМТ. В EPIC-Oxford у тих, хто споживав рибу, була статистично значуща і більш низька частота раку передміхурової залози, ніж у звичайних м’ясоїдів. Див. Таблицю 6 нижче.


Таблиця 6. Ризик розвитку раку передміхурової залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

AHS-2 [A]

2002-2013

Не-вег [a] 1.00
Полу-вег [c] 1.18 (0.91, 1.54)
Песко-вег [b] 1.07 (0.88, 1.31)
Лакто-ово 0.96 (0.83, 1.12)
Вегани 0.66 (0.50, 0.87)

Вік, раса, сімейна історія хвороб, освіта, скрінінг, споживання калорій, ІМТ

Захворюваність

EPIC-Oxford [B]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.87 (0.64,1.18)
Песко-вег [b] 0.57 (0.33,0.99)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м’яса, окрім риби. 

[b] Не їли іншого м’яса, окрім риби. 

[c] Споживали червоне м’ясо або птицю ≤1 раз / місяць, але все м’ясо разом (включаючи рибу) <1 раз / тиждень.

[A]. [Tantamango-Bartley, 2015]

[B]. [Key 2009b]

Рак молочної залози


На жаль, одне (ледве) значне відкриття полягало у тому, що у вегетаріанців частіше спостерігався рак молочної залози в дослідженні Health Food Shoppers. Див. Таблицю 7 нижче. Це дослідження не коригувалося за ознакою наяви своїх дітей, що захищає від раку молочної залози, а у жінок-вегетаріанок, як правило, менше дітей.


Таблиця 7. Ризик раку молочної залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

AHS-2 [A]

2002-2011

Не-вег 1.00
Полу-вег 0.91 (0.67, 1.23)
Песко-вег 0.91 (0.71, 1.17)
Лакто-ово  1.05 (0.89, 1.23)
Веган 0.78 (0.58, 1.05)
Усі вег 0.97 (0.84, 1.11)

раса, зріст, фізична активність, сімейна історія раку, мамографія, вік настання менопаузи, вік настання менархе, протизаплідні таблетки, гормональна замісна терапія, вік першої дитини, кількість дітей, грудне годування, рівень освіти, куріння, алкоголь

Захворюваність

EPIC-Oxford [B]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вег-ці 0.94 (0.77, 1.13)

вік, стать, куріння

Захворюваність

Oxford Vegetarian [C]

1980-2000

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.23 (0.66, 2.31)

вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Мета аналіз [D]

1999

Не-вег 1.00
Вег-нці  0.95 (0.55, 1.63)

вік, куріння та дослідження

Смертність

South Asian-Born Women Living in UK [E]

1995-1999

Не-вег 1.00
Вег-ці  0.77 (0.50, 0.19)

вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Захворюваність

«Випадок-контроль»

Health Food Shoppers [C]

1973-1997

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.62 (1.01, 2.60)

вік, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Індія [F]

1980-1984

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.25 (0.48, 1.67)

вік, регіон

Захворюваність

«Випадок-контроль»

Adventist Health [G]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вег-ці 0.80 (0.56, 1.15)

вік

Захворюваність

6 років спостережень.

[A]. [Penniecook-Sawyers, 2016]

[B]. [Key, 2009a]

[C]. [Appleby, 2002]

[D]. [Key, 1999]

[E]. [Dos Santos Silva, 2002]

[F]. [Rao, 1994a]

[G]. [Fraser, 1999]


Таблиця 8. Показники раку молочної залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.91 (0.77, 1.08)
Песко-вег [b] 1.05 (0.86, 1.28)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A] [Key 2009b]

Рак легенів


Таблиця 9. Показники раку легень

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.23 (0.69, 2.17)

вік, стать, куріння

Захворюваність

Oxford Vegetarian [B]

1980-2000

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.27 (0.60, 2.68)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Мета аналіз 

[C]

1999

Не-вег 1.00
Вег-ці 0.84 (0.59, 1.18)

вік, стать, куріння та дослідження

Смертність

Health Food Shoppers [B]

1973-1997

Не-вег 1.00
Вег-ці 1.19 (0.70, 2.02)

вік, стать, куріння; виключені перші 5 років спостереження

Смертність

Adventist Health [D]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вег-ці 0.86 (0.42, 1.79)

вік, стать

Захворюваність

6 років спостережень.

[A]. [Key, 2009a]

[B]. [Appleby, 2002]

[C]. [Key, 1999]

[D]. [Fraser, 1999]


Таблиця 10. Показники раку легень

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 1.11 (0.75,1.65)
Песко-вег [b] 0.59 (0.29,1.23)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак яєчників


Таблиця 11. Показники раку яєчників

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2005

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.85 (0.49, 1.46)

вік, стать, паління

Захворюваність

[A]. [Key, 2009a]


Таблица 12. Показатели рака яичников.

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці  0.69 (0.45, 0.07)
Песко-вег [b] 0.37 (0.18, 0.77)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]


Рак матки


Таблиця 13. Показники раку матки

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

Adventist Health [A]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 0.85 (0.58, 1.23)

вік, стать

Захворюваність

6 років спостереження

[A]. [Fraser, 1999]

Рак шлунку


Таблиця 14. Показники раку шлунку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри 

Коригування

Примітки

Мета-аналіз [A]

1999

Не-вег 1.00
Вегетаріанці 1.02 (0.64, 1.62)

вік, стать, куріння та дослідження

Смертність

[A]. [Key, 1999]


Таблиця 15. Показники раку шлунку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Корректировка

Заметки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.36 (0.16, 0.78)
Песко-вег [b] 0.29 (0.07,1.2)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Панкреатичний рак


В таблиці 16 показано, що вегетаріанці мали приблизно вполовину менші показники раку підшлункової залози у порівнянні з людьми, що їли м’ясо більше одного разу на день. У порівнянні з усіма м’ясоїдами показники не відрізнялись суттєво.


Таблиця 16. Ризик раку підшлункової залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

Adventist Health [A]

1976-1982

Не-вег 1.00
Вегетаріанці  0.46 (0.06, 1.39)

вік, стать, куріння, інші продукти

Смертність



Вегетаріанці 1.00
Не-вег [a] 2.18 (1.04, 4.58)

вік, стать


[a] Споживали м’ясо більше одного разу на день. 

[A]. [Mills, 1988]


Таблиця 17. Ризик раку підшлункової залози

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.94 (0.52, 0.71)
Песко-вег [b] 0.82 (0.34, 0.96)

вік, стать, куріння, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак мозку


Серед людей, які споживали м’ясо більше одного разу на день, не спостерігалось випадків раку менінгіоми, і цей результат був статистично значущим (див. таблицю 18 нижче).


Таблиця 18. Ризик розвитку раку мозку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

Adventist Health [A]

1976-

1982

Рак гліоми


Вегетаріанці 1.00
Не-вег [a] 1.56 (0.52, 5.63)
Не-вег [b] 1.75 (0.34, 8.54)

Рак менінгіоми


Вегетаріанці 1.00
Не-вег [a] 0.36 (0.09, 1.46)
Не-вег [b] 0 (P < 0.05)

вік, стать

Захворюваність.

6 років спостереження


[a] Споживали м’ясо менше одного разу на день. 

[b] Споживали м’ясо більше одного разу на день. 

[A]. [Mills, 1989]


Таблица 19. Ризик розвитку раку мозку

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 1.25 (0.72,2.16)
Песко-вег [b] 1.39 (0.69,2.80)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність.

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак ротової порожнини


Вегетаріанці, як показано в таблиці 20 нижче, мали значно більш низькі показники раку ротової порожнини в цьому дослідженні індійських вегетаріанців. 


Таблиця 20. Ризик раку ротової порожнини

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

Індія [A]

1980-1984

Не-вег 1.00
Вегетаріанці  0.55 (0.40, 0.74)

вік, регіон

Захворюваність.

“Випадок-контроль”

[A]. [Rao, 1994b]

Рак верхнього травного тракту


Таблиця 21. Риск виникнення раку травного тракту

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.81 (0.45, 1.46)

Песко-вег [b] 0.44 (0.16, 0.25)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак шийки матки


Таблиця 22. Ризик раку шийки матки

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вег-ці 2.08 (1.05, 4.12)
Песко-вег [b] 2.05 (0.91, 4.63)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b]  Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Меланома


Таблиця 23. Ризик меланоми

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.89 (0.61, 0.29)
Песко-вег [b] 0.90 (0.55, 0.47)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак тіла матки


Таблиця 24. Ризик розвитку раку тіла матки

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.75 (0.45,1.28)
Песко-вег [b] 0.61 (0.29, 1.30)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак нирок


Таблица 25. Ризик розвитку раку нирок

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.76 (0.36,1.58)
Песко-вег [b] 0.36 (0.09, 1.52)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Рак сечового міхура


Таблиця 26. Ризик раку сечового міхура

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Не-вег [a] 1.00
Вегетарианці 0.47 (0.25, 0.89)
Песко-вег [b] 0.81 (0.36, 1.81)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Лімфатичний рак та рак гематопоетичної тканини


Таблиця 27. Ризик лімфатичного раку та раку гематопоетичної тканини

Дослідження

Роки

Ризик та інтервал довіри

Коригування

Примітки

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Усі види


Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.55 (0.39, 0.78)
Песко-вег [b] 0.85 (0.56, 1.29)

Неходжкінські лімфоми


Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.57 (0.35, 0.95)
Песко-вег [b] 0.86 (0.47, 1.58)

Множинна мієлома


Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.25 (0.08, 0.73)
Песко-вег [b] 0.72 (0.25, 2.10)

Лейкемія


Не-вег [a] 1.00
Вегетаріанці 0.78 (0.43, 1.43)
Песко-вег [b] 1.18 (0.58, 2.40)

вік, стать, паління, алкоголь, ІМТ, фізична активність, майнова рівність, оральні контрацептиви, метод відбору

Захворюваність

[a] Виключаючи тих, хто не їв іншого м'яса, крім риби.

[b] Не їли іншого м'яса, крім риби.

[A]. [Key 2009b]

Посилання

___

Cancer Rates of Vegetarians

[source]


By Jack Norris, RD

Contents

 

Introduction


This article will address the subject of cancer rates in vegetarians. Very little data exists for vegans. The tables in this article are extracted from all studies that have looked at vegetarians and show the rates of cancer mortality (how many people died from the disease) or incidence (how many people contracted the disease).


Each table below looks at a different type of cancer and whether there has been a difference in risk between vegetarians and non-vegetarians.


Some things to keep in mind:


  • Because the 1999 meta-analysis included participants in the Health Food Shoppers, Adventist Health, Heidelberg Vegetarian, and Oxford Vegetarian studies; and the EPIC-Oxford study includes many of the same people as were in the Oxford Vegetarian study, many of these results are not from completely different populations.

  • Although the 2012 paper from Adventist Health Study-2 [Tantamango-Bartley, 2012] found some statistically significant differences between vegetarians and non-vegetarians for some specific cancers, they included semi- and pesco-vegetarians in the “vegetarian” category and thus are not listed below. Individual cancer categories were analyzed among the diet groups and female vegans had a lower risk of “all female cancers” before adjusting for body mass index (BMI). Vegans also had a slightly higher rate of urinary tract cancers after adjusting for BMI.

  • There is no data on North American vegetarians who are not also Seventh-day Adventists.


In order for the rate to be statistically significant, the numbers in the confidence interval (in the parentheses) must both either be less than 1.00 or greater than 1.00.

EPIC-Oxford: Cancer Mortality (2016)


EPIC-Oxford [Appleby, 2016] found no difference in all cancer mortality between vegetarians (including vegans) and regular meat-eaters (0.93, 0.82-1.05). Vegetarians had lower rates of death from pancreatic (0.48, 0.28-0.82) and lymphatic (0.50, 0.32-0.79), but not colorectal, lung, breast, or ovary cancers.


After excluding participants who changed diet categories during the study, vegetarians had a lower risk of all cancer (0.82, 0.72-0.94), and similar findings as above for the other cancers.


Vegans suffered from 67 deaths from cancer, with a rate not significantly different from regular meat-eaters (1.14, 0.88-1.47).

General Cancer


Table 1 shows that the 2014 study from EPIC-Oxford is the first to show vegetarians to have a lower cancer rate than non-vegetarians (not including pesco-vegetarians). It took 14.9 years of follow-up before a statistically significant difference developed.


TABLE 1. RISK FOR ALL CANCERS COMBINED

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-

2010

Non-Veg 1.00

Pesco-Veg .88 (.80, .97)

Vegetarians .88 (.82, .95)


smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

Incidence

EPIC-Oxford [B]

1993-

2005

Non-Veg 1.00

Vegetarians  .93 (.71, 1.04)

age, gender, smoking

Incidence

EPIC-Oxford [C]

1993-

2002

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.11 (.82, 1.51)

age, gender, smoking

Mortality

Oxford Vegetarian [D]

1980-

2000

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.06 (.85, 1.34)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Health Food Shoppers [D]

1973-

1997

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.18 (.99, 1.41)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Heidelberg Vegetarian [E]

1978-

1989

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.59 (.87, 2.94)



gender, duration of diet, BMI (smoking did not affect results)

Mortality. Non-vegetarians ate meat “occasionally.”

[A]. [Key, 2014]

[B]. [Key, 2009a]

[C]. [Key, 2003]

[D]. [Appleby, 2002]

[E]. [Chang-Claude, 1993]


Table 2 shows that the most recent reports from both AHS-2 and EPIC-Oxford found a lower cancer rate in vegans compared to non-vegetarians.


TABLE 2. RISK FOR ALL CANCERS COMBINED

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-2010

Non-Veg 1.00

Pesco   .88 (.80, .97)

Lacto-ovo   .89 (.83, .96)

Vegan   .81 (.66, .98)

smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

Incidence

Adventist Health Study-2 [B]

2002-2006

Non-Veg 1.00

Semi .98 (.82, 1.17)

Pesco .88 (.77, 1.01)

Lacto-ovo .93 (.85, 1.02)

Vegan .84 (.72, .99)


age, race, family history of cancer, education, smoking, alcohol, age at menarche, pregnancies, breastfeeding, oral contraceptives, hormone replacement therapy, and menopause status. Adjusting for physical activity did not change the results.

Incidence

Adventist Health Study-2 [B]

2002-2006

Non-Veg 1.00

Semi .98 (.83, 1.18)

Pesco .89 (.77, 1.03)

Lacto-ovo .95 (.86, 1.04)

Vegan .86 (.73, 1.00)

Same as above, plus BMI

Incidence

EPIC-Oxford [C]

1993-2006

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians .88 (.81, .96)

Pesco [b] .82 (.73, .93)


age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

Incidence

EPIC-Oxford [D]

1993-2005

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians .89 (.80, 1.00)

Pesco [b] .83 (.71, .96)

age, gender, smoking

Incidence

[a] Excluding those who ate no meat other than fish.

[b] Ate no meat other than fish.


[A]. [Key, 2014]

[B]. [Tantamango-Bartley, 2012]

[C]. [Key 2009b]

[D]. [Key, 2009a]


Specific Cancers


The tables below do not include the results of the 2014 EPIC-Oxford [Key, 2014] or 2015 EPIC-Oxford [Appleby, 2016] reports. These reports are starting to contain so many different analyses that maintaining these tables is becoming unwieldy; we are assessing whether to change the format to something much simpler.

Colorectal Cancer


Table 3 shows one study that found a higher risk of colorectal cancer for vegetarians and one study that found a lower risk.


TABLE 3. RISK FOR COLORECTAL CANCER.

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

Netherlands Cohort Study [A]

1986-2006

Non-Veg 1.00

Vegetarians  .78 (.51, 1.20)


age, gender

Incidence

Netherlands Cohort Study [A]

1986-2006

Non-Veg 1.00

Vegetarians .89 (.58, 1.39)


age, gender, energy, smoking, alcohol, BMI, physical activity, education

Incidence

EPIC-Oxford [B]

1993-2010

Non-Veg 1.00

Pesco-Veg  .66 (.48, .92)

Vegetarians  1.03 (.84, 1.26)



smoking, alcohol, physical activity level, gender, study, recruitment method

Incidence

EPIC-Oxford [C]

1993-2005

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.49 (1.09, 2.03)


age, gender, smoking

Incidence

Oxford Vegetarian [D]

1980-2000

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.42 (  .76, 2.67)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Oxford Vegetarian [E]

1980-1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .85 (.55, 1.32)

age, sex, alcohol, smoking

Incidence

Meta-Analysis [F]

1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .99 (.77, 1.27)

age, gender, smoking, and study

Mortality

Health Food Shoppers [D]

1973-1997

Non-Veg 1.00

Vegetarians .85 (.52, 1.39)

age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Adventist Health [G]

1976-1982

Non-Veg 1.00

Vegetarians .53 (.35, .81)

age, gender

Incidence

[A]. [Gilsing, 2015]

[B]. [Key, 2014]

[C]. [Key, 2009a]

[D]. [Appleby, 2002]

[E]. [Sanjoaquin, 2004]

[F]. [Key, 1999]

[G]. [Fraser, 1999]


Table 4 divides populations into more specific diet groups:


TABLE 4. RISK FOR COLORECTAL CANCER.

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

AHS-2 [A]

2002-2014

Non-Veg 1.00

Semi-Veg .92 (.62, 1.37)

Pesco .57 (.40, .82)

Lacto-ovo .82 (.65, 1.02)

Vegan .84 (.59-1.19)


age, race, gender, education, exercise, smoking, alcohol, family history, peptic ulcers, inflammatory bowel disease, diabetes mellitus, aspirin, statins, prior colonoscopy or flexible sigmoidoscopy, supplemental calcium, supplemental vitamin D, calories, hormone therapy

Incidence

EPIC-Oxford [B]

1993-2006

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians 1.12 (.87, 1.44)

Pesco [b]  .77 (.53, 1.13)

age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

Incidence

EPIC-Oxford [C]

1993-2005

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians 1.39 (1.01, 1.91)

Pesco [b] .64 (   .37, 1.10)


age, gender, smoking

Incidence

[a] Excluding those who ate no meat other than fish. •

[b] Ate no meat other than fish.

[A]. [Orlich, 2015]

[B]. [Key 2009b]

[C]. [Key, 2009a]

 

Prostate Cancer


The results for prostate cancer, Table 5 below, are similar to colorectal; only the Adventist Health Study showed a statistically significant difference.


TABLE 5. RISK FOR PROSTATE CANCER.

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-2005

Non-Veg 1.00

Vegetarians .90 (.61, 1.33)


age, gender, smoking

Incidence

Oxford Vegetarian [B]

1980-2000

Non-Veg 1.00

Vegetarians .66 (.27, 1.59)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Meta-Analysis [C]

1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .91 (.60, 1.39)

age, gender, smoking, and study

Mortality

Health Food Shoppers [B]

1973-1997

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.29 (.62, 2.68)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Adventist Health [D]

1976-1982

Non-Veg 1.00

Vegetarians .65 (.44, .95)


age, gender

Incidence. 6 years of follow up.

[A]. [Key, 2009a]

[B]. [Appleby, 2002]

[C]. [Key, 1999]

[D]. [Fraser, 1999]


In AHS-2, vegans had a lower risk than regular meat-eaters, even after adjusting for BMI. In EPIC-Oxford, fish-eaters had a statistically significant, lower rate of prostate cancer than regular meat eaters. See Table 6 below.


TABLE 6. RISK FOR PROSTATE CANCER.

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

AHS-2 [A]

2002-2013

Non-Veg [a] 1.00

Semi-Veg [c] 1.18 (.91, 1.54)

Pesco [b] 1.07 (.88, 1.31)

Lacto-Ovo  .96 (.83, 1.12)

Vegan  .66 (.50, .87)


Age, race, family history, education, screening, caloric intake, BMI

Incidence

EPIC-Oxford [B]

1993-2006

Non-Vega 1.00

Vegetarians .87 (.64, 1.18)

Pesco b .57 (.33, .99)


age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

Incidence

[a] Excluding those who ate no meat other than fish. •

[b] Ate no meat other than fish. •

[c] Ate red meat or poultry ≤1 time/month but all meats combined (including fish) <1 time/wk.

[A]. [Tantamango-Bartley, 2015]

[B]. [Key 2009b]

Breast Cancer


Unfortunately, the one (barely) significant finding was that vegetarians had more breast cancer in the Health Food Shoppers study. See Table 7 below. That study did not adjust for having children which is protective against breast cancer, and vegetarian women tend to have fewer children.


TABLE 7. RISK FOR BREAST CANCER.

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

AHS-2 [A]

2002-2011

Non-Veg 1.00

Semi .91 (.67, 1.23)

Pesco .91 (.71, 1.17)

Lacto-ovo 1.05 (.89, 1.23)

Vegan .78 (.58, 1.05)

All Veg .97 (.84, 1.11)


race, height, physical activity, family history of cancer, mammography, age at menopause, age at menarche, birth control pills, hormone replacement therapy, age at first child, number of children, breastfeeding, educational level, smoking, alcohol

Incidence

EPIC-Oxford [B]

1993-2005

Non-Veg 1.00

Vegetarians .94 (.77, 1.13)


age, gender, smoking

Incidence

Oxford Vegetarian [C]

1980-2000

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.23 (.66, 2.31)


age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Meta-Analysis [D]

1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .95 (.55, 1.63)


age, smoking, and study

Mortality

South Asian-Born Women Living in UK [E]

1995-1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .77 (.50, 1.19)


age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Incidence. Case control.

Health Food Shoppers [C]

1973-1997

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.62 (1.01, 2.60)


age, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

India [F]

1980-1984

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.25 (.48, 1.67)


age, region

Incidence. Case control.

Adventist Health [G]

1976-1982

Non-Veg 1.00

Vegetarians .80 (.56, 1.15)


age

Incidence. 6 years of follow up.

[A]. [Penniecook-Sawyers, 2016]

[B]. [Key, 2009a]

[C]. [Appleby, 2002]

[D]. [Key, 1999]

[E]. [Dos Santos Silva, 2002]

[F]. [Rao, 1994a]

[G]. [Fraser, 1999]


TABLE 8. RATES FOR BREAST CANCER

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians .91 (.77, 1.08)

Pesco [b] 1.05 (.86, 1.28)


age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

Incidence

[a] Excluding those who ate no meat other than fish. •

[b] Ate no meat other than fish.

[A] [Key 2009b]

Lung Cancer


TABLE 9. RATES FOR LUNG CANCER

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-2005

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.23 (.69, 2.17)


age, gender, smoking

Incidence

Oxford Vegetarian [B]

1980-2000

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.27 (.60, 2.68)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Meta-Analysis   

[C]

1999

Non-Veg 1.00

Vegetarians .84 (.59, 1.18)


age, gender, smoking, and study

Mortality

Health Food Shoppers [B]

1973-1997

Non-Veg 1.00

Vegetarians 1.19 (.70, 2.02)


age, gender, smoking; excluded first 5 years of follow-up

Mortality

Adventist Health [D]

1976-1982

Non-Veg 1.00

Vegetarians .86 (.42, 1.79)


age, gender

Incidence. 6 years of follow up.

[A]. [Key, 2009a]

[B]. [Appleby, 2002]

[C]. [Key, 1999]

[D]. [Fraser, 1999]


TABLE 10. RATES FOR LUNG CANCER

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments

Notes

EPIC-Oxford [A]

1993-2006

Non-Veg [a] 1.00

Vegetarians 1.11 (.75, 1.65)

Pesco [b] .59 (.29, 1.23)


age, gender, smoking, alcohol, BMI, physical activity, parity, oral contraceptives, method of recruitment

Incidence

[a] Excluding those who ate no meat other than fish. •

[b] Ate no meat other than fish.

[A]. [Key 2009b]

Ovarian Cancer


TABLE 11. RATES FOR OVARIAN CANCER

Study

Years

Risk and Confidence Interval

Adjustments