- UA
- EN
Норі знижує рівень метил-малонової кислоти в сироватці крові у вегетаріанців
Опубліковано 31 жовтня 2024 року
Автор: Джек Норріс, сертифікований диетолог
Нове дослідження вивчало вплив вживання норі на рівень вітаміну B12 у вегетаріанців. Нижче наведено уривок з нашої більшої статті - Вітамін B12 у рослинній їжі.
[Huang et al. (2024, Taiwan)] вивчали вплив норі на рівень вітаміну B12 у 24 вегетаріанців та 6 веганів протягом 4-тижневого дослідження.
Використаним типом норі був смажені пурпурні водорості порфіра (Neopyropia sp., раніше відомі як Porphyra sp.). Дослідники вивчали вміст вітаміну B12 в норі одного бренду, придбаних в різні дати, і виявили, що вміст B12 коливався від 23,1 до 52,8 мкг/100 г сухої ваги. Ця кількість B12 подібна до тієї, що була виявлена в пурпурних водоростях порфіра в інших дослідженнях (див. Таблицю 8 вище).
Учасників було рандомізовано на три групи: контрольна, група з малою кількістю норі та група з високою кількістю норі (як описано в таблиці нижче).
Автори надають електронну таблицю з даними всіх окремих учасників у своїх Додаткових матеріалах №3. Я відсортував дані за групою терапії на вкладці Huang 2024 Individuals нашої електронної таблиці «B12 в рослинних продуктах».
У таблиці нижче показано, що після терапії рівень ММК в сироватці крові нормалізувався до ≤ 270 нмоль/л лише у 4 учасників. Для такого короткого дослідження, можливо, було би занадто очікувати у більшості учасників зниження рівня ММК до нормального рівня.
Ґрунтуючись на приблизній кореляції між рівнями ММК в сироватці крові та клінічними симптомами, як обговорювалося в Додатку А. «Мінімізація рівнів метилмалонової кислоти», я провів аналіз даних Хуанга та ін., використовуючи порогове значення для шкідливого рівня ММК в сироватці крові 500 нмоль/л. Мала кількість норі призвела до зниження рівня ММК у 4 з 8 учасників до рівня нижче 500 нмоль/л, що здається вражаючим результатом.
Натомість, велика кількість норі призвела до чистого збільшення кількості учасників з рівнем ММК >500 нмоль/л з 4 до 5. У групі з великою кількістю норі було два учасники, у яких рівень ММК змінився зі здорового на нездоровий (з 306 до 569 та з 222 до 819 нмоль/л). Інші параметри цих учасників, пов'язані з вітаміном B12, не змінилися аж настільки, що може свідчити про очевидне зниження функції нирок - це моє гіпотетичне пояснення-припущення причини суттєвого підвищення рівня ММК. Автори не аналізували далі даних цих двох осіб.
Таким чином, вживання норі у великій кількості не принесло жодної користі. Це може бути пов'язано з насиченням внутрішнього фактора, яке відбувається після одноразового вживання, хоча кількості вітаміну B12 у протоколі з малою кількістю (1,9 мкг), здається, було недостатньо для насичення внутрішнього фактора; я можу припустити, що протокол з великою кількістю забезпечив би додаткові переваги.
Хоча я здивований тим, наскільки вражаючими є ці результати для багатьох учасників, є достатньо невідповідностей, тому я поки що не можу впевнено рекомендувати норі як надійне джерело вітаміну B12 для веганів. Я також почувався б комфортніше, якби дослідження проводилося лише за участю суворих веганів, які не приймають жодних інших джерел вітаміну B12 протягом усього дослідження.
Підсумовуючи, здається можливим, що сушені пурпурові норі (Neopyropia sp., раніше відомі як Porphyra sp.) можуть суттєво сприяти покращенню рівня вітаміну B12 для багатьох вегетаріанців та веганів, але необхідні додаткові дослідження, перш ніж їх можна буде рекомендувати як надійне джерело вітаміну B12, яке можна використовувати без одночасного застосування інших джерел В12.
___Nori Lowers Serum MMA Levels among Vegetarians
Published October 31, 2024
by Jack Norris, RD
A new study has examined the effect of eating nori on vitamin B12 status of vegetarians. Below is an excerpt from our larger article, Vitamin B12 in Plant Foods.
[Huang et al. (2024, Taiwan)] studied the effect of nori on the B12 status of 24 vegetarians and 6 vegans in a 4-week long trial.
The type of nori used was roasted purple laver (Neopyropia sp., formerly Porphyra sp.). The researchers surveyed the vitamin B12 content of the same brand of nori purchased on different dates and found that the B12 content ranged from 23.1 to 52.8 µg/100 g dry weight. This amount of B12 is similar to that found in purple laver in other studies.
Participants were randomized to three groups: control, low-dose nori, and high-dose nori (as described in the table below).
The authors provide a spreadsheet of all the individual participants’ data in their Supplementary Material 3. I sorted the data by treatment group in the Huang 2024 Individuals tab of our spreadsheet, B12 in Plant Foods.
Serum methylmalonic acid (MMA) increases during vitamin B12 deficiency and a change in serum MMA is the most reliable way to determine the B12 activity of a food or supplement. The table below shows that after treatment, serum MMA normalized to ≤ 270 nmol/L in only 4 participants. For such a short trial, reducing MMA to a normal level in most participants might be too much to expect.
Based on a rough correlation between serum MMA levels and clinical symptoms, as discussed in Appendix A. Minimizing Methylmalonic Acid Levels, I did an analysis on Huang et al.’s data using a cutoff for a harmful level of serum MMA of 500 nmol/L. Low-dose nori resulted in 4 of 8 participants reducing their MMA to below 500 nmol/L which seems like an impressive result.
In contrast, high-dose nori resulted in a net increase from 4 to 5 participants with an MMA level >500 nmol/L. There were two participants in the high-dose group whose MMA levels went from healthy to not healthy (306 to 569 and 222 to 819 nmol/L). These participants’ other B12-related parameters didn’t change enough to suggest an obvious decrease in kidney function which is my best guess for what could have caused a substantial increase in MMA levels. The authors didn’t address these two individuals.
There appeared to be no benefit to eating the high-dose amount of nori. This could be due to the saturation of intrinsic factor that occurs with a single dose, although the amount of B12 in the low-dose protocol (1.9 µg) doesn’t seem like enough to saturate intrinsic factor; I would have thought the high-dose protocol would have provided additional benefits.
While I’m surprised at how impressive these results are for many of the participants, there are enough inconsistencies that I can’t yet feel comfortable recommending nori as a reliable source of B12 for vegans. I also would feel more comfortable with a study performed using only strict vegans taking no other sources of B12 for the duration of the study.
In summary, it seems possible that dried, purple laver nori (Neopyropia sp., formerly Porphyra sp.) can significantly contribute to improving B12 status for many vegetarians and vegans, but more research is needed before it can be recommended as a sole, reliable source of B12.
___Huang QN, Watanabe F, Koseki K, He RE, Lee HL, Chiu THT. Effect of roasted purple laver (nori) on vitamin B12 nutritional status of vegetarians: a dose-response trial. Eur J Nutr. 2024 Oct 1.
0 Коментарі