- UA
- EN
Гаряча лінія з харчування: замочування бобових для зменшення вмісту фітатів і приготування квасолі в мультиварці
Vegetarian Journal > 2017, випуск 1
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ЗАПИТАННЯ: моє запитання стосується замочування квасолі (і бобових) з метою зменшення вміст фітатів в них, що врешті покращує засвоюваність заліза. Що робити з водою після замочування? Просто зливати її? Чи фітати все ще залишаються у воді, або може вони змінюють свою хімічну структуру, і воду можна далі ще використовувати в рецептах?
— TM, електронною поштою
ВІДПОВІДЬ: квасоля містять речовини, які називають фітатами. Коли люди їдять квасолю, ці сполуки можуть хімічно зв’язувати залізо, цинк та інші мінерали в нашому кишечнику. І тому ці мінерали не можуть засвоюватися, коли вони зв’язані з фітатами, та врешті просто виводяться з організму. Один із способів зменшити дію фітатів — замочити сушені боби на кілька годин або на ніч і злити воду для замочування.
Фітати розчиняються у воді, тому, коли квасоля замочується, фітати потрапляють у цю воду і потім зливаються з нею. В результаті, коли ви їсте квасолю, в ній залишається менше фітатів, які перешкоджають засвоєнню мінералів. Я б рекомендувала зливати воду для замочування та не використовувати її в інших рецептах.
__________
ПИТАННЯ: Я люблю готувати квасолю в своїй мультиварці. Хтось сказав мені, що не варто так варити квасолю, навіть якщо я її попередньо замочила в воді. Чи є в цьому правда?
— KB, електронною поштою
ВІДПОВІДЬ: І червона квасоля, і біла квасоля містять відносно високий рівень фітогемаглютиніну, речовини, яка може викликати сильну нудоту, сильну блювоту та діарею. Цей негативний вплив спостерігався у людей, які їли всього лише чотири-п’ять штук сирих квасолин. Правильне приготування руйнує цю отруйну речовину. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) пропонує замочувати квасолю у воді принаймні на п’ять годин, воду зливати та потім варити квасолю в прісній воді щонайменше 30 хвилин. [1]
Проблема мультиварок полягає в тому, що температура в них не досягає достатньо високого рівня, щоб знищити фітогемаглютинін. Повідомлялося про низку випадків, коли люди, які їли квасолю, зварену в мультиварці, захворіли. [2] Також не варто замочувати червону або білу квасолю, а потім подрібнювати замочену сиру квасолю для приготування випічки. Якщо ви любите готувати страви з квасолею в мультиварці, спочатку зваріть квасолю на плиті, дотримуючись інструкцій FDA з замочування, або використовуйте консервовану квасолю.
Список літератури
___Nutrition hotline: soaking legumes to reduce phytate content
Vegetarian Journal > 2017 Issue 1
By Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: My question is regarding the soaking of legumes to reduce phytate content in order to make iron more available. What should I do with the soaking water after removing the legumes? Discard it? Are the phytates in the water or do they change their chemical structure and the water can be otherwise used in recipes?
— T.M., via email
ANSWER: Dried beans contain substances called phytates. When the beans are eaten, these phytates can bind up iron, zinc, and other minerals in our intestines. The minerals cannot be absorbed when they are bound to the phytates and are excreted. One way to reduce the effect of phytates is to soak dried beans for several hours or overnight and discard the soaking water.
The phytates dissolve in water so when the beans are soaked, the phytates move into the soaking water and can be discarded. Then, when the beans are eaten, there is less phytate to interfere with mineral absorption. I'd recommend discarding the soaking water and not using it in other recipes.
__________
QUESTION: I like to cook dried beans in my slow cooker. Someone said that I shouldn't cook dry kidney beans this way, even if I soaked them beforehand. Is there any truth to this?
— K.B., via email
ANSWER: Both red kidney beans and white kidney beans contain relatively high levels of phytohaemagglutinin, a substance that can cause extreme nausea, severe vomiting, and diarrhea. These uncomfortable effects have been seen in people eating as few as four or five uncooked beans. Proper cooking destroys the toxic substance. The Food and Drug Administration (FDA) suggests that kidney beans should be soaked in water for at least five hours, the water poured away, and the beans boiled in fresh water for at least 30 minutes. [1]
The problem with slow cookers is that they don't reach a high enough temperature to destroy the toxic substance. A number of incidents have been reported where people eating dry kidney beans cooked in a slow cooker have gotten sick. [2] It's also not a good idea to soak dry red or white kidney beans and then grind the soaked, uncooked beans to use in baked goods. If you like making recipes with kidney beans in your slow cooker, either cook the beans on the stove first following the FDA's instructions or use canned kidney beans.
References
___[1] Food and Drug Administration. Bad Bug Book, Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins. Second Edition. 2012. http://www.fda.gov/downloads/Food/FoodSafety/FoodborneIllness/FoodborneIllnessFoodbornePathogensNaturalToxins/BadBugBook/UCM297627.pdf
[2] Rodhouse JC, Haugh CA, Roberts D, Gilbert RJ. Red kidney bean poisoning in the UK: an analysis of 50 suspected incidents between 1976 and 1989. Epidemiol Infect. 1990;105:485-91.
0 Коментарі