Вміст кальцію і оксалату в продуктах
Вміст кальцію і оксалату в продуктах
продукт
порція
г
ккал
Ca
(мг)
Ca абсорб.
Ca абсорб.
(мг)
оксалат
всього
(мг)
оксалат
розчинний
(мг)
Мигдаль - цільні ядра, сухі смажені
1/4 ч
35
206
92 11
21% 9 , E
19 E
151 4
Квасоля - неві - варена
1/2 ч
91
127
63 11
76 13
Квасоля - смажена пінто вегетаріанська консервована
1/2 ч
121
100
42 11
17% 9 , E
7 E
16 13
Буряк - варений, сушений
1/2 ч
85
37
14 11
41 1
29 1
Бок чой - тертий, варений, осушений
1/2 ч
85
10
79 11
40% 8
32
20 8
20 8
Бок чой - тертий, сирий
1 ч
70
9
74 11
2 13
Хліб - спельтовий
100
19 6
4 6
Хліб - білий
кусок
27
79
32 11
3 6
2 6
Хліб - білий, з цільного зерна
кусок
42
128
15 11
6 13
11 13
Брокколі - варена, висушена
1/2 ч
78
27
31 11
3 1
2 1
Брокколі - нарізана, сира
1 ч
91
31
43 11
13 1
4 1
Брюссельська капуста - варена, осушена
1 ч
78
28
28 11
5 1
2 1
Морква - сира
сред.
61
25
20 11
27 1
19 1
Морква - скибочки, варені, сушені
1/2 ч
78
27
23 11
14 1
11 1
Кешью - смажений
1/4 ч
34
197
15 11
59 13
Цвітна капуста - нарізана, сира
1 ч
107
27
24 11
1 13
Селера - сира
1/2 ч
51
8
20 11
4 13
Какао-порошок - сухий
1 ст.л.
5
12
7 11
34 4
Зелень буряка - сира
1 ч
38
8
44 11
231 5
Зелень листової капусти - нарізана, варена, осушена
1/2 ч
95
31
134 11
5 13
Зелень листової капусти - рубана, сира
1 ч
36
12
84 11
10 13
Зелень гірчиці - нарізана, варена, висушена
1/2 ч
70
18
83 11
40% 8
33
4 13
Зелень ріпи - подрібнена, варена, осушена
1/2 ч
72
14
99 11
Зелень ріпи - подрібнена, сира
1 ч
55
18
104 11
15 5
Фундук - рубаний
1/4 ч
29
181
33 11
48 4
Фундук - рубаний
1/4 ч
29
181
33 11
64 4
Хумус - коммерційний рецепт
2 ст.л.
30
50
11 11
8 13
Капуста кале - сира
1 ч
67
33
100 11
2 13
Капуста кале - нарізана, варена, висушена
1/2 ч
65
18
47 11
40% 2
19
1 13
Капуста калі - заморожена, варена, осушена
1/2 ч
65
20
90 11
40% 2
36
Макадамія - сирий
1/4 ч
34
241
28 11
14 4
Молоко - коров'яче
200
84
250 11
22% 10
55
Молоко - коров'яче
160
67
200 11
28% 3
56
Молоко - коров'яче
32
13
40 11
65% 7
26
Молоко - коров'яче
1 ч
244
102
305 11
Молоко соєве - збагачене кальцієм
1 ч
70
300 12
Молоко соєве - збагачене кальцієм
58
250
21% 10
53
Молоко соєве - збагачене кальцієм
9
40
65% 7
26
Чорна патока
1 ст.л.
21
61
43 11
0 13
Окра - сира
1 ч
100
33
82 11
50 5
Апельсин - великий, 3 дюйма в діаметрі, сирий
1
184
86
74 11
Петрушка - подрібнена, сира
1 ст.л.
4
1
5 11
63 5
Арахіс - всі види, сирий
1/4 ч
37
207
34 11
35 13
Пекан - нарізаний
1/4 ч
27
127
19 11
10 13
Фісташки - сирі
1/4 ч
31
173
32 11
15 13
Картопля - варена
1 ч
156
134
12 11
39 1
27 1
Картопля - варена
1 ч
122
113
18 11
38 1
33 1
Картопля солодка - сира
1 ч
133
114
40 11
28 13
Редис - скибочки, сирі
1/2 ч
58
9
14 11
0 13
Ревінь - стебла варені, сушені
1/2 ч
120
139
174 11
9% 8
16
371 1
106 1
Роли - житні
1
36
103
11 11
6 6
3 6
Роли - біле борошно
1
38
105
35 11
8 6
3 6
Соєвий протеїновий концентрат
28 г
28
92
50 11
27 13
Соєві боби - варені, осушені
1/2 ч
88
149
88 11
4 13
Шпинат - варений, сушений
1/2 ч
90
21
122 11
414 1
96 1
Шпинат - варений, сушений
1/2 ч
90
21
122 11
5% 3
6
291 3
Шпинат - сирий
1 ч
30
7
30 11
344 1
241 1
Швейцарський мангольд - зелений - нарізаний, варений, осушений
1/2 ч
88
18
51 11
293 1
86 1
Швейцарський мангольд - червоний - нарізаний, варений, осушений
1/2 ч
88
18
51 11
375 1
106 1
Тахіні
1 ст.л.
15
89
64 11
21% 9 , E
13 E
16 13
Тофу - приготований без сульфату кальцію, твердий
1/2 ч
126
88
253 11
17 13
Волоські горіхи - подрібнені
1/4 ч
29
191
29 11
8 13
Кресс-салат - подрібнений, сирий
1 ч
34
4
41 11
36 5
E Поглинання кальцію оцінювали, а не тестували безпосередньо.
Посилання
---
Calcium & Oxalate Content of Foods
[source]
Calcium & Oxalate Content of Selected Foods
food
serving
grams
kcal
ca
(mg)
ca absorption
ca absorbed
(mg)
oxalate
total (mg)
oxalate
soluble (mg)
Almonds – whole kernals, dry roasted
1/4 cup
35
206
92 11
21% 9 , E
19 E
151 4
Beans - navy – boiled
1/2 cup
91
127
63 11
76 13
Beans - refried pinto – vegetarian, canned
1/2 cup
121
100
42 11
17% 9 , E
7 E
16 13
Beets – boiled, drained
1/2 cup
85
37
14 11
41 1
29 1
Bok choy – shredded, boiled, drained
1/2 cup
85
10
79 11
40% 8
32
20 8
20 8
Bok choy – shredded, raw
1 cup
70
9
74 11
2 13
Bread – spelt
100
19 6
4 6
Bread – white
slice
27
79
32 11
3 6
2 6
Bread – whole-wheat
slice
42
128
15 11
6 13
11 13
Broccoli – boiled, drained
1/2 cup
78
27
31 11
3 1
2 1
Broccoli – chopped, raw
1 cup
91
31
43 11
13 1
4 1
Brussels sprouts – boiled, drained
1 cup
78
28
28 11
5 1
2 1
Carrots – raw
medium
61
25
20 11
27 1
19 1
Carrots – slices, boiled, drained
1/2 cup
78
27
23 11
14 1
11 1
Cashews – roasted
1/4 cup
34
197
15 11
59 13
Cauliflower – chopped, raw
1 cup
107
27
24 11
1 13
Celery – raw
1/2 cup
51
8
20 11
4 13
Cocoa powder – dry
1 tbl
5
12
7 11
34 4
Greens - beet – raw
1 cup
38
8
44 11
231 5
Greens - collard – chopped, boiled, drained
1/2 cup
95
31
134 11
5 13
Greens - collard – chopped, raw
1 cup
36
12
84 11
10 13
Greens - mustard – chopped, boiled, drained
1/2 cup
70
18
83 11
40% 8
33
4 13
Greens - turnip – chopped, boiled, drained
1/2 cup
72
14
99 11
Greens - turnip – chopped, raw
1 cup
55
18
104 11
15 5
Hazelnuts – chopped
1/4 cup
29
181
33 11
48 4
Hazelnuts – chopped
1/4 cup
29
181
33 11
64 4
Hummus – commercial
2 tbl
30
50
11 11
8 13
Kale – raw
1 cup
67
33
100 11
2 13
Kale – chopped, boiled, drained
1/2 cup
65
18
47 11
40% 2
19
1 13
Kale – frozen, boiled, drained
1/2 cup
65
20
90 11
40% 2
36
Macadamia – raw
1/4 cup
34
241
28 11
14 4
Milk - cow
200
84
250 11
22% 10
55
Milk - cow
160
67
200 11
28% 3
56
Milk - cow
32
13
40 11
65% 7
26
Milk - cow
1 cup
244
102
305 11
Milk - soy – calcium fortified
1 cup
70
300 12
Milk - soy – calcium fortified
58
250
21% 10
53
Milk - soy – calcium fortified
9
40
65% 7
26
Molasses
1 tbl
21
61
43 11
0 13
Okra – raw
1 cup
100
33
82 11
50 5
Orange – large, 3 in" diameter, raw
1
184
86
74 11
Parsley – chopped, raw
1 tbl
4
1
5 11
63 5
Peanuts – all types, raw
1/4 cup
37
207
34 11
35 13
Pecans – chopped
1/4 cup
27
127
19 11
10 13
Pistachios – raw
1/4 cup
31
173
32 11
15 13
Potato – boiled
1 cup
156
134
12 11
39 1
27 1
Potato – baked
1 cup
122
113
18 11
38 1
33 1
Potato - sweet – raw
1 cup
133
114
40 11
28 13
Radish – slices, raw
1/2 cup
58
9
14 11
0 13
Rhubarb – stalks, boiled, drained
1/2 cup
120
139
174 11
9% 8
16
371 1
106 1
Rolls – rye
roll
36
103
11 11
6 6
3 6
Rolls – white
roll
38
105
35 11
8 6
3 6
Soy protein concentrate
1 oz
28
92
50 11
27 13
Soybeans – boiled, drained
1/2 cup
88
149
88 11
4 13
Spinach – boiled, drained
1/2 cup
90
21
122 11
414 1
96 1
Spinach – boiled, drained
1/2 cup
90
21
122 11
5% 3
6
291 3
Spinach – raw
1 cup
30
7
30 11
344 1
241 1
Swiss chard - green – chopped, boiled, drained
1/2 cup
88
18
51 11
293 1
86 1
Swiss chard - red – chopped, boiled, drained
1/2 cup
88
18
51 11
375 1
106 1
Tahini
1 tbl
15
89
64 11
21% 9 , E
13 E
16 13
Tofu – prepared w/ ca sulfate, firm
1/2 cup
126
88
253 11
17 13
Walnuts – chopped
1/4 cup
29
191
29 11
8 13
Watercress – chopped, raw
1 cup
34
4
41 11
36 5
E Calcium absorption was estimated, not directly tested.
References
---
***
1. Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. J Agric Food Chem. 2005 Apr 20;53(8):3027-30. | link
2. Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr. 1990 Apr;51(4):656-7. | link
3. Heaney RP, Weaver CM, Recker RR. Calcium absorbability from spinach. Am J Clin Nutr. 1988 Apr;47(4):707-9. | link
The calcium content of spinach was measured in this study to be 200 mg per 477.5 mg of oxalate. 1/2 cup of boiled spinach contains 122 mg of calcium per the USDA database and would, therefore contain about 291 mg of oxalate.
4. Massey LK. Food oxalate: factors affecting measurement, biological variation, and bioavailability. J Am Diet Assoc. 2007 Jul;107(7):1191-4; quiz 1195-6. | link
5. Oxalic Acid Content of Selected Vegetables | link . Gives amounts of oxalate in 100 g of the raw, unprepared food (according to correspondence with the USDA Nutrient Data Library 05/13/2013).
6. Siener R, Hönow R, Voss S, Seidler A, Hesse A. Oxalate content of cereals and cereal products. J Agric Food Chem. 2006 Apr 19;54(8):3008-11. | link
7. Tang AL, Walker KZ, Wilcox G, Strauss BJ, Ashton JF, Stojanovska L. Calcium absorption in Australian osteopenic post-menopausal women: an acute comparative study of fortified soymilk to cows' milk. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(2):243-9. | link
8. Weaver CM, Heaney RP, Nickel KP, Packard PI. Calcium Bioavailability from High Oxalate Vegetables: Chinese Vegetables, Sweet Potatoes and Rhubarb. Journal of Food Science. 1997 May;62(3):524-5. | link
9. Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1238S-1241S. | link
10. Zhao Y, Martin BR, Weaver CM. Calcium bioavailability of calcium carbonate fortified soymilk is equivalent to cow's milk in young women. J Nutr. 2005 Oct;135(10):2379-82. | link
11. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26. | link
12. Wildwood Organic Soymilk Unsweetened. Carton. November 2013.
13. Oxalate Content of Foods.xls – downloadable Excel sheet from Harvard University published in 2007.
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
0 коммент.:
Дописати коментар