• B12 Status of Lacto-Ovo Vegetarians



    Рівень B12 у лактоововегетаріанців


    Загалом лакто-ово-вегетаріанці, які не доповнюють свій раціон вітаміном B12, мають нижчий рівень B12 в крові і вищий рівень гомоцистеїну, ніж вегетаріанці - див. статтю “Гомоцистеїн та легкий дефіцит В12 у веганів”.


    Хоча рівень В12 у вегетаріанців викликає менше занепокоєнь, ніж у веганів, їм слід регулярно використовувати добавки або збагачені продукти, щоб забезпечити оптимальний рівень B12.


    Дослідження 2017 року, проведене серед переважно індуїстських лакто-вегетаріанців з Пакистану, які не споживають багато молочних продуктів, показало, що близько половини вегетаріанців мали дефіцит В12 [Kapoor, 2017]. Зі 100 вегетаріанців 44% мали підвищений рівень метилмалонової кислоти, що вказує на функціональний дефіцит В12. 


    Частота депресії становила 31% порівняно з 12% у всеїдних (p=0,002), парестезій - 11% порівняно з 3% у всеїдних (p=0,04), периферичної невропатії - 9% порівняно з 2% у всеїдних (p=0,05), а психотичний розлад був виявлений у 11% суб'єктів порівняно з 3% у всеїдних (p=0,04).

    Бібліографія

    ---

    B12 Status of Lacto-Ovo Vegetarians

    [source]


    In general, lacto-ovo vegetarians (LOV) whose diets are not supplemented with B12 have lower serum B12 levels and higher homocysteine levels than non-vegetarians—see Homocysteine and Mild B12 Deficiency in Vegans.


    Though B12 is less of a concern for LOV than vegans, if B12 supplements or fortified foods are available, they should be used regularly to ensure optimal B12 status.


    A 2017 study of mainly Hindu lacto-vegetarians from Pakistan, who didn’t consume much dairy, found that about half of the vegetarians had B12 deficiency [Kapoor, 2017]. Of the 100 vegetarians, 44% had elevated methylmalonic acid levels indicating a functional B12 deficiency. 


    The frequency of depression was 31% compared with 12% in the omnivores (p=0.002), paresthesias was 11% compared with 3% in the omnivores (p=0.04), peripheral neuropathy was 9% compared with 2% in the omnivores (p=0.05), and psychosis was found in 11% subjects compared with 3% in the omnivores (p=0.04).

    Bibliography

    ---


    Kapoor, 2017. Kapoor A, Baig M, Tunio SA, Memon AS, Karmani H. Neuropsychiatric and neurological problems among Vitamin B12 deficient young vegetarians. Neurosciences (Riyadh). 2017 Jul;22(3):228-232.




  • 0 коммент.:

    Дописати коментар