Гаряча лінія з питань харчування: Чи всі ультраоброблені продукти шкідливі?


Гаряча лінія з питань харчування: Чи всі ультраоброблені продукти шкідливі?

Vegan Journal  > 2025 випуск 1 


Рід Мангельс, PhD, сертифікована диетологиня


ЗАПИТАННЯ: Що таке ультраоброблені продукти? Чи шкідливі вони для здоров’я?

– CK, електронною поштою


ВІДПОВІДЬ: Вчені з Бразилії вважаються авторами терміну «ультраоброблені продукти». [1] Вони хотіли розрізняти такі продукти, як яблука, підсолоджене яблучне пюре та солодкі фруктові напої - всі ці продукти можна також класифікувати як «фрукти» за традиційною схемою продуктових груп. Ці вчені запропонували альтернативну систему, [2] яка класифікує продукти за чотирма групами, одна з яких — «ультраоброблені продукти». Ці продукти готові до вживання майже без приготування. Вони пройшли такі процеси, як засолювання, випікання, смаження, маринування та консервування. Зазвичай це висококалорійні продукти з високим вмістом цукру, натрію (солі) та клітковини, які містять мало білка та мало вітамінів чи мінералів. Якщо просто подивитися на це визначення, то ультраоброблені продукти слід принаймні обмежувати, якщо не уникати їх. Однак все насправді складніше.


Багато продуктів, які споживають вегани, такі як рослинне молоко, веганські бургери та замінники м'яса та яєць на основі рослинного білка, класифікуються як ультраоброблені продукти. [3] [4] Навіть традиційні продукти, такі як тофу та темпе, класифікуються як ультраоброблені. [5] Це викликає занепокоєння, оскільки збагачене соєве молоко разюче відрізняється від солодкого безалкогольного напою за поживними якостями. Веганські продукти багаті на важливі поживні речовини і містять багато клітковини та мало цукру й насичених жирів, і тому потрапляння їх в групу “ультраоброблені продукти”, яких радять уникати, здається неправильним.


Ультраоброблені веганські продукти можуть бути корисними для тих, хто має обмежені кулінарні навички, можливості, мобільність, час або має недостатньо сил для готування їжі. Вибіркове використання веганських ультраоброблених продуктів може дозволити отримати страву, яка може бути кращою за поживністю, ніж фаст-фуд або снеки, що не потребують приготування. Шукайте веганські продукти на основі цільного зерна, овочів та бобових, а також продукти з низьким вмістом натрію (солі) та насичених жирів.


Вибір за вами. Ви можете уникати ультраоброблених продуктів. Ви можете вживати ці продукти час від часу, знаючи, які з них є насправді кращим вибором, ніж це формально вважається. Ви можете вирішити вживати ці продукти досить часто, але поєднувати їх з більш здоровою їжею. Наприклад, замість того, щоб з'їсти два веганські бургери, з'їжте один бургер разом із салатом та солодкою картоплею. Залежно від вашої ситуації, ви можете використовувати всі ці варіанти по-різному. Вибір продуктів залежить від багатьох факторів, і існує багато способів дотримуватися здорового веганського харчування.

___

Nutrition hotline: Are All Ultraprocessed Foods Bad?

Vegan Journal > 2025 Issue 1 


[source]


by Reed Mangels, PhD, RD


QUESTION: What are ultraprocessed foods? Are they bad for me?

– C.K., via email


ANSWER: Scientists in Brazil are credited with creating the term ultraprocessed food. [1] They wanted to distinguish between foods like apples, sweetened applesauce, and sugary fruit drinks, which could all be classified as "fruits" in traditional ways of grouping foods. They proposed an alternate system [2] that classifies foods into four groups, one of which is "ultraprocessed food." These foods are ready to eat with little or no preparation. They have undergone processes such as salting, baking, frying, pickling, and canning. They are typically high-calorie, high-sugar, high-sodium, low-fiber foods that contain little protein and few vitamins or minerals. If we simply look at this definition, ultraprocessed foods should at least be limited, if not avoided. It's more complicated, however.


Many foods eaten by vegans such as plant milks, veggie burgers, and plant protein-based meat and egg substitutes are being classified as ultraprocessed foods. [3] [4] Even traditional foods such as tofu and tempeh have been categorized as ultra-processed. [5] This is concerning because fortified soymilk is wildly different from a sugary soft drink in nutritional quality. Classifying vegan foods rich in important nutrients, high fiber and low in sugar and saturated fat, as ultraprocessed foods, a category that people are being told to avoid, doesn't seem right.


Ultraprocessed vegan foods can be helpful for those with limited cooking skills, cooking facilities, mobility, time, or energy. Selective use of vegan ultraprocessed foods can make it possible to eat a meal that could be better nutritionally than fast food or snack foods that don't require any cooking. Look for vegan products based on whole grains, vegetables, and legumes and for products lower in sodium and saturated fats.


The choice is yours. You may opt to avoid ultraprocessed foods. You may use these foods occasionally, being aware of which ones are better choices. You may decide to use these foods fairly often but combine them with healthier foods. For example, instead of eating two vegan burgers, eat one burger with a salad and a sweet potato. Depending on your situation, you might use all of these options variably. Food choices are driven by many factors and there are many ways to have a healthy vegan diet.

___

__________

[1] Monteiro CA, et al. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cad Saude Publica. 2010;26:2039-2049.


[2] Monteiro CA, et al. Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutr. 2019;22:936-941.


[3] Orlich MJ, et al. Ultra-processed food intake and animal-based food intake and mortality in the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2022;115:1589-1601.


[4] Gehring J, et al. Consumption of ultra-processed foods by pesco-vegetarians, vegetarians, and vegans: associations with duration and age at diet initiation. J Nutr. 2021;151:120-131.


[5] Rauber F, et al. Implications of food ultra-processing on cardiovascular risk considering plant origin foods: an analysis of the UK Biobank cohort. Lancet Reg Health Eur. 2024;43:100948.

Дописати коментар

0 Коментарі