Таблиці з даними про олії та рослинні продукти, які містять високу кількість жирів


Таблиці з даними про олії та рослинні продукти, які містять високу кількість жирів


Дані в таблицях округлені до одного знака після коми. При обчисленні співвідношень n-6 до n-3 (жирні кислоти омега-6 до жирних кислот омега-3) були використані неокруглені показники.


Основна маса обчислень заснована на даних, узятих з бази даних Американського департаменту сільського господарства. Винятки позначені окремо.


Таблиця 1. Рослинні продукти з високим вмістом жирів

Продукт

К-сть

НЖ

МНЖ

ПНЖ

n-6,

LA (г)

n-3,

ALA (г)

n-6:n-3

Віт. Е

(мг)a

Авокадо (Нарізаний кубиками)

1 C

17

69

14

2,8

0,2

16,6

2,0

Мигдаль (Обсмажений; 22 горішки)

28 г

8

67

25

3,6

0,0

-

7,5

Бразильські горіхи (Сухі; 6-8 горішків)

28 г

26

36

38

6,7

0,0

-

2,2

Кеш’ю (обсмажене)

28 г

21

62

17

2,2

0,0

-

0,2

Насіння чіа (сухе)

28 г

11

7

82

1,6

5,06

0,33

-

Насіння льону (мелене)

1 ст.л.

9

19

72

0,4

1,6

0,26

0,0

Фундук (обсмажений)

28 г

8

78

14

2,4

0,0

-

4,4

Макадамія (обсмажені, 10-12 горішків)

28 г

16

82

2

0,4

0,1

6,6

0,2

Оливки (великі)

5 шт.

14

77

9

0,2

0,0

12,3

0,7

Арахіс (обсмажений)

28 г

15

52

33

4,4

0,0

-

2,2

Горіхи пекан (обсмажені)

28 г

9

62

29

5,6

0,3

19,7

1,1

Фісташки (47 горішків)

28 г

13

55

32

3,9

0,1

52,2

1,2

Соя (варена)

1/4 С

15

24

61

1,9

0,3

7,5

0,8

Соя (обсмажена)

1/4 С

15

24

61

4,6

0,6

7,5

-

Насіння соняшника (обсмажене)

28 г

11

20

69

9,3

0,0

-

14,3

Темпе (приготований)

100 г

35

38

27

2,5

0,1

21

-

Тофу (сирий, твердий, приготований с сульфатом кальцію)

1/2 С

15

24

61

5,5

0,7

7,5

-

Волоський горіх (чорний)

28 г

6

24

70

9,5

0,9

10,1

0,7

Волоський горіх (англійський)

28 г

10

14

76

10,8

2,6

4,2

0,8

НЖ - насичені жири (% калорій)

МНЖ - мононенасичені жири  (% калорій)

ПНЖ - Поліненасичені жири (% калорій)

n-6 – жирні кислоти омега-6

n-3 – жирні кислоти омега-3

ст.л. – столовая ложка

C– стакан

aРекомендована добова норма споживання вітаміну Е для дорослих - 15 мг


Олії у таблиці 2 перераховані в порядку зменшення кількості мононенасичених жирів


Таблиця 2. Рослинні олії

Продукт

К-сть

НЖ

МНЖ

ПНЖ

n-6,

LA (г)

n-3,

ALA (г)

n-6:n-3

Віт.Е (мг)a

Соняшникова

(високоолеїнова; як мін. на 70%)

1 ст.л.

10

86

4

0,5

0,0

18,7

-

Фундукова

1 ст.л.

8

82

11

1,4

0,0

-

6,4

Сафлорова (олеїнова; як мін. на 70%)

1 ст.л.

7

78

15

2,0

0,0

-

4,7

Оливкова

1 ст.л.

14

77

9

1,1

0,1

13,2

1,7

Олія авокадо

1 ст.л.

12

74

14

1,8

0,1

13,1

-

Мигдальна

1 ст.л.

9

73

18

2,4

0,0

-

5,3

Рапсова

1 ст.л.

7

62

31

2,8

1,3

2,2

2,9

Арахісова

1 ст.л.

18

48

34

4,3

0,0

-

1,7

Соняшникова (ліноленова;

менше ніж 60%)

1 ст.л.

11

47

42

5,4

0,0

-

8,1

Кунжутна

1 ст.л.

15

42

43

5,6

0,0

-

0,2

Кукурудзяна

1 ст.л.

14

25

61

7,9

0,1

83,0

2,9

Соєва

1 ст.л.

15

24

61

6,9

0,9

7,5

1,5

Олія волоських горіхів

1 ст.л.

10

24

66

7,2

1,4

5,1

0,1

Ллянаb

1 ст.л.

7

21

71

2

8

0,25

-

Соняшникова (ліноленова; як мін. на 60%)

1 ст.л.

11

20

71

2

0,0

-

6,1

Олія виноградних кісточок

1 ст.л.

10

17

73

9,5

0,0

-

3,9

Сафлорова (ліноленова; як мін. на 60%)

1 ст.л.

7

15

78

10,1

0,0

-

4,6

НЖ - Насичені жири (% калорій)

МНЖ - Мононенасичені жири (% калорій)

ПНЖ - Поліненасичені жири (% калорій)

n-6 – жирні кислоти омега-6

n-3 – жирні кислоти омега-3

ст.л. – столова ложка

aРекомендована добова норма споживання вітаміну Е для дорослих - 15 мг

b Взято з етикетки Spectrum Organics Flaxseed Oil


---


High Fat Plant Foods and Oils Tables


[source]


Note: The numbers in the following tables are rounded. The n-6:n-3 (omega-6 to omega-3) ratio is calculated using the non-rounded numbers.


Calculations are based on the USDA Nutrient Database unless otherwise noted.


Table 1. High Fat Plant Foods

Food

Amt

SFA 

(%cal)

MUFA 

(%cal)

PUFA 

(%cal)

n-6 (LA)b 

(g)

n-3 (ALA)b

(g)

n-6:n-3

Vit E 

(mg)a

Avocado (cubed)

1 C

17

69

14

2.8

0.2

16.6

2.0

Almonds (dry-roasted; 22 kernels)

1 oz

8

67

25

3.6

0.0

 

7.5

Brazil nuts (dried; 6-8 kernels)

1 oz

26

36

38

6.7

0.0

 

2.2

Cashews (dry-roasted)

1 oz

21

62

18

2.2

0.0

 

0.2

Chia seeds (dried)

1 oz

11

7

82

1.6

5.06

0.33

NA

Flaxseeds (ground)

1 T

9

19

72

.4

1.6

0.26

0.0

Hazelnuts / Filberts  (dry-roasted)

1 oz

8

78

14

2.4

0.0

 

4.4

Macadamias (dry-roasted, 10-12 kernels)

1 oz

16

82

2

0.4

0.1

6.6

0.2

Olive (large)

5

14

77

9

0.2

0.0

12.3

0.7

Peanuts (dry-roasted)

1 oz

15

52

33

4.4

0.0

 

2.2

Pecans (dry-roasted)

1 oz

9

62

29

5.6

0.3

19.7

1.1

Pistachios (47 kernels

1 oz

13

55

32

3.9

0.1

52.2

1.2

Soybeans (boiled)

.25 C

16

24

61

1.9

0.3

7.5

0.8

Soybeans (dry-roasted)

.25 C

16

24

61

4.6

0.6

7.5

NA

Sunflower seeds (dry-roasted)

1 oz

11

20

69

9.3

0.0

 

14.3

Tempeh (cooked)

100 g

35

38

27

2.5

0.1

21.0

NA

Tofu (raw, firm, prepared w/Ca sulfate)

.5 C

16

24

61

5.5

0.7

7.5

NA

Walnuts  (black)

1 oz

7

24

70

9.5

0.9

10.1

0.7

Walnuts (English)

1 oz

10

14

76

10.8

2.6

4.2

0.8

SFA - saturated fat | MUFA - monounsaturated fat | PUFA - polyunsaturated fat | n-6 - omega-6 | n-3 - omega-3 | T - tablespoon | C - cup


aRDA for vitamin E is 15 mg for adults


bALA and LA amounts are estimated from the USDA's database categories 18:3 and 18:2 "undifferentiated", most of which is ALA and LA.


The oils in Table 2 are listed in order of % of MUFA.


Table 2. Plant Oils

Food

Amt

SFA 

(%cal)

MUFA 

(%cal)

PUFA 

(%cal)

n-6 (LA)b 

(g)

n-3 (ALA)b

(g)

n-6:n-3

Vit E 

(mg)a

Sunflower oil (high-oleic; at least 70%)

1 T

10

86

4

0.5

0.0

18.7

NA

Hazelnut oil

1 T

8

82

11

1.4

0.0

 

6.4

Safflower oil (oleic at least 70%)

1 T

7

78

15

2.0

0.0

 

4.7

Olive oil

1 T

14

77

9

1.1

0.1

13.2

1.7

Avocado oil

1 T

12

74

14

1.8

0.1

13.1

NA

Almond oil

1 T

9

73

18

2.4

0.0

 

5.3

Canola oil

1 T

7

62

31

2.8

1.3

2.2

2.9

Peanut oil

1 T

18

49

34

4.3

0.0

 

1.7

Sunflower oil (linolenic less than 60%)

1 T

11

47

42

5.4

0.0

 

8.1

Sesame oil

1 T

15

42

43

5.6

0.0

 

0.2

Corn oil

1 T

13

25

61

7.9

0.1

83.0

2.9

Soybean oil

1 T

15

24

61

6.9

0.9

7.5

1.5

Walnut oil

1 T

10

24

66

7.2

1.4

5.1

0.1

Flaxseed oilc

1 T

7

21

71

2

8

0.25

NA

Sunflower oil (linolenic at least 60%)

1 T

11

20

69

8.9

0.0

 

6.1

Grapeseed oil

1 T

10

17

73

9.5

0.0

 

3.9

Safflower oil (linolenic at least 70%)

1 T

7

15

78

10.1

0.0

 

4.6

SFA - saturated fat | MUFA - monounsaturated fat | PUFA - polyunsaturated fat | n-6 - omega-6 | n-3 - omega-3 | T - tablespoon | C - cup

aRDA for vitamin E is 15 mg for adults

bALA and LA amounts are estimated from the USDA's database categories 18:3 and 18:2 "undifferentiated", most of which is ALA and LA.

cTaken from Spectrum Organics Flaxseed Oil nutrition facts label


---


***