• Норми спортивного харчування для вегетаріанців




    Норми спортивного харчування для вегетаріанців


    Аннет Ларсон, докторка медицинських наук, сертифікована дієтологиня, CSSD


    Люди з активним способом життя часто цікавляться тим, що їсти перед заняттями спортом і чи варто це робити взагалі, особливо якщо голод з’явився незадовго до тренування або коли змагання чи інший захід починаються надто рано. Досвідчені спортсмени можуть пригадати випадки, коли вони вживали неправильну їжу в недоречний час і потім почувались зле або погано виступили. Чи можуть час прийому їжі та вибір продуктів, що споживаються незадовго до чи під час тренування, впливати на те, як ви займатиметесь? Збалансоване харчування з достатньою кількістю калорій, вуглеводів, білків, вітамінів і мінералів відіграє вирішальну роль для досягнення оптимальних показників.


    Ніхто не досягає найкращих результатів, починаючи тренуватись на голодний шлунок, з низьким запасом глікогену (вуглеводів) чи після вживання неправильних видів їжі незадовго до тренування. Крім того, нездатність поповнити вичерпані вуглеводи, білки та рідину після тренування може знизити продуктивність у наступні дні [1]. Рекомендації зі вживання продуктів харчування і рідини до, під час і після фізичних вправ трохи відрізняються залежно від виду спорту. Тому ця стаття буде охоплювати рекомендації для спортсменів-вегетаріанців усіх напрямів і рівнів підготовки.


    Заправляємось! Їжа перед тренуванням


    Ціль прийому їжі перед тренуванням чи змаганнями – забезпечення організму енергією та рідиною. Завдання полягає в тому, щоб вибрати саме ті продукти, які попередять голод, забезпечать додаткове вуглеводне “паливо” і знизять можливі кишкові ускладнення. Їжу варто вживати завчасно, щоб забезпечити випорожнення шлунка і абсорбцію кишківником. Є перевірене правило: обмежте прийом їжі перед тренуванням до 800 калорій, а також на кожні спожиті 200 калорій додавайте годину до початку занять.


    Наприклад, 5 млинців, кленовий сироп, банан і сік мають бути з’їдені приблизно за 4 години до тренування. Менший прийом їжі на 200 калорій, наприклад, невелика тарілка пластівців чи половина бейгла із соком, можна влаштувати за 1-2 години перед початком. Час прийому їжі особливо важливий для таких видів активності, як біг, аеробні танці й футбол, менше – для, наприклад, велоспорту. Спортсменам, у яких перед змаганнями “нервовий шлунок”, буде легше перетравлювати рідкі страви, наприклад, фруктові смузі з м’яким тофу чи йогуртом.


    У прийомі їжі перед спортивним заходом має бути рідина, а також продукти з високим вмістом вуглеводів і низьким вмістом жирів, білків, солі, простих цукрів і клітковини. Гарні приклади: пластівці з нарізаними бананами й молоком (коров’ячим чи соєвим), млинці із соєвим йогуртом і овочами, хліб із хумусом і фруктами. Їжу перед подією варто вживати з одним або двома склянками простої води. Завелика кількість білка, клітковини і жиру може призвести до печії, нудоті, діареї чи запорам у деяких людей.


    Достатнє вживання рідини є найважливішою рекомендацією для всіх видів фізичних вправ.


    Прийом добавок під час фізичних навантажень


    Важливе значення має поповнення рідини й вуглеводів під час фізичних навантажень. Що і в якій кількості треба поповнювати – залежить від типу, тривалості й інтенсивності вправ. Достатнє вживання рідини – найважливіша рекомендація для всіх видів вправ. Загальна рекомендація – пити від ½ до 1 чашки води кожні 10-20 хвилин. У спекотну погоду, при особливо інтенсивному потовиділенні, для поповнення втрат рідини треба випивати до 2 чашок води кожні 15 хвилин. Достатнє вживання рідини дозволяє активному тіло ефективно регулювати свою температуру й забезпечує гарний кровообіг і м’язову функцію.


    Споживання вуглеводів під час тренування тривалістю більше 60-90 хвилин може оптимізувати розумові й фізичні показники [1], а також бути корисним при інтенсивних вправах з більш коротко тривалістю. Це стосується як тривалих навантажень, таких як велоспорт, біг і походи, так і уривчастих, як баскетбол і футбол. У таких умовах споживання вуглеводів під час фізичних вправ збільшує тривалість та інтенсивність навантаження, яке спортсмен може витримати. Дослідники вважають, що споживання вуглеводів відстроковує втому, забезпечуючи м’язи додатковою енергією, а також запобігаючи падінню рівня цукру в крові [1]


    Сучасні дослідження говорять також і про те, що сама лише наявність вуглеводів у ротовій порожнині (тобто полоскання вуглеводним розчином) здатна підвищувати фізичну спроможність, збільшуючи коефіцієнт корисної дії на 2% і 3% (порівняно з плацебо-полосканням) під час тренування тривалістю 1 година [3]. Споживання вуглеводів в кількості від 30 до 90 грамів на годину [1] (1-3 великих банани чи 15-60 унцій 6-7% регідратаційної рідини) рекомендоване для відстрочення втоми під час тривалих напружених вправ. Утім, Спортсменам варто вживати вуглеводи під час тренувань для розробки індивідуальної стратегії.


    Поповнення запасів: прийом їжі після тренування


    Прийом їжі після тренування є найважливішим, адже допомагає відновитись і підтримує здатність тренуватися в наступні дні. Споживання рідини, вуглеводів і білків після занять має вирішальне значення, особливо коли йдеться про інтенсивні тренування чи змагання [1] [4] [5]. Високий рівень спожитих вуглеводів потрібен для поповнення виснажених запасів глікогену в м’язах [2] [5] [6]. Споживання продуктів чи напоїв після кожного тренування, що забезпечують 15-25 грамів білка, дозволить максимально відновити пошкоджену м’язову тканину. Через те, що тіло починає заміщати свої виснажені запаси і відновлювати будь-які мікроскопічні пошкодження м’язових волокон майже зразу після тренування, отримання цих речовин із їжею після занять може пришвидшити відновлення.


    Споживання вуглеводних продуктів через 15-30 хвилин після тренування та додаткові вуглеводні перекуси потім оптимізують відновлення глікогену в м’язах [6]. Відтермінування прийому вуглеводів на декілька годин погіршує здатність організму запасати глікоген. Спортсменам-аматорам можна після тренування перекусити шматочком фрукта, випити фруктовий сік чи ізотонічний напій для регідратації. Незабаром після цього варто влаштувати змішаний високовуглеводний і білковий прийом їжі (наприклад, макарони із соусом із сочевиці чи тофу з овочами й рисом). Для спортсменів, які інтенсивно тренуються, рекомендований прийом їжі, що містить і гарне джерело білка, і 100 грамів вуглеводів, а після – додаткові вуглеводні перекуси кожні 2-4 години.


    Вказівки з планування харчування до тренувань



    Білки (г)

    Вуглеводи (г)

    200 калорій



    2 порції крохмалистих продуктів

    6

    30

    1 порція фруктів

    0-4

    6-15


    6-10

    36-45

    400 калорій



    3 порції крохмалистих продуктів

    6

    45

    1 фрукт чи овоч

    0-2

    5-15

    1 чашка фруктового соку чи 4 унції (113 г – прим. ред.) тофу

    0-9

    3-15


    6-17

    53-75

    600 калорій



    4 порції крохмалистих продуктів

    8

    60

    2 фрукти чи 6 овочів

    0-12

    30

    1 чашка фруктового соку чи 4 унції (113 г – прим. ред.) тофу

    0-9

    3-15

    1 столова ложка варення чи сиропу

    0

    13


    8-29

    106-118

    800 калорій



    5 порцій крохмалистих продуктів

    10

    75

    3 фрукти чи 6 овочів

    0-12

    30-45

    1 чашка фруктового соку чи 4 унції (113 г – прим. ред.) тофу

    0-9

    3-15

    1 столова ложка варення чи сиропу

    0

    13


    10-31

    121-148


    1 порція крохмалистих продуктів (хліб, злаки, пластівці, крохмаловмісні овочі):


    • ⅓ чашки відвареного рису, бобових, солодкої картоплі

    • ½ чашки кукурудзи, картоплі, каші, макаронів

    • ⅓-¼ чашки каші швидкого приготування (перевірте етикетку щодо вмісту поживних речовин)

    • ¾ чашки великого гарбуза 

    • 1 скибка хліба, 6-дюймова (15 см – прим. ред.) тортілья, 4-дюймовий (10 см – прим. ред.) млинець

    • ½ маленького бейгла, здобної булочки, англійського мафіна, 6-дюймова (15 см – прим. ред.) піта


    1 порція фруктів:


    • один середній фрукт

    • ½ банана чи манго

    • ½ чашки свіжих чи консервованих фруктів або фруктового соку

    • 2 столові ложки родзинок, 3 плоди чорносливу, 7 половинок абрикосів


    1 порція овочів:


    • ½ чашки некрохмаловмісних овочів


    Примітка: Вміст жиру в їжі, спожитій перед змаганнями, може варіюватись залежно від вибору продуктів. Обирайте ті, що містять не більше 2-3 грамів жиру на порцію. Більша кількість надмірно збільшує як калорійність, так і жировий склад страви.


    Голодування і його негативний вплив на результат


    Пропускання прийомів їжі та голодування можуть погіршити результат. Нічні голодування виснажують запаси цукру в печінці (глікоген), що в результаті може сприяти з’яві головного болю й ранньої втомленості [6]. Споживання високовуглеводної їжі перед заняттями збільшує кількість вуглеводів, потрібних для тренування м’язів, що допомагає під час тривалих вправ на витривалість і високоінтенсивних вправ. Ви навряд досягнете найкращого результату, якщо призначатимете тренування натще або маючи запаморочення. Якщо для вас важливі час, витрачений на їжу, і її калорійність, з’їжте невеликий високовуглеводний снек (банан, бейгл, пластівці, веганський енергетичний батончик) приблизно за півтори години до тренування або випийте склянку ізотонічного напою чи розбавленого фруктового соку за 10 хвилин.


    Клітковина: допомога чи перешкода


    Вегетаріанські дієти зазвичай багаті і на розчинну, і на нерозчинну клітковину. Прийом невеликої кількості розчинної клітковини до чи під час тренування може сприяти запобіганню різких перескоків цукру в крові. Утім, деякі спортсмени чутливі до прийому клітковини перед тренуванням [7], особливо перед великими змаганнями. Якщо у вас шлункові чи кишкові судоми або якщо є діарея перед тренуванням, обмеження продуктів з високим вмістом клітковини перед фізичними навантаженнями (бобових, цільнозернових продуктів, висівок і сухофруктів) може вирішити проблему. Чутливим до клітковини спортсменам, можливо, треба скоротити її вживання за 24-36 годин перед змаганнями. Регулярні прийоми їжі та звички кишківника також попереджають кишкові ускладнення, викликані фізичними навантаженнями.


    Також важливо враховувати, що отримати достатню кількість клітковини – просто, і спортсмени-вегетаріанці, які споживають велику кількість калорій, часто навіть перевищують рекомендовану норму. Іноді дієти з високим вмістом калорій і надлишком клітковини можуть викликати дискомфорт. Наприклад, велосипедисти, що беруть участь в симуляції гонки Тур де Франс, мали труднощі з підтримкою адекватного споживання калорій у межах 8000-10000, обираючи цільнозернові продукти й продукти з високим вмістом клітковини [7]. Спортсмени, що вживають багато калорій, не повинні надто перейматися про клітковину. Їм варто вибирати різноманітні вуглеводні продукти як з високим, так і з низьким вмістом клітковини (білий хліб, макарони, білий рис, очищена картопля, фруктовий сік).


    Висновки й практичні вказівки


    • Дотримуйтесь загалом дієти з високим вмістом складних вуглеводів і низьким чи помірним вмістом жиру. Дотримання збалансованої дієти, що містить достатню кількість калорій, білка, вітамінів і мінералів, має вирішальне значення для оптимального тренування.

    • Перед тренуванням обирайте страви, які вам гарно підходять, зокрема складні вуглеводи й рідина. Обмежте споживання жиру, білка, солі й простих цукрів. Не експериментуйте перед великими змаганнями, вводячи незнайомі продукти.

    • Голодування чи пропускання прийомів їжі перед тренуванням можуть погіршити ефективність. Чекайте приблизно годину після кожних спожитих 200 калорій.

    • Пийте багато рідини під час тренування. Якщо вправа триває довше за 60-90 хвилин, їжте чи пийте від 30 до 90 грамів вуглеводів щогодини, щоб покращити витривалість.

    • Щоб допомогти відновленню після фізичних вправ, споживайте високовуглеводні, високобілкові снеки протягом 30 хвилин після тренування і дотримуйтесь змішаної високовуглеводної і білкової дієти. Високовуглеводні, високобілкові закуски – творог із фруктами, йогурт з ягодами й гранолою, невеликий бобовий буріто, спортивний батончик з високим вмістом білка.

    • Якщо у вас є шлункові чи кишкові ускладнення під час фізичних вправ, ваш прийом їжі перед тренуванням, можливо, містить завелику кількість жиру чи клітковини, або в ньому недостатньо рідини.


    Ця стаття є частиною книжки Vegan Handbook (авторки – Дебра Вассерман и Рід Менджелс).


    Енетт Ларсон є авторкою книжки “Вегетаріанське спортивне харчування” (2006) – детального посібника для спортсменів-вегетаріанців і -веганів.


    Вибрані джерела

    ---

    Sports nutrition guidelines for the vegetarian


    [source]


    Enette Larson, Ph.D., R.D., CSSD


    Active individuals often wonder what, and even if, they should eat before a workout -- especially when hunger strikes close to workout time -- or when the race or sporting event begins too early in the morning to consider eating beforehand. Experienced athletes may remember eating the wrong food at the wrong time and wondering why they felt awful or performed poorly. Can the timing and choice of foods consumed close to and during a workout really make a difference in how you perform? Following a good diet with adequate amounts of energy, carbohydrates, protein, vitamins, and minerals is critical for optimal performance. 


    No one performs their best by starting a workout hungry or with low glycogen (carbohydrate) stores or after eating the wrong types of food too close to exercising. Also, failing to replace depleted carbohydrates, protein, and fluids after a workout can decrease performance in the days that follow [1]. Because the recommendations for food and fluid intake before, during, and after exercise vary somewhat with different sports activities, this article will cover guidelines for all types and levels of vegetarian athletes.


    Fueling up before - the pre-event meal


    The purpose of eating prior to a workout or competition is to provide the body with fuel and fluid. The goal is to choose foods which will prevent hunger, provide additional carbohydrate fuel, and minimize possible intestinal complications. Generally, the meal should be consumed far enough in advance to allow for stomach emptying and intestinal absorption. A good rule of thumb is to limit the pre-event meal to about 800 calories, and give yourself one hour before the workout for each 200 calories you eat. 


    For example, 5 pancakes, maple syrup, a banana, and juice would be eaten about 4 hours before a workout. A smaller 200 calorie meal such as a small bowl of cereal or half a bagel and juice would be eaten between 1 and 2 hours before starting. Meal timing is especially important in activities such as running, aerobic dancing, and soccer, and less critical in sports such as cycling. Athletes who have a "nervous stomach" before competition may find liquid meals such as fruit smoothies made with silken tofu or yogurt easier to tolerate. 


    The pre-event meal should contain fluid and foods that are high in carbohydrates, and low in fat, protein, salt, simple sugars, and fiber. Cereal with sliced bananas and milk or soymilk, pancakes with fruit topping, oatmeal with dried fruit, a baked potato topped with soy yogurt and vegetables, and hummus on bread with fruit are good examples. Pre-event meals should be consumed with one to two glasses of plain water. Too much protein, fiber, and fat in the pre-event meal can lead to heartburn, nausea, diarrhea, or constipation in certain individuals.


    Adequate fluid intake is the single most important recommendation for all types of exercise.


    Supplementing - intake during the event


    Replacing both fluid and carbohydrate during exercise is important. What and how much to replace depends on the type, duration, and intensity of the exercise. Adequate fluid intake is the single most important recommendation for all types of exercise. The general recommendation is to drink 1/2 to 1 cup of water every 10 to 20 minutes. In a hot environment, when perspiration is especially heavy, drinking up to 2 cups of water every 15 minutes may be necessary to replace fluid losses. Adequate hydration enables the active body to regulate its temperature effectively and allows for good circulation and muscle function.


    Carbohydrate ingestion in events lasting longer than 60 to 90 minutes can optimize cognitive and physical performance [1], and may even be beneficial during high intensity exercise of shorter duration. This applies to both continuous events like cycling, running, and hiking, and sports with intermittent activity like basketball and soccer. Under these conditions, consuming carbohydrates during exercise increases both the time and the intensity the athlete is able to exercise before becoming exhausted. Researchers believe that carbohydrate consumption delays fatigue by providing additional fuel for the working muscle and preventing blood sugar from dropping [1].


    Recent research also suggests that the presence of carbohydrate in the mouth (i.e., simply rinsing with a carbohydrate solution) has an ergogenic effect--improving performance by 2% and 3% (compared to a placebo rinse) during exercise lasting approximately 1 hour [3]. A carbohydrate intake of approximately 30 to 90 grams per hour [1] (1 to 3 large bananas or 15 to 60 ounces of a 6 to 7% fluid replacement beverage) is recommended for delaying fatigue during prolonged strenuous exercise. Athletes, however, should practice consuming carbohydrate during training to develop an individual strategy.


    Refueling - the post-event meal


    The meal following a workout is nutritionally the most important meal for aiding recovery from exercise and maintaining the ability to train the following days. Fluid, carbohydrate, and protein intake after exercise is critical, especially after intense training or events [1] [4] [5]. A high carbohydrate intake is required to replace depleted muscle glycogen stores [2] [5] [6]. Ingestion of foods or drinks providing 15-25 g of protein after each training session will maximize the repair and rebuilding of damaged muscle tissue. Since the body begins to replace its depleted stores and repair any microscopic damage to muscle fibers almost immediately after exercise, provision of these depleted nutrients in the post-event meal may accelerate recovery.


    Consuming a carbohydrate source starting 15 to 30 minutes after exercise, followed by additional carbohydrate feedings, will optimize muscle glycogen replacement [6]. Delaying the ingestion of carbohydrates by several hours slows down the rate at which the body is able to store glycogen. For the casual exerciser, this means packing a piece of fruit, fruit juice, or a fluid replacement beverage for a post-workout snack, and then eating a mixed high carbohydrate and protein meal (such as pasta with lentil spaghetti sauce or tofu, vegetables, and rice) shortly thereafter. For the athlete in heavy training, a meal containing both a good source of protein and 100 grams of carbohydrate is recommended, followed by additional carbohydrate snacks every 2 to 4 hours.


    Guidelines for Planning The Pre-event Meal



    Protein (g)

    Carbohydrate (g)

    200 CALORIES



    2 Starch Servings

    6

    30

    1 Fruit Serving 

    0-4

    6-15


    6-10

    36-45

    400 CALORIES



    3 Starch Servings

    6

    45

    1 Fruit or Vegetable 

    0-2

    5-15

    1 cup Fruit Juice or 4 oz. Tofu

    0-9

    3-15


    6-17

    53-75

    600 CALORIES



    4 Starch Servings

    8

    60

    2 Fruit or 6 Vegetables  

    0-12

    30

    1 cup Fruit Juice or 4 oz. Tofu

    0-9

    3-15

    1 tsp. Preserves or Syrup

    0

    13


    8-29

    106-118

    800 CALORIES



    5 Starch Servings 

    10

    75

    3 Fruit or 6 Vegetables 

    0-12

    30-45

    1 cup Fruit Juice or 4 oz. Tofu

    0-9

    3-15

    1 tsp. Preserves or Syrup

    0

    13


    10-31

    121-148


    ONE STARCH 

    (BREAD, GRAIN, CEREAL, OR STARCHY VEGETABLE) SERVING:


    • - 1/3 cup cooked rice, legumes, sweet potato

    • - 1/2 cup corn, potato, cooked cereal, pasta (cooked)

    • - 1/3 to 3/4 cup ready-to-eat cereal (check nutrient label)

    • - 3/4 cup winter squash

    • - 1 slice bread, 6-inch tortilla, 4-inch pancake

    • - 1/2 small bagel, bun, English muffin, 6-inch pita bread


    ONE FRUIT SERVING:


    • - 1 average piece fruit            

    • - 1/2 banana or mango

    • - 1/2 cup fruit, canned fruit, or fruit juice

    • - 2 TB raisins, 3 prunes, 7 apricot halves


    ONE VEGETABLE EXCHANGE:


    • - 1/2 cup non-starchy vegetable

    Note:  The fat content of the pre-competition meal can vary with food choices. Select foods that contain no more than 2 to 3 grams of fat per serving.  Any more than this will increase both the calories and the fat composition of the pre-exercise meal greater than that recommended.

    Fasting - a detriment to performance


    Meal skipping and fasting can be detrimental to performance. An overnight fast depletes sugars stored in the liver (liver glycogen) and can contribute to light-headedness and the early onset of fatigue [6]. A high carbohydrate meal before exercise increases the carbohydrate available for the exercising muscle which provides benefit during both prolonged endurance exercise and high-intensity exercise. Starting any exercise session hungry or light-headed, however, keeps you from performing your best. If time or calories are a factor, eat a small high-carbohydrate snack (banana, bagel, cereal, vegan "energy bar") about an hour and a half before exercise or drink a glass of a fluid replacement beverage or diluted fruit juice 10 minutes prior to exercise.


    Fiber - a help or a hindrance?


    Vegetarian diets are generally high in both soluble and insoluble fiber. A small amount of soluble fiber before or during exercise may be beneficial by preventing rapid highs and lows in blood sugar. However, some athletes are sensitive to fiber before exercise [7], especially major competitions. If you experience stomach or intestinal cramps, or diarrhea before exercise, limiting high fiber foods such as legumes, whole grain products, bran products, and dried fruit in the meal preceding exercise may eliminate this distress. Sensitive athletes may need to reduce their fiber intake 24 to 36 hours before competition. Regular meal times and bowel habits also prevent exercise-induced intestinal complications.


    It is also important to consider that adequate fiber intake is easily met and often exceeded by vegetarian athletes who have high calorie intakes. Sometimes, trying to eat a high calorie diet containing excess fiber can cause discomfort. Cyclists, for example, participating in a simulated Tour de France had difficulty maintaining adequate energy intake of 8,000 to 10,000 calories when whole grains and high fiber food were selected [7]. Those athletes with high calorie intakes should not be overly concerned about fiber and should select a variety of high carbohydrate foods that both contain fiber and are low in fiber (white bread, pasta, white rice, potatoes without skin, and fruit juice).


    Conclusions and practical implications


    • Maintain an overall diet high in complex carbohydrates and low to moderate in fat. Eating a well-balanced diet containing adequate amounts of calories, protein, vitamins, and minerals is critical for optimal performance.

    • Choose pre-exercise meals that work well for you, including complex carbohydrates and fluids. Limit fat, protein, salt, and simple sugar. Before major competitions, don't shock your body by introducing unfamiliar foods.

    • Fasting or meal skipping before exercise can impair performance. Wait approximately 1 hour for every 200 calories you consume before exercise.

    • Drink plenty of fluids during exercise. If exercise lasts longer than 60 to 90 minutes, eat or drink 30 to 90 grams of carbohydrate per hour to improve endurance performance.

    • To aid recovery from exercise, consume a high-carbohydrate, high-protein snack within 30 minutes after exercise and follow with a mixed high carbohydrate and protein meal. High-carbohydrate, high-protein snacks include cottage cheese with fruit, yogurt topped with berries and granola, a mini-bean burrito, or a high-protein sports bar.

    • If you experience stomach or intestinal complications during exercise, your pre-exercise meal may have been too high in fat or fiber or lacking in fluid.


    This article was excerpted from Vegan Handbook, edited by Debra Wasserman and Reed Mangels Ph.D., R.D.


    Enette Larson is also the author of the book, Vegetarian Sports Nutrition, a comprehensive guide for all vegetarian and vegan athletes.


    Selected references

    ---

    ***

    1.International Olympic Committee, Sports Nutrition Consensus Panel, 2010. http://www.olympic.org/Documents/Reports/EN/CONSENSUS-FINAL-v8-en.pdf 


    2.Coyle EF, Coggan AR, Hemmert MK and Ivy JL. Muscle glycogen utilization during prolonged strenuous exercise when fed carbohydrate. J Appl Physiol 61:165-172, 1986.


    3.Jeukendrup AE. Oral carbohydrate rinse: placebo or beneficial? Curr Sports Med Rep. 12(4):222-7, 2013.


    4.Phillips SM, Van Loon LJ. Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J. Sports Sci 29 Suppl 1:S29-38, 2011


    5.Burke LM, Hawley JA, Wong SH, Jeukendrup AE. Carbohydrates for training and competition. J. Sports Sci 29 Suppl 1:S17-27, 2011


    6.Coyle EF. Carbohydrates and athletic performance. Gatorade Sport Science Exchange 1(7), 1988.


    7.Hultman E. Nutritional effects on work performance. Am J Clin Nutr 49:949-957, 1989.


    8.Rehrer NJ, vanKemenade MC, Meesler TA, Saris WHM and Brouns F. Nutrition in- to GI complaints among triathletes. Med Sci Sports Exerc 22:s107, 1990.


    9.Brouns F and Saris WHM. Diet manipulation and related metabolic changes in competitive cyclists. American College of Sports Medicine Annual Meeting, 1990.







  • 0 коммент.:

    Дописати коментар