Вітамін A


Це архівна стаття. Інформація не актуальна. Нова версія статті тут.


Вітамін А


Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Однак існує близько 50 каротиноїдів (провітаміни А), які наш організм здатний перетворювати на вітамін А. Найпоширенішим каротиноїдом є бета-каротин. Вміст вітаміну А в харчових продуктах вимірюється в одиницях, званих еквівалентами ретинолу (ЕР).


Рекомендована добова норма для споживання вітаміну А: для чоловіків – 900 ЕР, для жінок – 700 ЕР.


Симптом дефіциту вітаміну А – куряча сліпота. Якщо хвороба прогресує, це може призвести до серйозніших проблем: очних виразок рогівки, рубців і сліпоти [1]. Дефіцит вітаміну А також в цілому знижує імунітет, що дуже погано для зростання і розвитку немовлят і дітей, а також для формування червоних кров'яних клітин [1].


Вживання овочів з високим вмістом каротиноїдів спільно з невеликою кількістю жиру збільшує всмоктування і кількість синтезованого вітаміну А [2].


Крім зазначених у таблиці продуктів, зелень також служить гарним джерелом провітамінів А.


Таблиця 1. Еквіваленти ретинолу в рослинних продуктах

Продукт

Порція

ЕР

Морквяний сік

1 ч.

2256

Мускатний гарбуз

1 ч.

1114

Солодка картопля

1 шт., середня, печена

1096

Гарбуз

1/2 ч., консервований

953

Морква

1/2 ч., нарізана, варена

665

Морква

1 шт., середня

509

Шпинат

1/2 ч., приготований

472

Диня

1/2 середня (552 г)

467

Капуста кале

1/2 ч., приготована

442

Броколі

1 ч., варена

120

Манго

1 ч., шматочками

89

Абрикос

1/2 ч., сушений

80

Абрикос

1 шт.

17


Використана література

---

Vitamin A


[source]


Pre-formed vitamin A exists only in animal products. However, there are about 50 carotenoids that the body can convert into vitamin A; the most common is beta-carotene. The vitamin A content of foods is now stated as retinol activity equivalents (RAE).


The DRI is 900 RAE for men and 700 RAE for women.


Vitamin A deficiency symptoms begin with night blindness and if it progresses can lead to the more severe eye problems of corneal ulcers, scarring, and blindness [1]. Vitamin A deficiency also reduces immunity, and it is important for growth and development in infants and children and in red blood cell formation [1].


Eating vegetables high in carotenoids with some fat has been shown both to increase absorption and the amount synthesized into vitamin A [2].


Some foods toward the bottom of Table 1 are listed simply for informational purposes and not because they should be considered a high vitamin A food.


Table 1. RAE in Plant Foods

Food

Size

RAE

Carrot juice

1 C

2,256

Butternut squash

1 C

1,114

Sweet Potato

1 medium, baked

1,096

Pumpkin

1/2 C canned

953

Carrot

1/2 C boiled slices

665

Carrot

1 medium

509

Spinach

1/2 C cooked

472

Cantaloupe

1/2 medium (552 g)

467

Kale

1/2 C cooked

442

Broccoli

1 C boiled

120

Mango

1 C pieces

89

Apricot

1/2 C dried

80

Apricot

1 raw

17

RAE - Retinol activity equivalents


References

---


***

1. Vitamin A. Linus Pauling Institute. Accessed 1/25/2013. | link

 

2. Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young GS, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ. Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High-β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots. J Nutr. 2014 Aug;144(8):1158-66. | link