• Zinc



    Цинк

    Джек Норріс, сертифікований дієтолог

    Зміст


    Основна інформація


    Вегани, як правило, дотримуються рекомендованої добової норми RDA щодо цинку, але через те, що цинк важче засвоюється з рослинної їжі, деяким веганам може знадобитися більше за норму. Якщо вегани помічають, що легко застуджуються, у них розвивається ангулярний хейліт (тріщини в куточках рота), проявляється діарея або випадання волосся, тоді добавка цинку вмістом приблизно 50-100% рекомендованої добової норми може вирішити проблему.

    Рекомендовані норми споживання


    РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ СПОЖИВАННЯ (DRI) ЦИНКУ В США

    Вік

    Норма(мг)

    Верхня межа(мг)

    0–6 міс

    2

    4

    7–12 міс

    3

    5

    1–3 р.

    3

    7

    4–8 р.

    5

    12

    9–13 р.

    8

    23

    14-18 р. (чоловіки)

    11

    34

    14-18 р. (жінки)

    9

    34

    ≥ 19 р. (чоловіки)

    11

    40

    ≥ 19 р. (жінки)

    8

    40

    Вагітність

    14–18 р.

    12

    34

    19–50 р.

    11

    40

    Грудне вигодовування

    14–18 р.

    13

    34

    19–50 р.

    12

    40

    Вміст цинку в рослинній їжі


    Серед поширених рослинних продуктів із найбільшим вмістом цинку — бобові, горіхи, насіння та вівсянка. У таблиці нижче наведено вміст цинку в окремих рослинних продуктах (джерело: Національна база даних про поживні речовини USDA):


    ЦИНК У РОСЛИННИХ ПРОДУКТАХ

    Продукт

    Приготування

    Порція

    мг

    Вівсянка

    відварена

    1 ч

    2.3

    Тофу

    твердий, сирий

    1/2 ч

    2.0

    Кеш’ю

    сухий смажений

    1/4 ч

    1.9

    Насіння соняшника

    смажені

    1/4 ч

    1.7

    Нут

    варений

    1/2 ч

    1.3

    Сочевиця

    варена

    1/2 ч

    1.3

    Арахіс

    сирий

    1/4 ч

    1.2

    Мигдаль

    цілий

    1/4 ч

    1.1

    Пекан

    половинки

    1/4 ч

    1.1

    Темпе

    сирий

    1/2 ч

    1.0

    Квасоля

    відварена

    1/2 ч

    1.0

    Горох

    відварений

    1/2 ч

    1.0

    Насіння чіа

    сушені

    30 г

    1.0

    Волоські горіхи

    подрібнені

    1/4 ч

    0,9

    Арахісове масло


    2 ст. л

    0,9

    Кукурудза

    жовта, відварена

    1 ч

    0,9

    Квасоля пінто

    відварена

    1/2 ч

    0,8

    Фісташки


    1/4 ч

    0,7

    Місо


    1 ст. л

    0,4

    Броколі 

    варена, нарізана

    1/2 ч

    0,4

    1 ч = 16 ст.л. = 236.6 мл [USDA]

    Додаткові поради


    Ферментація соєвих продуктів покращує засвоєння цинку; серед ферментованих продуктів — темпе та місо [Messina, 2001].


    Що стосується добавок, глюконат цинку та цитрат цинку — дві форми цинку, які добре засвоюються; деякі люди не засвоюють оксид цинку [Wegmüller, 2014]. Є докази, хоч і непереконливі, що піколінат цинку також добре засвоюється [Barrie, 1987]. Глюконат цинку — ймовірно, найкращий варіант через нижчий рівень кадмію [Krone, 2001].

    Дефіцит цинку


    Огляд 2020 року підсумовує безліч станів, які може викликати дефіцит цинку [Hassan, 2020]:


    Дефіцит цинку характеризується порушенням імунної функції, втратою апетиту та затримкою росту. Серйозніші випадки дефіциту цинку викликають діарею, затримку статевого дозрівання, випадання волосся, ураження очей і шкіри, імпотенцію та гіпогонадизм у чоловіків. Також можуть спостерігатися втрата ваги, порушення смаку, уповільнене загоєння ран і млявість. Цинк також відіграв роль у деяких випадках ангулярного хейліту (тріщини в куточках рота; [Gaveau, 1987]).

    Засвоєння цинку та його рівень у веганів


    Фітати, які зазвичай містяться в рослинній їжі, погіршують засвоєння цинку, і деякі дослідники припускають, що це збільшує потребу вегетаріанців у цинку до 50% [Institute of Medicine, 2001].


    Нижче наведено діаграму споживання цинку веганами за результатами 4 досліджень (більша версія).


    Вегани відповідали рекомендованим нормам за 5 показниками, які фіксувалися, за винятком дослідження EPIC-Oxford, яке виявило, що чоловіки-вегани споживали трохи менше цинку, ніж рекомендовано. Для визначення споживання цинку в EPIC-Oxford використовували метод заповнення анкети частоти прийому їжі — він зазвичай менш надійний, ніж триденні записи харчування, які використовувалися в менших дослідженнях у Швейцарії та Німеччині.


    Ці дослідження показали, що в середньому у веганів нижчий рівень цинку в крові, ніж у м’ясоїдів, але в межах норми. Однак у швейцарському дослідженні показники 47% веганів були нижче референтного діапазону, що вказує на те, що вегани повинні знати про споживання цинку та стежити за симптомами дефіциту.


    Споживання цинку та рівень його в крові


    Метод

    Всеїдні

    Лактоово

    вегетаріанці

    Вегани

    Референтне значення

    Німеччина (Weikert, 2020)

    Кількість


    36


    36


    Споживання (мг)

    3-денний щоденник

    11


    12


    Цинк у крові (мкг/дл)


    87,0


    80,0

    60–120

    Швейцарія (Schüpbach, 2017)

    Кількість


    100

    53

    53


    Споживання (мг)

    3-денний щоденник

    11.2

    10.2

    11.5


    Цинк у крові (мкг/дл)


    85,0

    78,0

    72,0

    70–130

    EPIC-Oxford (Sobiecki, 2016)

    Чоловіки

    Кількість


    3798

    1516

    269


    Споживання (мг)

    Частота прийому їжі

    10.9

    10.9

    9.4


    Жінки

    Кількість


    14446

    5157

    534


    Споживання (мг)

    Частота прийому їжі

    10.4

    10,0

    8.4


    Adventist Health Study-2 (Rizzo, 2013)

    Чоловіки та жінки

    Кількість


    33634

    21799

    5694


    Споживання (мг)

    Частота прийому їжі

    11.9

    11.5

    11.3


    Бібліографія


    Востаннє оновлено у жовтні 2021 року.


    ---

    Zinc

    by Jack Norris, RD


    [source]

    Contents


    Essential Information


    Vegans tend to meet the RDA for zinc, but due to zinc being harder to absorb from plant foods, some vegans might need more than the RDA. If a vegan has found that while on the diet they easily catch colds, develop angular cheilitis (cracks in the corners of the mouth), diarrhea, or hair loss, then a modest zinc supplement of about 50-100% of the RDA might resolve such issues.

    Dietary Reference Intakes


    U.S. DIETARY REFERENCE INTAKES (DRI) FOR ZINC

    Age

    DRI (mg)

    Upper Limit (mg)

    0–6 mos

    2

    4

    7–12 mos

    3

    5

    1–3

    3

    7

    4–8

    5

    12

    9–13

    8

    23

    14–18 male

    11

    34

    14-18 female

    9

    34

    ≥ 19 male

    11

    40

    ≥ 19 female

    8

    40

    Pregnancy

    14–18

    12

    34

    19–50

    11

    40

    Breastfeeding

    14–18

    13

    34

    19–50

    12

    40

    Zinc Content of Plant Foods


    The common plant foods highest in zinc are legumes, nuts, seeds, and oatmeal. The table below shows the zinc content of selected plant foods (USDA National Nutrient Database for Standard Reference).


    ZINC IN PLANT FOODS

    Food

    Preparation

    Serving

    mg

    Oatmeal

    cooked

    1 cup

    2.3

    Tofu

    firm, raw

    1/2 cup

    2.0

    Cashews

    dry roasted

    1/4 cup

    1.9

    Sunflower seeds

    roasted

    1/4 cup

    1.7

    Garbanzo beans

    boiled

    1/2 cup

    1.3

    Lentils

    boiled

    1/2 cup

    1.3

    Peanuts

    raw

    1/4 cup

    1.2

    Almonds

    whole

    1/4 cup

    1.1

    Pecans

    halves

    1/4 cup

    1.1

    Tempeh

    raw

    1/2 cup

    1.0

    Kidney beans

    boiled

    1/2 cup

    1.0

    Peas

    boiled

    1/2 cup

    1.0

    Chia seeds

    dried

    1 oz

    1.0

    Walnuts

    chopped

    1/4 cup

    0.9

    Peanut butter


    2 tbsp

    0.9

    Corn

    yellow, boiled

    1 cup

    0.9

    Pinto beans

    boiled

    1/2 cup

    0.8

    Pistachios


    1/4 cup

    0.7

    Miso


    1 tbsp

    0.4

    Broccoli

    boiled, chopped

    1/2 cup

    0.4

    1 cup = 16 tsp. = 236.6 ml [USDA]

    Additional Tips


    Fermenting soyfoods enhances zinc absorption; tempeh and miso are fermented [Messina, 2001].


    Regarding supplements, zinc gluconate and zinc citrate are two form of zinc that are well-absorbed; some people don’t absorb zinc oxide [Wegmüller, 2014]. There’s evidence, though weak, that zinc picolinate is also absorbed well [Barrie, 1987]. Zinc gluconate may be the best choice due to lower levels of cadmium [Krone, 2001].

    Zinc Deficiency


    A 2020 review summarizes the myriad of conditions that can be associated with zinc deficiency [Hassan, 2020]:


    A zinc deficiency is characterized by impaired immune function, loss of appetite, and growth retardation. More severe cases of zinc deficiency cause diarrhea, delayed sexual maturation, hair loss, eye and skin lesions, impotence, and hypogonadism in males. Weight loss, taste abnormalities, delayed healing of wounds, and lethargy can also occur.

    Zinc is also implicated in some cases of angular cheilitis (cracks in the corners of the mouth; [Gaveau, 1987]).

    Zinc Absorption and Status of Vegans


    Phytates, which are commonly found in plant foods, reduce zinc absorption, and some researchers have suggested that this increases the zinc needs of vegetarians by up to 50% [Institute of Medicine, 2001].


    Below is a chart showing the zinc intakes of vegans from 4 studies (larger version).


    Of the 5 measurements reported, vegans met the RDA except for in the EPIC-Oxford study which found that vegan men had slightly lower zinc intakes than the RDA. The method of determining zinc intake in EPIC-Oxford, by way of food frequency questionnaire, is generally less reliable than are 3-day diet records which were used in the smaller studies in Switzerland and Germany.


    These studies showed that on average vegans have lower blood zinc levels than meat-eaters but within the reference ranges. However, in the Switzerland study, 47% of vegans were below the reference range, indicating that vegans should be aware of their zinc intakes and monitor for deficiency symptoms.


    Zinc Intakes and Blood Levels


    Method

    Meat-Eaters

    Lacto-Ovo

    Vegan

    Reference

    Germany (Weikert, 2020)

    Number


    36


    36


    Intake (mg)

    3-day diary

    11


    12


    Blood zinc (µg/dl)


    87.0


    80.0

    60–120

    Switzerland (Schüpbach, 2017)

    Number


    100

    53

    53


    Intake (mg)

    3-day diary

    11.2

    10.2

    11.5


    Blood zinc (µg/dl)


    85.0

    78.0

    72.0

    70–130

    EPIC-Oxford (Sobiecki, 2016)

    Men

    Number


    3,798

    1,516

    269


    Intake (mg)

    Food frequency

    10.9

    10.9

    9.4


    Women

    Number


    14,446

    5,157

    534


    Intake (mg)

    Food frequency

    10.4

    10.0

    8.4


    Adventist Health Study-2 (Rizzo, 2013)

    Men and Women

    Number


    33,634

    21,799

    5,694


    Intake (mg)

    Food frequency

    11.9

    11.5

    11.3


    Bibliography


    Last updated October 2021


    ---



    Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

    Foster M, Chu A, Petocz P, Samman S. Effect of vegetarian diets on zinc status: a systematic review and meta-analysis of studies in humans. J Sci Food Agric. 2013 Apr 17. Not cited.

    Gaveau D, Piette F, Cortot A, Dumur V, Bergoend H. Manifestations cutanées du déficit en zinc dans la cirrhose éthylique [Cutaneous manifestations of zinc deficiency in ethylic cirrhosis]. Ann Dermatol Venereol. 1987;114(1):39-53. French. Abstract.

    Hassan A, Sada KK, Ketheeswaran S, Dubey AK, Bhat MS. Role of Zinc in Mucosal Health and Disease: A Review of Physiological, Biochemical, and Molecular Processes. Cureus. 2020 May 19;12(5):e8197.

    Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. (2001)

    Krone CA, Wyse EJ, Ely JT. Cadmium in zinc-containing mineral supplements. Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):379-82.

    Messina V, Mangels AR. Considerations in planning vegan diets: children. J Am Diet Assoc. 2001 Jun;101(6):661-9.

    Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9.

    Schüpbach R, Wegmüller R, Berguerand C, Bui M, Herter-Aeberli I. Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland. Eur J Nutr. 2017 Feb;56(1):283-293.

    Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;6:CD001364. Retracted.

    Sobiecki JG, Appleby PN, Bradbury KE, Key TJ. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res. 2016 May;36(5):464-77.

    Wegmüller R, Tay F, Zeder C, Brnic M, Hurrell RF. Zinc absorption by young adults from supplemental zinc citrate is comparable with that from zinc gluconate and higher than from zinc oxide. J Nutr. 2014 Feb;144(2):132-6.

    Weikert C, Trefflich I, Menzel J, Obeid R, Longree A, Dierkes J, Meyer K, Herter-Aeberli I, Mai K, Stangl GI, Müller SM, Schwerdtle T, Lampen A, Abraham K. Vitamin and Mineral Status in a Vegan Diet. Dtsch Arztebl Int. 2020 Aug 31;117(35-36):575-582.





  • 0 коммент.:

    Дописати коментар