- UA
- EN
Огляд наукових досліджень (2022.2)
Vegetarian Journal > 2022, випуск 2
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
Їжте багато овочів!
Темно-зелені листові овочі, такі як капуста кейл та листова капуста, є хорошими джерелами поживних речовин, зокрема кальцію та заліза. Вони можуть мати дещо гіркуватий смак, що може зробити їх менш привабливими для маленьких дітей.
Дослідження показали, що немовлята та маленькі діти спочатку люблять солодкий смак і не люблять гіркий смак. Ця неприязнь може зникнути при повторному контакті з їжею. Ця початкова неприязнь до гірких смаків може бути відображена в обмеженій кількості дітей, які їдять темно-зелені овочі — лише 12% дітей віком від 1 до 2 років у Сполучених Штатах їдять темно-зелені овочі в будь-який день. Дослідники цікавилися, чи додавання невеликої кількості солі або цукру до пюре з капусти кейл зробить його більш прийнятним для дітей віком від 6 до 24 місяців.
Понад 100 немовлят і малюків отримували у випадковому порядку приготовлену на пару капусту кейл в вигляді пюре: без добавок, або з невеликою дрібкою солі, або з приблизно чвертю ч.л. цукру на чашку, або з половиною ч.л. цукру на чашку. Дослідники спостерігали за немовлятами, щоб визначити, якому виду приготовленої капусти кейл вони віддають перевагу. Звичайна (без жодних добавок) капуста кейл, швидше за все, була досить смачною для дітей, що дає можливість припускати, що сіль або цукор не потрібно додавати в їжу для немовлят і малюків. Діти віком до 1 року частіше позитивно реагували на капусту кейл, ніж малюки віком 1 рік і старше.
Можливо, існує певний період часу життя немовлят, протягом якого вони, швидше за все, позитивно сприймають дещо гірку їжу, як-от темно-зелені овочі. Можливо, це ставлення надалі збережеться, вже коли дитина підросте. Оскільки темно-зелені овочі є важливими джерелами поживних речовин, такі продукти, як капуста кейл, слід вводити після 6 місяців, але до першого дня народження дитини, щоб збільшити ймовірність позитивної реакції них. Сильний смак капусти кейл та іншої темнолистової зелені (наприклад, бок-чой, листова капуста, зелень ріпи - прим. ред.), який може відштовхувати деяких немовлят, можна послабити шляхом розбавлення, додавши зелень у пюре м’якими продуктами, такими як авокадо чи тофу.
Восьминоги, кальмари, краби, омари та креветки є істотами, що мають почуття (sentient beings)
Термін sentience описується як здатність відчувати почуття, включаючи відчуття болю, фізичних травм та/або страждання. Визначення того, що певна категорія істот має здатність відчувати біль і страждання, має наслідки для законів, пов’язаних із добробутом тварин, і може вплинути на вплинути на те, що люди їдять, а що ні.
Зараз у Великій Британії всі хребетні (тварини з хребтом) підпадають під дію законів про захист тварин. У нещодавньому звіті Лондонської школи економіки та політичних наук було розглянуто понад 300 опублікованих досліджень, що оцінюють здатність відчувати біль (sentience) безхребетних, а саме головоногих молюсків (включаючи восьминогів і кальмарів) і десятиногих ракоподібних (крабів, омарів, креветок, раків та інших). Звіт базувався на восьми критеріях здатності відчувати біль (sentience), включаючи структуру нервової системи, поведінку та реакцію на ситуації, в яких істота відчуває біль.
Ґрунтуючись на дослідницькій літературі, автори звіту дійшли висновку, що «всі головоногі молюски та десятиногі ракоподібні повинні розглядатися як тварини, здатні відчувати біль, і підпадати під захист законодавства Великобританії про захист тварин». Вони також дійшли висновку, що не існує методу забою восьминогів і кальмарів, який був би «гуманним і одночасно комерційно життєздатним у великих масштабах».
Хоча цей звіт був зосереджений на «найкращих практиках» гуманного поводження з цими тваринами, він, на жаль, не стосується їх використання в якості їжі для людей. Закони США про захист тварин не поширюються на цих тварин. Ті, хто не їсть м’ясо корів чи курей, але їсть крабів, креветок, омарів і подібних тварин, можуть звернути увагу на висновки цього звіту.
Birch J, Burn C, Schnell A, et al. Review of the evidence of sentience in cephalopod molluscs and decapod crustaceans. lse.ac.uk/News/News-Assets/PDFs/2021/Sentience-in-Cephalopod-Molluscs-and-Decapod-Crustaceans-Final-Report-November-2021.pdf
Діти-вегани
Німецьке дослідження VeChi Diet Study — це всебічний аналіз раціону 139 дітей-веганів, 127 дітей-вегетаріанців (які використовують молочні продукти та/або яйця) і 164 дітей-невегетаріанців віком від одного до трьох років. Батьки надавали інформацію про харчування своїх дітей, і ця інформація була використана для класифікації дитячого харчування та порівняння споживання поживних речовин. Більшість дітей-веганів (97%) приймали добавки, що містять вітамін B12, тоді як лише 35% дітей-вегетаріанців приймали добавки, що містять вітамін B12.
Використання цієї добавки відобразилося на споживанні поживних речовин — середнє денне споживання дітей-веганів відповідало або перевищувало рекомендовану денну кількість В12. Дітям-вегетаріанцям може знадобитися добавка вітаміну B12, оскільки в цьому дослідженні їхній середній рівень споживання було нижчим за рекомендований. Діти-вегани споживали найбільше вітаміну С, фолату, калію, ненасичених жирів і заліза, і найменше — насичених жирів. У дітей-вегетаріанців і невегетаріанців рівень споживання вітаміну D, сумарно з продуктів харчування та добавок, був меншим за рекомендований; вітамін D в добавках частіше приймали діти-вегани. Середній рівень споживання кальцію дітьми-веганами був нижчим за рекомендований. Це дослідження показує, що веганське харчування може бути достатніми з точки зору поживності для маленьких дітей, особливо з використанням добавок вітаміну B12 і вітаміну D і увагою до хороших харчових джерел кальцію.
Ринок продуктів з бобових
Бобові — це загальна категорія, яка включає квасолю, боби, горох і сочевицю. Ці продукти мають багато переваг для здоров’я, і більшість дієтичних рекомендацій закликають їсти їх більше. Харчова промисловість все більше розробляє нові продукти, до складу яких входять бобові. Дослідники з Австралії відвідали чотири великі супермаркети Сіднея у 2019 та 2021 роках, щоб вивчити асортимент продуктів з бобових. Вони вирішили не включати продукти, що містять арахіс, який технічно є бобовими, але зазвичай класифікується як горіхи.
Дослідники також виключили веганські бургери з котлетами на основі бобових. З 2019 по 2021 рік кількість видів бобових продуктів подвоїлася з 312 до 610. Найбільше зростання спостерігалося у сегменті снеків із бобових, зокрема мова йде про чіпси. Також суттєво зросли продажі консервованих і сублімованих (зневоднених) бобових продуктів. Інформація на етикетках продуктів, яка вказує на те, що продукти були веганськими чи вегетаріанськими, показала збільшення видів таких продуктів з 81 в 2019 році до 232 у 2021 році. Маркування “рослинний продукт” (“plant-based”) не використовувалося на етикетках у 2019 році, але з’явилося на 27 продуктах у 2021 році.
Гестаційний діабет
Гестаційний діабет – це стан, при якому рівень цукру в крові стає надмірно високим під час вагітності, і в результаті діагностується діабет. Гестаційний діабет діагностують у 4-9% випадках вагітностей у Сполучених Штатах і він може мати негативний вплив на перебіг вагітності і на здоров'я дитини. Групу дослідників цікавило, чи може здорове рослинне харчування вплинути на ймовірність розвитку гестаційного діабету.
У цьому дослідженні «рослинне харчування» — це не вегетаріанське харчування», а харчування» з більшим вмістом рослинної їжі. Дослідники вивчали близько 15000 жінок, відстежуючи, що вони їли до того, як завагітніти, і чи розвинувся у них гестаційний діабет. Дослідники розробили «індекс рослинного харчування», «індекс здорового рослинного харчування» та «індекс нездорового рослинного харчування». Здорове рослинне харчування включало цільні зерна, бобові, фрукти, овочі, горіхи та рослинні олії.
Менш корисні рослинні продукти були визначені як фруктові соки, солодкі десерти, підсолоджені напої, рафіновані зернові продукти та картопля. Жінки, які їли більше продуктів з певної групи продуктів (наприклад, вони їли здорову рослинну їжу), отримали вищий бал для цієї групи. Порівняно з тими, хто мав більше тваринних продуктів в раціоні або тих, чий раціон мав менше здорових рослинних продуктів, ті, хто їв більше здорової рослинної їжі, мали приблизно на 25% менший ризик розвитку гестаційного діабету. Необхідні додаткові дослідження, щоб з’ясувати, чи впливає веганське або вегетаріанське харчування до та під час вагітності на ризик розвитку гестаційного діабету.
___
Scientific Update (2022.2)
Vegetarian Journal > 2022 Issue 2
By Reed Mangels, PhD, RD
Eat Your Vegetables!
Dark green leafy vegetables like kale and collards are good sources of nutrients, including calcium and iron. They can have a bitter taste that may make them less popular with young children.
Studies have shown that infants and young children like sweet tastes and dislike bitter flavors at first. This dislike can wear off with repeated exposure to foods. This initial dislike of bitter flavors may be reflected in the limited numbers of toddlers eating dark green vegetables—only 12% of 1- to 2-year-olds in the United States ate a dark green vegetable on any given day. Researchers wondered if adding a small amount of salt or sugar to puréed kale would make it more acceptable to 6- to 24-month olds.
More than 100 babies and toddlers were given steamed, puréed kale, either plain, with a small pinch of salt, with about a quarter teaspoon of sugar per cup, or with a half teaspoon per cup, in random order. The babies were observed to see which preparation of kale they preferred. The plain (unflavored) kale was most likely to be accepted suggesting that salt or sugar do not need to be added to foods for babies and toddlers. Children under a year old were more likely to accept kale than were toddlers, age 1 year and older.
There may be a time period during which infants are more likely to accept somewhat bitter foods like dark green vegetables. Perhaps this acceptance will continue as the baby gets older. Since dark green vegetables are important sources of nutrients, foods like kale and other greens should be introduced after age 6 months but before a baby's first birthday to increase the likelihood of acceptance. The strong flavor of kale and other greens, which may be off-putting to some babies, can be diluted by puréng the greens with bland foods like avocado or tofu.
Octopuses, Squid, Crabs, Lobsters, and Shrimp are Sentient Beings
Sentience is described as the capacity to have feelings, including feelings of pain, harm, and/or distress. Determining that a category of beings has the ability to experience pain and suffering has implications for laws related to animal welfare and may influence people's food choices.
Currently, in the United Kingdom, all vertebrates (animals with backbones) are covered under animal welfare laws. A recent report from the London School of Economics and Political Science examined more than 300 published studies evaluating sentience in invertebrates, namely cephalopod mollusks (including octopuses and squid) and decapod crustaceans (crabs, lobsters, shrimp, crayfish, and others). The report was based on eight criteria for sentience, including nervous system structure and behaviors and responses to painful situations.
Based on their review of the research literature, the authors of the report concluded that "all cephalopod mollusks and decapod crustaceans should be regarded as sentient animals for the purposes of UK animal welfare law." They also concluded that there is no slaughter method for octopuses and squid that is "humane and commercially viable on a large scale."
While this report focuses on "best practices" for humane treatment of these animals, it unfortunately does not address their use as food for humans. The United States animal welfare laws do not cover these animals. Those who don't eat cows or chickens but do eat crabs, shrimp, lobsters, and similar animals may want to consider the findings of this report.
Birch J, Burn C, Schnell A, et al. Review of the evidence of sentience in cephalopod molluscs and decapod crustaceans. lse.ac.uk/News/News-Assets/PDFs/2021/Sentience-in-Cephalopod-Molluscs-and-Decapod-Crustaceans-Final-Report-November-2021.pdf
Vegan Children
The German VeChi Diet Study is a comprehensive examination of the diets of 139 vegan, 127 vegetarian (use dairy products and/or eggs), and 164 nonvegetarian children age one to three years. Parents provided information about their children's diets and this information was used to classify the children's diets and to compare nutrient intakes. Most vegan children (97%) took a supplement providing vitamin B12, while only 35% of vegetarian children took a supplement supplying vitamin B12.
This supplement use was reflected in nutrient intake—vegan children's median intake met or exceeded recommendations. Vegetarian children may need vitamin B12 supplements since, in this study, their median intake was below recommendations. Vegan children had the highest intake of vitamin C, folate, potassium, unsaturated fats, and iron and the lowest intakes of saturated fat. Intakes, including diet and supplements, of vitamin D were below recommendations for the vegetarian and nonvegetarian children; supplemental vitamin D was more commonly used by vegan children. Median calcium intakes of vegan children were below recommendations. This study suggests that vegan diets can be nutritionally adequate for young children, especially with the use of supplemental vitamin B12 and vitamin D and attention to good sources of calcium.
Bean Counting
Legumes is an umbrella category that includes beans, peas, and lentils. These foods have many health benefits, and most dietary recommendations call for eating more of them. The food industry is increasingly developing new products that include legumes. Researchers in Australia visited four major supermarkets in Sydney in 2019 and 2021 to determine how many products containing legumes were available. They decided not to include products containing peanuts, which are technically legumes but are usually classified as nuts.
They also excluded veggie burgers made from legumes. Between 2019 and 2021, the number of legume products doubled, going from 312 to 610. The greatest growth was in legume snacks, specifically legume chips. There were also large increases in the number of canned and dried legume products being sold. Product label information indicating that products were vegan or vegetarian increased from appearing on 81 products in 2019 to 232 products in 2021. Plant-based was not used on labels in 2019 but appeared on 27 products in 2021.
Gestational Diabetes
Gestational diabetes is a condition in which blood sugar levels become excessively high and diabetes is diagnosed during pregnancy. It occurs in 4% to 9% of pregnancies in the United States and can have negative effects on the pregnancy and the baby's health. A group of researchers wondered if eating a healthy diet based on plant foods could affect the chances of developing gestational diabetes.
In this study, a "plant-based diet" is not a vegetarian diet but is a diet that is higher in plant foods. They studied close to 15,000 women, keeping track of what they ate before becoming pregnant and whether they developed gestational diabetes. The researchers developed a "plant-based diet index," a "healthful plant-based diet index," and an "unhealthful plant-based diet index." Healthy plant foods included whole grains, beans, fruits, vegetables, nuts, and vegetable oils.
Less healthy plant foods were identified as fruit juices, sugary desserts, sugar-sweetened beverages, refined grains, and potatoes. Women eating more foods from a group (like healthy plant foods) received a higher score in that group. Compared to those eating a more animal-based diet or a diet containing fewer healthy plant-based foods, those eating more healthy plant foods had about a 25% lower risk of developing gestational diabetes. Additional research is needed to see if eating a vegan or vegetarian diet before and during pregnancy affects the risk of developing gestational diabetes.
___
0 Коментарі