• Вітамін В12 > Чи можливо при натуральній дієті обійтись без вітамінних добавок?



    Чи можливо при натуральній дієті обійтись без вітамінних добавок?


    автор: Джек Норрис.

    останнє оновлення – січень 2014


    Якщо ми визнаємо, що веганам необхідно отримувати вітамін B12 з добавок або збагачених продуктів, чи можна назвати такий раціон харчування неприродним?


    Спершу можна зазначити, що у фекаліях міститься велика кількість вітаміну B12 – його виробляють бактерії в товстій кишці, і якщо ми опинимось в умовах дикої природи і захочемо залишатися веганами, то можемо отримувати достатню кількість B12 із цього джерела, однак нам доведеться докласти зусиль, щоб упевнитись, що там не залишилося бактерій і вірусів. Звучить не надто апетитно.


    Також можливо отримувати достатню кількість вітаміну B12 із жуків і комах, якщо люди не хочуть вдаватися до вбивства хребетних тварин чи їсти їхні яйця й пити їхнє молоко.


    Одна річ, яка відрізняє нас від доісторичних предків, полягає в тому, що ми живемо набагато довше і, як наслідок, маємо більше часу, протягом якого низький рівень B12 може проявлятися і приводити до серйозних наслідків. Якщо в минулому люди могли жити з меншим рівнем B12, то тепер необхідно отримувати більше, щоб запобігти слабоумству, яке викликається дефіцитом B12 після 80-90 років.


    У сучасному західному суспільстві веганам легко отримувати норму B12. У веганів, що приймають добавки з B12, його рівень може бути навіть вище, ніж у всеїдних, які добавки не приймають. У зв'язку з послабленням здатності засвоювати B12 з продуктів тваринного походження з віком Комітет з харчових продуктів і харчування США рекомендує всім людям (не тільки веганам) старше 50 років "отримувати рекомендовану денну норму переважно зі збагачених вітаміном B12 продуктів або добавок".


    Чи натуральна веганська дієта?


    Чи натуральна веганська дієта? Щоб відповісти, я рекомендую статтю Тома Біллінгса, яка розглядає це питання дуже докладно: "Порівняльна анатомія і фізіологія від давнини до наших днів: чи люди – природні вегетаріанці або всеїдні?". [[blog]] Після обширного огляду досліджень Біллінгс робить висновок, що люди не є природними вегетаріанцями чи веганами. Незважаючи на це, він стверджує: [[blog]]


    "Я прихильник як вегетаріанської, так і [в сенсі великої пропорції в раціоні] сироїдницької дієти. Читачі мають знати, що я дотримуюся вегетаріанства з 1970 року, був у минулому фрукторіанцем (8+ років) і веганом. [...] Проте я не пропагую і не проповідую будь-яку дієту. І насправді я втомився спостерігати, як часом сироїдіння і вегетаріанство/веганство подаються в негативному світлі екстремістами, чия недружня і недобросовісна поведінка є зрадою позитивних моральних принципів, які є головними у вегетаріанстві."


    Він продовжує:


    "Щоб бути веганом або вегетаріанцем, не потрібно вважати це природнім! Етичних/духовних причин цілком достатньо, щоб дотримання такої дієти було виправданим (звичайно, за умови, що таке харчування йде вам на користь). Крім того, якщо мотивація у виборі вашої дієти – етична/духовна, тоді в її основі – чесність і співчуття. І в цьому разі її неприродність не викликатиме у вас проблем."


    Читачі також можуть бути зацікавлені в статті "Люди – всеїдні", що є адаптованим текстом з бесіди із Джоном Макардлом, доктором філософії (опублікованим у травневому/червневому виданні Вегетаріанського журналу – Vegetarian Journal – за 1991 рік). Блог PaleoVeganology також містить цікаву інформацію про харчування наших предків.


    Чий раціон харчування справді є натуральним?


    Я вдячний своїм предкам за те, що вони вижили в суворі й жорстокі часи, що в підсумку дозволило мені друкувати на макбуці по кілька годин на день, але я вже пережив їх (за кількістю років), вживаючи велику кількість продуктів, їм незнайомих, і приймаючи вітамінні добавки як у дитинстві, так і в дорослому віці.


    Ідея, що доісторичний раціон харчування може бути майже без адаптацій застосований сьогодні або що він є найоптимальнішим, – доволі сумнівна. Сьогоднішні рослинні та м'ясні продукти, вироблені промисловими методами, відрізняються від їжі, яка була доступна в первісному суспільстві. Ми їмо гібридні рослини та годуємо тварин на фермі тим, що вони в природному середовищі не їдять. Тваринам на фермах дають велику кількість різних добавок. Продукти в США зазвичай збагачені великою кількістю вітамінів і мінералів (наприклад, вітамін D в молоці), і більшість людей, які в дорослому віці цікавляться ідеєю пошуку "натурального харчування", вже отримали від цих продуктів багато користі для здоров'я. За останні 200 років дієтологія вирішила всі види серйозних проблем зі здоров'ям, які переслідували людство впродовж тисячоліть.


    Я жодним чином не прагну бути схожим на моїх предків. Хоча є і винятки: вживання м'яса – одна з небагатьох дій, яку більшість людей намагається охарактеризувати як "натуральну". Прихильники палеолітичної дієти ("палеодієти" – як у кам’яному віці) – можливо, найбільш галасливі прихильники антивегетаріанства і натуральності. Проте вони рідко їдять комах, личинок і черв'яків, які, згідно з постами в блозі Paleoveganology What, No Bugs?!, "здавна забезпечували людей та інших приматів поживними речовинами і продовжують робити це сьогодні в багатьох частинах світу".


    Оновлення від січня 2014 року: це може трохи видозмінюватися, наприклад, деякі адепти палеодієти роблять енергетичні батончики з комах (див. «Енергетичні батончики, що стрекочуть, як цвіркуни у вас під ногами»).


    Дослідження з участю веганів у майбутньому


    Багато веганів зі зрозумілих причин скептично ставляться до медичного і наукового співтовариства. Але ті, що відмовляються приймати наукові докази щодо необхідності вживати добавки B12, формують стійкий потік веганів із проблемами зі здоров'ям, які досліджує медична спільнота. Якщо ви з підозрою ставитеся до медичних досліджень, найкраще, що ви можете зробити, – це переконатися, що у вас не розвивається дефіцит B12 і ви не станете одним з предметів вивчення цих досліджень.


    Я вдячний за дослідження популяції веганів, які не приймають добавки B12, але час покінчувати з цим. Тепер відповідальність за те, щоб зупинити цей потік інцидентів-приводів для досліджень, лежить на веганській спільноті. Коли вчені вирішать дослідити проблеми зі здоров'ям веганів, які не приймають B12, найкраще було б, якщо вони не зможуть таких знайти.


    Надихаючи веганів-новачків отримувати B12


    Всі прихильники веганського способу життя мають бути в курсі симптомів дефіциту вітаміну B12 (і розуміти, що слабкий дефіцит з часом може також привести до проблем, не так очевидних) та усвідомлювати необхідність новим веганам (або навіть не зовсім веганам) починати приймати добавки B12 після переходу на веганське харчування.


    ---

    Can a Natural Diet Require Supplements?


    [source]


    by Jack Norris, RD

    Last updated: January 2014


    If we admit that vegans need to get vitamin B12 through fortified foods or supplements, are we saying that a vegan diet is unnatural?


    One point to consider is that feces contain large amounts of vitamin B12, produced by bacteria in the colon, and that if we found ourselves in a state of nature, and still wanted to be vegan, we could get enough B12 from feces, though it would be important to make efforts to make sure the bacteria were killed and viruses were neutralized. Admittedly, that's not terribly appetizing.


    It's also possible that humans could get substantial amounts of vitamin B12 from insects and other bugs, if we didn't want to resort to killing vertebrate animals or eating their eggs or milk.


    One thing that separates us from our prehistoric ancestors is that we live a lot longer and poor B12 status has more time to become an issue. Whereas people might have gotten by with less B12 in the past, we need more now to ward of B12-deficiency dementia as we live into our 80s and 90s.


    In Western society today, it is easy for vegans to ensure an adequate B12 intake. Vegans who supplement with B12 can have superior B12 status to non-vegetarians who do not supplement. In fact, due to a decrease in the ability to absorb B12 from animal foods as people age, the Food and Nutrition Board says that all people (not just vegans) over age 50 should "meet their RDA mainly by consuming foods fortified with B12 or a B12-containing supplement."


    Is the Vegan Diet Natural?


    Is the vegan diet natural? To answer that question, I recommend an article that examines the subject in great detail, Comparative Anatomy and Physiology Brought Up to Date: Are Humans Natural Frugivores/Vegetarians, or Omnivores/Faunivores? by Tom Billings. After an extensive review of the research, Billings concludes that humans are not naturally vegetarians or vegans. Despite this, he says:


    "I am both pro-vegetarian and pro-[eating raw foods as a large portion of the diet]. Readers should be aware that I am a long-time vegetarian (since 1970), a former long-time (8+ years) fruitarian (also a former vegan),... However, I am definitely not a promoter of, or a "missionary" for, any specific diet. In reality, I am tired of seeing raw and [vegan/vegetarian] diets promoted in negative ways by extremists whose hostile and dishonest behavior is a betrayal of the positive moral principles that are supposedly at the heart of veg*ism."


    He continues:


    "You really don't need the naturalness claim to be a veg*n! That is, moral/spiritual reasons alone are adequate to justify following a veg*n diet (assuming the diet works for you, of course). Further, if the motivation for your diet is moral and/or spiritual, then you will want the basis of your diet to be honest as well as compassionate. In that case, ditching the false myths of naturalness presents no problems; indeed, ditching false myths means that you are ditching a burden."


    Readers may also be interested in the article Humans are Omnivores, adapted from a talk by John McArdle, PhD (originally published in the May/June 1991 edition of the Vegetarian Journal). The PaleoVeganology blog also has interesting information about the diets of our ancestors.


    Whose Diet is Really Natural?


    I am grateful to my ancestors for surviving lives that were nasty, brutish, and short, in order to eventually allow me to type away for hours a day on my MacBook, but I have already outlived them while eating a large proportion of food they wouldn't recognize and taking supplements both as a child and as an adult.


    The idea that a prehistoric diet can be approximated today or that it would be the most optimal diet is really questionable. Today's commercial plant foods and meats are different from the foods available in prehistoric times. We eat hybrids of plants and we feed foods to farmed animals that they would not normally eat. Farmed animals are typically given a wide range of supplements in their feed. The U.S. food supply is routinely fortified with a host of vitamins and minerals (such as vitamin D in milk), and most people who turn to what they consider to be a more natural diet as adults have often benefited from this supplementation. In the last two hundred years, nutrition science has solved all sorts of serious health problems that plagued humanity for eons.


    I strive to be like my prehistoric ancestors in no way whatsoever. Although there are exceptions, eating meat is one of the few things which most people try to do that is "natural." Paleolithic dieters are probably the most vocal, anti-vegetarian, natural eaters. Yet they rarely eat insects, grubs, and worms which, according to Paleoveganology in his post What, No Bugs?!, "have long provided humans and other primates with nutrients, and continue doing so today in most parts of the world."


    January 2014 update: This might actually be changing with some paleo eaters creating cricket energy bars (see Energy Bars That Put a Chirp in Your Step).


    Future of Research on Vegans


    Many vegans are understandably skeptical of the medical and scientific community. But by refusing to accept the scientific evidence in favor of the need to supplement with B12, we provide a steady flow of vegans with health issues for the medical community to study. If you are wary of the medical community, the best thing you can do is ensure that you do not develop B12 deficiency and become one of their subjects.


    While I'm grateful that research has been done on vegans who do not supplement with B12, enough is enough. It is the vegan community's responsibility to stop this flow of research subjects. When researchers decide to do studies examining the health problems of vegans who do not supplement their diets with B12, it would be best if they simply could not find any.


    Encourage New Vegans to Get B12


    All vegan advocates should be aware of the symptoms of overt B12 deficiency (with the realization that mild B12 deficiency could also lead to problems over time that are not as obvious), and the need for new vegans to start supplementing with B12 shortly after becoming vegan (or even near-vegan).

    ---


    ***




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар