Гаряча лінія з питань харчування: соя та ризику раку молочної залози


Гаряча лінія з питань харчування: соя та ризику раку молочної залози

Vegetarian Journal > 2017 Issue 4


Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня


ПИТАННЯ: Що кажуть останні дослідження щодо сої та ризику раку молочної залози чи рецидиву раку молочної залози?


— SA, електронною поштою


ВІДПОВІДЬ: Соєві продукти містять речовини, які називаються ізофлавонами, які мають хімічну структуру, подібну до гормону естрогену. Ця подібність спочатку викликала занепокоєння в науковців, ніби соєві продукти можуть підвищити ризик раку молочної залози або рецидиву раку молочної залози. Останні дослідження не підтверджують ці побоювання. Жінки азійського походження, які дотримуються традиційного для них харчування, що зазвичай включає соєві продукти, мають менший ризик раку молочної залози, ніж жінки в Сполучених Штатах, які зазвичай їдять мало соєвих продуктів [1]. Звичайно, існують інші відмінності між цими групами, які можуть пояснити різну частоту раку молочної залози.


Дослідження, присвячені споживанню сої в дитинстві та підлітковому віці, свідчать про те, що більше споживання сої в ранньому віці пов’язане з меншим ризиком раку молочної залози [2]. Це споживання становило близько 16 г соєвого білка на день, що еквівалентно приблизно половині чашки (120 мл) варених соєвих бобів або 3/4 чашки (180 мл) твердого тофу або 2 чашки (480 мл) соєвого молока. Споживання сої в більш пізньому віці, вірогідно, не збільшує і не зменшує ризик раку грудей, хоча воно може бути корисним для літніх жінок, які їли мало сої або взагалі не їли її в підлітковому віці [2].


Кілька великих досліджень жінок, у яких був діагностований рак молочної залози, показали, що жінки, хто пережив рак молочної залози і які їли сою, насправді мали менший ризик рецидиву раку молочної залози, ніж жінки, які не їли соєвих продуктів [3]. Жінки, які вживали соєві продукти, також мали менший ризик смерті [3]. 


Є певні докази того, що соєві продукти можуть посилювати дію звичайних препаратів, які використовуються для лікування раку молочної залози, таких як тамоксифен [1]. І Американське онкологічне товариство (American Cancer Society), і Американський Інститут дослідження раку (American Institute for Cancer Research) заявили, що людям, які перенесли рак грудей, можна їсти сою [4] [5].

Список літератури

___

Nutrition Hotline: soy and the risk of breast cancer

Vegetarian Journal > 2017 Issue 4


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD


QUESTION: What's the latest thinking about soy and the risk of breast cancer or breast cancer recurrence?


— S.A. via email


ANSWER: Soyfoods contain substances called isoflavones, which have a chemical structure similar to the hormone estrogen. This similarity is what initially led to concerns that soyfoods could increase the risk of breast cancer or of breast cancer recurrence. Recent research does not support these concerns. Asian women who eating traditional diets that typically include soy products, have a lower risk for breast cancer than do women in the United States who typically eat few soy products [1]. Of course, there are other differences between these groups that could explain the dissimilar breast cancer rates.


Studies focusing on soy intake during childhood and adolescence suggest that higher soy consumption in early life is associated with a lower risk of breast cancer [2]. This higher consumption was around 16 grams of soy protein per day, which means eating about a half cup of cooked soybeans or 3/4 cup firm tofu or drinking 2 cups of soymilk. Soy consumption later in life does not appear to increase or decrease the risk of breast cancer although it may be beneficial for older women who ate little or no soy when they were teens [2].


Several large studies of women who had been diagnosed with breast cancer found that breast cancer survivors who ate soy actually had a lower risk of their breast cancer recurring than women who did not eat soyfoods [3]. Women eating soyfoods also had a lower risk of death [3]. 


There is some evidence that soy products may boost the effects of common drugs used to treat breast cancer such as tamoxifen [1]. Both the American Cancer Society and the American Institute for Cancer Research have said that it's fine for breast cancer survivors to eat soy [4] [5].

References

___

__________

[1] Messina M. Impact of soy foods on the development of breast cancer and the prognosis of breast cancer patients. Forsch Komplementmed. 2016;23(2):75-80.


[2] Baglia ML, Zheng W, Li H, et al. The association of soy food consumption with the risk of subtype of breast cancers defined by hormone receptor and HER2 status. Int J Cancer. 2016;139(4):742-8.


[3] Chi F, Wu R, Zeng YC, et al. Post-diagnosis soy food intake and breast cancer survival: A meta-analysis of cohort studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14: 2407–2412.


[4] Rock CL, Doyle C, Demark-Wahnefried W, et al. Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors. CA Cancer J Clin. 2012;62:243-74.


[5] AICR. Soy is safe for breast cancer survivors. Cancer Research Update. November 21, 2012.

Дописати коментар

0 Коментарі