- UA
- EN
Здорове харчування при діабеті 2 типу
Переваги рослинного харчування
ЯК РОСЛИННЕ ХАРЧУВАННЯ ДОПОМАГАЄ ПРИ ДІАБЕТІ
Перехід на цільне рослинне харчування дає великі переваги, які можуть допомогти підвищити чутливість до інсуліну та допомогти підтримувати здорову вагу тіла. Рослинна їжа має протизапальні якості та допомагає зменшити фактори ризику, характерні для діабетиків, такі як високий рівень холестерину та високий кров’яний тиск. Рослинна їжа є хорошим джерелом вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини.
Добре сплановане рослинне харчування може допомогти:
ЯКИМ ПРОДУКТАМ ВІДДАВАТИ ПЕРЕВАГУ ЩОДНЯ?
Віддавайте перевагу продуктам, які допомагають контролювати рівень цукру в крові
Їжа з високим вмістом клітковини та мінімальною обробкою може допомогти запобігти «стрибкам» цукру в крові. Ці продукти включають фрукти, овочі, бобові та цільні зерна.
Замініть тваринний білок рослинним
Рослинні джерела білку містять менше насичених жирів, більше клітковини та не містять холестерину. Замініть білки тваринного походження різноманіттям рослинних джерел білку.
Бобові
Бобові та квасоля: чорна, червона, квасоля пінто, біла, лімська квасоля, біла квасоля каннеліні, нут
Сочевиця: червона, зелена, чорна, коричнева
Горох колотий: зелений, жовтий
Соєві продукти: тофу, темпе, місо, соєве молоко, соєві боби, едамаме
Білок з зернових продуктів
Зерно також є хорошим джерелом білка.
Амарант
Гречана крупа
Кіноа
Амарант, гречана крупа і кіноа містять усі 9 незамінних амінокислот і є чудовими замінниками м'яса. Включіть в раціон 2 порції по ½ чашки кожна на день. (2 порції по 120 мл)
Овес також є джерелом білка. Поєднуйте овес з горіхами пекан, волоськими горіхами або борошном з льону, щоб отримати повноцінний білок з повним набором амінокислот.
Важливість клітковини
Харчові волокна надають рослинній їжі структуру і завдяки ним вона має характерний хрускіт. Клітковина міститься тільки в рослинній їжі. Рекомендоване споживання клітковини становить 25 г на день для жінок і 38 г на день для чоловіків.
РОЗЧИННА КЛІТКОВИНА
Харчові джерела клітковини включають бобові (квасоля, сочевиця, соєві боби), насіння льону і чіа, овес і ячмінь, а також шкірку таких фруктів, як яблука, виноград, інжир і різних ягід. Сочевиця та консервована квасоля є швидкими в приготуванні джерелами розчинної клітковини. Додайте 3 порції (½ склянки кожна) квасолі або 2 порції (½ чашки кожна) сочевиці щодня, щоб отримати достатню кількість розчинної клітковини.
НЕРОЗЧИННА КЛІТКОВИНА
Всі рослинні продукти містять нерозчинну клітковину. Це додає об’єм, що допомагає випорожняти кишечник. Нерозчинна клітковина може допомогти при запорі, геморої і також вона зменшує ризик раку товстої кишки.
Харчові джерела включають фрукти, овочі, цільні зерна, бобові, горіхи та насіння.
Персоналізуйте свій план рослинного харчування
Щодня включайте в свій раціон різноманітні страви з цільних рослинних продуктів, які відповідають вашим культурним і смаковим вподобанням.
2-4 порції цілих фруктів, свіжих або заморожених
5 або більше порцій некрохмалистих овочів
3-5 порцій цільних зерен або крохмалистих овочів
2-3 порції бобових (квасоля, сочевиця, колотий горох) і соєвих продуктів
30 г несолоних, несолодких горіхів і 2 столові ложки насіння льону, конопель або чіа або 1 маленьке авокадо
Обмежте вживання смаженої їжі та інших джерел насичених жирів і тропічних олій, таких як кокосова і пальмоядрова олія.
Зменшіть кількість солі, використовуючи ті спеції та трави, які більше розповсюджені в вашому регіоні або входять до улюблених традиційних страв.
ДОБАВКИ B12 НА РОСЛИННОМУ ХАРЧУВАННІ
Вітамін B12 — поживна речовина, якої немає в рослинних продуктах. Шукайте в продажу продукти та напої, збагачені вітаміном B12, і обговоріть потребу в добавці В12 зі сертифікованим дієтологом-нутриціологом (RDN) або лікарем.
Даний документ є результатом співпраці груп дієтологічної практики з питань діабету та вегетаріанського харчування Академії харчування та дієтології.
© 2025 Групи дієтологічної практики з вегетаріанського харчування та діабету.
Автори: Сара Руїс, PhD, сертифікована дієтологиня, сертифікована консультантка з питань діабету і Стефані Поліцці, сертифікована дієтологиня, дипломована спеціалістка Американського коледжу медицини способу життя
Термін актуальності статті закінчується в червні 2028
ПЕРЕВАГИ ДОБРЕ СПЛАНОВАНОГО РОСЛИННОГО ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ДІАБЕТОМ
Даний документ є результатом співпраці груп дієтологічної практики з питань діабету та вегетаріанського харчування Академії харчування та дієтології.
© 2025 Групи дієтологічної практики з вегетаріанського харчування та діабету.
Автори: Сара Руїс, PhD, сертифікована дієтологиня, сертифікована консультантка з питань діабету і Стефані Поліцці, сертифікована дієтологиня, дипломована спеціалістка Американського коледжу медицини способу життя
Термін актуальності статті закінчується в червні 2028
___Healthy Eating for Type 2 Diabetes
Benefits of a Plant-Based Diet
HOW PLANT-BASED DIETS HELP WITH DIABETES
Adopting a whole food plant-based diet offers big benefits which may help improve insulin sensitivity and aid in maintaining a healthy body weight. Plant foods are anti-inflammatory and help reduce risk factors common in those with diabetes, such as high cholesterol and high blood pressure. Plant foods are good sources of vitamins, minerals, antioxidants and fiber.
A well-planned plant-based diet may help to:
FOODS TO CHOOSE DAILY
Prioritize foods that help manage blood sugars
Foods that are high in fiber and are minimally processed and can help to prevent “spikes” in blood sugar. These foods include fruits, vegetables, legumes, and whole grains.
Swap plant proteins for animal proteins
Plant-based proteins are lower in saturated fat, higher in fiber and cholesterol-free. Substitute a variety of plant protein for animal based proteins.
Legumes
Beans: black, kidney, pinto, white, lima, cannellini, garbanzo
Lentils: red, green, black, brown
Split peas: green, yellow
Grain-based proteins
Grains are also a good source of protein.
Amaranth
Buckwheat groats
Quinoa
Amaranth, buckwheat groats (kasha) and quinoa contain all 9 essential amino acids and make a delicious meat substitute. Include 2 servings ½ cup each per day.
Oats are also a source of grain-based protein. Pair oats with pecans, walnuts or flax meal to create a compete protein combination.
Importance Of Fiber
Dietary fiber gives plant foods their structure and crunch. Fiber is found only in plant foods. Recommended fiber intake is 25 grams per day for women and 38 grams per day for men.
SOLUBLE FIBER
Food sources include legumes (dried beans, lentils, soy beans), flax and chia seeds, oats and barley and skins of fruits such as apples, grapes, figs and berries. Lentils and canned beans are quick and easy sources of soluble fiber. Add 3 servings (½ cup each) of beans or 2 servings (½ cup each) of lentils daily to get an adequate amount of soluble fiber.
INSOLUBLE FIBER
All plant foods contain insoluble fiber. It adds bulk which helps to eliminate waste. Insoluble fiber can help to reduce constipation, hemorrhoids and risk of colon cancer.
Food sources include fruits, vegetables, legumes, whole grains, nuts and seeds.
Customizing Your Plant-Based Eating Plan
Choose from a variety of these whole plant foods daily that fit into your cultural and taste preferences.
2-4 servings of whole fruit, fresh or frozen
5 or more servings of non-starchy vegetables
3-5 servings of whole grains or starchy vegetables
2-3 servings of legumes (beans, lentils, split peas) and soy products
1 ounce unsalted, unsweetened nuts and 2 Tbsp flax, hemp or chia seeds or 1 small avocado
Limit fried foods and other sources of saturated fat and tropical oils such as coconut and palm kernel oil
Reduce salt by using spices and herbs that reflect your heritage or favorite ethnic dishes.
B12 SUPPLEMENTS ON A PLANT-BASED DIET
Vitamin B12 is a nutrient not found in plant foods. Look for foods and drinks fortified with vitamin B12 and discuss the need for a supplement with your registered Dietitian Nutritionist (RDN) or another healthcare provider.
A collaboration of the Diabetes and Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Groups of the Academy of Nutrition and Dietetics.
© 2025 by Vegetarian Nutrition and Diabetes Dietetic Practice Groups.
Written by: Sarah Ruiz, PhD, RD, LD, CDCES and Stephanie Polizzi, MPH, RDN, DipACLM
Expires: 06/2028
BENEFITS OF A WELL-PLANNED PLANT-BASED DIET FOR DIABETES
A collaboration of the Diabetes and Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Groups of the Academy of Nutrition and Dietetics. RDN Resources are a member benefit of the Vegetarian Nutrition and Diabetes Dietetic Practice Groups.
© 2025 by Vegetarian Nutrition and Diabetes Dietetic Practice Groups.
Written by: Sarah Ruiz, PhD, RD, LD, CDCES and Stephanie Polizzi, MPH, RDN, DipACLM
Expires: 06/2028
___