- UA
- EN
Харчові джерела йоду (таблиця продуктів USDA)
Опубліковано 11 травня 2022 року редактором блогу VRG.org
Авторка Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
Міністерство сільського господарства США (USDA), Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) та Управління з питань дієтичних добавок Національного інституту охорони здоров'я США (NIH) нещодавно розробили базу даних про вміст йоду в приблизно 425 продуктах харчування, включаючи деякі веганські продукти. Кількість йоду вказана на порцію продукту і на 100 г продукту.
Йод є важливим мінералом, необхідним для нормальної роботи щитовидної залози. Дефіцит йоду може спричинити проблеми з щитовидною залозою та проблеми зі зростанням і розвитком у немовлят і дітей. Багато людей отримують йод, вживаючи йодовану сіль. Чверть чайної ложки йодованої солі забезпечує приблизно половину добової норми йоду. Ви можете прочитати більше про йод у веганському харчуванні в статті “Йод у веганському харчуванні”.
Рекомендована денна норма (RDA) йоду для дорослих становить 150 мікрограмів на день. Відповідно до бази даних USDA, FDA та Управління з питань дієтичних добавок Національного інституту охорони здоров'я США щодо вмісту йоду в звичайних продуктах харчування, випуск 2:
Веганський гамбургер з котлетою на основі сої вагою 2 унції (57 г) містить 5,4 мкг йоду
3 чашки (240*3 мл = 720 мл) сирого подбрібненого шпинату також містять 5,4 мкг йоду
Чашка консервованої чорної квасолі містить 2,4 мкг йоду
Чашка мигдального молока містить 0,9 мкг йоду
2 столові ложки норі містять 116 мкг йоду
Ви можете перевірити деякі зі своїх улюблених продуктів, завантаживши архівну папку, яка містить один файл Excel із кількостями йоду на 1 порцію продукту та інший із значеннями на 100 г. Детальніше про базу можна прочитати тут.
Прим. редактора: для України вміст йоду в продуктах може суттєво відрізнятись, через інший вміст йоду в грунті. Тому надійним варіантом для українців лишається йодована сіль або щоденна добавка йоду.
Щоб дізнатися більше про йод, перегляньте статті:
___
Food Sources of Iodine
Posted on May 11, 2022 by The VRG Blog Editor
By Reed Mangels, PhD, RD
The USDA, FDA, and NIH’s Office of Dietary Supplements recently developed a database of the iodine content of about 425 foods, including some vegan foods. The amount of iodine is given for a serving size of food and for 100 grams of foods.
Iodine is an essential mineral that is needed for the thyroid gland to work properly. An iodine deficiency can cause thyroid problems and poor growth and development in infants and children. Many people get iodine by using iodized salt. A quarter teaspoon of iodized salt provides about half of the Daily Value for iodine. You can read more about iodine in the vegan diet here.
The RDA for iodine for adults is 150 micrograms a day. According to the USDA, FDA, and ODS-NIH Database for the Iodine Content of Common Foods, Release 2:
A 2 ounce soy-based veggie burger has 5.4 micrograms of iodine
3 cups of raw spinach also has 5.4 micrograms of iodine
A cup of canned black beans has 2.4 micrograms of iodine
A cup of almond milk has 0.9 micrograms of iodine
2 Tablespoons of nori has 116 micrograms of iodine
You can check some of your favorite foods here by downloading a zipped folder that contains an Excel file with iodine values per serving and another with per 100 gram values. You can read more about the database here.
To read more about iodine see:
___
0 Коментарі