Яку кількість соєвих продуктів насправді їдять в Азії?


Яку кількість соєвих продуктів насправді їдять в Азії?


Джіні Мессіна

1 березня 2011 р.

 

Я хотіла б розглянути важливу проблему споживання сої в Азії. Це тема, в якій можна заплутатись, оскільки поширена думка, що азіати споживають лише невелику кількість сої, як приправу, і що вони споживають в основному ферментовані соєві продукти, такі як місо та темпе. Однак, ґрунтуючись на наявних дослідженнях, жодне з цих припущень не відповідає дійсності.

 

Плутанина щодо того, скільки сої споживають люди в Азії, частково заснована на простому математичному непорозумінні. У дослідженнях споживання результати іноді виражаються в кількості спожитого соєвого білка, що відрізняється від загальної кількості соєвих продуктів в раціоні. Наприклад, згідно з опитуваннями, проведеними в Японії, люди похилого віку споживають близько 10 г соєвого білка на день, тобто це кількість білка в 1…1,5 порціях традиційних соєвих продуктів. Оскільки ряд авторів неправильно зрозуміли зв'язок між соєвим білком та соєвими продуктами, вони сильно недооцінили кількість сої в раціонах японців.

 

Інформація про споживання сої в Азії надходить з різних джерел, включаючи дослідження, призначені для вивчення впливу харчування на здоров'я, Японське національне дослідження з питань харчування (Japan’s National Nutrition Survey) та Продовольчу та сільськогосподарську організацію Об'єднаних Націй (FAO). Найбільш важливими з них є дослідження, спрямовані на вивчення взаємозв'язку між раціоном харчування та хворобами, оскільки в багатьох дослідженнях споживання сої було вивчено досить детально. Тобто, дослідники реєстрували частоту споживання і кількість для всіх видів соєвих продуктів з використанням перевірених інструментів вимірювання харчового раціону.

 

Результати показують досить широкий спектр споживання серед різних країн і навіть серед груп населення. У той час як середнє споживання сої в Японії становить від 1 до 1,5 порцій, дослідження показують, що верхній діапазон для літніх японців, які, як очікується, дотримуватимуться більш традиційного харчування, становить близько 3 порцій соєвих продуктів на день.

 

Визначити споживання сої в Китаї набагато складніше, тому що харчування дуже різниться в залежності від регіону. Найбільш великі набори даних доступні для Шанхаю, де дослідження здорових звичок включають дані про харчування від майже 100000 дорослих чоловіків і жінок. Середнє споживання у Шанхаї трохи вище, ніж у Японії. Але діапазон споживання дуже широкий, і велика кількість дорослих у цих дослідженнях – від 15 до 20% чоловіків та 10% жінок – споживали від 2 до 3 порцій соєвих продуктів на день.

 

За винятком Гонконгу, даних про споживання сої в інших країнах та регіонах не так багато. Однак наявні дані свідчать, що в порівнянні з Японією та Шанхаєм, споживання сої набагато нижче в Гонконгу та Таїланді, приблизно таке саме в Індонезії та трохи вище у Північній Кореї.

 

І, всупереч поширеній думці, не всі соєві продукти, які регулярно споживаються в цих країнах, ферментовані, або скоріш вони в основному не ферментовані. У Японії близько половини обсягу споживання сої припадає на ферментовані місо і натто, а половина - на тофу і варені соєві боби. У Шанхаї більшість соєвих продуктів не піддається ферментації, причому найбільша частина соєвих продуктів там - це тофу і соєве молоко. Фактично, навіть в Індонезії, де темпе є шанованим національним соєвим продуктом, неферментовані соєві продукти, такі як тофу, становлять близько половини споживання сої.

 

Соєві продукти споживаються у Китаї щонайменше 1500 років, а Японії - 1000 років. Факти свідчать, що соєві продукти - як неферментовані, і ферментовані - продовжують залишатися значною частиною традиційних дієт в країнах Азії. І немає жодних причин, через які вегани західних країн не можуть включати ці продукти в свій раціон.

___

Soyfoods in Asia: How Much Do People Really Eat?

[source]


By Ginny Messina

March 1st, 2011


For now, I wanted to look at the important issue of soy consumption in Asia.  It’s an area of some confusion since a common belief is that Asians consume only small amounts of soy—sort of condiment-style—and that they consume mostly fermented soy products like miso and tempeh. Based on the research, though, neither of these assumptions is true.


The confusion about how much soy Asians consume is based partly on a simple mathematical misunderstanding. In studies of intake, findings are sometimes expressed as the amount of soy protein that people consume—which is different from the total amount of soy food in their diets. For example, according to surveys in Japan, older adults consume around 10 grams of soy protein per day, which is the amount of protein in about 1 to 1 ½ servings of traditional soyfoods. Because a number of authors have misunderstood the relationship between soy protein and soyfood, they’ve greatly underestimated the amount of soy in Japanese diets.


Information about soy intake in Asia comes from a number of different resources including studies designed to examine the effects of diet on health, Japan’s National Nutrition Survey, and the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations. The most important of these are the studies designed to look at diet and disease relationships because many of them evaluated soy intake comprehensively. That is, they recorded frequency, and amounts of all types of soy products consumed using validated dietary intake instruments.


The results show a fairly wide range of intake among different countries and even within populations. While average Japanese intake is 1 to 1 ½ servings, the surveys reveal that the upper range among older Japanese—who would be expected to eat a more traditional diet—is about 3 servings of soyfoods per day.


It’s much harder to determine soy intake in China because diets vary greatly across regions. The most extensive data are available for  Shanghai where large studies of health habits include dietary data from close to 100,000 adult men and women. Average intake in Shanghai is a little bit higher than in Japan. But the range of intake is extensive and a large number of the adults in these studies—as many as 15 to 20 percent of the men and 10 percent of the women—consumed 2 to 3 servings of soyfoods per day.


With the exception of Hong Kong, there isn’t quite as much data on soy intake in other countries and regions. But, the available findings suggest that, compared to Japan and Shanghai, soy consumption is much lower in Hong Kong and Thailand, about the same in Indonesia, and a bit higher in North Korea.  


And contrary to popular opinion, the soy products regularly consumed in these countries are not all—or even mostly—fermented. In Japan, about half of soy consumption comes from the fermented food miso and natto and half comes from tofu and dried soybeans. In Shanghai, most of the soyfoods consumed are unfermented, with tofu and soymilk making the biggest contributions. In fact, even in Indonesia, where tempeh is a revered national food, unfermented soy products like tofu account for around half of soy intake.


Soyfoods have been consumed in China for at least 1,500 years and in Japan for 1,000 years. The evidence shows that soyfoods—both unfermented and fermented—continue to be a significant part of traditional Asian diets. There is no reason why western vegans can’t include these foods in meals as well.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі