Огляд наукових досліджень (2023.2)


Огляд наукових досліджень (2023.2)

Vegan Journal > 2023 Випуск 2


Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня

Рослинні джерела білка пов’язані з меншим ризиком занепаду фізичних функцій організму у літніх жінок

Загальна слабкість організму (англ. frailty) — це втрата сил і енергії, яка може виникнути з віком. Цей стан може негативно вплинути на якість життя та збільшити ризик падінь, хвороб, госпіталізацій, в тому числі в будинки для престарілих, і смерті. Два нещодавніх наукових звіти підсумували дослідження взаємозв’язку між харчовими джерелами білка та ризиком виникнення загальної слабкості організму в літніх жінок. Обидва звіти базувалися на даних Дослідження здоров’я медсестер (Nurses' Health Study), тривалого дослідження за участю понад 85 000 жінок.


Дослідники регулярно запитували учасниць дослідження, яким на початку дослідження було 60 років і старше, про їхнє харчування та стан здоров’я. За учасницями дослідження спостерігали протягом 22 років. Загальну слабкість організму виявляли, запитуючи жінок про рівень енергії, рівень сили (здатність ходити по сходах), обсяг аеробних навантажень (здатність пройти кілька кварталів), нещодавню ненавмисну ​​втрату ваги тіла та наявність кількох хронічних захворювань.


Протягом періоду дослідження приблизно у 15% жінок розвинулася  загальна слабкість організму. Один науковий звіт [1] містив детальну інформацію про споживання м’яса та виявилося, що жінки, які споживали більше червоного або обробленого (processed) м’яса, мали підвищений ризик розвитку загальної слабкості організму. Дослідники підрахували, що щоденна заміна однієї порції обробленого м’яса на порцію горіхів знижує ризик розвитку загальної слабкості організму на 26%; заміна її бобовими зменшує ризик на 13%. Щоденна заміна порції червоного м’яса горіхами знижує ризик на 14%.


У другому науковому звіті [2] було зосереджено увагу на джерелах харчового білка та визначено, що жінки з більшим споживанням рослинного білка мали менший ризик розвитку загальної слабкості організму, ніж жінки з меншим споживанням рослинного білка. Джерела рослинного білка включали бобові, горіхи, макарони, хліб і крупи. За оцінками, заміна 5% калорій тваринного білка на еквівалентну по калорійності кількість рослинного білка зменшує ризик розвитку загальної слабкості організму на 38%. Якщо рослинний білок замінює 5% калорійності молочного білка, ризик знижується на 32%, а якщо рослинний білок замінює 5% калорійності немолочного тваринного білка (м’ясо, риба, яйця), ризик знижується на 42%. Незважаючи на те, що учасники дослідження не були веганами, результати свідчать про те, що веганське харчування, яке включає велику кількість рослинних джерел білка, може знизити ризик розвитку загальної слабкості організму у літніх жінок.


[1] Struijk EA, Fung TT, Sotos-Prieto M, et al. Red meat consumption and risk of frailty in older women. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022;13:210-219.


[2] Struijk EA, Fung TT, Rodríguez-Artalejo F, et al. Protein intake and risk of frailty among older women in the Nurses' Health Study. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022;13:1752-1761.

Дуже сильно оброблені харчові продукти та смертність

Харчові продукти, що пройшли дуже сильну обробку (“ультраобробку”), — це готові до розігрівання або вживання продукти, які потребують незначного приготування або зовсім не потребують його. Як правило, це висококалорійні продукти з високим вмістом натрію (солі) та низьким вмістом клітковини, які містять мало білка та мало вітамінів чи мінералів.


Приклади дуже сильно оброблених продуктів включають готові до споживання снеки та десерти, безалкогольні напої, маргарин, заморожену піцу та заморожені основні страви, оброблене м’ясо та супи швидкого приготування.


У нещодавньому дослідженні було вивчено зв’язок між вживанням дуже сильно оброблених продуктів і смертністю серед понад 77 000 учасників Adventist Health Study-2, дослідження дорослих адвентистів сьомого дня в Сполучених Штатах і Канаді. Адвентисти є спільнотою довгожителів, що піклуються про своє здоров'я. Близько 28% з них вважаються лакто-ово вегетаріанцями, а 8% - веганами. 


Учасників опитували про продукти, які вони їли на початку дослідження, а потім за ними спостерігали в середньому протягом 7,5 років. Дослідники класифікували продукти, які споживали учасники дослідження, як необроблені (зернові, бобові, горіхи, фрукти, овочі, свіже м’ясо та молочне молоко), помірно оброблені (наприклад, консервовані бобові та овочі, несолодкі консервовані фрукти та солоні горіхи) та дуже сильно оброблені. Комерційні продукти для вегетаріанців, такі як рослинні аналоги м’яса та сухі сніданки, класифікували як «помірно оброблені» або «дуже сильно оброблені» залежно від кількості інгредієнтів і вмісту доданого цукру.


Учасники, в яких споживанням дуже сильно оброблених продуктів було більшим, як правило, набагато менше споживали клітковини, фруктів, бобових, горіхів і насіння і набагато більше - насичених жирів, молочних продуктів, червоного м’яса, яєць і підсолоджених напоїв, ніж інші учасники. Серед них було найменша кількість веганів. Ті, хто їли найбільше дуже сильно оброблених продуктів (в середньому 48% калорій приходилося на дуже сильно оброблені продукти), мали на 14% більший ризик смертності порівняно з тими, хто їв найменшу кількість дуже сильно оброблених продуктів. 


Підвищений ризик смерті, який був пов’язаний із більшим споживанням дуже сильно оброблених продуктів, зберігся навіть після використання статистичних методів для пояснення відмінностей у споживанні продуктів тваринного походження. Іншими словами, навіть вегетаріанці та вегани, які їли багато дуже сильно обробленої їжі, мали вищий ризик смертності, ніж ті, хто їв меншу кількість дуже сильно обробленої їжі.


Orlich MJ, Sabaté J, Mashchak A, et al. Ultra-processed food intake and animal-based food intake and mortality in the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2022;115:1589-1601.

Велике дослідження у Великій Британії та ризик деяких поширених видів раку у вегетаріанців

Дослідження UK Biobank охоплює 500 000 людей, які проживають у Великій Британії і яким на момент початку дослідження було від 40 до 69 років. Учасники дослідження регулярно надають зразки крові, а також детальну інформацію про свій раціон та інші маркери, пов’язані зі способом життя. Цю інформацію було об’єднано з їхніми особистими даними з медичної системи охорони здоров’я Великої Британії. У нещодавньому звіті цього дослідження, що все ще триває, вивчався ризик раку серед понад 400 000 суб’єктів, які раніше не хворіли на рак, і які були класифіковані на основі інформації про свій раціон харчування як всеїдні люди (м’ясо або птиця більше 5 разів на тиждень), ті, хто зменшує кількість м’яса в раціоні, ті, хто споживав багато риби, і вегетаріанці. 


Близько 1,8% учасників були вегетаріанцями, і близько 5% з цієї вегетаріанської групи були веганами. Через невелику кількість веганів для подальшого аналізу їх включили до групи вегетаріанців. За учасниками спостерігали в середньому протягом 11,4 років, щоб визначити, у кого розвинеться рак. Порівняно з всеїдними людьми вегетаріанці мали на 14% менший ризик розвитку раку. Жінки-вегетаріанки в постменопаузі мали на 18% менший ризик розвитку раку молочної залози, що в основному пояснювалося їхнім нижчим середнім індексом маси тіла (ІМТ). Чоловіки-вегетаріанці мали на 31% менший ризик розвитку раку передміхурової залози і на 43% нижчий ризик розвитку колоректального раку порівняно з всеїдними чоловіками.


Watling CZ, Schmidt JA, Dunneram Y, et al. Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC Med. 2022;20:73.

Вегани мають менший ризик раку травної системи


Види раку, що вражають травну систему, включають рак стравоходу, шлунка, печінки, підшлункової залози та товстого кишечника (також відомий як колоректальний рак). Оскільки їжа регулярно проходить через травну систему, тип харчування в цілому або окремі продукти можуть впливати на ризик розвитку раку травної системи. 


Китайські дослідники провели мета-аналіз (метод, у якому об’єднуються результати низки досліджень), досліджуючи взаємозв’язок між рослинним харчуванням та раком травної системи. Їхнє визначення «рослинного харчування» було широким і включало дослідження напіввегетаріанців, тих, хто їсть мало м’яса, тих, хто дотримується середземноморської дієти, лакто-ово-вегетаріанців і веганів. Дослідження, використані в мета-аналізі, включали 14 досліджень, в яких повідомлялось про захворюваність на рак у людей, які дотримуються веганського харчування. 


Що стосується веганів, загалом вони мали помітно нижчий ризик розвитку раку травної системи порівняно з тими, хто не перебував на «рослинному» харчуванні (за визначенням авторів дослідження). Ризик розвитку раку травної системи суттєво не відрізнявся, якщо порівнювати веганів з не-веганами, які перебували на «рослинному» (за визначенням дослідників) харчуванні.


Zhao Y, Zhan J, Wang Y, Wang D. The relationship between plant-based diet and risk of digestive system cancers: A meta-analysis based on 3,059,009 subjects. Front Public Health. 2022;10:892153.

___

Scientific Update (2023.2)

Vegan Journal > 2023 Issue 2 


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD

Plant Sources of Protein Associated with a Lower Risk of Physical Decline in Older Women

Frailty is the loss of strength and energy that can occur with aging. This condition can negatively affect quality of life and increases the risk of falls, illnesses, hospitalizations, nursing home admissions, and death. Two recent reports examined the relationship between dietary protein sources and the risk of frailty in older women. Both reports were based on data from the Nurses' Health Study, a long-term study of more than 85,000 women.


Researchers regularly asked study subjects who were aged 60 and older at the start of the study about their diet and health. The study subjects were followed for up to 22 years. Frailty was assessed by asking the women about their energy level, strength (ability to walk up a flight of stairs), aerobic capacity (ability to walk several blocks), recent unintentional weight loss, and presence of several chronic diseases.


During the study period about 15% of the women developed frailty. One report [1] focused on meat consumption and found that women who had higher intakes of red or processed meat had an increased risk of developing frailty. The researchers estimated that replacing one serving a day of processed meat with a serving of nuts would reduce the risk of frailty 26%; replacement with legumes would reduce risk 13%. Replacing a serving a day of red meat with nuts would reduce risk 14%.


The second report [2] focused on sources of dietary protein and determined that women with a higher intake of plant protein had a lower risk of developing frailty than those with a lower intake of plant protein. Sources of plant protein included dried beans, nuts, pasta, breads, and cereals. Replacing 5% of calories from animal protein with plant protein was estimated to reduce the risk of developing frailty by 38%. If plant protein replaced 5% of dairy protein, frailty risk was reduced 32%, and if plant protein replaced 5% of non-dairy animal protein (meat, fish, eggs), frailty risk was reduced 42%. Although study subjects were not vegans, the results suggest that a vegan diet featuring generous amounts of plant sources of protein could reduce the risk of developing frailty in older women.


[1] Struijk EA, Fung TT, Sotos-Prieto M, et al. Red meat consumption and risk of frailty in older women. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022;13:210-219.


[2] Struijk EA, Fung TT, Rodríguez-Artalejo F, et al. Protein intake and risk of frailty among older women in the Nurses' Health Study. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022;13:1752-1761.

Ultra-Processed Foods and Mortality

Ultra-processed food products are foods that are ready to heat or to eat and that require little or no preparation. They are typically high-calorie, high-sodium, low-fiber foods that contain little protein and few vitamins or minerals.


Examples of ultra-processed foods include ready-to-eat snacks and desserts, soft drinks, margarine, frozen pizza and other frozen entrées, processed meats, and instant soups.


A recent study investigated the association between use of ultra-processed foods and mortality in more than 77,000 participants in the Adventist Health Study-2, a study of Seventh-day Adventist adults in the United States and Canada. The Adventists are a relatively long-lived, health-conscious group. About 28% are characterized as lacto-ovo vegetarians and 8% as vegans. 


The study subjects were asked about the foods that they ate at the start of the study and then were followed for an average of 7.5 years. The researchers categorized foods that the subjects reported eating as unprocessed (grains, legumes, nuts, fruits, vegetables, fresh meat, and dairy milk), moderately processed (e.g. canned beans and vegetables, unsweetened canned fruits, and salted nuts), and ultra-processed. Commercial vegetarian products, such as meat analogs and breakfast cereals, were categorized as either "moderately-processed" or "ultra-processed" depending on their number of ingredients and added sugar content.


Subjects with higher intakes of ultra-processed foods tended to have a much lower consumption of fiber, fruits, legumes, nuts, and seeds and a much higher consumption of saturated fat, dairy products, red meat, eggs, and sweetened beverages than other study subjects. They were much less likely to be vegan. Those eating the most ultra-processed foods (averaging 48% of calories from ultra-processed foods) had a 14% greater risk of mortality compared to those eating the lowest amount of ultra-processed foods. 


The association of an increased risk of death that comes with a higher consumption of ultra-processed foods remained even after statistical techniques were used to account for differences in animal product intake. In other words, even vegetarians and vegans who ate lots of ultra-processed foods had a higher risk of mortality than those who ate lower amounts of ultra-processed food.


Orlich MJ, Sabaté J, Mashchak A, et al. Ultra-processed food intake and animal-based food intake and mortality in the Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2022;115:1589-1601.

Large Study from the United Kingdom Examines the Risk of Some Common Cancers in Vegetarians


The UK Biobank study includes 500,000 people living in the United Kingdom who were between 40 and 69 years old when the study began. Study subjects regularly provide blood samples as well as detailed information about their diet and other lifestyle issues. This information is linked to their health care records. A recent report from this ongoing study examined cancer risk among more than 400,000 subjects with no prior history of cancer who were classified based on their dietary information as meateaters (meat or poultry more than 5 times a week), low meateaters, fish-eaters, and vegetarians. 


About 1.8% of the subjects were vegetarians, and about 5% of the vegetarian group were vegans. Because of the small number of vegans, they were included in the vegetarian group for analysis. The subjects were followed for an average of 11.4 years to see who developed cancer. Compared with meateaters, vegetarians had a 14% lower risk of cancer overall. Vegetarian postmenopausal women had an 18% lower risk of developing breast cancer, which was mainly attributed to their lower average Body Mass Index (BMI). Vegetarian men had a 31% lower risk of developing prostate cancer and a 43% lower risk of developing colorectal cancer compared to male meateaters.


Watling CZ, Schmidt JA, Dunneram Y, et al. Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC Med. 2022;20:73.

Vegans Have a Lower Risk of Digestive System Cancer


Cancers that affect the digestive system include cancer of the esophagus, the stomach, the liver, the pancreas, and the large intestine (also called colorectal cancer). Since food passes through the digestive system regularly, dietary composition, or the make-up of one's diet, could have an effect on one's risk of digestive system cancers. 


Chinese researchers conducted a meta-analysis (a technique in which results from a number of studies are combined) examining the relationship between plant-based diets and digestive system cancers. Their definition of "plant-based" was broad and included studies of semi-vegetarians, low meateaters, those eating a Mediterranean-style diet, lacto-ovo vegetarians, and vegans. The studies used in the meta-analysis included 14 studies that reported on cancer incidence in people on vegan diets. 


When these studies of vegans were examined, overall, vegans had a markedly lower risk of cancers of the digestive system compared to those not eating "plant-based" diets. The risk of digestive system cancers was not significantly different in vegans compared to non-vegans eating what the study described as "plant-based" diets.


Zhao Y, Zhan J, Wang Y, Wang D. The relationship between plant-based diet and risk of digestive system cancers: A meta-analysis based on 3,059,009 subjects. Front Public Health. 2022;10:892153.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі