• Вміст кальцію і оксалату в продуктах



    Вміст кальцію і оксалату в продуктах


    Вміст кальцію і оксалату в продуктах

    продукт

    порція

    г

    ккал

    Ca

    (мг)

    Ca абсорб.

    Ca абсорб.

    (мг)

    оксалат

    всього

    (мг)

    оксалат

    розчинний 

    (мг)

    Мигдаль - цільні ядра, сухі смажені

    1/4 ч

    35

    206

    9211

    21%9, E

    19E

    1514

     

    Квасоля - неві - варена

    1/2 ч

    91

    127

    6311

     

     

    7613

     

    Квасоля - смажена пінто вегетаріанська консервована

    1/2 ч

    121

    100

    4211

    17%9, E

    7E

    1613

     

    Буряк - варений, сушений

    1/2 ч

    85

    37

    1411

     

     

    411

    291

    Бок чой - тертий, варений, осушений

    1/2 ч

    85

    10

    7911

    40%8

    32

    208

    208

    Бок чой - тертий, сирий

    1 ч

    70

    9

    7411

     

     

    213

     

    Хліб - спельтовий

     

    100

     

     

     

     

    196

    46

    Хліб - білий

    кусок

    27

    79

    3211

     

     

    36

    26

    Хліб - білий, з цільного зерна

    кусок

    42

    128

    1511

     

     

    613

    1113

    Брокколі - варена, висушена

    1/2 ч

    78

    27

    3111

     

     

    31

    21

    Брокколі - нарізана, сира

    1 ч

    91

    31

    4311

     

     

    131

    41

    Брюссельська капуста - варена, осушена

    1 ч

    78

    28

    2811

     

     

    51

    21

    Морква - сира

    сред.

    61

    25

    2011

     

     

    271

    191

    Морква - скибочки, варені, сушені

    1/2 ч

    78

    27

    2311

     

     

    141

    111

    Кешью - смажений

    1/4 ч

    34

    197

    1511

     

     

    5913

     

    Цвітна капуста - нарізана, сира

    1 ч

    107

    27

    2411

     

     

    113

     

    Селера - сира

    1/2 ч

    51

    8

    2011

     

     

    413

     

    Какао-порошок - сухий

    1 ст.л.

    5

    12

    711

     

     

    344

     

    Зелень буряка - сира

    1 ч

    38

    8

    4411

     

     

    2315

     

    Зелень листової капусти - нарізана, варена, осушена

    1/2 ч

    95

    31

    13411

     

     

    513

     

    Зелень листової капусти - рубана, сира

    1 ч

    36

    12

    8411

     

     

    1013

     

    Зелень гірчиці - нарізана, варена, висушена

    1/2 ч

    70

    18

    8311

    40%8

    33

    413

     

    Зелень ріпи - подрібнена, варена, осушена

    1/2 ч

    72

    14

    9911

     

     

     

     

    Зелень ріпи - подрібнена, сира

    1 ч

    55

    18

    10411

     

     

    155

     

    Фундук - рубаний

    1/4 ч

    29

    181

    3311

     

     

    484

     

    Фундук - рубаний

    1/4 ч

    29

    181

    3311

     

     

    644

     

    Хумус - коммерційний рецепт

    2 ст.л.

    30

    50

    1111

     

     

    813

     

    Капуста кале - сира

    1 ч

    67

    33

    10011

     

     

    213

     

    Капуста кале - нарізана, варена, висушена

    1/2 ч

    65

    18

    4711

    40%2

    19

    113

     

    Капуста калі - заморожена, варена, осушена

    1/2 ч

    65

    20

    9011

    40%2

    36

     

     

    Макадамія - сирий

    1/4 ч

    34

    241

    2811

     

     

    144

     

    Молоко - коров'яче

     

    200

    84

    25011

    22%10

    55

     

     

    Молоко - коров'яче

     

    160

    67

    20011

    28%3

    56

     

     

    Молоко - коров'яче

     

    32

    13

    4011

    65%7

    26

     

     

    Молоко - коров'яче

    1 ч

    244

    102

    30511

     

     

     

     

    Молоко соєве - збагачене кальцієм

    1 ч

     

    70

    30012

     

     

     

     

    Молоко соєве - збагачене кальцієм

     

     

    58

    250

    21%10

    53

     

     

    Молоко соєве - збагачене кальцієм

     

     

    9

    40

    65%7

    26

     

     

    Чорна патока

    1 ст.л.

    21

    61

    4311

     

     

    013

     

    Окра - сира

    1 ч

    100

    33

    8211

     

     

    505

     

    Апельсин  - великий, 3 дюйма в діаметрі, сирий

    1

    184

    86

    7411

     

     

     

     

    Петрушка - подрібнена, сира

    1 ст.л.

    4

    1

    511

     

     

    635

     

    Арахіс - всі види, сирий

    1/4 ч

    37

    207

    3411

     

     

    3513

     

    Пекан - нарізаний

    1/4 ч

    27

    127

    1911

     

     

    1013

     

    Фісташки - сирі

    1/4 ч

    31

    173

    3211

     

     

    1513

     

    Картопля - варена

    1 ч

    156

    134

    1211

     

     

    391

    271

    Картопля - варена

    1 ч

    122

    113

    1811

     

     

    381

    331

    Картопля солодка - сира

    1 ч

    133

    114

    4011

     

     

    2813

     

    Редис - скибочки, сирі

    1/2 ч

    58

    9

    1411

     

     

    013

     

    Ревінь - стебла варені, сушені

    1/2 ч

    120

    139

    17411

    9%8

    16

    3711

    1061

    Роли - житні

    1

    36

    103

    1111

     

     

    66

    36

    Роли - біле борошно

    1

    38

    105

    3511

     

     

    86

    36

    Соєвий протеїновий концентрат

    28 г

    28

    92

    5011

     

     

    2713

     

    Соєві боби - варені, осушені

    1/2 ч

    88

    149

    8811

     

     

    413

     

    Шпинат - варений, сушений

    1/2 ч

    90

    21

    12211

     

     

    4141

    961

    Шпинат - варений, сушений

    1/2 ч

    90

    21

    12211

    5%3

    6

    2913

     

    Шпинат - сирий

    1 ч

    30

    7

    3011

     

     

    3441

    2411

    Швейцарський мангольд - зелений - нарізаний, варений, осушений

    1/2 ч

    88

    18

    5111

     

     

    2931

    861

    Швейцарський мангольд - червоний - нарізаний, варений, осушений

    1/2 ч

    88

    18

    5111

     

     

    3751

    1061

    Тахіні

    1 ст.л.

    15

    89

    6411

    21%9, E

    13E

    1613

     

    Тофу - приготований без сульфату кальцію, твердий

    1/2 ч

    126

    88

    25311

     

     

    1713

     

    Волоські горіхи - подрібнені

    1/4 ч

    29

    191

    2911

     

     

    813

     

    Кресс-салат - подрібнений, сирий

    1 ч

    34

    4

    4111

     

     

    365

     

    E Поглинання кальцію оцінювали, а не тестували безпосередньо.



     Посилання

    ---

    Calcium & Oxalate Content of Foods


    [source]


    Calcium & Oxalate Content of Selected Foods

    food

    serving

    grams

    kcal

    ca

    (mg)

    ca absorption

    ca absorbed

    (mg)

    oxalate

    total (mg)

    oxalate

    soluble (mg)

    Almonds – whole kernals, dry roasted

    1/4 cup

    35

    206

    9211

    21%9, E

    19E

    1514

     

    Beans - navy – boiled

    1/2 cup

    91

    127

    6311

     

     

    7613

     

    Beans - refried pinto – vegetarian, canned

    1/2 cup

    121

    100

    4211

    17%9, E

    7E

    1613

     

    Beets – boiled, drained

    1/2 cup

    85

    37

    1411

     

     

    411

    291

    Bok choy – shredded, boiled, drained

    1/2 cup

    85

    10

    7911

    40%8

    32

    208

    208

    Bok choy – shredded, raw

    1 cup

    70

    9

    7411

     

     

    213

     

    Bread – spelt

     

    100

     

     

     

     

    196

    46

    Bread – white

    slice

    27

    79

    3211

     

     

    36

    26

    Bread – whole-wheat

    slice

    42

    128

    1511

     

     

    613

    1113

    Broccoli – boiled, drained

    1/2 cup

    78

    27

    3111

     

     

    31

    21

    Broccoli – chopped, raw

    1 cup

    91

    31

    4311

     

     

    131

    41

    Brussels sprouts – boiled, drained

    1 cup

    78

    28

    2811

     

     

    51

    21

    Carrots – raw

    medium

    61

    25

    2011

     

     

    271

    191

    Carrots – slices, boiled, drained

    1/2 cup

    78

    27

    2311

     

     

    141

    111

    Cashews – roasted

    1/4 cup

    34

    197

    1511

     

     

    5913

     

    Cauliflower – chopped, raw

    1 cup

    107

    27

    2411

     

     

    113

     

    Celery – raw

    1/2 cup

    51

    8

    2011

     

     

    413

     

    Cocoa powder – dry

    1 tbl

    5

    12

    711

     

     

    344

     

    Greens - beet – raw

    1 cup

    38

    8

    4411

     

     

    2315

     

    Greens - collard – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    95

    31

    13411

     

     

    513

     

    Greens - collard – chopped, raw

    1 cup

    36

    12

    8411

     

     

    1013

     

    Greens - mustard – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    70

    18

    8311

    40%8

    33

    413

     

    Greens - turnip – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    72

    14

    9911

     

     

     

     

    Greens - turnip – chopped, raw

    1 cup

    55

    18

    10411

     

     

    155

     

    Hazelnuts – chopped

    1/4 cup

    29

    181

    3311

     

     

    484

     

    Hazelnuts – chopped

    1/4 cup

    29

    181

    3311

     

     

    644

     

    Hummus – commercial

    2 tbl

    30

    50

    1111

     

     

    813

     

    Kale – raw

    1 cup

    67

    33

    10011

     

     

    213

     

    Kale – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    65

    18

    4711

    40%2

    19

    113

     

    Kale – frozen, boiled, drained

    1/2 cup

    65

    20

    9011

    40%2

    36

     

     

    Macadamia – raw

    1/4 cup

    34

    241

    2811

     

     

    144

     

    Milk - cow

     

    200

    84

    25011

    22%10

    55

     

     

    Milk - cow

     

    160

    67

    20011

    28%3

    56

     

     

    Milk - cow

     

    32

    13

    4011

    65%7

    26

     

     

    Milk - cow

    1 cup

    244

    102

    30511

     

     

     

     

    Milk - soy – calcium fortified

    1 cup

     

    70

    30012

     

     

     

     

    Milk - soy – calcium fortified

     

     

    58

    250

    21%10

    53

     

     

    Milk - soy – calcium fortified

     

     

    9

    40

    65%7

    26

     

     

    Molasses

    1 tbl

    21

    61

    4311

     

     

    013

     

    Okra – raw

    1 cup

    100

    33

    8211

     

     

    505

     

    Orange – large, 3 in" diameter, raw

    1

    184

    86

    7411

     

     

     

     

    Parsley – chopped, raw

    1 tbl

    4

    1

    511

     

     

    635

     

    Peanuts – all types, raw

    1/4 cup

    37

    207

    3411

     

     

    3513

     

    Pecans – chopped

    1/4 cup

    27

    127

    1911

     

     

    1013

     

    Pistachios – raw

    1/4 cup

    31

    173

    3211

     

     

    1513

     

    Potato – boiled

    1 cup

    156

    134

    1211

     

     

    391

    271

    Potato – baked

    1 cup

    122

    113

    1811

     

     

    381

    331

    Potato - sweet – raw

    1 cup

    133

    114

    4011

     

     

    2813

     

    Radish – slices, raw

    1/2 cup

    58

    9

    1411

     

     

    013

     

    Rhubarb – stalks, boiled, drained

    1/2 cup

    120

    139

    17411

    9%8

    16

    3711

    1061

    Rolls – rye

    roll

    36

    103

    1111

     

     

    66

    36

    Rolls – white

    roll

    38

    105

    3511

     

     

    86

    36

    Soy protein concentrate

    1 oz

    28

    92

    5011

     

     

    2713

     

    Soybeans – boiled, drained

    1/2 cup

    88

    149

    8811

     

     

    413

     

    Spinach – boiled, drained

    1/2 cup

    90

    21

    12211

     

     

    4141

    961

    Spinach – boiled, drained

    1/2 cup

    90

    21

    12211

    5%3

    6

    2913

     

    Spinach – raw

    1 cup

    30

    7

    3011

     

     

    3441

    2411

    Swiss chard - green – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    88

    18

    5111

     

     

    2931

    861

    Swiss chard - red – chopped, boiled, drained

    1/2 cup

    88

    18

    5111

     

     

    3751

    1061

    Tahini

    1 tbl

    15

    89

    6411

    21%9, E

    13E

    1613

     

    Tofu – prepared w/ ca sulfate, firm

    1/2 cup

    126

    88

    25311

     

     

    1713

     

    Walnuts – chopped

    1/4 cup

    29

    191

    2911

     

     

    813

     

    Watercress – chopped, raw

    1 cup

    34

    4

    4111

     

     

    365

     

    ECalcium absorption was estimated, not directly tested.


      

    References

    ---


    ***

    1. Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. J Agric Food Chem. 2005 Apr 20;53(8):3027-30. | link

     

    2. Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr. 1990 Apr;51(4):656-7. | link

     

    3. Heaney RP, Weaver CM, Recker RR. Calcium absorbability from spinach. Am J Clin Nutr. 1988 Apr;47(4):707-9. | link

    The calcium content of spinach was measured in this study to be 200 mg per 477.5 mg of oxalate. 1/2 cup of boiled spinach contains 122 mg of calcium per the USDA database and would, therefore contain about 291 mg of oxalate.

     

    4. Massey LK. Food oxalate: factors affecting measurement, biological variation, and bioavailability. J Am Diet Assoc. 2007 Jul;107(7):1191-4; quiz 1195-6. | link

     

    5. Oxalic Acid Content of Selected Vegetables | link. Gives amounts of oxalate in 100 g of the raw, unprepared food (according to correspondence with the USDA Nutrient Data Library 05/13/2013).

     

    6. Siener R, Hönow R, Voss S, Seidler A, Hesse A. Oxalate content of cereals and cereal products. J Agric Food Chem. 2006 Apr 19;54(8):3008-11. | link

     

    7. Tang AL, Walker KZ, Wilcox G, Strauss BJ, Ashton JF, Stojanovska L. Calcium absorption in Australian osteopenic post-menopausal women: an acute comparative study of fortified soymilk to cows' milk. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(2):243-9. | link

     

    8. Weaver CM, Heaney RP, Nickel KP, Packard PI. Calcium Bioavailability from High Oxalate Vegetables: Chinese Vegetables, Sweet Potatoes and Rhubarb. Journal of Food Science. 1997 May;62(3):524-5. | link

     

    9. Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1238S-1241S. | link

     

    10. Zhao Y, Martin BR, Weaver CM. Calcium bioavailability of calcium carbonate fortified soymilk is equivalent to cow's milk in young women. J Nutr. 2005 Oct;135(10):2379-82. | link

     

    11. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26. | link

     

    12. Wildwood Organic Soymilk Unsweetened. Carton. November 2013.

     

    13. Oxalate Content of Foods.xls – downloadable Excel sheet from Harvard University published in 2007.





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар