• Немовлята та діти до 5 років на веганському харчуванні > Перші 6 місяців життя







    Перші 6 місяців життя

    Грудне годування


    Грудне молоко містить усі поживні речовини, необхідні для малюків у перші 6 місяців, і це нормальний спосіб годування дітей такого віку. Батьки, що обирають веганський раціон, з більшою вірогідністю нададуть перевагу грудному годуванню, і їхній вибір має повністю підтримуватись. Для отримання інформації про переваги грудного годування, про гарячі лінії і джерела підтримки матерів, що годують груддю, відвідайте сайт www.firststepsnutrition.org.


    Безпечне зберігання зцідженого молока


    Треба заохочувати матерів, що планують годувати своїх дітей зцідженим молоком. Важливо, щоб молоко правильно зберігалось і мало чітке маркування. Актуальну інформацію про безпечне зберігання грудного молока можна знайти за посиланням.


    Грудне молоко має завжди зберігатись у простерилізованому контейнері. Воно може зберігатись:


    • до 5 днів при температурі 4°С чи нижче

    • до 2 тижнів у холодильнику у відділенні для льоду

    • до 6 місяців у морозильній камері


    Якщо молоко було заморожено, для початку розморозьте його в холодильнику. Використовуйте зразу після розмороження. Не заморожуйте повторно після того, як молоко розтало. 


    На зцідженому грудному молоці, призначеному для грудних дітей, має бути чітке маркування з іменем дитини й датою, воно має зберігатись у холодильнику й використовуватись тільки для вказаної дитини. Будь-які залишки зцідженого молока мають бути повернуті батькам чи опікунам наприкінці дня.


    Додаткові джерела інформації й посібники з підтримки матерів, що годують груддю, і зціджування грудного молока можна знайти в розділі Джерела. Батьки можуть звернутися за додатковою допомогою з питань зціджування і зберігання грудного молока до лікаря чи консультанта з грудного вигодовування.


    Рекомендації щодо вітамінів для матерів, що годують груддю


    Жінки, що годують груддю, під час першого періоду годування повинні щоденно приймати добавки вітаміну D. Вітаміни Healthy Start не підходять жінкам-веганкам, але підходять вегетаріанкам. Вітамін D Vitashine підходить для веганок, що годують груддю.


    Матері-веганки, що годують груддю, повинні слідкувати за тим, щоб у їхньому раціоні була достатня кількість вітаміну В12 і йоду. Ці речовини можуть надходити або з харчових добавок, або з продуктів харчування, що містять їх у складі: наприклад, вітамін В12 надходить з продуктів, збагачених цим вітаміном, а йод міститься в деяких водоростях. Водорості – хороше природне джерело безпечної кількості йоду. Для додаткової інформації про безпечне споживання продуктів із високим вмістом йоду дивіться таблицю Поживні речовини, що важливі для дітей-веганів у віці 1-4 років.


    Організація “Веганська спільнота” (The Vegan Society) виробляє добавку під назвою VEG1, яка містить рибофлавін, вітамін B6, фолієву кислоту (200 мікрограмів), B12 (25 мікрограмів), D (20 мікрограмів), йод і селен. Ця добавка підходить для жінок, що годують груддю. (Контакти Веганської спільноти дивіться в розділі Ресурси).


    Посібник з правильного харчування молодих мам можна знайти у вкладці “Правильне харчування для молодих мам” на сайті www.firststepsnutrition.org.


    Підтримка жінок, що годують груддю


    Дошкільні установи повинні підтримувати матерів, що годують груддю, й заохочувати їх продовжувати грудне вигодовування. Посібник, розроблений ЮНІСЕФ, зі створення сприятливих умов для дітей у Великобританії (дивіться список ресурсів наприкінці цього посібника) радить працівникам дитячих центрів і всім тим, хто прагне створити зручні умови для перебування дітей, переконатися, що в їхніх установах надається:


    • підтримка вагітним, щоб вони могли усвідомити важливість ранньої взаємодії зі здоров’ям і благополуччям дитини

    • захист і підтримка грудного вигодовування в усіх сферах

    • підтримка близьких і люблячих стосунків із дітьми


    Якщо мама хоче годувати свою дитину груддю в дошкільних установах, їй має надаватись належне приміщення для цього, тепле й усамітнене, або ж вона повинна мати можливість вибрати будь-яке інше місце, де почувається комфортно. Графік занять у дитячих установах має бути гнучким, щоб надати мамам можливість годувати груддю в той час, який підходить їм і їхнім дітям. Плакати чи написи на дверях і стінах в дошкільних установах, що повідомляють, що тут вітається грудне вигодовування і надаються належні умови для нього, допоможуть жінкам почуватись комфортно й упевнено.


    Грудне молоко є безпечним, здоровим, сталим ресурсом, і варто заохочувати жінок обов’язково продовжувати грудне вигодовування упродовж усього першого року життя дитини, а після цього – так довго, як вони самі вирішать. Тривале грудне вигодовування корисне для здоров’я мам і дітей: хоча це й незвично в таких країнах, як Великобританія, продовжувати грудне вигодовування до 2 років (або й довше за бажання) є глобальною рекомендацією.


    Підтримка грудного вигодовування для веганських сімей: www.facebook.com/groups/veganbreastfeedingsupport/


    Вітамінні добавки для дітей на грудному годуванні


    Наразі рекомендується, щоб усі діти, що перебувають на грудному годуванні, з народження (або в деяких регіонах – від 1 місяця) отримували добавку по 8,5-10 мікрограмів вітаміну D в день.


    Із 2018-2019 року вітамінні краплі Healthy Start підходять для використання від народження, але веганські родили можуть відмовлятися від них через вміст вітаміну D, отриманого  ланоліну овечої шерсті. 


    Дитячі краплі DDrops містять 10 мікрограмів вітаміну D, і виробник пропонує при годування наносити краплі прямо на груди матері. Утім, батькам рекомендується давати дитину краплі стерилізованою ложкою, адже це дозволяє точніше виміряти правильне дозування. Виробники стверджують, що вітамін D надходить із ланоліну овечої шерсті, але тварини в процесі не страждають.


    Існує ряд інших добавок, що підходять для малюків-веганів, наприклад, краплі Abidec і BioCare Baby A, C, D Plus. Ці добавки містять ряд інших поживних речовин, а також вітамін D, але жодна з них не забезпечує його оновлену рекомендовану норму – 8,5-10 мікрограмів.


    Якщо є певні побоювання щодо вживання вітаміну D, то варто обирати веганські добавки, заздалегідь обговоривши прийом таких із сімейним фармацевтом чи терапевтом.


    Інформацію про добавки можна також знайти на сайті Веганської спільноти www.vegansociety.com. Батькам наполегливо рекомендується звернутися за порадою до лікаря, щоб упевнитися, що вони не дають малюкам поживних речовин у шкідливому дозуванні.


    Дитяча суміш


    Наразі у Великобританії в продажу немає дитячих сумішей, що підходять для дітей-веганів, адже навіть якщо вони не містять інгредієнтів тваринного походження (наприклад, якщо виготовлені із сої, а не коров’ячого молока), вітамін D, що до них додається, отримують із ланоліну овечої шерсті.


    Дитяча суміш на основі сої


    Суміші для дитячого харчування на основі сої підходять для дітей-вегетаріанців, але їх не варто давати дітям віком до 6 місяців і використовувати як основний молочний продукт для дітей віком до року, якщо тільки це не рекомендовано лікарем. Хоча ці суміші є в продажу, немає доказів, що вони допомагають уникнути алергії чи допомагають при непереносності деяких видів їжі. Такі суміші не рекомендуються для дітей з непереносністю коров’ячого молока, адже вони можуть проявляти або набути алергію і на соєвий білок. Суміші на основі сої частіше викликають карієс, адже містять глюкозу, а не лактозу. Крім того, існують певні побоювання щодо високого рівня фітоестрогенів, які можуть представляти ризик для репродуктивного здоров’я в майбутньому.


    Дитяча суміш на основі рису


    Суміш для дитячого харчування на основі рису доступна в Європі, але наразі не була одобрена для продажу у Великобританії. Купуючи її, сім’ї мають бути поінформовані, що ця технологія з безпечного виготовлення сухого молока н відповідає рекомендаціям Великобританії та що їм варто звернутися за порадою до фахівців. Будь-яке молоко, приготоване з рису, крім високовдосконаленої суміші (якими є рисові напої), не варто давати дітям віком до 5 років через вміст миш’яку.


    Безпечне приготування дитячої суміші


    При приготуванні дитячої суміші треба уважно слідувати інструкціям виробника, тому що вкрай концентроване молоко може містити забагато калорій і замало рідини, а розбавлене молоко може не надати достатньо енергії (калорій) і поживних речовин. Відомо, що багато людей неправильно готують дитячу суміш. Використання більш концентрованого молока, ніж має бути, може призвести до надлишкової ваги чи потенційно небезпечного зневоднення.


    Сухе молоко не є стерильним, тому його потрібно готувати, дотримуючись правил безпеки. Є чіткі рекомендації для батьків і опікунів про те, як це робити, на сайті NHS Choices.


    Для отримання детальнішої інформації про дитячі суміші дивіться звіт “Дитяче молоко у Великобританії” на сайті www.firststepsnutrition.org.


    Здоровий старт (Healthy Start)


    Деякі родини з низьким рівнем доходів, а також молоді батьки мають право на отримання вітамінів і талонів на харчування Healthy Start в межах програми соціального забезпечення (у Великобританії - прим.ред.). Щоб дізнатись більше про ці вітаміни, дивіться ресурс “Максимально ефективне використання Healthy Start: практичний посібник” за адресою: www.firststepsnutrition.org.
    ---




    The first 6 months of life

    Breastfeeding

    Breastmilk provides all the nutritional needs for infants in the first 6 months of life and is the normal way for all infants to be fed. It is likely that parents who choose a vegan diet will be keen to breastfeed their children, and parents should be fully supported in this choice. For information about the benefits of breastfeeding and for details of helplines and resources to support breastfeeding mothers see www.firststepsnutrition.org.

    Storing expressed breastmilk safely

    Mothers who wish to provide expressed breastmilk for their babies and children in early years or other settings should be encouraged to do so. It is important that milk is stored safely and clearly labelled. Up-to-date information on how to store breastmilk safely can be found here

    Breastmilk must always be stored in a sterilised container. It can be stored:

    • for up to five days in the fridge at 4°C or lower
    • for up to two weeks in the ice compartment of a fridge, or
    • for up to six months in a freezer.

    If the milk has been frozen, defrost it in the fridge first. Once it’s defrosted, use it straight away. Do not re-freeze milk once it has been thawed.

    Expressed breastmilk provided for babies in childcare should be clearly labelled with the child’s name and the date, stored in a refrigerator and only be used for that child. Any expressed milk left over at the end of the day should be returned to the parent or guardian.

    Additional sources of information and guidance on supporting breastfeeding mums and expressing breastmilk can be found in the Resources section. Parents can seek further advice on expressing and storing breastmilk from a health visitor or breastfeeding counsellor.

    Advice on vitamins for breastfeeding mothers

    Breastfeeding women should take a vitamin D supplement every day throughout the period during which they are breastfeeding, and this is particularly important for vegan mothers. Healthy Start vitamins are not suitable for vegan women but they are suitable for vegetarian women. The vitamin D supplement Vitashine is suitable for breastfeeding vegan women.

    Vegan mothers who are breastfeeding should also make sure they include sufficient vitamin B12 and iodine in their diet, either through suitable foods that contain these nutrients – for example, for vitamin B12, foods fortified with the vitamin or, for iodine, certain seaweeds which are a naturally good source and contain a safe amount of iodine – or from a supplement. For more information on safe consumption of foods high in iodine, see Important nutrients in vegan diets for 1- 4 year olds (table).

    The Vegan Society produces a supplement called VEG1 which contains riboflavin, vitamin B6, folic acid (200 micrograms), vitamin B12 (25 micrograms), vitamin D (20 micrograms), iodine and selenium, which is suitable for breastfeeding women. (See Resources section for contact details for The Vegan Society.)

    Guidance on how all new mothers can eat well can be found in the resource Eating well for new mums, available at www.firststepsnutrition.org.


    Supporting women to breastfeed

    Childcare settings and carers should support breastfeeding mothers and encourage them to continue providing breastmilk. Guidance from the Unicef UK Baby Friendly Initiative (see Resources section) suggests that staff in children’s centres and all those working towards Baby Friendly status in the community should ensure that parents’ experiences in early years settings include:

    • support to help pregnant women recognise the importance of early relationships to the health and wellbeing of their baby
    • protection and support of breastfeeding in all areas of the service, and
    • being supported to have a close and loving relationship with their baby.

    Mothers who are breastfeeding and who may wish to feed their baby in the childcare setting should be given an adequate, warm and private space in which to do this, or should be enabled to choose any other space they feel comfortable in. Any routines in the setting should be flexible to make sure that mothers can breastfeed at times to suit them and their baby. Positive messages in all settings, for example as posters and signs on doors and walls saying that ‘Breastfeeding is supported and welcomed’, will help women feel comfortable and included.

    Breastmilk is a safe, healthy, fully sustainable resource and women should be encouraged to continue breastfeeding throughout the first year of their baby’s life, and for as long after that as they choose to. Continued breastfeeding has health advantages for mums and babies and, while this may be more unusual in countries like the UK, breastfeeding up to 2 years (and beyond if desired) remains the global recommendation.

    Breastfeeding support for vegan families can be found at www.facebook.com/groups/veganbreastfeedingsupport/ 

    Vitamin supplements for breastfed infants

    It is now recommended that all breastfed babies have a supplement of 8.5-10 micrograms of vitamin D a day from birth (or in some areas, from 1 month).

    Healthy Start vitamin drops will be suitable for use from birth from 2018/2019, but vegan families may not want to use these for their infants as they include vitamin D sourced from sheep’s wool lanolin.

    Baby DDrops contain 10 micrograms of vitamin D and the manufacturer suggests that the drops can be put directly on the breast when breastfeeding. However, parents are advised to put the drops on a sterilised spoon to give to their infant as this can be a safer way of getting the right dose. The manufacturers say the vitamin D is sourced from sheep’s wool lanolin, but that animals are not harmed in the process.

    A number of other supplements are marketed as suitable for vegan infants – for example, Abidec and BioCare Baby A, C, D Plus drops. These supplements contain a range of other nutrients as well as vitamin D, but neither provide the new recommended dose of 8.5-10 micrograms of vitamin D.

    If there is any concern about vitamin D intakes specifically then vegan vitamin D supplements are available and families should talk to their pharmacist or GP.

    Information about suitable supplements can also be found on The Vegan Society website www.vegansociety.com. Families are strongly advised to seek advice from a health professional to ensure they do not provide harmful doses of any nutrients to infants.

    Infant formula

    There are no infant formulas suitable for vegan infants currently for sale in the UK because, even if they contain no animal-derived ingredients (for example, if they are made from soya rather than cows’ milk), the vitamin D that is added to them will have been sourced from sheep’s wool lanolin.

    Soya-based infant formula

    Soya-based infant formula is suitable for vegetarian infants, but should not be given to infants under 6 months of age, nor used as the main milk drink for infants up to 1 year of age, unless recommended by a health professional. Although these milks are available, there is no evidence that they prevent allergy or food intolerance. They are not recommended for infants who have cows’ milk intolerance, as these infants may be, or may become, allergic to soya protein. Soya-based formulas are more likely to cause dental decay, as they contain glucose rather than lactose. Also, there are some concerns about high levels of phytoestrogens which can pose a risk to future reproductive health.

    Rice-based formula

    A rice-based infant formula is available in Europe but at the current time this has not been approved for sale in the UK. Families who may buy this should be advised that the instructions for making the powdered milk up safely are not in line with UK recommendations and they should seek advice. Any milk alternative made from rice that is not a highly modified formula (e.g. rice drinks) must be avoided for children under 5 due to the arsenic content.

    Making up infant formula safely

    It is essential to follow the manufacturer’s instructions carefully when making up infant formula, because milks that are too concentrated can provide too many calories and too little fluid, and milks that are too dilute may not provide enough energy (calories) and nutrients. There is evidence that many people do not make up infant formula correctly. If milks are made up to be more concentrated than they should be, this can lead to overweight or potentially dangerous dehydration.

    Powdered milks must be made up safely, as they are not sterile. There are clear guidelines for parents and carers on how to do this on the NHS Choices website here.

    For more detailed information about infant formula, see the report Infant milks in the UK at www.firststepsnutrition.org 

    Healthy Start

    Some low-income families and young parents may be eligible for Healthy Start vitamins and food vouchers, as part of the welfare food scheme. To find out more about Healthy Start, see the resource Making the most of Healthy Start: A practical guide available at www.firststepsnutrition.org
    ---





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар