• Вегетаріанське харчування для малюків і дошкільнят



    Вегетаріанське харчування для малюків і дошкільнят

     

    Добре збалансована вегетаріанська дієта підтримує здоровий ріст і розвиток малюків та дошкільнят.

     

    Ці ранні роки — ключові в закладанні здорових харчових звичок, які будуть з людиною все життя. Вегетаріанська дієта може забезпечити всі поживні речовини, необхідні дітям на різних етапах росту. Сертифікований дієтолог може допомогти батькам спланувати здорове харчування та прищеплювати позитивні харчові звички для всієї родини.

     

    Енергетичні потреби та зростання

     

    У віці одного року збільшення ваги сповільнюється й діти часто починають їсти менше. Споживання продуктів із великим вмістом клітковини може викликати відчуття ситості до того, як вони з’їдять достатню кількість калорій. Добре збалансована вегетаріанська дієта часто багата на клітковину, яка міститься у фруктах, овочах та цільних зернових. Щоб знизити рівень клітковини, додайте продукти з очищених зерен, фруктові соки, очищені овочі та фрукти.

      

    Для збільшення калорійності раціону додають високопоживні та висококалорійні продукти, наприклад:


    • Авокадо

    • Горіхи та горіхові масла

    • Насіння та олії з них

    • Сухофрукти

    • Рослинні олії

    • Cоєві та молочні продукти з великим вмістом жирів

    • Пасти з бобових

     

    Основні джерела ключових поживних речовин

     

    Білки

     

    • Квасоля та інші бобові

    • Зернові

    • Тофу

    • Рослинні аналоги м’яса

    • Горіхи та горіхові масла

    • Молочні продукти

    • Яйця

     

    Кальцій

     

    • Збагачене кальцієм соєве або рисове молоко

    • Збагачений кальцієм апельсиновий сік

    • Молоко та йогурт

    • Зелені листові овочі (наприклад, броколі, капуста кейл, пекінська капуста)

    • Збагачений кальцієм тофу

    • Мигдаль та мигдальне масло

     

    Порада: харчові добавки кальцію можуть використовуватися для компенсації недобору цієї речовини в раціоні.

     

    Цинк

     

    • Цільнозернові продукти

    • Зародки пшениці

    • Збагачені цинком пластівці

    • Тофу

    • Горіхи

    • Квасоля

    • Твердий сир

    • Хліб із дріжджового тіста

    • Ферментовані соєві продукти (наприклад, темпе, місо)

     

    Вітамін D

     

    • Продукти, збагачені вітаміном D (наприклад, коров’яче, соєве або рисове молоко, апельсиновий сік, готові до вживання пластівці)

    • Яйця

    • Вплив на шкіру сонячного світла

      

    Залізо

     

    ВАЖЛИВО! * Залізодефіцитна анемія є найпоширенішою проблемою дитячого харчування.

     

    • Цілі або збагачені зерна

    • Сушені фрукти

    • Збагачені крупи

    • Квасоля та бобові

    • Зелені листові овочі

     

    Порада: додайте джерело вітаміну С (наприклад, солодкий перець, помідори, цитрусові) в свої страви, щоб збільшити поглинання заліза.


    Вітамін B12

     

    • Збагачене соєве молоко

    • Деякі замінники м’яса

    • Збагачені вітаміном B12 харчові дріжджі

    • Готові до споживання збагачені вітаміном В12 пластівці

    • Яйця

    • Молочні продукти

     

    Порада: можна використовувати добавку вітаміну B12.

     

    Принципи планування харчування

     

    Використовуйте ці вказівки, щоб створити збалансовану дієту. Вказано мінімальну кількість порцій для малюків та дошкільнят. Діти, які потребують більше калорій для росту та активності, повинні їсти додаткові порції.

      

    Харчова група

    Порції

    Розмір порції

    Зернові

    6+

    ½ чашки варених злаків, рису або макаронів;

    ½ —1 скибочку хліба;

    ½ булочки або кексу;

    ½ —1 чашку готових до вживання злаків;

    1 маленька тортилья.

     

    Як мінімум ½ споживаних злаків повинні бути цільними

    Овочі

    2+

    ¼ — ½ чашки приготованих овочів;

    ½ —1 чашка сирих овочів.

    Фрукти

    3+

    ½ фрукта середнього розміру;

    ¼ — ½ приготованого або консервованого фрукта;

    ½ чашки соку;

    2 ст. л. сухофруктів.

    Бобові / горіхи

    2+*

    ¼ — ½ приготованих бобів, тофу, темпе, текстурованого рослинного білка;

    40—85 г рослинних аналогів м'яса;

    1—2 ст. л. горіхів, насіння або олії з них;

    1 яйце.

    Молоко

    3

    1 чашка соєвого, коров'ячого або грудного молока;

    1 чашка йогурту;

    40 г сиру.

    Жири

    3-4

    1 ч. л. олії, масла або маргарину.

     

    * Включати як мінімум 1 порцію горіхів / насіння в день або 1 соєвий продукт з повним вмістом жирів.


    Ризики задихання

     

    Малюки та дошкільники знаходяться в зоні підвищеного ризику задухи через незрілі навички жування та ковтання. Причинами є  те, що в них менше зубів і небажання приділяти час, щоб ретельно жувати їжу. Щоб звести до мінімуму ризик задихання, наступні продукти мають бути виключені з раціону малюків або мають бути дозволені дошкільнятам тільки за умови нагляду за ними:

      

    • Горіхи, крім випадків, коли вони добре подрібнені

    • Горіхові пасти, що їх їдять ложкою

    • Вегетаріанські хот-доги, якщо вони не нарізані по довжині та

    потім поперечно

    • Помідори чері, якщо вони не розрізані навпіл або на чотири частинки;

    • Виноград, якщо не розрізаний навпіл. Може знадобитися очищення від шкурки (для малюків).

    • Сира вишня\черешня, якщо не видалені кісточки та плоди не нарізані

    • Сира селера та ціла сира морква

    • Попкорн

     

    Поради щодо прищеплення здорових харчових звичок

     

    • Постійно пропонуйте різноманітні продукти харчування. Дитячі вподобання часто змінюються.

    • Зробіть їжу веселою. Розріжте їжу так, щоб отримати цікаві форми шматочків, додайте колір включенням різних фруктів та овочів, або спробуйте страви, які легко їсти руками.

    • Продемонструйте гарний приклад. Нехай діти бачать, що ви їсте здорову їжу.

    • Додайте овочі, тофу або фрукти до улюблених продуктів дітей.

    • Включіть дітей у кулінарну діяльність та приготування страв.

    • Дозвольте дошкільнятам вибрати ту кількість їжі, яку вони хочуть їсти.

    • Не змушуйте дитину їсти й не використовуйте їжу як винагороду.

    • Обмежте фруктовий сік до 4—6 унцій на день (120—180 мл).

      

    Ресурси



    Автор статті: Крістін Крейгтон, сертифікований дієтолог

    Термін актуальності статті закінчується в лютому 2015 року.

    ---

    Vegetarian Nutrition for Toddlers and Preschoolers


    [source]


    A well-balanced vegetarian diet supports healthy growth and development of toddlers and preschoolers.


    These early years are key in the establishment of healthy eating habits that will last a lifetime. A vegetarian diet can provide all the nutrients needed by children at varying stages of growth. A registered dietitian can help parents plan healthy meals and create positive eating habits for the whole family.


    Energy Needs and Growth


    At age one, weight gain slows and children often begin to eat less. Eating a lot of high fiber foods may cause children to feel full before they have eaten enough calories. A well-balanced vegetarian diet is often high in fiber, which can be  found in fruits, vegetables, and whole-grains. To lower fiber, include some refined grain products, fruit juices, and peeled fruits and vegetables.


    To increase calories, include high nutrient, high calorie foods such as:


    • Avocado

    • Nuts and nut butters

    • Seeds and seed butters

    • Dried fruits

    • Vegetable oils

    • Full-fat soy and dairy products

    • Bean spreads


    Good Sources of Key Nutrients


    Protein


    • Beans and legumes

    • Grains

    • Tofu

    • Meat analogs

    • Nuts and nut butters

    • Dairy products

    • Eggs


    Calcium


    • Fortified soy or rice milk

    • Fortified orange juice

    • Milk and yogurt

    • Green leafy vegetables (e.g.

    • broccoli, kale, bok choy)

    • Calcium-set tofu

    • Almonds and almond butter


    Tip: Calcium supplementation may be used to compensate for inadequate dietary intake.


    Zinc


    • Whole-grain products

    • Wheat germ

    • Fortified cereals

    • Tofu

    • Nuts

    • Beans

    • Hard cheese

    • Yeast leavened bread

    • Fermented soy products (e.g. tempeh, miso)


    Vitamin D


    • Vitamin D fortified foods (e.g. cow’s milk, soymilk or rice milk, orange juice, ready-to-eat cereals)

    • Eggs

    • Skin exposure to sunlight


    Iron


    IMPORTANT! *Iron deficiency anemia is the most common childhood nutritional problem.


    • Whole or enriched grains

    • Dried fruits

    • Fortified cereals

    • Beans and legumes

    • Green leafy vegetables


    Tip: Include a source of vitamin C (e.g. bell peppers, tomatoes, citrus fruits) with meals to increase iron absorption.


    Vitamin B12


    • Fortified soymilk

    • Some meat analogs

    • Vitamin B12-fortified

    • nutritional yeast

    • Fortified ready-to-eat cereals

    • Eggs

    • Dairy products


    Tip: A vitamin B12 supplement may be used.


    Meal Planning Guidelines


    Use these guidelines to create a well-balanced diet. Guidelines show the minimum number of servings for toddlers and preschoolers. Children who need more calories for growth and activity should eat extra servings.

     

    Food Group

    # of Servings

    Serving Size

    Grains

    6+

    ½ cup cooked cereal, rice, or pasta; 

    ½-1 slice bread; 

    ½ bun or muffin; 

    ½-1 cup ready-to-

    eat cereal; 

    1 small tortilla; 


    at least ½ of all grains eaten should be whole-grain

    Vegetables

    2+

    ¼-½ cup cooked vegetables; 

    ½-1 cup raw vegetables

    Fruits

    3+

    ½ medium fruit; 

    ¼-½ cup cooked or canned fruit; 

    ½ cup juice; 

    2 tbsp. dried fruit

    Legumes/nuts

    2+*

    ¼-½ cup cooked beans, tofu, tempeh, textured vegetable protein

    1.5-3 oz. meat analog; 

    1-2 tbsp. nuts, seeds, nut or seed butter; 

    1 egg

    Milk

    3

    1 cup fortified soymilk, cow’s milk, or breast milk; 

    1 cup yogurt; 

    1½ oz. natural cheese

    Fats

    3-4

    1 tsp. oil or margarine

     

    * Include at least 1 serving per day of nuts/seeds or 1 full-fat soy product.


    Choking Risks


    Toddlers and preschoolers are at an increased risk of choking because of

    immature chewing and swallowing skills, fewer teeth, and unwillingness to

    take the time to carefully chew food. To minimize choking risk, the following foods should be avoided by toddlers or eaten by preschoolers only with supervision:


    • Nuts, except when finely ground

    • Nut butters by the spoonful

    • Vegetarian hot dogs, unless sliced lengthwise and then crosswise

    • Cherry tomatoes, unless halved or quartered

    • Grapes, unless cut in half. Peeling may be needed for young toddlers.

    • Raw cherries, unless pitted and sliced

    • Raw celery and whole raw carrots

    • Popcorn


    Tips for Creating Healthy Eating Habits


    • Offer a variety of foods, repeatedly. Children’s likes and dislikes often change.

    • Make food fun. Cut food into shapes, add color with fruits and vegetables, or try finger foods.

    • Set a good example. Let children see you eating healthy foods.

    • Add vegetables, tofu, or fruit to favorite foods.

    • Include children in cooking and mealtime activities.

    • Allow preschoolers to choose the portion of food that they want to eat.

    • Do not force a child to eat or use food as a reward.

    • Limit fruit juice to 4 to 6 ounces/day.


    Resources



    Written by: Christine Creighton, MS, RD

    Expires February 2015.

    ---


    ***





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар