• Поради веганам-новачкам



    Поради веганам-новачкам


    Автор: Джек Норріс

    Останнє оновлення: квітень 2014 р.


    Дотримуючись веганської дієти, можна отримати безліч переваг для здоров'я. У веганів ризик розвитку діабету 2 типу набагато нижче, ніж у всеїдних (різниця суттєва). Дослідження також показали, що вегани мають трохи нижчу ймовірність раку завдяки своєму типу харчування. Також у веганів рівні холестерину, кров'яного тиску і маси тіла в середньому нижчі.


    Незважаючи на таку кількість переваг веганської дієти, є певні важливі аспекти харчування, про які варто знати і яких необхідно дотримуватися, щоб підтримувати хороший стан здоров'я.


    Калорії, білки і жири


    Дуже важливо для людей, що переходять на веганську дієту, не забувати включати в раціон калорійні страви з високим вмістом білка, щоб відчувати себе ситими.


    Просте виключення продуктів тваринного походження з типової всеїдної дієти залишить вас головним чином із низькокалорійними продуктами, такими як салати, овочі та фрукти. Харчування тільки цими продуктами не задовольнить почуття голоду, і можна буде подумати, що підтримувати веганську дієту складно.


    Хоча й не варто турбуватися про виникнення серйозного дефіциту білка, відсутність в раціоні деяких багатих на білок рослинних продуктів може викликати бажання вживати продукти тваринного походження або загальне почуття втоми. (Див. «Розповідь про колись невдалого, але тепер здорового вегана») [[blog]]


    Бобові (квасоля, арахіс, горох, сочевиця, соя), сейтан (продукт харчування, виготовлений із пшеничного білка) і кіноа (крупа) є найкращими джерелами білка для веганів. Додайте кілька порцій цих продуктів у щоденний раціон – можна і в кожен прийом їжі.


    Дуже низьке споживання жирів може поліпшити здоров'я в короткостроковій перспективі в конкретних ситуаціях, особливо при високому рівні холестерину, але таке харчування не може бути здоровим в довгостроковій перспективі. Якщо ви уникаєте вживання продуктів з великою кількістю доданих жирів і у вас з'являється потяг до продуктів тваринного походження, то це якраз є сигналом для збільшення споживання рослинних жирів. Люди схильні думати, що продукти тваринного походження, особливо м'ясо, містять багато білка, але по факту більшість цих продуктів містить близько 50% жирів.


    Рідко вегани не отримують достатньо жирів або калорій для утвореня стероїдних гормонів (що виробляються з холестерину). Два дослідження показали, що у веганів рівень стероїдних гормонів – нарівні із всеїдними [1, 2], але в одному звіті було зазначено, що жінки-веганки мали більш низький рівень естрогену [3].


    Є також кілька анекдотичних історій з доказами того, що низький рівень холестерину може бути проблемою для деяких веганів. (Див. розповідь Bonzai Aphrodite про відновлення її здоров'я "Лицем до лиця з проблемою погіршення здоров'я на веганському харчуванні"). У таких випадках збільшення споживання насичених жирів, які містяться в таких продуктах  як кокосова олія, може поліпшити деякі симптоми (наприклад, призвести до збільшення лібідо або відновлення раніше припиненої менструації).


    Згідно з дослідженням, яке поки має попередній характер, є люди, генетично не схильні до здорового існування на дієті з високим вмістом вуглеводів. (Див. ”Вибір харчування за ДНК? Як показало дослідження, популярні дієти найкраще працюють у відповідності до генотипу”) Для таких людей дієта еко-Аткінс з високим споживанням рослинних білків (соєвого м'яса, бобових і сейтану), може бути найкращим варіантом.


    Якщо вам здається, що у вас є потяг до продуктів тваринного походження, можливо, це потяг до смаку глутамату, також відомого як "умамі". (Див. статтю "Умамі – секретний інгредієнт веганського активізму?" [[blog]] дієтолога Вірджинії Мессіни, MPH, RD).


    Вітаміни та мінерали: на довгострокову перспективу


    Хоча дефіцит вітамінів і мінералів навряд чи виникне протягом перших кількох тижнів або місяців після переходу на веганство, існують поживні речовини, які потребують особливої уваги для підтримання здоров'я в довгостроковій перспективі.


    Вітамін В12 у веганської дієті – джерело суперечок та міфів (див. “Вітамін B12. Чи отримуєте ви його?”). Дефіцит вітаміну В12 також навряд чи настане швидко, але якщо ви не отримуєте його з надійного джерела (зі збагачених продуктів або добавок), існує висока ймовірність шкідливого впливу на здоров'я в довгостроковій перспективі.


    Питання необхідності кальцію для веганів також було оточене різними суперечками та помилками; прихильники веганства заявляли, що тваринний білок, зокрема молоко, є основною причиною остеопорозу в західних країнах. За такою логікою, веганам не варто було б турбуватися про остеопороз. Але дослідження показує, що насправді вегани, так само, як і всеїдні, повинні слідувати загальним рекомендаціям зі споживання кальцію (докладніше). Веганський спосіб харчування, як правило, містить набагато менше кальцію, ніж інші дієти, тому необхідно включити надійні його джерела в щоденний раціон.


    Часто вегани, які звертаються до мене з проблемою сильної втоми, страждають на дефіцит вітаміну D. Це не зовсім веганська проблема, адже багато людей розвивають дефіцит вітаміну D, часто через те, що замало перебувають на сонці. Але вегани в середньому отримують менше вітаміну D зі свого раціону. Переконайтесь, що маєте надійне джерело вітаміну D.


    Хоча це не дуже поширена проблема, але в деяких жінок розвивається залізодефіцитна анемія після переходу на вегетаріанський раціон. Якщо ви вважаєте, що можете бути в групі ризику, див. статтю про залізо, зокрема про підвищення всмоктування заліза з рослинних продуктів.


    Йод є важливою поживною речовиною, але більшість веганів рідко замислюється про його отримання в достатній кількості. У дослідженні 2011 року відображено, що деякі вегани не отримують достатньо йоду. Особливо, якщо ви споживаєте сою або соєві продукти, переконайтеся, що у вас є джерело йоду (водорості, добавки або йодована сіль).


    ДГК (Докозагексаєнова кислота (DHA) – незамінна поліненасичена жирна кислота – омега-3 жирна кислота – дуже важлива для підтримки розумових і пізнавальних здібностей. Певний час після переходу на веганство її дефіцит малоімовірний, але люди, які давно дотримуються веганської дієти, повинні переконатися, що отримують достатньо омега-3.


    Деякі вегани не отримують достатньої кількості вітаміну А і цинку в залежності від своїх харчових вподобань. Вітаміну А багато в помаранчевих овочах, але для отримання достатньої кількості їх необхідно вживати щодня. Із цинком складніше, і деякі вегани просто обирають добавки з 50-100% добової норми.


    Для отримання докладнішої інформації про всі зазначені поживні речовини, будь ласка, див. рекомендації на кожен день.


    Не перестарайтеся з оксалатами


    Деякі рослинні продукти мають надзвичайно високий вміст оксалатів. Для більшості веганів оксалати не становлять проблеми, але якщо ви хочете постійно робити соки або салати із зелені, переконайтеся, що не використовуєте велику кількість продуктів із високим вмістом оксалатів (шпинат, мангольд, бадилля буряка) – інакше це може призвести до утворення каменів у нирках.


    Путівник веганською кухнею


    Якщо ви хочете дізнатися більше про те, які конкретно продукти слід їсти, ознайомтеся з The Plant Plate, [[blog]] веганським путівником по харчуванню, розробленим Вірджинією Мессіною, MPH, RD.


    Бажаємо досягати успіхів і бути здоровими на веганському харчуванні!


    Посилання

    ---

    Tips for New Vegans


    [source]


    by Jack Norris, RD

    Last updated: April 2014


    Following a vegan diet can provide many health benefits. Vegans have a much lower risk of type-2 diabetes than do meat-eaters – in fact, it's not even close. Research has also shown that vegans have a slightly lower risk of cancer by virtue of our diets. Vegans also have, on average, lower cholesterol levels, blood pressure, and body fat.


    Even though there are numerous benefits, there are also some important nutrition issues vegans should be aware of in order to thrive.


    Calories, Protein & Fat


    It is important for people trying a vegan diet to include some high-calorie, high-protein foods in order to feel satisfied.


    Simply removing animal products from a typical American diet is going to leave you with mostly low-calorie foods such as salads, vegetables, and fruit. Eating only these foods could quickly leave you feeling hungry and weak, and thinking a vegan diet is a real challenge.


    While severe protein deficiency is nothing to worry about, not eating some high-protein plant foods could leave you craving animal products or feeling fatigued (see Story from a Once-Failing, Now-Thriving Vegan). 


    Legumes (beans, peanuts, peas, lentils, soy), seitan, and quinoa are the best sources of protein for vegans. Include a few servings of these foods each day – maybe even each meal.


    A very low-fat diet might improve someone's health in the short term, especially if they have high cholesterol, but it might not be ideal for longer periods. If you are avoiding all added fats and you start to crave animal products, it might be time to increase the plant fats. People tend to think of animal products, and especially meat, as "protein," but many are 50% fat.


    In rare cases some vegans might not get enough fat or calories to produce adequate amounts of steroid hormones (which are produced from cholesterol). Two studies have shown vegans to have sex hormones on par with meat-eaters [1, 2], but one report showed vegan women to have lower levels of estrogen [3].


    A few anecdotal reports provide some evidence that low cholesterol problems might be an issue for some vegans (see Bonzai Aphrodite's story of regaining her health as a vegan, Facing Failing Health As A Vegan). In such cases, increasing saturated fat, such as coconut oil, could improve certain symptoms (such as increasing libido or resuming menstruation).


    Although the research is still preliminary, it appears that some people do not have the genetics to do well on a high carbohydrate diet (see Dieting by DNA? Popular diets work best by genotype, research shows). For such people, an eco-Atkins diet, high in plant proteins such as soy meats, legumes, and seitan, might be a better choice.


    Finally, if you find yourself craving animal products, it could be because you have a strong preference for the taste of glutamate, also known as umami (see Is Umami a Secret Ingredient of Vegan Activism? by Ginny Messina, MPH, RD).


    Vitamins & Minerals: For the Long Haul


    Although a vitamin or mineral deficiency is very unlikely to occur in only a few weeks or months as a vegan, there are some nutrients you need to pay attention to if you want to thrive over the long term.


    Vitamin B12 in vegan diets has been a source of controversy and myths (see Vitamin B12: Are You Getting It?). Although it rarely happens quickly, if you don't get a reliable source of vitamin B12 through fortified foods or supplements, the chances are high that you will eventually find your health suffering.


    The need for calcium on vegan diets has also been surrounded by misleading claims with many vegan advocates saying that animal protein, including milk, is the main cause of osteoporosis in Western countries. Following this logic, it would make sense that vegans do not need to worry about osteoporosis since we don't eat animal protein. The research actually shows that vegans, like non-vegans, should try to meet the same calcium recommendations as the greater population (more info). Vegan diets tend to contain much less calcium than other diets, so we must make an effort to include good sources on a daily basis.


    More often than not, vegans who come to me with severe fatigue are suffering from vitamin D deficiency. This is not just a vegan problem as many people develop vitamin D deficiency, partially as a result of avoiding the sun. But vegans are at a slight disadvantage, on average, because we get less vitamin D in our diets. Make sure that you have a reliable source of vitamin D.


    Although it appears to be a small percentage, some women develop iron-deficiency anemia after becoming vegetarian. If you think you are at risk, see the article, Iron, for tips on increasing iron absorption from plants.


    Iodine is a nutrient that most vegans rarely think about but a 2011 study showed that some vegans do not get enough. Especially if you eat soy, you should make sure you have a source of iodine (either from seaweed, a supplement, or iodized salt).


    DHA is an omega-3 fatty acid that is important for cognition. A short time on a vegan diet is not likely to cause any sort of deficiency, but long-term vegans should make sure they're getting enough omega-3s.


    Finally, some vegans might not get enough vitamin A and zinc, depending on their dietary choices. Vitamin A is easy to get through orange vegetables, though eating them daily is critical to this strategy. Zinc is trickier and some vegans just opt for a modest supplement of 50-100% of the RDA.


    For more information on all of these nutrients, please see the Daily Recommendations for people on plant-based diets.


    Don't Overdo the Oxalate


    Some plant foods are high in oxalate and spinach is extremely high. For most vegans, oxalate won't be a problem, but if you decide to start juicing or blending your greens, make sure you don't consistently use large amounts of the high oxalate greens (spinach, swiss chard, and beet greens) – doing so could result in a kidney stone.


    Vegan Food Guide


    If you'd like to know more about what foods to eat, rather than what nutrients to eat, check out The Plant Plate, a vegan food guide designed by Ginny Messina, MPH, RD.


    Good luck – and may you thrive on a vegan diet!


    References

    ---

    ***

    1. Thomas HV, Davey GK, Key TJ. Oestradiol and sex hormone-binding globulin in premenopausal and post-menopausal meat-eaters, vegetarians and vegans. Br J Cancer. 1999 Jul;80(9):1470-5. | link

     

    2. Key TJ, Roe L, Thorogood M, Moore JW, Clark GM, Wang DY. Testosterone, sex hormone-binding globulin, calculated free testosterone, and oestradiol in male vegans and omnivores. Br J Nutr. 1990 Jul;64(1):111-9. | link

     

    3. Goldin BR, Gorbach SL. Effect of diet on the plasma levels, metabolism, and excretion of estrogens. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):787-90. Review. | link