• Лабораторні тести для вегетаріанців та веганів


    Останнє оновлення - червень 2024



    Зміст


    • Вступ

    • Основні аналізи (TL;DR)

      • Вітамін В12 + гомоцистеїн

      • Вітамін D

      • Феритин (і залізо)

    • Вітамін В12 - які способи вимірювання існують?

    • Аналіз крові: чи всі показники чітко кажуть про нестачу поживних речовин в раціоні?

    • Додаткові аналізи

      • Цинк

      • Йод

      • Кальцій

      • Вітамін А

    • Не розглянуті аналізи та відповідні нутрієнти

    • Пакети аналізів для вегетаріанців та веганів

    • Переліки аналізів для вегетаріанців та веганів


    Вступ


    Мета цієї статті - розглянути основні аналізи крові, які можуть бути пов’язані з тими нутрієнтами в вегетаріанських та веганських раціонах, щодо яких є відомий ризик нестачі внаслідок незбалансованості вег\веганського раціону. Тобто розглядається поширене питання “Як вегану дізнатись про дефіцит певних нутрієнтів за допомогою аналізу крові?” (І додаткові питання: чи взагалі певні показники аналізів надійні? Та чи можуть вони показати т.зв. ”харчовий дефіцит”, тобто, дефіцит, пов’язаний виключно з раціоном, а не з певними захворюваннями). 


    Норми та референсні значення вказані для дорослих (18...50 років) людей. Щодо дітей, вагітних жінок та старших людей є певні особливості, які винесені за рамки цієї статті.


    Щодо загальних аналізів, то вони корисні всім, не лише веганам та вегетаріанцям, як простий базовий регулярний чек-ап здоров’я, і зазвичай, включають відомі багатьом речі:


    • Розгорнутий аналіз крові

    • Загальний аналіз сечі

    • УЗД органів черевної порожнини та малого таза – один раз на 1–2 роки.

    • Рентгенографія органів грудної клітки чи флюорографія за показами або щороку, згідно з потребами медогляду за місцем роботи.

    • Огляд стоматолога – двічі на рік.

    • Та інші в залежності від віку та особливостей стану вашого здоров’я.


    Основні аналізи (TL;DR)


    За умови правильного планування веганського раціону і регулярного вживання рекомендованої кількості вітаміну В12 (наприклад, 1000-1250 мкг ціанокобаламіну 2 рази на тиждень) та прийому вітаміну D в період з жовтня по квітень (не менше 600 IU, а найбільш надійно 1500–2000 IU на добу) здоровому дорослому вегану, в принципі, не потрібно здавати аналізи, оскільки є велика ймовірність, що його показники будуть у нормі. 


    Однак, якщо ви сумніваєтеся в адекватності свого раціону до переходу на веганство (особливо, якщо ви переходите на веганство швидко, минаючи стадію зменшення продуктів тваринного походження і стадію вегетаріанства), то для впевненості, можете зробити декілька основних тестів, які можна потім повторювати, якщо ви не впевнені: 


    • аналіз крові на загальний В12 (ціанокобаламін) + аналіз крові на гомоцистеїн;

    • аналіз крові на вітамін D (25-гідроксивітамін D, 25(OH)D);

    • аналіз крові на феритин (показник запасів заліза в організмі)


    Вітамін В12 + гомоцистеїн


    Серед 3х способів оцінити запаси В12 (див. нижче) варіант “загальний В12 (ціанокобаламін) + гомоцистеїн” - це найдешевший варіант в Україні, але для впевненості показників аналізу на гомоцистеїн потрібно мати в раціоні багато фолату (вітамін В9) та вітамну В6. (В рослинних продуктах насправді дуже багато В9 і В6). Плюс потрібно знати, чи у вас немає проблем з метаболізмом В6, В9 і В12 (наприклад, перніціозна анемія та інше) - а це вже особливий стан, про який ви маєте говорити з лікарем та дієтологом. 


    Перед здачею аналізу на загальний В12 потрібно виключити вплив т.зв. неактивних аналогів В12 (кобаламіни, кориноїди), що містяться в водоростях, які можуть бути в вашому раціоні. За місяць до здачі аналізу на загальний В12 потрібно відмовитись від них (пояснення нижче).


    Результати тесту на загальний В12 кажуть для дорослих про:


    • менше 150 пмоль/л [203 пг/мл] - дефіцит;

    • 151..300 пмоль/л [204…405 пг/мл] - т.зв. “сіра зона”, і потрібно дивитись на показник гомоцистеїну (та\або метилмалонової кислоти, але цей аналіз в Україні дуже дорогий, на відміну від, наприклад, США);

    • більше 300 пмоль/л [406 пг/мл] - норма;

    • 570…667 пмоль/л [770…900 пг/мл] і вище - підвищений стан, потрібна консультація лікаря.


    Норми аналізів на гомоцистеїн в лабораторії зазвичай пишуть з урахуванням чи без урахування підвищеного споживання фолату (В9).


    Наприклад:


    • Дорослі: 15 - 65 років: до 15.0 мкмоль/л

    • Дорослі старші за 65 років: до 20.0 мкмоль/л


    Для людей з додатковим споживанням фолатів: 


    • Дорослі: 15 - 65 років: до 12.0 мкмоль/л

    • Дорослі старші за 65 років: до 16.0 мкмоль/л


    Якщо ваш показник гомоцистеїну в нормі, а загальний В12 в “сірій зоні” - то в принципі, це не дефіцит (для здорової людини без проблем з метаболізмом В12, В6 та В9), але варто підняти рівень В12, вживаючи певний час добавки в підвищеній кількості (1000 мкг ціанокобаламіну).


    Нижче в розділі “Вітамін В12 - які способи вимірювання існують?” перераховані лабораторії та посилання на аналізи В12 та гомоцистеїну.


    Більше інформації про вітамін В12.


    Вітамін D


    Важливо розуміти, що низький вітамін D - це проблема не тільки і не стільки вегетаріанців або веганів, а проблема недостатнього знаходження під прямими сонячними променями людей у наших широтах (з 10-ї ранку до 2-ї години дня, без крему від засмаги, до того ж ідеться про таке сонячне світло, за якого можна дістати сонячний опік, наприклад, не взимку і не в хмарні дні). Тому добавки вітаміну D рекомендуються для всіх без винятку людей у наших широтах в осінньо-зимовий період.


    Що кажуть результати аналізу крові дорослих на 25(OH)D: 

    (Таблицю та цитати взято з довідника Інституту медицини США)


    нмоль/л*

    нг/мл*

    Стан здоров'я

    <30

    <12

    Пов’язаний з дефіцитом вітаміну D, який може призвести до рахіту у немовлят і дітей та остеомаляції у дорослих

    30 до <50

    12 до <20

    Зазвичай вважається недостатнім для здоров’я кісток і загального здоров’я здорових людей

    ≥50

    ≥20

    Зазвичай вважається достатнім для здоров’я кісток і загального стану здорових людей

    ≥75

    ≥30

    (дискусійне) Ендокринне товариство заявило, що для клінічної практики концентрація 25(OH)D у сироватці крові повинна бути вище, щоб максимізувати вплив вітаміну D на кальцій, кістки та м’язи. метаболізму [ 11 , 12 ]. Таким чином, діапазон 50…75 нмоль\л (20…30 нг\мл) вони вважають зоною нестачі вітаміну D.

    >125

    >50

    Пов’язаний з потенційними побічними ефектами, особливо при >150 нмоль/л (>60 нг/мл)


    “ * Концентрації 25(OH)D у сироватці крові вказані як у наномоль на літр (нмоль/л), так і в нанограм на мілілітр (нг/мл). Один нмоль/л = 0,4 нг/мл, а 1 нг/мл = 2,5 нмоль/л.


    Оптимальні концентрації 25(OH)D у сироватці крові для здоров’я кісток і загального стану здоров’я не встановлені, оскільки вони, ймовірно, змінюватимуться залежно від стадії життя, расової та етнічної приналежності та кожного фізіологічного показника, який використовується [ 1 , 13 , 14 ].”


    Перелік лабораторій:



    Більше інформації про вітамін D.


    Феритин (і залізо)


    Нестача заліза в раціоні загрожує розвитком залізодефіцитної анемії. Проте, її можна передбачити на ранніх етапах, орієнтуючись на аналіз феритину.


    Цитата:


    “Виснаження запасів та дефіцит заліза прогресує через кілька етапів [ 8-10 ]:


    1. Легкий дефіцит або виснаження запасів заліза: концентрація феритину в сироватці крові та рівень заліза в кістковому мозку знижуються.

    2. Граничний дефіцит, легкий функціональний дефіцит або залізодефіцитний еритропоез (еритропоез = утворення еритроцитів): запаси заліза виснажуються, постачання заліза до еритропоетичних клітин і насичення трансферину знижуються, але рівні гемоглобіну зазвичай знаходяться в межах норми.

    3. Залізодефіцитна анемія: запаси заліза вичерпані; зниження гематокриту і рівня гемоглобіну; мікроцитарна гіпохромна анемія характеризується малими еритроцитами з низькою концентрацією гемоглобіну.”


    Якщо у вас немає схильності до анемії чи інших хвороб, що можуть потребувати консультації з лікарем і здачі повної панелі контролю анемії (чи навіть додаткових аналізів) - то показник, який потрібно контролювати, за бажанням, регулярно - це феритин.


    Феритин показує запаси заліза в організмі. Концентрація феритину в сироватці крові дорослих нижче 30 нг/мл свідчить про дефіцит заліза, а значення нижче 10 нг/мл свідчить про залізодефіцитну анемію. (Джерело) Хоча референсні значення лабораторій також розрізняють жінок та чоловіків, і для жінок ці кордони зсунути вниз (через втрату крові під час менструації).


    Але важливо розуміти, що запальні процеси в організмі (навіть перенесені інфекційне захворювання) впливають на рівень феритину і підвищують його на аналізі.(Джерело


    Якщо ви чи ваш лікар підозрюєте анемічний стан чи нестачу заліза, здайте аналіз на феритин, додатково можна здати сироваткове залізо та гемоглобін або повну панель контролю анемії, але краще за призначенням лікаря. 


    Отже, саме феритин показує первинну виснаженість запасів заліза, цей показник особливо важливий, і можливо, він буде вам корисний як регулярний показник контролю дефіциту заліза. 


    Перелік лабораторій:



    Більше інформації про залізо.



    Вітамін В12 - які способи вимірювання існують?


    Щодо вітаміну В12 - є 3 способи вимірювання: 



    Варіант (3) є найнадійнішим, але й найрідкіснішим в Україні та найдорожчим. 


    Варіант (1) фактично вимірює активну частку В12 в крові (голотранскобаламін складає приблизно 20% від загального В12) і вважається гарним маркером раннього виявлення дефіциту В12, проте він також є досить дорогим. І також має свою “сіру зону”, як і загальний В12, коли потрібно дивитись на показники гомоцистеїну та\або метилмалонової кислоти. Тому гомоцистеїн як найдешевший аналіз додається в цей варіант, як і в варіант (2). 


    Щодо варіанту (2). 


    Недоліки вимірювання просто загального В12 без урахування гомоцистеїну описані в статті. (Див. також базову інформацію про гомоцистеїн тут). Особливо недоліки вимірювання зрозумілі, якщо у вашому раціоні постійно багато водоростей, які містять велику кількість т.зв. неактивних аналогів В12, що можуть маскувати нестачу саме активного В12. 


    Якщо врахувати дані зі статті, про те, що період напіврозпаду неактивного В12 дорівнює 240 годин (10 діб), тобто що організм нормалізує рівень загального В12 через період повного розпаду неактивного В12 (20 діб), то можна вивести умовно, що перед здачею тесту на загальний В12 потрібно не вживати водорості 3 тижні, а краще місяць.


    (Примітка: Цікаво, що період розпаду для активного В12, тобто голотранскобаламіну набагато коротший, від 6 хвилин до 18 годин)


    У разі перевищення рівня гомоцистеїну необхідно розуміти, що його причиною може бути не лише нестача надійних джерел В12 у раціоні, а й проблеми з метаболізмом фолієвої кислоти (В9) і вітаміну В6. 


    Тому варіант (2), коли контролюється одночасно і загальний В12, і гомоцистеїн, є умовно прийнятним для людини без певних проблем зі здоров’ям, і за умови правильної підготовки до здачі, але не універсальним, яким є аналіз на метилмалонову кислоту, що вважається майже “еталонним” (з виключенням випадків метилмалонової ацидемії, рідкісного генетичного захворювання)


    Важливо зазначити, що результати аналізів на гомоцистеїн та метилмалонову кислоту є короткостроковими. Тобто вони можуть нерівномірно і різко змінюватись з часом, можливо, з певною затримкою після настання симптомів дефіциту В12.


    Референсні значення для загального В12, метилмалонової кислоти та гомоцистеїну зібрані в таблиці.


    Референсні значення для голотранскобаламіну (взято зі статті, конкретно з таблиці №5 “HoloTC reference intervals and cut-offs”, де зібрані дані різних досліджень, і з них обрано дані Lloyd-Wright et al. (2003)):


    • менше 25 пмоль/л - дефіцит В12;

    • 25...50 пмоль/л - “сіра зона”,  і потрібно дивитись на показник гомоцистеїну (та\або метилмалонової кислоти);

    • більше 50 пмоль/л - норма.


    Перелік лабораторій:



    Аналіз крові: чи всі показники чітко кажуть про нестачу поживних речовин в раціоні?


    Через незбалансований раціон у вегетаріанців і веганів можуть виникнути проблеми з надходженням з їжею чи з добавками вітаміну В12, вітаміну D, заліза, цинку, кальцію, вітаміну А або йоду. Але цей т.зв. “харчовий дефіцит” не завжди можна побачити на аналізах!


    Дуже важливо: не всі лабораторні показники (аналіз крові чи сечі) покажуть вам адекватне значення, з якого можна зрозуміти, що є харчовий дефіцит чи його немає. Лише деякі аналізи є показовими. Інші, хоча і доступні в лабораторіях, призначені скоріше для лікаря, як додаткові маркери певних захворювань (наприклад, коли показник не зменшений, а навпаки збільшений, тобто в крові за багато певного елементу, що може свідчити про розвиток патологічного процесу), або як показники дуже сильного дисбалансу в організмі. 


    Тому з аналізів крові можна з упевненістю розглядати такі показові аналізи, важливі для веганів, бо вони допомагають побачити саме харчовий дефіцит певних нутрієнтів:



    Решта показників крові, які стосуються потенційно дефіцитних для веганів та вегетаріанців вітамінів та мінералів, не відображають відповідний харчовий дефіцит: або ненадійні через коливання та інше, або напряму не залежать від запасів в організмі (через т.зв. гомеостаз - наприклад, це стосується іонізованого кальцію в крові, який дуже жорстко контролюється організмом).


    Далі перелічені певні важливі мікроелементи і вітаміни та інформація щодо показовості відповідних аналізів.


    Додаткові аналізи


    Цинк


    Дефіцит цинку впливає на імунну систему. Якщо у вашому раціоні мало бобових, горіхів, цільнозернового хліба або збагачених цинком продуктів, то важливо скоригувати раціон.


    Аналіз крові не показовий. Цитата:


    “Zn у плазмі/сироватці є найменш чутливим індикатором статусу Zn. Концентрації можуть (або не можуть) зменшуватися з дефіцитом Zn (Pekarek et al., 1979) і можуть (або не можуть) збільшуватися з токсичністю ( Kumar and Jazieh 2001 ). Багато факторів впливають на концентрацію цинку в плазмі: концентрації натще вище вранці; концентрація знижується після їжі; тощо.”


    Більше інформації про цинк.


    Йод


    Не існує аналізу, що безпосередньо перевіряє рівень йоду. Просто переконайтеся, що у вас у раціоні є йодована сіль або інше джерело йоду (важливо не перевищити норму, наприклад, вживаючи в їжу багато водоростей, особливо комбу). Або ж приймайте регулярно йод у добавках. Йод впливає на здоров'я щитоподібної залози - можна контролювати її здоров'я за допомогою пакета аналізів (панель контролю щитоподібної залози). Зазвичай, цю панель призначає лікар.



    Більше інформації про йод.


    Кальцій


    Найпростіший спосіб для веганів дотримуватись норм щодо кальцію - це вживати на регулярній основі збагачене кальцієм рослинне молоко, тому перевіряйте етикетки, до того ж, в Україні вже є не лише імпортні бренди, що збагачуються кальцієм.

    100 мл збагаченого кальцієм рослинного молока стандартно містить 120 мг кальцію, отже півлітра збагаченого рослинного молока дає 600 мг кальцію, що більше, ніж половина норми для дорослого 1000 мг, або майже половина норми для підлітка 1300 мг (норми беруться для США, вони вищі, аніж норми Британії, наприклад).


    Інші концентровані рослинні джерела кальцію: мигдаль, пекінська капуста, тофу (особливо з сульфатом або хлоридом кальцію), макове насіння, кунжут (обов’язково неочищений, що доволі рідко зустрічається на ринку в Україні).


    Аналіз крові не показовий. Цитати:


    “У вас є два типи кальцію в крові, які зазвичай присутні приблизно в рівних кількостях (зазвичай ваше тіло жорстко контролює пропорцію зв’язаного та іонізованого кальцію):


    1. «Зв’язаний кальцій» приєднується до білків у вашій крові.

    2. «Вільний кальцій» не прикріплюється до білків. Його також називають іонізованим кальцієм. Ця форма кальцію в крові бере активну участь у багатьох функціях організму.


    Отже, існує два типи аналізів крові на кальцій, які вимірюють різні форми кальцію в крові:


    1. Тест на загальний вміст кальцію - вимірює весь кальцій у вашій крові («Зв’язаний кальцій» + «Вільний кальцій»).

    2. Тест на іонізований кальцій - вимірює лише «вільний кальцій» у вашій крові, який не зв’язаний з білками. 


    Оскільки рівень іонізованого кальцію у здорових людей стабільний, то він не покаже вам дієтичний дефіцит. І взагалі, порушення цього показника - це ознака хвороби.


    Щодо загального кальцію (точніше його частки: «Зв’язаний кальцій»)


    “Результати тесту на загальний кальцій, нижчі за норму, можуть бути ознакою:


    • Низький рівень білка в крові, який може бути спричинений захворюваннями печінки або неправильним харчуванням;

    • Знижена активність паращитовидних залоз (гіпопаратиреоз), стан, при якому ваші паращитовидні залози виробляють занадто мало паратгормону;

    • Занадто мало кальцію у вашому раціоні;

    • Занадто мало вітаміну D або магнію;

    • Панкреатит;

    • Захворювання нирок;”


    Тобто, інтерпретація ускладнена, потрібна додаткова діагностика.


    До того ж:


    “Аналіз крові на кальцій не скаже вам, скільки кальцію міститься у ваших кістках. Здоров’я кісток можна виміряти за допомогою рентгенівського дослідження, яке називається скануванням щільності кісткової тканини або “денситометрія”. Денситометрія вимірює вміст мінералів, включаючи кальцій, та інші аспекти ваших кісток.”


    Більше інформації про кальцій.


    Вітамін А


    Джерела вітаміну А у веганському раціоні - поєднання окремих овочів (моркви, гарбуза, шпинату, броколі) і рослинних олій, які збільшують засвоюваність і синтез вітаміну А з провітамінів (каротиноїдів). Якщо ви підозрюєте, що вітамін А у вас у дефіциті - скорегуйте раціон. Це не складно, навіть за умови можливої генетичної особливості у деяких людей, що на 50-60% гірше конвертують каротиноїди в вітамін А. Бо навіть в такому випадку потрібно для страховки просто збільшити постачання з їжею вдвічі: замість 100 г моркви = 1 середня сира морква (приблизна норма по таблиці) буде 200 г моркви = 2 середні сирі моркви. Тобто, це навіть без урахування термообробки та додавання олії\жирів, що збільшують засвоєння.


    Аналіз крові не показовий для невеликого дефіциту. Цитата:


    Рівні ретинолу та каротиноїдів зазвичай вимірюють у плазмі або сироватці крові, оскільки зразки крові легко зібрати [ 1 ]. Однак ці рівні не завжди є надійними індикаторами статусу вітаміну А, оскільки вони не знижуються, поки рівні вітаміну А в печінці та інших місцях зберігання не будуть майже вичерпані, а також через те, що гострі та хронічні інфекції можуть знизити концентрацію ретинолу в сироватці та плазмі крові [ 1 ].”


    Більше інформації про вітамін А.


    Не розглянуті аналізи та відповідні нутрієнти


    Аналіз крові може вимірювати і інші показники, які стосуються поживних речовин, але ми їх не розглядаємо в цій статті, як непріоритетні (розглянуті лише ті, які викликають питання за умови більш-менш нормального складання раціону, коли всі ці інші поживні речовини добираються з їжі без проблем).


    Проте ви можете почути\побачити, що існують такі аналізи на відповідні поживні речовини:



    Ви можете проконсультуватись з лікарем стосовно цих показників і того, для чого вони можуть бути потрібні. Також за бажанням можна самостійно розібратись в тому, наскільки вони показові в принципі, використовуючи джерела з доказової медицини: (medlineplus.gov, clevelandclinic.org, NIH Office of Dietary Supplements, UK Lab Tests Online, mayocliniclabs.com)


    Проте, на практиці простішою і більш важливою є врешті не стільки контроль за показниками, скільки правильна побудова раціону: різноманіття продуктів, баланс КБЖВ, правило “веганської тарілки” (інший приклад + переклад українською), регулярний прийом необхідних вітамінних добавок.


    Пакети аналізів для вегетаріанців та веганів


    Т.зв. “пакети аналізів” є просто згрупованими в один аналіз показниками (Можливо, це більш дешево, ніж проста сума цін окремих аналізів). Це пропозиції, які лабораторії вважають корисними для веганів та вегетаріанців, що дуже слідкують за здоров'ям та готові сплачувати за велику кількість аналізів одразу, в якості регулярного скринінгу організму. Проте, не завжди адекватно і вигідно здавати всі аналізі в пакеті, особливо без рекомендації лікаря, який досліджує стан вашого здоров’я, адже, хоча лікарю й потрібно багато показників, проте, можливо, йому не потрібні зайві показники, і нехай краще лікар сам вибере, які з них дійсно важливі, і тоді, в принципі, “пакети аналізів” можуть стати в пригоді.


    Сінево: Пакет №318 (Здоров'я вегетаріанця) або в повному переліку 


    • Холестерин; Глюкоза (сироватка); 

    • Аналіз крові розгорнутий (ЗАК); 

    • Аланінамінотрансфераза (АЛТ, ALT); 

    • Альбумін; 

    • Аспартатамінотрансфераза (АСТ, AST); 

    • Білок загальний; 

    • Білірубін загальний; 

    • Білірубін прямий; 

    • γ-глутаматтрансфераза (ГГТ, GGT); 

    • Залізо сироваткове; 

    • Креатинін; 

    • Магній; 

    • Сечова кислота; 

    • Сечовина; 

    • Фосфор; 

    • Лужна фосфатаза (ЛФ, ALP); 

    • Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ, HDL); 

    • Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ, LDL); 

    • Тригліцериди; 

    • Ціанокобаламін (вітамін B12); 

    • Трансферин; 

    • Феритин; 

    • Фолієва кислота (вітамін В9). (Сироватка); 

    • Ліпопротеїди дуже низької щільності (VLDL); 

    • Коефіцієнт атерогенності (КА); 

    • Білірубін непрямий; 

    • Гомоцистеїн; 

    • Аналіз крові: Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ, ESR); 

    • Кальцій іонізований (сироватка); 

    • Відсоток насичення трансферину; 

    • Аналіз крові: Лейкоцитарна формула (ручний підрахунок); 

    • Паратгормон (ПТГ 1-84). ВИСОКОСПЕЦИФІЧНИЙ. БІОІНТАКТНИЙ; 

    • 25-гідроксивітамін D, 25-(OH)D)


    Ескулаб. Пакет №69. Вегетаріанці


    • 25-Гідроксивітамін D (Вітамін D загальний)

    • Кальцій загальний (сироватка)

    • Фосфор (сироватка)

    • Вітамін В12 (ціанокобаламін)

    • Феритин

    • Білок загальний


    Медіс. Комплекс 41. Для веганів та вегетаріанців


    • Аланінамінотрансфераза (АЛТ) 

    • Аспартатамінотрансфераза (АСТ)

    • Гамма-глутамілтрансфераза (ГГТ)  

    • Вітамін В12 (Кобаламін)

    • Вітамін D (25-Hydroxyvitamin D)

    • Гомоцистеїн (ГЦ, HCY) 

    • Феритин (Ferritin) 

    • Загальний аналіз крові з диференційованим підрахунком лейкоцитів на автоматичному гематологічному аналізаторі


    ДніпроЛаб. Базовий вегетаріанський скринінг.


    Дніпролаб пропонує вам в одному комплексному дослідженні перевірити:



    DILA. Комплекс №216 "Баланс вітамінів та мінералів (базовий)"


    До складу комплексу входять:




    Переліки аналізів для вегетаріанців та веганів


    Ці переліки є простими статтями зі списками, які лабораторії вважають корисними для вегетаріанців та веганів, проте без конкретизації вашого стану здоров’я та мети досліджень, важко сказати, чому в такі списки можуть бути чи не бути включені певні аналізи. Хоча загальний клінічний аналіз крові та сечі - це дійсно може бути частиною регулярного скринінгу здоров’я, і не лише для веганів та вегетаріанців, але питання регулярного скринінгу краще попередньо обговорювати зі своїм лікарем.


    Lab24. Вегетаріанцям та веганам 


    • Вітамін В-12 (Ціанокобаламін)

    • Фолієва кислота

    • 25-ОН Вітамін D загальний (25-ОН вітамін D2+D3)

    • Залізо (Fe)

    • Несатурована (латентна) залізозв’язуюча здатність

    • Загальна залізо звязуюча здатність

    • Загальний білок (ТР)

    • Альбумін (ALB)

    • Гомоцистеїн


    Метролаб. Десять аналізів для вегетаріанців



    IQLab. Необхідні аналізи для веганів і вегетаріанців





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар