Огляд наукових досліджень (2023.3)


Огляд наукових досліджень (2023.3)

Vegan Journal > 2023 Випуск 3


Рід Мангелс, PhD. сертифікована дієтологиня

Веганське харчування найменше впливає на навколишнє середовище

Процеси в галузі виробництва харчових продуктів, включаючи виробництво, вирощування, обробку, пакування, транспортування та розповсюдження, є деякими прикладами того, як продукти, які ми споживаємо, впливають на навколишнє середовище, і часто значною мірою. Наприклад, на світову продовольчу систему припадає 20-30% загальних викидів парникових газів. [1] Недавнє дослідження оцінило вплив п’яти різних моделей харчування на землекористування, використання води та викиди парникових газів. [2] 


Типи харчування включали типове харчування в США, «здорову» схему харчування з акцентом на типових для США більш корисних для здоров’я продуктів, середземноморську дієту, лакто-ово-вегетаріанське харчування та веганське харчування. Розрахунковий вплив цих харчових моделей на навколишнє середовище було визначено з використанням інформації з баз даних про вплив конкретних харчових продуктів на навколишнє середовище та шляхом припущень щодо продуктового складу цих харчових моделей.


З точки зору землекористування, було виявлено, що веганське харчування потребує найменше землі; типове американське харчування та «здорове» американське харчування потребує найбільшу кількість землі. Кількість землі, яка використовується виключно для виробництва червоного м’яса для кожного з невегетаріанських типів харчування, була більшою, ніж загальна кількість землі, яка використовується для виробництва всіх продуктів веганського типу харчування. Червоне м’ясо, коров’яче молоко, сир і зернові були тими продуктів харчування, які потребували найбільшу площу землі для виробництва.


Веганське харчування потребувало найменшої кількості води; «здорове» американське харчування та середземноморська дієта потребували найбільшу кількість. Червоне м’ясо та коров’яче молоко потребували найбільший обсяг води в невеганських типах харчування; горіхи та насіння відповідальні за 40% від загального споживання води на веганському харчуванні.


Три моделі невегетаріанського харчування найбільше сприяли викидам парникових газів. Веганське харчування було пов’язано з найнижчим рівнем викидів парникових газів, а лакто-ово-вегетаріанське харчування отримало середні результати. Викиди парникових газів, пов’язані з середземноморською дієтою, були в 4,75 рази більшими порівняно з викидами, що пов’язані з веганським харчуванням. Одне лише червоне м’ясо в нинішньому типовому харчуванні в США дало в 2,5 рази більше викидів парникових газів, ніж веганське харчування загалом.


Автори дослідження дійшли висновку: «Найбільш вагомий крок, який американці можуть зробити в напрямку більш дружнього до навколишнього середовища харчування, — це перехід до вегетаріанського або веганського харчування та зменшення споживання червоного м’яса та, можливо, молочних продуктів». Вони також зазначили, що ця зміна може мати також позитивний вплив на індивідуальне здоров'я.


[1]  Watts N, Amann M, Arnell N, et al. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021;397(10269):129-170.


[2] Jennings R, Henderson AD, Phelps A, Janda KM, van den Berg AE. Five U.S. dietary patterns and their relationship to land use, water use, and greenhouse gas emissions: Implications for future food security. Nutrients. 2023;15:215.

Харчування та депресія

Багато факторів, включаючи генетичні, екологічні та психологічні фактори впливають на проблему депресії. У центрі уваги деяких останніх досліджень – можливий зв’язок між вибором типу харчування та депресією. Два дослідження з Австралії вивчали зв’язок між якістю вегетаріанського, веганського та невегетаріанського харчування та симптомами депресії. 


Обидва ці дослідження використовували онлайн-опитування, в яких ставили учасникам питання про те, яку їжу вони їдять та про те, як часто вони відчували симптоми, пов’язані з депресією, наприклад, поганий апетит, почуття самотності та неспокійний сон. В обидвох дослідженнях автори надали оцінки якості харчування для учасників, базуючись на щоденному споживанні їжі. Вищі показники означали, що учасники їли більше фруктів, овочів, бобових, цільнозернових продуктів, горіхів, насіння та соєвих продуктів і менше оброблених продуктів. Нижчі показники означали, що учасники їли більше смаженої їжі, солоних і солодких смаколиків (снеків) і солодких напоїв.


Одне дослідження за участю веганів і вегетаріанців показало, що вищі показники якості харчування пов’язані з меншим ризиком виникнення симптомів депресії. [1] У другому дослідженні порівнювали тих, хто самі себе визначили як вегани, вегетаріанці та невегетаріанці. [2] Показник якості харчування був найвищим у веганів, за ними йшли вегетаріанці, а потім невегетаріанці. Симптоми депресії були більше за все проявлені в групі невегетаріанців, потім у групі вегетаріанців і групі веганів. У всіх групах вищі показники якості харчування були пов’язані з меншим ризиком симптомів депресії.


Наявність симптомів депресії, таких як поганий апетит і емоційна подавленість, може вплинути на вибір їжі. Таким чином, ми не можемо з упевненістю сказати, що більш якісно побудований раціон зменшує ризик появи симптомів, пов’язаних з депресією. На цю тему необхідні додаткові дослідження.


[1] Lee MF, Eather R, Best T. Plant-based dietary quality and depressive symptoms in Australian vegans and vegetarians: a cross-sectional study. BMJ Nutr Prev Health. 2021;4:479-486.


[2] Walsh H, Lee M, Best T. The association between vegan, vegetarian, and omnivore diet quality and depressive symptoms in adults: A cross-sectional study. Int J Environ Res Public Health. 2023;20:3258.

Більш здорові вегетаріанські схеми харчування пов’язані зі зниженим ризиком серйозних серцево-судинних подій

Недавнє дослідження, проведене у Великій Британії, включало понад 390 000 дорослих; майже 2% були лакто-ово-вегетаріанцями, а 98% їли червоне м’ясо. Вегани та ті, хто уникав червоного м’яса, але їв рибу та курку, не брали участь у дослідженні. Схеми харчування тих, хто їв м’ясо і вегетаріанців були класифіковані як “більш здорові” або "менш здорові" відповідно до чинних медичних рекомендацій у Великобританії. За учасниками дослідження спостерігали в середньому трохи більше 10 років. За цей час в учасників було зареєстровано понад 40 000 серйозних серцево-судинних подій, таких як серцеві напади та розвиток серцевих захворювань.


Ті, хто їв м’ясо, незалежно від того, чи був їхній раціон більш чи менш здоровим, їли менше фруктів і овочів і отримували менше харчових волокон (клітковини), ніж вегетаріанці. Вегетаріанці, в яких раціон був більш здоровим, їли менше насичених жирів і більше клітковини, фруктів і овочів, ніж вегетаріанці, раціони яких класифікувалися як менш здорові. Вегетаріанці з більш здоровими раціонами мали на 16% менший ризик серйозних серцево-судинних подій, ніж ті, хто їв м’ясо і в яких при цьому харчування було менш здоровим; ті, хто їв м’ясо і в яких при цьому харчування було більш здоровим, мали на 5% менший ризик, ніж ті, хто їв м’ясо і в яких при цьому харчування було менш здоровим. Різниця в ризику між вегетаріанцями з менш здоровим харчуванням та тими, хто їв м’ясо і в яких при цьому харчування було менш здоровим, не була статистично значущою. 


Ці результати свідчать про те, що більш здорове вегетаріанське харчування має явні переваги порівняно з менш здоровим вегетаріанським харчуванням.


Petermann-Rocha F, Celis-Morales C, Pell JP, Ho FK. Do all vegetarians have a lower cardiovascular risk? A prospective study. Clin Nutr. 2023;42:269-276.

Харчові добавки з мікроводоростей та веганське харчування


Мелінда Бенц, сертифікована дієтологиня, волонтерка VRG.org


Дві омега-3 жирні кислоти, ДГК та ЕПК, які в основному накопичуються в великій кількості в рибі та інших морепродуктах завдяки споживанню рибою мікроводоростей, пов’язані з покращенням здоров’я мозку, очей і серця. Рослинні добавки омега-3, отримані з мікроводоростей, є доволі доступним способом отримувати ДГК веганам та всім, хто не їсть морепродуктів (а ЕПК можна отримати і через перетворення омега-3 АЛК з волоських горіхів чи лляної олії - прим. ред.). У попередніх дослідженнях, які оцінювали ефективність добавок ДГК на основі водоростей у підвищенні рівня ДГК в організмах людей, використовувалися великі кількості ДГК . 


Недавнє дослідження в Іспанії використовувало відносно менші кількості ДГК. Це рандомізоване подвійне сліпе дослідження проаналізувало 98 здорових дорослих. Учасники, які споживали мало або взагалі не споживали ДГК, були веганами, лакто-ово-вегетаріанцями та всеїдними людьми. Дослідження мало на меті визначити, чи може прийом добавки ДГК (з мікроводоростей Schizochytrium sp) у кількості 250 мг на день ефективно підвищувати рівень ДГК у сироватці крові. Майже половина учасників отримувала щоденну капсулу добавки ДГК протягом 5 тижнів, а потім плацебо з оливковою олією протягом 5 тижнів. Інша половина отримувала плацебо протягом 5 тижнів, потім добавки ДГК протягом 5 тижнів.


Результати дослідження показали, що вживання 250 мг ДГК з мікроводоростей ефективно підвищувало рівень ДГК у всіх трьох дієтичних групах. Найбільше підвищився рівень ДГК у веганів, за ними йшли лакто-ово вегетаріанці, а потім всеїдні люди.


García-Maldonado E, Alcorta A, Zapatera B, Vaquero MP. Changes in fatty acid levels after consumption of a novel docosahexaenoic supplement from algae: a crossover randomized controlled trial in omnivorous, lacto-ovo vegetarians and vegans [published online ahead of print]. Eur J Nutr. 2022;1-15.

___

Scientific Update (2023.3)

Vegan Journal > 2023 Issue 3 


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD

Vegan Diet Has Lowest Impact on the Environment


Food-related procedures, including production, cultivation, processing, packaging, transportation, and distribution, are some ways how the foods we eat affect the environment, often in a big way. For example, the global food system accounts for 20-30% of total greenhouse gas emissions. [1] A recent study estimated the impact of five different dietary patterns on land use, water use, and greenhouse gas emissions. [2]


The dietary patterns were the current U.S. diet, a "healthy" U.S. diet, a Mediterranean diet, a lacto-ovo vegetarian diet, and a vegan diet. The estimated environmental impact of the dietary patterns was determined by using information from databases about the environmental effects of specific foods and by making assumptions about the foods that would be eaten by those following the dietary patterns.


In terms of land use, the vegan diet was found to use the least land; the current U.S. diet and the "healthy" U.S. diet used the most. The amount of land used solely for red meat production for each of the nonvegetarian diets was greater than the total land used to produce a vegan diet. Red meat, dairy milk, cheese, and grains were the food groups that made the largest contribution to land usage.


The vegan diet required the least amount of water; the "healthy" U.S. diet and the Mediterranean diet required the most. Red meat and dairy milk were the largest sources of water usage for nonvegan diets; nuts and seeds were responsible for 40% of water use for the vegan diet.


The three nonvegetarian diet patterns contributed the most to greenhouse gas emissions. The vegan diet was associated with the lowest greenhouse gas emissions, with the lacto-ovo vegetarian pattern intermediate. There was a 4.75-fold difference in greenhouse gas emissions related to the Mediterranean diet compared to the vegan diet. Red meat alone in the current U.S. diet was responsible for 2.5 times more greenhouse gas emissions than the total vegan diet.


The study's authors concluded, "The most impactful diet-related change that Americans can make towards a more sustainable diet is a shift towards a vegetarian or vegan diet and reducing the consumption of red meat and potentially dairy products." They also pointed out that this shift could have a highly beneficial effect on individual health.


[1] Watts N, Amann M, Arnell N, et al. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021;397(10269):129-170.


[2] Jennings R, Henderson AD, Phelps A, Janda KM, van den Berg AE. Five U.S. dietary patterns and their relationship to land use, water use, and greenhouse gas emissions: Implications for future food security. Nutrients. 2023;15:215.

Diet and Depression

Many factors, including genetic, environmental, and psychological factors, play a role in depression. A focus of some recent research is the possible connection between dietary choices and depression. Two studies from Australia examined the association between the quality of vegetarian, vegan, and nonvegetarian diets and depressive symptoms. 


Both of these studies used online surveys to ask subjects about their food choices and about how often they experienced symptoms associated with depression, such as poor appetite, feelings of loneliness, and restless sleep. Both studies assigned dietary quality scores to participants' reported dietary intakes. Higher scores meant that participants ate more fruits, vegetables, legumes, whole grains, nuts, seeds, and soy products and fewer processed foods. Lower scores meant that participants ate more fried food, salty and sugary snacks, and sugary drinks.


One study of self-identified vegans and vegetarians found that higher dietary quality scores were associated with a lower risk of having depressive symptoms. [1] A second study compared self-identified vegans, vegetarians, and nonvegetarians. [2] The dietary quality score was highest in vegans, followed by vegetarians, and then nonvegetarians. Depressive symptoms were highest in the nonvegetarian group, followed by the vegetarian and vegan groups. In all groups, higher dietary quality scores were associated with a lower risk of having depressive symptoms.


Having depressive symptoms, such as poor appetite and sadness, could affect food choices. Thus, we can't say with any certainty that choosing a higher quality diet will reduce the risk of having symptoms associated with depression. More research is needed in this area.


[1] Lee MF, Eather R, Best T. Plant-based dietary quality and depressive symptoms in Australian vegans and vegetarians: a cross-sectional study. BMJ Nutr Prev Health. 2021;4:479-486.


[2] Walsh H, Lee M, Best T. The association between vegan, vegetarian, and omnivore diet quality and depressive symptoms in adults: A cross-sectional study. Int J Environ Res Public Health. 2023;20:3258.

Healthier Vegetarian Diets Are Associated with a Reduced Risk of Major Cardiovascular Events


A recent study from the United Kingdom included more than 390,000 adults; almost 2% were lacto-ovo vegetarians and 98% ate red meat. Vegans and those who avoided red meat but ate fish and chicken were not included in the study. Diets of meat-eaters and vegetarians were classified as "healthier" or "less healthy" based on current U.K. guidelines. Study participants were followed for a median of slightly more than 10 years. During that time, participants had more than 40,000 major cardiovascular events, such as heart attacks and the development of heart disease.


Meat-eaters, whether their diet was classified as healthier or less healthy, ate fewer fruits and vegetables and had less dietary fiber than the vegetarians. Vegetarians with healthier diets ate less saturated fat and ate more fiber, fruits, and vegetables than did vegetarians whose diets were classified as less healthy. Vegetarians with healthier diets had a 16% lower risk of major cardiovascular events than did meat-eaters with less healthy diets; meat-eaters with healthier diets had a 5% lower risk of these events than meat-eaters with less healthy diets. The difference in risk between vegetarians with less healthy diets and meat-eaters with less healthy diets was not statistically significant. 


These results suggest that there are benefits to choosing a healthier vegetarian diet compared to a less healthy vegetarian diet.


Petermann-Rocha F, Celis-Morales C, Pell JP, Ho FK. Do all vegetarians have a lower cardiovascular risk? A prospective study. Clin Nutr. 2023;42:269-276.

Microalgae Supplementation in Vegan Diets

by Melinda Benz, RDN/VRG volunteer


Two omega-3 fatty acids, DHA and EPA, primarily found in seafood due to fish consuming microalgae, are associated with promoting brain, eye, and heart health. Plant-based omega-3 supplements derived from microalgae are available to provide DHA for vegans and others who do not eat seafood. Previous studies evaluating the effectiveness of algae-based DHA supplements in increasing DHA levels in humans have used high amounts of DHA. 


A recent study from Spain used relatively lower amounts of DHA. This randomized, double-blind trial analyzed 98 healthy adults. Subjects, all of whom consumed little or no DHA, were vegans, lacto-ovo vegetarians, and omnivores. The study aimed to determine if taking a 250 milligram per day algae-based DHA supplement (from the microalgae Schizochytrium sp) could effectively increase serum fatty acid DHA levels. Nearly half of the participants received one daily capsule of the DHA supplement for five weeks followed by an olive oil placebo for five weeks. The other half received placebo for five weeks followed by DHA for five weeks.


The study results showed that consuming the 250 milligram microalgae DHA supplement effectively increased DHA levels in all three diet groups. Vegans had the greatest increase in DHA levels, followed by lacto-ovo vegetarians, and then omnivores.


García-Maldonado E, Alcorta A, Zapatera B, Vaquero MP. Changes in fatty acid levels after consumption of a novel docosahexaenoic supplement from algae: a crossover randomized controlled trial in omnivorous, lacto-ovo vegetarians and vegans [published online ahead of print]. Eur J Nutr. 2022;1-15.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі