- UA
- EN
Коров'яче молоко та рівень естрогену
Опубліковано 17 березня 2025 року
автор: Джека Норріс, сертифікований дієтолог
Чи підвищує вживання коров'ячого молока рівень естрогену у людей?
Ви можете подумати, що це питання було ретельно перевірено Управлінням з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration). Але, наскільки нам відомо, лише одне невелике дослідження розглядало його.
[Marayuma, et al. (2010, Japan)] дослідили три групи людей, які пили молоко, а потім перевірили деякі маркери здоров’я, на які це могло мати вплив. Ці групи складалися з молодих чоловіків (n=7), дітей допубертатного віку (n=6) та жінок, в яких були менструації (n=5).
Зверніть увагу, що естроген має три різні форми: естрон (Е1), естрадіол (Е2) та естріол (Е3). Е1 може бути перетворений на Е2, найбільш сильнодіючу форму. Е3 може бути утворений з Е1 та Е2, але не може бути перетворений на Е2.
Молоді чоловіки випивали від 4 до 5 чашок (скоріш за все маються на увазі стандартні чашки по 250 мл - ред.) молока жирністю 3,5% протягом 10 хвилин. Потім протягом наступних 2 годин вимірювали рівень гормонів у їхній сироватці крові. Сироватковий Е1 був дещо підвищений, але значного підвищення Е2 не спостерігалося. Рівень прогестерону також підвищився, тоді як тестостерон знизився. У чоловіків також спостерігався значно підвищений рівень Е1, Е2 та Е3 у сечі.
Діти випивали від 2,0 до 2,5 чашок молока. Вимірювався лише рівень естрогену в сечі, який значно підвищився.
П'ять жінок випили дві чашки молока перед сном. Дослідники вимірювали вплив лише на їхні менструальні цикли. Чотири з п'яти жінок не зазнали жодного впливу, тоді як у п'ятої жінки, яка мала довгі цикли в анамнезі, овуляція не настала, доки вона не перестала пити молоко.
Автори пишуть:
Активація механізму негативного зворотного зв'язку через екзогенні естрогени в коров'ячому молоці вказує на те, що чоловіки страждають від споживання комерційного коров'ячого молока.
Вплив екзогенних естрогенів через споживання комерційного молока, отриманого від вагітних корів, поширився по всьому світу з 1970-х років. Ми вважаємо, що споживання молока вагітних корів є однією з основних причин раннього статевого дозрівання у дітей препубертатного віку… З 1985 року щоденне споживання коров'ячого молока широко рекомендується, особливо дітям препубертатного віку в Японії. Середній вік менархе у дівчаток, які проживають у мегаполісі Токіо, становив 12 років 5 місяців у 1987 році та 12 років 3 місяці у 1993 році. Ці висновки та наявні дані свідчать про те, що споживання коров'ячого молока може спричинити більш раннє статеве дозрівання.
Ці результати свідчать про те, що овуляція у жінок із субклінічним гіпогонадизмом може бути порушена надмірним споживанням молока, хоча нормальні менструальні цикли не змінюються.
Це дослідження має деякі обмеження:
Учасники випили дуже велику кількість молока за короткий час. Це могло спричинити більш значне підвищення або зниження рівня гормонів, ніж очікувалося б за звичних умов споживання молока.
Дослідження було дуже невеликим.
Не було контрольної групи, щоб порівняти, що відбувається, коли люди п'ють, наприклад, інший напій з подібним вмістом жиру або білка.
Інше дослідження, проведене серед жінок-веганок, не виявило практично жодної різниці в рівнях естрадіолу [Thomas et al., United Kingdom, 1999]:
Це дослідження не виявило статистично значущих відмінностей в плазмових концентраціях естрадіолу або глобуліну, що зв'язує статеві гормони (sex hormone-binding globulin, SHBG), порівнюючи показники у всеїдних жінок, вегетаріанок та веганок. До коригування за ІМТ (індексом маси тіла) існували невеликі відмінності в очікуваному напрямку: у вегетаріанок та веганок рівень SHBG у постменопаузі був вищим, а рівень естрадіолу — нижчим, ніж у всеїдних жінок. Ці невеликі відмінності були по суті усунені шляхом коригування за ІМТ.
___Cow’s Milk and Estrogen Levels
Published March 17, 2025
by Jack Norris, Registered Dietitian
Does drinking cow’s milk raise estrogen levels in humans?
You might think this question would have been thoroughly vetted by the Food and Drug Administration. But, to our knowledge, only one small study has examined it.
[Marayuma, et al. (2010, Japan)] had three groups of people drink milk and then tested some of the impacts. The groups were young men (n=7), prepubescent children (n=6), and menstruating women (n=5).
Note that estrogen has three different forms: estrone (E1), estradiol (E2), and estriol (E3). E1 can be converted into E2, the most potent form. E3 can be made from E1 and E2, but cannot be converted into E2.
The young men drank 4 to 5 cups of 3.5% fat milk in 10 minutes. Their serum levels of hormones were then measured over the next 2 hours. Serum E1 was slightly elevated, but there was no significant increase in E2. Progesterone also increased, while testosterone decreased. The men also had significantly elevated levels of E1, E2, and E3 in their urine.
The children drank 2.0 to 2.5 cups of milk. Only their urine estrogen levels were measured, which significantly increased.
The five women drank two cups of milk before bedtime. The researchers only measured the impact on their menstrual cycles. Four of the five women weren’t impacted, whereas the fifth woman, with a history of long cycles, didn’t ovulate until she stopped drinking the milk.
The authors write:
The activation of a negative feedback mechanism due to exogenous estrogens in cow’s milk indicates that men are affected by intake of commercial cow’s milk.
Exposure to exogenous estrogens through intake of commercial milk produced from pregnant cows has spread around the world since the 1970s. We think that the intake of pregnant cow’s milk is one of the major causes of early sexual maturation in prepubertal children….Since 1985, daily intake of cow’s milk has been extensively recommended, especially to prepubertal children in Japan. The average age of menarche in girls living in metropolitan Tokyo occurred at 12 years 5 months in 1987, and 12 years 3 months in 1993. These findings and the present data indicate that the intake of cow’s milk may cause earlier sexual maturation.
These results suggest that ovulation in women with subclinical hypogonadism might be affected by an abundant intake of milk, although normal menstrual cycles are not influenced.
This study has some limitations:
The participants drank very large amounts of milk in a short time. This might have caused more significant increases or decreases in hormones than would be expected under more usual milk intakes.
The study was very small.
There was no control group to compare what happens when people drink, for example, another beverage with a similar fat or protein content.
A study on vegan women found essentially no differences in estradiol levels [Thomas et al., United Kingdom, 1999]:
This study showed no statistically significant differences between meat-eaters, vegetarians and vegans in plasma concentrations of oestradiol or SHBG [sex hormone-binding globulin]. Before adjusting for BMI [body mass index] there were small differences in the direction expected, with the vegetarians and vegans having higher SHBG and lower post-menopausal oestradiol than the meat-eaters. These small differences were essentially eliminated by adjusting for BMI.
___
0 Коментарі